Skip to main content

«Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση έχει χαρακτηριστεί ως Χριστουγεννιάτικο ονειρόδραμα γιατί εξελίσσεται παραμονή Χριστουγέννων και σχετίζεται με μια ονειροφαντασία του κεντρικού ήρωα, του ποιητή Γιαννάκη καθώς ψυχορραγεί.

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Ο Γιάννης Καμπύσης (1872-1901), ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, ένα ανανεωτικό πνεύμα της εποχής του, γράφει το «Δαχτυλίδι της μάνας» το 1898, έργο με το οποίο αναφέρεται στη ζωή του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Ο Καμπύσης γράφοντας αυτό το έργο «προοικονομεί» εν αγνοία του και το δικό του τέλος. Και οι δύο δημιουργοί πέθαναν από φυματίωση, νεότατοι (ο Κρυστάλλης 26 χρονών και ο Καμπύσης 29 χρονών) μακριά από τους τόπους καταγωγής τους, με τη λαχτάρα της επιστροφής σ’ αυτούς.

Η ομάδα C. for Circus επιλέγει να γιορτάσει τα 10 χρόνια της θεατρικής της πορείας με το «Δαχτυλίδι της μάνας». Μια επιλογή τελείως διαφορετική από την τελευταία δουλειά της, την πολύ επιτυχημένη παράσταση «Γκλουμ» του Αλεξάντερ Οστρόφσκι.

c-for-circus-daxtilidi-1920

Η παράδοση, η επιστροφή στις ρίζες, οι μύθοι, οι θρύλοι για τον ονειρικό νεραϊδόκοσμο συνεπαίρνουν την ομάδα που «διαβάζει» με ευαισθησία, σεβασμό αλλά και ανανεωτική διάθεση το έργο του Καμπύση.

Ο σκηνοθέτης της ομάδας, Παύλος Παυλίδης, «πλέκει» τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία με ιδιαίτερη μαεστρία. Το σκηνικό απλό και απόλυτα λειτουργικό. Μια τραμπάλα (κατασκευή Σπύρος Δουκέρης) δεσπόζει στο χώρο, όπου επάνω της ισορροπούν οι επτά ηθοποιοί παίζοντας διάφορα μουσικά όργανα (νταούλι, τρομπόνι, κιθάρα, μελόντικα…) τραγουδώντας και υποδυόμενοι τον ετοιμοθάνατο Γιαννάκη, τον αδελφό του, τη μάνα του, την αγαπημένη του, τις Νεράιδες του βουνού. Στην τραμπάλα (εξαιρετικό σκηνικό εύρημα), σ’ αυτό το «μετέωρο» ζύγιασμα ανάμεσα στον κόσμο του ονείρου και της πραγματικότητας, οι ηθοποιοί μετωπικά στημένοι προς το κοινό ιστορούν τη ζωή αλλά κυρίως τον τρόπο που επιλέγει ο ποιητής Γιαννάκης να κάνει τη «μεγάλη έξοδο» βασανισμένος από την αρρώστια και την ανέχεια μονολογώντας: «Μ’ έφαγε μάνα μ’ έφαγε όχι τόσο η ξεροκαμπιά όσο το πάθος του βουνού».

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Ο Γιαννάκης ορμώμενος από την απώλεια του οικογενειακού δακτυλίου, επηρεασμένος από τις διηγήσεις της μάνας του και «βυθισμένος» στους θρύλους του τόπου για τις Νεράιδες του βουνού «πλάθει» ονειροφαντασίες για να «γευτεί» τις τελευταίες του στιγμές, όπως αυτός ποθεί.

Ο σκηνοθέτης ευφυώς μοιράζει το ρόλο του Γιαννάκη σε τρεις ηθοποιούς (Παναγιώτης Γαβρέλας, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης) σαν μουσικό, ποιητή και άνθρωπο μαζί με ξωτικό για να τονίσει τον ευαίσθητο ψυχισμό και την πολύπλοκη προσωπικότητα του καλλιτέχνη που ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το όνειρο.

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Οι πολυτάλαντοι ηθοποιοί (Παναγιώτης Γαβρέλας, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Ειρήνη Μακρή, Χρύσα Κατταράκου, Νατάσα Ρουστάνη, Αθανασία Κουρκάκη) ερμηνεύουν με τέλεια σωματικότητα, με ιδιαίτερη άνεση την τοπολαλιά του κειμένου και με φωνητική επιδεξιότητα τα πολυφωνικά δημοτικά τραγούδια. Εύστοχα τα κοστούμια της Λίνας Σταυροπούλου ακολουθούν τη λιτότητα του σκηνικού κι αποδίδουν με ευκρίνεια τους χαρακτήρες και τον ψυχισμό των ηρώων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεχωρίζει η σκηνή όπου «βασιλεύει» σκοτάδι και εκεί κυριαρχεί ο κόσμος του αόρατου όπου όλα πια μπορούν να συμβούν. Ακόμη, οι δύο δραματουργοί της παράστασης, Παύλος Παυλίδης και Αθηνά Σακαλή, έδωσαν μια ελαφρά τροπή στο τέλος του Καμπύση, προσπερνώντας το θάνατο του ποιητή Γιαννάκη, φτάνουν στην ανάληψη του ποιητή-δημιουργού μιλώντας για τον θάνατο μέσα από ένα μεγάλο γλέντι για τη ζωή.

Μια ευφάνταστη δουλειά από νέους καλλιτέχνες με μια φρέσκια ματιά πάνω σ’ ένα «μοντέρνο» κείμενο του 19ουαιώνα που συνομιλεί με το σήμερα, με ξεχωριστό τρόπο και το κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό δημιουργώντας αληθινή συγκίνηση στους θεατές.

ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Από το 1ο Θεατρικό Showcase των 53ων Δημητρίων δεν θα λείπουν οι «C for Circus» με την παράσταση «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση. Θα τους παρακολουθήσουμε στις 8 και 9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον. Πρόκειται για μια ιστορία αποχαιρετισμού γραμμένη σε ντοπιολαλιά που εμπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη.

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Ταυτότητα Παράστασης

Θίασος: C. for Circus

Συγγραφέας: Γιάννης Καμπύσης

Σκηνοθεσία: Παύλος Παυλίδης

Δραματουργία: Παύλος Παυλίδης, Αθηνά Σακαλή

Κατασκευή σκηνικού: Σπύρος Δουκέρης

Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Αθανασία Κουρκάκη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!