Skip to main content

Η Ελευθερία Κρατημένου συμπρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο μαζί με μια ομάδα ικανότατων ηθοποιών και συντελεστών στο έργο “Η Πτωτική Άνοδος του Αρτούρο Ούι” του Μ.Μπρεχτ που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μ.Κακογιάννη σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν. Η επιλογή της από τη σκηνοθέτη του έργου Αγγελική Καρυστινού σίγουρα όχι τυχαία.
Με εξαιρετική δυνατότητα μεταμόρφωσης και ισχυρά εκφραστικά μέσα, ερμηνεύει με πάθος και συνέπεια και τους τρεις διαφορετικούς ρόλους που υποδύεται στην παράσταση. Όπως λέει και η ίδια δεν αφήνει τον φόβο να την  καταβάλλει και συνεχίζει να υποστηρίζει την επιλογή της να ασχοληθεί με την υποκριτική σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο. Ευτυχώς…θα συμπληρώναμε εμείς, που η νέα γενιά καλλιτεχνών, δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα…

Ελευθερία Κρατημένου

Γεννήθηκα στις 3 Ιανουαρίου του 1991 κάνοντας έκπληξη στους δικούς μου, αφού βιάστηκα να έρθω στον κόσμο δύο μήνες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία της γέννησής μου. Έκτοτε ζω και μεγαλώνω στην Αθήνα.
Από μικρή το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν να παίζουμε με τους φίλους μου ιστορίες που έφτιαχνα στο μυαλό μου. Στην Τρίτη τάξη του Δημοτικού σχολείου την ώρα του μαθήματος στο σχολείο, θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει σε ένα μαύρο τετραδιάκι, που το έχω ακόμα, ένα θεατρικό έργο, για να το παίξουμε με τους φίλους-συμμαθητές μου στην ταράτσα του σπιτιού μου. Το κείμενο του έργου ολοκληρώθηκε, οι κατόψεις των σκηνικών φτιάχτηκαν, οι ηθοποιοί επιλέχθηκαν, έγιναν δύο πρόβες και τελικά μας θυμάμαι να χορεύουμε στο σπίτι μου, χωρίς όμως να κάνουμε ποτέ την παράσταση.

ελευθερια κρατημενου- γιάννης λασπιας

Μαζί με τον Γιάννη Λασπιά στην “Πτωτική Άνοδο του Αρτούρο Ούι” του Μπρεχτ.

Τελειώνοντας το Λύκειο το 2008, συνέχισα τις σπουδές μου στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας και παράλληλα συμμετείχα στη θεατρική ομάδα του Α.Τ.Ε.Ι. «Το τρίτο κουδούνι». Εκεί γνώρισα ανθρώπους που με έκαναν να αγαπήσω ακόμα περισσότερο το θέατρο και να θέλω να μάθω πιο πολλά γι’ αυτό.
Η θέλησή μου να ασχοληθώ με την υποκριτική ήταν πιο δυνατή από το φόβο και το άγχος μου κι έτσι, μόλις πήρα το πτυχίο μου από την Φυσικοθεραπεία τον Ιούλιο του 2012 έδωσα εξετάσεις στην Ανώτερη Δραματική Σχολή ΠΡΑΞΗ ΕΠΤΑ, από όπου και αποφοίτησα το καλοκαίρι του 2015. Τα χρόνια στη σχολή ήταν πολύ δημιουργικά καθώς είχα την τύχη να φοιτήσω δίπλα σε πολύ καλούς καθηγητές και να ανακαλύψω όχι μόνο την υποκριτική αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό.

