Skip to main content

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδα AbOvo και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ νεανικού θεάτρου Bob Theatre Festival, σκηνοθετεί  την πετυχημένη κωμωδία «72 ώρες », το έργο που συνέγραψαν ο Γιώργος Χατζηπαύλου και η Αστερόπη Λαζαρίδου.
Το κοινό “αγκάλιασε” ήδη την ιστορία του Μάνου και της Μάνιας, των δύο ηρώων που ερμηνεύουν οι Κίμων Φιορέτος και η Βάσω Καβαλιεράτου, οι οποίοι πρέπει να λύσουν την πιο δύσκολη εξίσωση αυτού του κόσμου: είναι προγραμματισμένοι για να συμβιώνουν ή τελικά η ζωή κατά μόνας είναι πιο ταιριαστή στις συνήθειες και στη ψυχοσύνθεσή τους; Οι sold out παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης οδήγησαν στην παράταση του love story τους μέχρι και τη Μ. Τρίτη 26/4!
Οι «72 ώρες » από 1η Απριλίου θα παρουσιάζεται παράλληλα, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη με διαφορετικό καστ αλλά με την ίδια μαγική σκηνοθετική “συνταγή” από τον ταλαντούχο Γιάννη Σαρακατσάνη. 

Σαρακατσάνης 4

Πως προέκυψε η σκηνοθεσία της παράστασης 72 ώρες και τί πραγματεύεται το έργο;

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου και η Αστερόπη Λαζαρίδου έγραψαν τις «72 ώρες» πριν από 2-3 χρόνια αλλά η παραγωγή δεν έγινε και έτσι το έργο παρέμεινε σε κάποιο σκληρό δίσκο και (με) περίμενε. Το καλοκαίρι του 2015 λοιπόν με προσέγγισαν και μου πρότειναν να το σκηνοθετήσω.
Στο έργο παρακολουθούμε το Μάνο και τη Μάνια, ένα ζευγάρι 38ρηδων που παρόλο που είναι μόλις δύο μηνες μαζί καλούνται να πάρουν μια πολύ μεγάλη απόφαση! Κατά τη διάρκεια του σεξ, έσπασε το προφυλακτικό και, δεδομένου ότι η Μάνια είναι σε γόνιμες μέρες, έχουν στη διάθεσή τους 72 ώρες για να αποφασίσουν αν θα πάρει το χάπι της επόμενης μέρας.
Όταν διάβασα λοιπόν το έργο έκλαψα από τα γέλια! Το χιούμορ και τα αστεία του είναι τόσο καλογραμμένα που δεν χρειάζεται να κάνεις προσπάθεια για να τα φανταστείς στη σκηνή. Αυτό που με κέρδισε όμως ήταν κάτι άλλο. Καθώς το ζευγάρι προβληματίζεται για την απόφαση και καθώς γελάμε με όλα τα κλισέ των σχέσεων, κάτω από τα αστεία υπάρχει, από γραφής, η αγάπη! Ο Μάνος και η Μάνια συνδέονται με μια ώριμη και ενήλικη αγάπη που είναι διάχυτη στο έργο και σε κάνει να θέλεις να μείνουν μαζί από την πρώτη σκηνή. Το μόνο που μένει είναι να το καταλάβουν κι αυτοί… μέσα σε 72 ώρες.
 
Tελικά πόσο δύσκολος είναι ο έρωτας και οι σχέσεις στην εποχή του
ίντερνετ και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα;
Ο έρωτας δε νομίζω πως επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κρίση. Εγώ τον βλέπω σαν σωματική ανάγκη, σαν την πείνα πχ. Έχουμε ανάγκη να ερωτευτούμε και θα προσαρμοστούμε σε ό,τι έχουμε γύρω μας. Το θέμα – για να πάμε και στις πραγματικές σχέσεις – είναι να ωριμάσει ο έρωτας και να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό. Εδώ η κρίση πιστεύω πως βοηθάει! Γιατί για να αποφασίσεις να εμβαθύνεις σε μια σχέση δεν αρκεί η επιλογή του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου αλλά και η απόρριψη όλων των άλλων που δεν έχεις απέναντί σου, ώστε στο πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις να μην φύγεις ψάχνοντας για κάτι καλύτερο.
Η κρίση λοιπόν δυσκολεύει κάθε αναζήτηση «καλύτερου» και μας αναγκάζει να εκτιμήσουμε περισσότερο αυτό που έχουμε μπροστά μας!
 
