Skip to main content

big baby poster2014Ιωάννα καλησπέρα,

Η παράστασή σας με τίτλο “BigBaby” του FrankMoher συνεχίζει τη θριαμβευτική της πορεία στο “θέατρο κάτω από τη γέφυρα”. 

Πώς δημιουργήθηκε το θεατρικό σχήμα ” ΟμάΔα “, ποιά είναι τα μέλη της και ποιές οι δουλειές που έχει παρουσιάσει ως τώρα;

Η «ομάΔα» δημιουργήθηκε από εμένα , την Αγγελική Αναγνωστοπούλου και την Δανάη Παπαδοπούλου το 2010. Η αφορμή ήταν η φιλία μας και η αιτία η ανάγκη μας για ανεξάρτητη θεατρική έκφραση, μ’ άλλα λόγια να κάνουμε «το δικό» μας δηλαδή αυτό που προέκυψε από τη μελέτη και την αγάπη μας για το θέατρο. Αργότερα στην ομάδα προστέθηκαν ο Ιωακείμ Κάσδαγλης και η Τερέζα Κρητικού. Σήμερα την ομάδα απαρτίζουμε εγώ ,η Τερέζα και ο Ιωακείμ, όμως η ομάδα δεν είναι ένα κλειστό club. Φίλοι , συνεργάτες και αγαπημένοι καλλιτέχνες μπαινοβγαίνουν, ακριβώς όπως οι καλεσμένοι σ’ ένα τέλειο πάρτυ και η συμβολή τους στη δουλειά μας είναι ανεκτίμητη. Όπως η ενδυματολόγος και σκηνογράφος Βασιλική Σύρμα, η τραγουδοποιός Σοφία Κουρτίδου, ο γραφίστας Παντελής Χατζηιορδάνογλου, ο light designer Απόστολλος Στράντζαλης , η βοηθός σκηνοθέτη Τερέζα Κουίκ, η εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής και ηθοποιός Αγγελική Τζαμπάζη.

Η πρώτη μας δουλειά ήταν το «Τις Πταίει;» μια performance που δημιουργήθηκε με βάση τις τεχνικές του devise theatre από εμένα  και την Αγγελική Αναγνωστοπούλου. Αποτελούνταν από κείμενα τα οποία είχαν δημοσιευτεί σε σατυρικές εφημερίδες του 19 ου αιώνα και αφορούσαν στην τότε οικονομική και πολιτική κρίση που προσομοιάζει τόσο πολύ με την τωρινή κρίση. Συνεχίσαμε με μια δεύτερη version αυτής της παράστασης, καθώς και με θεατρικές δράσεις για παιδιά σε μια συνεργασία με την CheapartHalandri και παιδικούς σταθμούς. Πέρσι παρουσιάσαμε το “BigBaby” του FrankMoher στο θέατρο «Αλκμήνη» και μετά από μια μίνι περιοδεία στο Ηράκλειο Κρήτης με τρεις soldout παραστάσεις, η παράσταση επαναλαμβάνεται στο «Θέατρο κάτω από τη γέφυρα» με μια νέα ματιά.

TIS PTAIEI3

Τίς Πταίει

Πώς είναι να δουλεύει κανείς με τους φίλους του;

Ευτυχία μεγάλη είναι. Ιδιαίτερα όταν οι φίλοι σου είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Ήταν μεγάλη μου χαρά να δουλεύω με την Τερέζα και τον Ιωακείμ γιατί αγκάλιασαν με πολλή αγάπη την ανάγκη μου να ανέβει το Big Baby , με επιστέφτηκαν και με βοήθησαν να σκηνοθετήσω με δημιουργική αγωνία και όχι άγχος. Έδωσαν στους χαρακτήρες ζωή πέρα απ’ αυτό που μπορούσα να φανταστώ. Έχουμε ο ένας τον άλλο μέσα σ’ όλο αυτό. Αυτή η φράση τα λέει όλα.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;

Πρώτα και κύρια για την υπέροχη γραφή και το θέμα του. Η ανάγκη να «ξεκολλήσει» κανείς από ό,τι τον τραβάει πίσω και να προχωρήσει με τη ζωή που πάει μόνο μπροστά. Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα που κινείται στη σφαίρα του «προσωπικού» αλλά εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι , ιδιαίτερα σήμερα, αφορά μια ολόκληρη κοινωνία που έχει ανάγκη να πετάξει μακριά ό,τι εμποδίζει την πρόοδο.

