Skip to main content

EΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

“HOPE IS THE THING WITH FEATHERS”

(«Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ»)

Η ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΜΕΛΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

EMILY DICKINSON και ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 | 20:30

Τραγουδούν η Σαβίνα Γιαννάτου, η Αθηνά Ρούτση & η Sissi Rada

Απαγγέλλει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Η πρωτοποριακή συνθέτρια Λένα Πλάτωνος μελοποιεί και παρουσιάζει Emily Dickinson και Κώστα Καρυωτάκη στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

Στο πρώτο μέρος, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, η Λένα Πλάτωνος θα παρουσιάσει ζωντανά τον κύκλο αγγλόφωνων τραγουδιών Hope is the thing with feathers, σε ποίηση της μεγάλης Αμερικανίδας ποιήτριας του 19ου αιώνα Emily Dickinson, η οποία στην ποίησή της αναδεικνύει με μοναδικό και ελλειπτικό τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με τον έρωτα και το θάνατο. Τους στίχους στα ελληνικά θα απαγγείλει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Τραγουδούν η Αθηνά Ρούτση και η Sissi Rada. Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος – Στέργιος Τσιρλιάγκος.

Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστεί το πιο οριακό έργο της Λένας Πλάτωνος, ο κύκλος τραγουδιών Καρυωτάκης – 13 τραγούδια, τα οποία θα αποδώσει η Σαβίνα Γιαννάτου, με την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Θόδωρου Κοτεπάνου.

«Τα πρώτα μου τραγούδια, όταν σπούδαζα πιάνο στη Βιέννη, ήταν σε αγγλικούς στίχους ενός Άγγλου φίλου και αποτέλεσαν την εξαιρετική εμπειρία της ικανότητάς μου γενικά να φτιάχνω τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά χάθηκαν, όμως η αίσθηση της ελευθερίας και της ευτυχίας που είχα νιώσει τότε με ακολούθησε και φαίνεται ότι εδώ και λίγα χρόνια έγινε ανάγκη επιτακτική η επανάληψη της εμπειρίας αυτής, που είχε ως αποτέλεσμα δικούς μου αγγλικούς στίχους που έχω ήδη μελοποιήσει. Όμως, η συνάντησή μου με τη μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλυ Ντίκινσον ήταν αρκετά καθοριστική, ώστε να αποφασίσω να εκτεθώ με τραγούδια πάνω στην ποίησή της που έχει αφάνταστη μουσικότητα και μοιάζει να γράφτηκε χθες, ενώ έχει γραφτεί τον προπερασμένο αιώνα και, μάλιστα, μέσα σε εντελώς παράδοξες συνθήκες. Η Ντίκινσον, αν και ήταν κλεισμένη μέσα στο σπίτι λόγω ψυχικής διαταραχής, παρουσιάζει την εικόνα του ποιητή που έχει βαθύτατη επαφή με την εξωτερική και εσωτερική πραγματικότητα… Οι αντένες της έπιασαν με φανταστική ευαισθησία τα μεγάλα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης, δηλαδή τον Έρωτα και το Θάνατο, στα οποία είναι αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος του έργου της. Εγώ διάλεξα δέκα ποιήματά της, τα περισσότερα ερωτικά, τα οποία δούλεψα για δύο γυναικείες φωνές σε διάστημα περίπου ενός χρόνου. Η ιστορία μου με τον Κώστα Καρυωτάκη άρχισε στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, όταν μου έγινε πρόταση να τον μελοποιήσω για τις ανάγκες της εκπομπής για την ποίηση. Εγώ αρνήθηκα αρχικά, γιατί φοβήθηκα το τεράστιο καλλιτεχνικό του μέγεθος, και προσφέρθηκα να γράψω σκέτη μουσική που θα ταίριαζε στο ύφος του για να υποστηρίξω τις απαγγελίες. Ο Χατζιδάκις δέχτηκε. Τελικά, μια νύχτα, όπως είχα ανοιχτό στο πιάνο μου το βιβλίο με τα ποιήματά του, το βλέμμα μου αγκιστρώθηκε σε ένα ποίημά του· το μελοποίησα αμέσως και έκλαψα. Έτσι, η εκπομπή “ντύθηκε” και με τα τραγούδια μου, που είχαν αμέσως μεγάλη απήχηση στο Τρίτο, αλλά ακόμα περισσότερη μέσα στην ψυχή μου, όπου και “άκουσα” τη φωνή της Σαβίνας να τα τραγουδάει. Τα τραγούδια μου αυτά άρεσαν πολύ στον Μάνο Χατζιδάκι και έγιναν άλμπουμ στη Lyra του Αλέκου Πατσιφά.»

Λένα Πλάτωνος

1o μέρος

Hope is the thing with feathers

Ποίηση: Emily Dickinson

Μουσική: Λένα Πλάτωνος

Ενορχήστρωση: Λένα Πλάτωνος, Στέργιος Τσιρλιάγκος

Τραγούδι: Αθηνά Ρούτση, Sissi Rada

Απαγγελία: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

2o μέρος

Καρυωτάκης – 13 τραγούδια

Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης

Μουσική: Λένα Πλάτωνος

Ενορχήστρωση: Θόδωρος Κοτεπάνος

Τραγούδι: Σαβίνα Γιαννάτου

Φωνητικά: Αθηνά Ρούτση, Sissi Rada

Πότε | Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Πού | Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Κεντρική Σκηνή

Ώρα έναρξης | 20:30

Εισιτήρια | 15 – 18 – 28 € | Μειωμένα: 10 – 12 – 15 € | Άνεργοι: 5 €

Επικοινωνία με τα ΜΜΕ 

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Γραφείο Τύπου | 213 0178057-9| [email protected]

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: Μαρία Ναθαναήλ | 6942011140 | [email protected]  

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών | Συγγρού 107

http://www.sgt.gr/gr/programme/event/2242

 

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!