Γιατί κάποιος να επιλέξει να δει τη δική σας παράσταση ανάμεσα στις
δεκάδες άλλες που παίζονται αυτή την περίοδο;
Προσωπικά πιστεύω πως πρόκειται για μια υπέροχη και ξεκαρδιστική κωμωδία με ένα σημαντικότατο μήνυμα. Αλλά τι νόημα έχει η δική μου, υποκειμενική άποψη.
Βλέποντας τον κόσμο που έχει ήδη γεμίσει το θέατρο, να φεύγει ενθουσιασμένος μπορώ να πω πως αν επιλέξει κάποιος να δει τις «72 ώρες» θα περάσει τόσο καλά που μετά θα θέλει να δει κι άλλες παραστάσεις!
 Γιάννης Σακαρατσάνης 2
Πως από τις σπουδές μαθηματικών στην Πάτρα πέρασες στις σπουδές
υποκριτικής;
Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχαμε μια υπέροχη θεατρική ομάδα, τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων των φοιτητών, η οποία μάλιστα είχε και χρηματοδότηση από ένα ίδρυμα της πόλης, το Ίδρυμα Τοπάλη. Έτσι, ως αργόσχολοι φοιτητές, είχαμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε όλο το χρόνο με τη θεατρική μας ομάδα και να ανεβάζουμε μάλιστα και παραστάσεις με κοστούμια, σκηνικά κλπ.
Την πρώτη χρονιά μου λοιπόν σε αυτήν την ομάδα πέτυχα το ανέβασμα του «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ και με επέλεξαν να παίξω τον Εστραγκόν. Νομίζω πως αυτό το έργο ήταν ό,τι πρέπει για να ταχθώ στο θέατρο για πάντα! Χιούμορ και φιλοσοφία συνδεδεμένα σε τέτοιο βάθος που γίνονται ένα! Αυτό ήταν!
 
Τη σκηνοθεσία πιστεύεις ότι κάποιος τη μαθαίνει σπουδάζοντάς την ;
Ενδεχομένως… Η άλλη λύση (αυτό που ακολούθησα εγώ) είναι να βρεις μερικούς ανθρώπους (την ομάδα AbOvo κατά προτίμηση) που θα σου δώσουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους ώστε επί δέκα χρόνια να πειραματίζεσαι πάνω τους μέχρι να τη μάθεις.
Γιάννης Σαρακατσάνης
 
Τί θα δούμε στο φετινό Bob Theatre Festival και πως θα διαφοροποιηθεί
από τις προηγούμενες χρονιές;
Είναι λίγο νωρίς για πολλές ανακοινώσεις ακόμα αλλά μπορώ να πω πως φέτος έχουμε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο φεστιβάλ.
Το 9ο Bob Theatre Festival θα είναι το πρώτο Bob που δεν θα τρέξουμε μόνοι μας οι AbOvo. Από φέτος (και ελπίζουμε και στο μέλλον) στην ομάδα παραγωγής του φεστιβάλ εντάσσεται και η καταπληκτική ομάδα 4frontal! Έχουν έρθει με πολύ κέφι και με πάρα πολλές ιδέες!
 
Nα περιμένουμε σύντομα κάποια νέα δουλειά των AbOvo ;
Ναι! Νομίζω πως μέσα στην επόμενη σεζόν ήρθε η ώρα για τη νέα παράσταση της ομάδας μας!!
 
Ποια είναι τα μελλοντικά σου καλλιτεχνικά σχέδια;
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ έντονα. Παίζω σε τρεις παραστάσεις και σκηνοθέτησα και άλλες δύο. Το πιο καλλιτεχνικό πράγμα που αντέχω να κάνω τώρα είναι να ξεκουραστώ. Το Μάιο έρχεται το Bob εξ’ άλλου και από του χρόνου βλέπουμε…
 72 ώρες
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Τίτλος: 72 ώρες
Κείμενο: Γιώργος Χατζηπαύλου-Αστερόπη Λαζαρίδου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Αχιλλέως

Ηθοποιοί: Βάσω Καβαλιεράτου, Κίμων Φιορέτος
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη, Γιάννης Σαρακατσάνης
Δημόσιες Σχέσεις και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου
Έναρξη παραστάσεων: Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 
Προγραμματισμένες παραστάσεις: μέχρι 26 Απριλίου
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 21.00

Διάρκεια: 100 λεπτά μαζί με διάλειμμα
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος. Τηλ.210-3418550
Εισιτήρια 12€ (στο ταμείο, την ημέρα της παράστασης)
10€ Προπώληση
5€ ειδική τιμή για ανέργους και Ατέλεια

Συνέντευξη για τα Θ.Π: Γιάννης Καντήρος.
fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!