Skip to main content

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937. Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.   Ο 79χρονος δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στην παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.   Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία “Οι Υπερήφανοι”. Έγινε γνωστός από την ταινία “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”‘ το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία “Κορίτσια στον ήλιο”‘ του Βασίλη Γεωργιάδη. 

Η συνέντευξή του στα Θ.Π

Γιάννης Βόγλης: «Πίσω από τη γοητεία της αναγνώρισης, υπάρχει πολλή αγωνία, κόπος και πόνος».

Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση στο Θείο Βάνια συνοδεύτηκε από απόλυτη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Όπως δήλωνε ο ίδιος στα Θ.Π “ Όταν υπάρχει μια ομάδα πολύ καλών ηθοποιών και μία ευαίσθητη σκηνοθέτιδα, οι οποίοι σέβονται ένα σπουδαίο κείμενο όπως του Τσέχωφ, είναι μάλλον απίθανο να μην έχεις καλλιτεχνική επιτυχία. Η δε εμπορική επιτυχία είναι η συνέπεια του καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Ας μην ξεγελιόμαστε, το θεατρικό κοινό έχει κουραστεί πλέον από τις «πειραματικές» αναζητήσεις. Έχει ανάγκη να απολαύσει μια παράσταση που θα τον ταξιδέψει και θα τον συγκινήσει. Δεν αρνούμαι τους πειραματισμούς. Είναι ανάγκη όλοι να αναζητάμε νέους δρόμους. Αρκεί το πείραμα να είναι πρωτογενές και να μη γίνεται αυτοσκοπός για εντυπωσιασμό”.  

voglis

Κατά τη διάρκεια της θεατρικής του σταδιοδρομίας συνεργάστηκε με αξιόλογους ηθοποιούς όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Εργάστηκε ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Υπήρξε μέλος του θιάσου «Ανατολή» κατά τη δεκαετία του ’80. Είχε πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ είχει ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία. Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.  Στο σινεμά συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Ερόικα», «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» και «Κορίτσια στον Ήλιο». 

Όπως δήλωνε ο ίδιος αποκλειστικά στα Θ.Π : “Από “Το Χώμα βάφτηκε κόκκινο” θυμάμαι τις άγριες συνθήκες εργασίας όλο το καλοκαίρι του 1965 στον καυτό Θεσσαλικό κάμπο με 43 βαθμούς υπό σκιά. Μετά από λίγο διάστημα είχα εγκλιματιστεί και ένοιωθα ότι είχα γίνει ένα με τη γη. Ατίθασα άλογα, δύσκολα γυρίσματα κρεμασμένοι στους βράχους των Μετεώρων. Όλα αυτά άξιζαν τον κόπο, εφόσον η ταινία αυτή με καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού, και κυρίως για την πολύτιμη φιλία μου με τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη. Όσο για τα “Κορίτσια στον Ήλιο”, πρέπει να πω ότι η δυσκολία μου ήταν να γίνω ένας αγνός και πρωτόγονος βοσκός, γιατί στην ουσία είμαι ένα καθαρά αστικό άτομο, μεγαλωμένο στο τσιμέντο της Αθήνας. Μπορώ να πω ότι αυτή η ταινία ήταν μια στιγμή κεφιού για όλους τους συντελεστές και έγινε με πολύ λίγα χρήματα, αλλά με πολύ αγάπη. Ξεχειλίζει από αγνότητα και φρεσκάδα.  Μια απλή και τρυφερή ιστορία αγάπης, χωρίς ευτυχές τέλος, αφήνοντάς σου μια γλυκόπικρη γεύση στον ουρανίσκο. Σα να πίνεις ένα ποτήρι σαμπάνια”. 

“Οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν την αποστολή τους. Ο δρόμος που διάλεξαν είναι κακοτράχαλος. Δεν είναι καθόλου  ανθόσπαρτος. Πίσω από τη γοητεία της αναγνώρισης, υπάρχει πολλή αγωνία, κόπος και πόνος. «Για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολλή…», που λέει κι ο ποιητής”.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!