Ι.Κανελοπουλου, Ε.Κρατημένου

Πριν τελειώσω την Δραματική σχολή τον Μάιο του 2015 συμμετείχαμε με την Νικολέτα Αγγελή ως η ομάδα «GUM ART» στο SCRATCH NIGHT του BOB FESTIVAL THEATRE 2015 στο BIOS με το scratch «ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ» όπου κατακτήσαμε την δεύτερη θέση και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξουμε την ολοκληρωμένη μας πια παράσταση. Με την πολύτιμη βοήθεια της τότε και πάντοτε δασκάλας μας Αγγελικής Καρυστινού, η παράστασή μας δημιουργήθηκε, πήρε το όνομα «Ποιος το λέει αυτό που λες» και παρουσιάστηκε στο θέατρο ΑΒΑΤΟΝ την χειμωνιάτικη σαιζόν 2015.
Στην συνέχεια ήρθε η παιδική παράσταση «Ο Σταυρής των σφοντυλιών» που παρουσιάστηκε στο θέατρο ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ την χειμωνιάτικη σαιζόν 2015-2016, όπου εκεί έμαθα πως είναι να παίζεις θέατρο έχοντας απέναντί σου το πιο ειλικρινές κοινό, τα παιδιά!

Ελευθερία Κρατημένου

Τώρα, συμμετέχω στην παράσταση «Η Πτωτική Άνοδος του Αρτούρο Ούι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού. Ένα καθαρά πολιτικό έργο του Μ. Μπρεχτ που περιγράφει μέσα από την άνοδο του Αρτούρο Ούι, την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Περιγράφει το πώς εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, η ίδια η πόλη που την βιώνει, δημιουργεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για την επώαση του αυγού του φιδιού. Μια σπείρα με αρχηγό τον Αρτούρο Ούι, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του Σικάγο εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μέσω της διαφθοράς και του εγκλήματος, καταφέρνει να ανέβει στην εξουσία. Ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς ο φασισμός στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνει ολοένα πιο εμφανή την παρουσία του. Στην παράσταση υποδύομαι τρεις ρόλους. Μια χρηματίστρια που βιώνει την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος της πόλης της, μια δημοσιογράφο και την Νταίζη που είναι μέλος της συμμορίας του Ούι. Είμαστε ένας ενδεκαμελής θίασος με πολύ καλούς συντελεστές και συνεργάτες.

Ελευθερία Κρατημένου

Ταυτόχρονα με αυτό, είμαι και στην παράσταση «Ακροβάτες» η οποία θα παρουσιαστεί στις 2 Απριλίου, για μία και μοναδικά παράσταση. Μια παράσταση που δημιουργήθηκε από εμένα, την Νικολέτα Αγγελή,  την Κατερίνα Δημάτη και το μουσικό σύνολο «Les coqs musiciens”, με αφορμή την συνεργασία της  Ανώτερης Δραματικής Σχολής ΠΡΑΞΗ ΕΠΤΑ από την οποία αποφοίτησα, με το Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Πρόκειται για μια σύμπραξη ζωντανής μουσικής και θεάτρου με θέμα την Ακροβασία. Το ακροβατικό μας τρίο «Tha Akra” μέσα από μια συρραφή και συγγραφή κειμένων, μιλάει για την ακροβασία στην ίδια τη ζωή, στον πόλεμο, στον έρωτα, στη λογική και το παράλογο.

ελευθερία κρατημενου

Μαζί με συμπρωταγωνιστές της από πρόβες της παράστασης “Η Πτωτική Άνοδος του αρτούρο Ούι”.

Νιώθω τυχερή που σε μια τόσο δύσκολη περίοδο μπορώ και κάνω αυτό που αγαπώ. Το μέλλον μας είναι αβέβαιο και συνεχώς αναρωτιέμαι πως θα είναι ακόμα και η επόμενη μέρα που θα έρθει. Παρ’ όλα αυτά δεν αφήνω τον φόβο να με καταβάλλει και συνεχίζω να υποστηρίζω την επιλογή μου να ασχοληθώ με την υποκριτική σε μια τέτοια περίοδο και να δουλεύω όσο περισσότερο μπορώ. Μόνο αν αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας εμείς οι ίδιοι πρώτα, ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε και τον κόσμο κάποια στιγμή.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!