Οι ολοκληρωμένοι και πολυσύνθετοι χαρακτήρες του ήταν ακόμα ένας σοβαρός λόγος καθώς και η δύναμη της ατάκας ,ο ρυθμός και φυσικά το γλυκόπικρο και κάποιες φορές δηλητηριώδες χιούμορ του.

Ο Frank Moher είναι ένας συγγραφέας-θεατράνθρωπος. Καθηγητής σεναρίου και θεατρικής γραφής στο πανεπιστήμιο του Vancouver. Γράφει με γνώση και μαεστρία έργα φτιαγμένα για να ανέβουν και να μιλήσουν στον θεατή χωρίς να κάνουν εκπτώσεις.

Ποιούς υποδύεστε;

Τρεις ανθρώπους που ψάχνουν έναν τρόπο να κρατηθούν στη ζωή κι ακόμα παραπέρα , να την απολαύσουν. Συγκεκριμένα..

Ιωακείμ Κάσδαγλης για τον Άλεξ : «η χαρά της ανακάλυψης των πάντων όπως ακριβώς κάνει ένα παιδί. Η αθωότητα και η σκληρότητα του ανθρώπου που προσπαθεί να ζήσει τη ζωή του και να την απολαύσει, αφού: «Αυτός ο κόσμος είναι ένα συναρπαστικό μέρος»

Τερέζα Κρητικού για την Νταίϊζη : «φυσιολογικά; Τι είναι αυτό το φυσιολογικά αλήθεια;» .Η Νταίϊζη είναι μια  πολύ ενδιαφέρουσα  εκκεντρική προσωπικότητα. Ζει στο δικό της κόσμο. Έτσι ελέγχει τα προβλήματα της , τα λάθη της , τη μοναξιά της. Διασκεδάζει με όλο αυτό,  διασκευάζοντας τη ζωή της έτσι όπως θα ήθελε να είναι. Έχει επιλέξει να ζει ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια.

Ιωάννα Μπακαλάκου για τη Λιζ : «το θέμα δεν ήταν τι με βόλευε. Το θέμα ήταν τι μπορούσα να κάνω» η Λιζ κρατάει καλά κρυμμένα  όλα τα αρνητικά συναισθήματα , τις τύψεις και τις ενοχές της, «ντύνοντας» τη ζωή της με μια επίφαση τελειότητας. Όταν έρχεται η ανατροπή και η εύθραυστη ισορροπία διαταράσσεται, ανακαλύπτει ότι έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τους σκελετούς στην ντουλάπα της και να πάει παρακάτω.

CHEAPART HALANDRI

CheapArt στο Χαλάνδρι

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Από Δεκέμβρη ξεκινάμε πρόβες για το ανέβασμα του θεατρικού έργου για παιδιά «Το περιστέρι δικαστής» που μας εμπιστεύτηκε η εξαιρετική συγγραφέας Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλούση. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία δικιά μου και παραγωγή του θεατρικού σχήματος «ομάΔα» με την Τερέζα Κρητικού και τον Ιωακείμ Κάσδαγλη στους κεντρικούς ρόλους. Σ’ αυτή τη δουλειά θα έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με σπουδαίους καλλιτέχνες που θα σας ανακοινώσουμε εν καιρώ… Το έργο αφορά την ειρηνική επίλυση διαφορών και το πολύ επίκαιρο θέμα του bulling. Το Big Baby θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και την Καρδίτσα μέσα στην άνοιξη του 2015. Επίσης μέσα στον επόμενο χρόνο ετοιμάζουμε ένα δια-καλλιτεχνικό project.

 

Ευχαριστούμε και πάντα δημιουργικοί και χαρισματικοί!

Εμείς σας ευχαριστούμε!

Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα

Πλατεία ΗΣΑΠ,Νέο Φάληρο

Τηλ : 2104816200
Πληροφορίες : Βραδ.: Κυρ. 7 μ.μ. 
Τιμη : € 12, 8.

 

 

 

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!