Skip to main content

Ο “Δον Ζουάν” του Μολιέρου παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στη θεατρική σκηνή του Faust. Μία κωμωδία που μέσα από το χιούμορ και τις φάρσες περνάει μηνύματα για την κοινωνία, για τις ηθικές αξίες, το θρησκευτικό και πολιτικό κατεστημένο. Το συγκεκριμένο κείμενο που χρησιμοποιείται στην παράσταση είναι ελαφρώς πειραγμένο για να συμβαδίζει με την εποχή μας και να προβάλλει επίκαιρα γεγονότα του σήμερα. Ωστόσο εδώ προκύπτει το ερώτημα “σε ποιο βαθμό επιτρέπεται να πειράξουμε ένα κλασικό κείμενο ώστε να μη χαλάσουμε τις δομές του”; Μήπως η ανάγκη θεατρικού πειραματισμού κάποιες φορές δρα καταλυτικά όταν έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό έργο;

Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του ηθοποιού Χρήστου Σουγάρη. Η σκηνοθετική άποψη είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, με ευρηματικές ιδέες, όπως το παιχνίδι με τις σκιές στον τοίχο στη συνομιλία του ήρωα με τον πατέρα του. Ωστόσο οι πολλές και διαφορετικές ιδέες δημιουργούν κούραση στο θεατή. Το έργο είναι πολύ φορτωμένο. Όπως λέει ένας γνωστός σκηνοθέτης: Δεν χρειάζεται να φέρεις ένα ποτάμι όταν αρκεί ένα ποτήρι νερό. Ο Χρήστος Σουγάρης λοιπόν έχει φέρει ένα ποτάμι. Επίσης έχει επέμβει περισσότερο από όσο θα έπρεπε στις δομές του κλασικού έργου παραποιώντας το ενοχλητικά. Ίσως σε μία παράσταση μεγαλύτερου μπάτζετ αυτά τα στοιχεία να ενίσχυαν το χαρακτήρα της παράστασης αλλά σε μία παράσταση μικρού μπάτζετ αποτελούν υπερβολή. Τα μουσικά μέρη του έργου (Μουσική: Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος) επίσης δεν εντυπωσιάζουν και είναι αρκετά θορυβώδη αποδιοργανώνοντας την προσήλωση του θεατή στην εξέλιξη της υπόθεσης αλλά και δημιουργώντας σύγχυση όσον αφορά στα βαθιά νοήματα που περνάει το έργο. Η Φαίδρα Σούτου έχει στήσει πολύ ωραία το κινησιολογικό μέρος της παράστασης, με πολύ ενδιαφέρουσα άποψη. Τα κουστούμια επίσης εντυπωσιάζουν, όπως και το σκηνικό που αφήνει ελευθερία στους ηθοποιούς να κινηθούν αλλά και πρακτικά εξυπηρετεί τις ανάγκες του έργου (από τους Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλη Καρανάνο).

Στα συν της παράστασης η πολύ καλή ερμηνεία του Όμηρου Πουλάκη που είναι εμφανές ότι έχει δουλέψει το ρόλο του στη λεπτομέρεια, διατηρεί το μέτρο και το ρυθμό. Υποδύεται τον άπληστο, όπως αποδεικνύεται, Σγαρανέλο με εσωτερικότητα και ένταση όπου χρειάζεται.

Ο Χρήστος Σουγάρης ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κατά συρροήν εραστή Δον Ζουάν όσο θα έπρεπε. Σε πολλά σημεία χάνει το μέτρο και δεν αποδίδει τη διάσταση του χαρακτήρα που ερμηνεύει σε όλο της το εύρος. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται και στο γεγονός ότι κάνει και την σκηνοθεσία, οπότε δεν υπήρχε η δυνατότητα να δουλέψει το ρόλο στο έπακρο.

Η Ξανθή Γεωργίου στο ρόλο της Δόνια Ελβίρας παρότι κάνει μία φιλότιμη προσπάθεια, δεν αφήνει μέσα από την ερμηνεία της να διαφανεί το ψυχολογικό εκτόπισμα της εξαπατημένης γυναικείας φιγούρας που ερμηνεύει. Αγγίζει το ρόλο κάπως επιφανειακά και δεν εισχωρεί στα αντικρουκρουόμενα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την ηρωίδα.

Ο Λευτέρης Χαρέλλης κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα περφόρμανς και κινητικά αλλά και υποκριτικά εντυπωσιάζει.

Η Χριστίνα Χειλά –  Φαμέλλη επίσης κερδίζει τις εντυπώσεις, τόσο με την κίνησή της όσο και με την υποκριτική της απόδοση.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια που ωστόσο χρειάζεται να δουλευτεί στα σημεία για να μπορέσει να προσελκύσει το ενδιαφέρουν του κοινού και να κάνει τη διαφορά.

Ταυτότητα παράστασης

Δον Ζουάν στο Faust

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Δραματουργική Επεξεργασία: Ανδριάννα Αλεξίου, Κατερίνα Κουτσοχερίτη, Χρήστος Σουγάρης

Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Φωτισμοί: Άρης Τρουπάκης

Κίνηση: Φαίδρα Σούτου

Μουσική: Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος

Hair styling Daniels

Βοηθός Σκηνοθέτη Μαρία Απατσίδου

Βοηθοί σκηνογράφου – Ενδυματολόγου Δώρα Τουρβά, Hossain Amiri

Φωτογραφίες: Νατάσα Διαβαστή, Γιώργος Ξέστερνος

Παίζουν: Χρήστος Σουγάρης, Όμηρος Πουλάκης, Ξανθή Γεωργίου, Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη, Λευτέρης Χαρέλλης, Νίκος Καρύδης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος, Νίκος Χατζόπουλος (φωνή)

Παραγωγή POLYPLANITY Productions

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη από 18 Ιανουαρίου

Θέατρο Faust ΚΑΛΑΜΙΩΤΟΥ 11 & ΑΘΗΝΑΙΔΟΣ 12 // 150 60 ΑΘΗΝΑ

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό, 10 ευρώ ανέργων, 5 ευρώ ατέλεια

Τηλ.: +30 210 3234095, FAX: +30 210 3234096

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!