Skip to main content

Χειροκροτήθηκε και στηρίχθηκε από το φιλοθεάμον κοινό της Κομοτηνής η παράσταση της κεντρικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ «Το δικό της δωμάτιο». Ο λόγος για το θεατρικό έργο του Γιάννη Λασπιά από την ΚΑΠΑ εκδοτική, που είναι βασισμένο στο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ A room of one’s own, σε σκηνοθεσία της Μυρσίνης Λατζουράκη.


««Το κοινό στήριξε το έργο σε σκηνιθεσλία της Μυρσίνης Λατζουράκη με ένθερμο τρόπο. Μετά από 8 παραστάσεις σε πάντα γεμάτο θέατρο, έχουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κοινό της πόλης μας που στήριξε με τόσο ένθερμο τρόπο ακόμα μία μας παραγωγή. Ευχαριστούμε για την παρουσία. Ευχαριστούμε για το χειροκρότημα. Ευχαριστούμε που μοιραστήκαμε μαζί μας μια τόσο ωραία παράσταση» ανέφερε το ΔΗΠΕΘΕ απολογιστικά των παραστάσεων.


Τη σκηνοθεσία της παράστασης είχε η Μυρσίνη Λαντζουράκη, τα σκηνικά-κοστούμια ο Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης, τη μουσική ο Μαρίνος Τόκας, το promo ο Δανιήλ Βαμβακάς, ενώ επί σκηνής απολαύσαμε τους εξής ηθοποιούς: Χρύσα Ιωαννίδου, Βούλα Παναγιωτίδου, Δημήτρης Πάσσος, Μαρία Χαριτοπούλου.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσίασε στην κεντρική σκηνή του έργο του Γιάννη Λασπιά «Το δικό της δωμάτιο», βασισμένο στο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γούλφ «A room of one’s own». Η επίσημη πρεμιέρα έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου και για αυτό το λόγο το ΔΗΠΕΘΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης 28 Μαρτίου, παρουσία του προέδρου Νότη Χαραλαμπίδη και συντελεστών της παράστασης.


Η Μυρσίνη Λαντζουράκη είχε αναλάβει την σκηνοθεσία και μιλώντας για το κείμενο του Γιάννη Λασπιά και διαβάζοντας το σύγγραμμα της Βιρτζίνια Γουλφ ανέφερε: «θεώρησα ότι ο Λασπιάς έχει κάνει μια πολύ ωραία σύνθεση των βασικότερων σημείων του δοκιμίου της Γούλφ και το παρουσιάζει σε αυτό το συμπυκνωμένο κείμενό του, που περνάει όλη η πορεία της γυναικείας κατάστασης από την αρχαιότητα έως σήμερα μέσα από τις εννέα σκηνές του». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της παράστασης, αλλά επίσης και γυναίκες της πόλης που συνέδραμαν για την υλοποίηση ενός σπικάζ της παράστασης. Σε αυτό συνέδραμε και το ράδιο Χρόνος 87.5fm.


Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Λαντζουράκη
Σκηνικά Κοστούμια Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης
Μουσική: Μαρίνος Τόκας
Promo: Μιχάλης Δανιήλ Βαμβακάς
Παίζουν: Χρύσα Ιωαννίδου, Βούλα Παναγιωτίδου, Δημήτρης Πάσσος, Μαρία Χαριτοπούλου.

ΠΗΓΗ: https://xronos.gr/politismos/aylaia-gia-tin-kentriki-skini-toy-dipethe

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΠΙΑΣ   | ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟ

Το εμβληματικό δοκίμιο της Virginia Woolf «A room of one’ s own» δίνει την ευκαιρία στον Γιάννη Λασπιά  να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, ύμνο στους γυναικείους αγώνες για ισοτιμία και ισονομία, ανά τους αιώνες. Η δραματουργική επεξεργασία του διάσημου δοκιμίου από τον ίδιο, αφενός διατηρεί την σπινθηροβόλα  και ανήσυχη λογοτεχνική γραφή της σπουδαίας συγγραφέως και αφετέρου  παντρεύει το τότε με το τώρα, δημιουργώντας ένα κείμενο με αφοπλιστική αμεσότητα, έντονο ρυθμό, και σύγχρονες αναφορές.

Τέσσερις  ηθοποιοί χρησιμοποιούν τις περσόνες 4 σπουδαίων γυναικείων  μορφών,  της Virginia Woolf, της Simon de Beauvoir, της Sylvia Plath και της Judith, της φανταστικής αδελφής του Σαίξπηρ, για να εκφράσουν τα δικά τους θέλω και τη δική τους θέση μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Το έργο είναι επηρεασμένο απ’ όλες εκείνες τις γνωστές ή άγνωστες γυναικείες φωνές που πάλεψαν και παλεύουν ακόμα για τα δικαιώματά τους.

Γράφει η θεατρολόγος Σμαρώ Κώτσια στον πρόλογό της:

«Ο Γιάννης Λασπιάς δημιούργησε ένα παραστασιακό κείμενο με έντονα στοιχεία μεταδραματικού θεάτρου, όπου ο λόγος αποτελεί μέρος της αλλαγής στον τρόπο χρήσης των θεατρικών στοιχείων, επιδρώντας καταλυτικά στη συμβατική αντίληψη του θεάτρου και της παράστασης ειδικότερα.

Έτσι, αναπτύσσεται μέσα στον σκηνικό χώρο μία περφόρμανς που περιστρέφεται γύρω από τις φεμινιστικές πολεμικές, των οποίων η αντανάκλαση φθάνει στο σήμερα. Διαστολή του χώρου και του χρόνου, σχολιασμός προσώπων και γεγονότων υπό τη μορφή χορού αρχαίας τραγωδίας, παράλληλοι μονόλογοι που συνδιαλέγονται μεταξύ τους, εναλλαγή ρόλων και δράσεων αναδομούν τη θεατρική συνθήκη και δημιουργούν μία λεκτική παρτιτούρα, που τη χαρακτηρίζει αφοπλιστική  αμεσότητα, ρευστή ποιητικότητα και καταγγελτικό πνεύμα.…»

Το διάσημο δοκίμιο της Virginia Woolf «A room of one’ s own», που αποτελεί ορόσημο στο θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, βασίζεται σε δύο κείμενα που διαβάστηκαν στο Σύλλογο Τεχνών στο κολέγιο Νιούχαμ και στο Κολέγιο Γκίρτον στο Cambridge, τον Οκτώβριο του 1928 σ’ ένα εξ ολοκλήρου γυναικείο ακροατήριο. Μέσα από τη θεματική “Γυναίκες και Πεζογραφία”, η Virginia Woolf  ξεδιπλώνει όλο το συλλογισμό της για τη σχέση αυτών των δύο όρων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, αν μια γυναίκα θέλει να εκφραστεί, πρέπει να έχει το δικό της δωμάτιο και τα δικά της χρήματα. Το βιρτζινικό δωμάτιο είναι το κλειδωμένο δωμάτιο της ιστορίας· ό,τι δεν μπορεί να διαβαστεί στη βιβλιοθήκη, εξαιτίας του ότι οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί από την ιστορία. Και σ’ αυτό ακριβώς το σκηνικό του αποκλεισμού θα έπρεπε από δω και στο εξής να δημιουργήσουν.

Το πρωτότυπο θεατρικό έργο του Γιάννη Λασπιά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020 στο Θέατρο 104. Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑΗ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΠΙΑΣ | ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟ

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!