Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 76 του χρόνια, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης από το 2004 έως το Σεπτέμβρη του 2014 και έως χθες διευθυντής της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν.
Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1939, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1957-1962) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960).
Το 1965 πήγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε και εργάστηκε στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, ενώ το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.
Από τις αρχές του 1966 μέχρι το 1971 ήταν υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχείας και δέκα τηλεοπτικά προγράμματα, σκηνοθετώντας ορισμένα από αυτά.
Από το 1971 ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών, διαφημιστικών για την Ελληνική Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο.
Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην οποία ήταν Διευθυντής.
Διετέλεσε Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1,Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005). Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Είχε τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.
Η κηδεία θα γίνει το Σάββατο, 12 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, δήλωσε για το θάνατο του Διαγόρα Χρονόπουλου:
“Η οικογένεια του θεάτρου έχασε σήμερα έναν άνθρωπό της. Ο Διαγόρας Χρονόπουλος, παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ακάματος εργάτης της τέχνης, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του ως καλλιτέχνης και δάσκαλος· μεταξύ άλλων, ως διευθυντής στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν αλλά και ως διευθυντικό στέλεχος στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.
Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη στο χώρο της τηλεόρασης αλλά και του κινηματογράφου, ενώ στάθηκε πάντα με τρυφερότητα στους νέους καλλιτέχνες. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του ελληνικού θεάτρου”.
Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δ. Χρονόπουλο
Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του Διαγόρα Χρονόπουλου. Ο Διαγόρας Χρονόπουλος από όλες τις θεσμικές θέσεις που πέρασε και κυρίως του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο διηύθυνε από το 2004 έως το 2014, στήριξε γενναιόδωρα προσπάθειες νέων καλλιτεχνών. Ο ίδιος άλλωστε πρότεινε την διάδοχο του, Μαριάννα Κάλμπαρη για τη διεύθυνση του Θεάτρου Τέχνης.
Το Θέατρο Τέχνης
Το Θέατρο Τέχνης με απέραντη θλίψη αποχαιρετά τον αγαπημένο δάσκαλο, σκηνοθέτη, διευθυντή Διαγόρα Χρονόπουλο, που έφυγε σήμερα από κοντά μας, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Ο Διαγόρας Χρονόπουλος ξεκίνησε την καλλιτεχνική πορεία του ως μαθητής του Θεάτρου Τέχνης. Μετά από μια πολυετή, σημαντική διαδρομή στο χώρο του πολιτισμού, τον οποίο υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία τόσο καλλιτεχνικά όσο και διοικητικά, επέστρεψε το 2004 στο “σπίτι του” και το στήριξε με όλες του τις δυνάμεις μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανέλαβε τα ηνία του Θεάτρου Τέχνης ύστερα από πρόσκληση του Γιώργου Λαζάνη σε μια εξαιρετικά δύσκολη για το Θέατρο εποχή. Τα δέκα χρόνια που διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής, κατάφερε με μεγάλο πείσμα και αφοσίωση να κρατήσει το Θέατρο Τέχνης ζωντανό και ανοιχτό στους καλλιτέχνες. Μέχρι σήμερα ήταν διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Δυναμισμός, πάθος, έμπνευση και αληθινή αγάπη για τη νέα γενιά ήταν χαρακτηριστικά της ισχυρής προσωπικότητάς του που θα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στο Θέατρο Τέχνης αλλά και σε όλο το χώρο του πολιτισμού.
Σήμερα, οι παραστάσεις τόσο στο Υπόγειο όσο και στη Φρυνίχου δε θα πραγματοποιηθούν.
Η κηδεία θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 12.00 στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.
Εμείς οι φίλοι, συνεργάτες αλλά και οι μαθητές του, επιθυμούμε να τον αποχαιρετήσουμε και στο θέατρο, το φυσικό του χώρο.
Τη Δευτέρα, 6.30μ.μ. στο Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5) θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές της δραματικής σχολής που τόσο αγαπούσε, εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Η διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μ. Κάλμπαρη
“Ο θάνατος του Διαγόρα ήταν κάτι πάρα πολύ ξαφνικό και για μας. Γνωρίζαμε πως ήταν άρρωστος, όμως μέχρι πριν λίγες μέρες ερχόταν στη σχολή του θεάτρου… Ήταν κάτι πολύ άγριο.
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη απώλεια και για το Θέατρο Τέχνης, επικεφαλής του οποίου βρ’έθηκε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, αλλά και για μένα προσωπικά.
Ο Διαγόρας, με τον οποίο είχα πολύ στενή σχέση, μου έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία, προτείνοντάς με ως διάδοχό του. Θα τον θυμάμαι πάντα…”