Skip to main content
Μαριάννα Τόλη

Μετά την καταπληκτική επιτυχία της Παπλωματούς την περσινή χρονιά, όπου την παρακολούθησαν 35.000 μικροί και μεγάλοι, και λόγω της μεγάλης ζήτησης, επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις μέσα στις εορτές και συνυπάρχει με τον «Μικρό Πρίγκιπα».
Το δημοφιλέστατο έργο «Η Παπλωματού» είναι ένα μούζικαλ-ύμνος στην καλοσύνη, εμπνευσμένο από το πολυβραβευμένο παραμύθι του Τζεφ Μπραμπώ (Jeff Brumbeau) σε εικονογράφηση Γκέηλ Ντε Μάρκεν (Gail De Marcken), «Το δώρο της παπλωματούς» (The Qultmaker’s Gift).

Η ιστορία, που διδασκόταν στα σχολεία για πολλά χρόνια, υπήρξε αγαπημένη παιδιών και μεγάλων. Το θέμα του έργου είναι η καλοσύνη και η γενναιοδωρία, ενώ μέσα από τις συναρπαστικές εικόνες του μιούζικαλ, καταλύονται οι ταξικές διαφορές και αναδεικνύονται η αλληλεγγύη και η προσφορά χωρίς όρια, που φέρνει την ευτυχία. Έτσι οι πλούσιοι ηθελημένα γίνονται φτωχοί και βιώνουν τη χαρά της προσφοράς.
Τα μαγικά σκηνικά, η υπέροχη μουσική και οι ονειρικές εικόνες, με χορό, χιούμορ και ευαισθησία, θα αγγίξουν τις καρδιές μικρών και μεγάλων, υμνώντας την ανθρωπιά που τόσο λείπει από τις μέρες μας.

Το Πρόγραμμα των Παραστάσεων είναι το ακόλουθο:

Ημέρα – Παράσταση – Ώρα
Δευτέρα 26/12 Μικρός Πρίγκιπας 12:00
Τρίτη 27/12 Παπλωματού 15:00
Τετάρτη 28/12 Μικρός Πρίγκιπας 15:00
Πέμπτη 29/12 Παπλωματού 15:00
Παρασκευή 30/12 Μικρός Πρίγκιπας 15:00
Δευτέρα 2/01 Μικρός Πρίγκιπας 12:00
Τρίτη 3/01 Παπλωματού 17:00
Πέμπτη 5/01 Παπλωματού 15:00
Παρασκευή 6/01 Μικρός Πρίγκιπας 15:00
Κυριακή 8/01 Παπλωματού 11:30
Κυριακή 8/01 Μικρός Πρίγκιπας 15:00

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Μια γενναιόδωρη παπλωματού, με μαγικά δάχτυλα, φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου. Με χρώματα και σχέδια που δεν έχει ξαναδεί ανθρώπου μάτι, απαλά και ζεστά λες και τα γεμίζει με φτερά αγγέλων. Η παπλωματού, τα παπλώματα δεν τα πουλά. Γυρνά στους δρόμους τις κρύες νύχτες του χειμώνα και τα χαρίζει στους φτωχούς, στους άστεγους, σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Στο γειτονικό βασίλειο, βασιλεύει ένας άπληστος βασιλιάς, που μέσα στο παλάτι του έχει μαζεμένους όλους τους θησαυρούς του κόσμου. Υποχρεώνει τους φτωχούς και ταλαίπωρους υπηκόους του, να του χαρίζουν δώρα, αγορασμένα από το υστέρημά τους. Όμως κανένα δώρο δεν τον κάνει ευτυχισμένο. Ανικανοποίητος, ψάχνει ασταμάτητα να βρει εκείνο το δώρο, που θα του χαρίσει έστω ένα χαμόγελο. Εκείνο που θα διώξει έστω και για λίγο την πλήξη, την ανία, τη δυστυχία του.

Κάποτε, ο βασιλιάς μαθαίνει για την ξακουστή παπλωματού και τα περίφημα παπλώματά της. Ξεκινάει για να την βρει και όταν την συναντά της ζητά να αγοράσει ένα πάπλωμα. Μα όλοι ξέρουν πως η παπλωματού δεν πουλάει τα παπλώματα. Τα χαρίζει. Και κανείς δεν έχει τη δύναμη να της υποδείξει, σε ποιόν θα τα χαρίσει. Ούτε καν ένας βασιλιάς.

Για να χαρίσει η παπλωματού ένα πάπλωμα στον βασιλιά, πρέπει πρώτα ο βασιλιάς να χαρίσει όλα του τα δώρα και τα πλούτη.

Θα φτιάξει η παπλωματού ένα πάπλωμα για τον βασιλιά; Κι ο βασιλιάς θα μάθει τι σημαίνει να προσφέρεις; Μπορεί η παπλωματού να διδάξει στον βασιλιά την τέχνη της ευτυχίας; Κι αυτός τελικά, τι θα τους κάνει όλους αυτούς τους θησαυρούς που έχει μαζεμένους;

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

«Το δώρο της παπλωματούς» το παραμύθι του Τζεφ Μπραμπώ, σε εικονογράφηση Γκέηλ Ντε Μάρκεν, έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων και διακρίσεων:

New York Times bestseller

Βραβείο Book Sense: Παιδικό Βιβλίο της Χρονιάς

Βραβείο PW Off-the-Cuff (Cuffie): Καλύτερο Εικονογραφημένο Βιβλίο της Χρονιάς

Βραβείο ALA Notable Social Studies Trade Book for Young People

Βραβείο Επιλογής Γονέων: Ασημένια διάκριση

Βραβείο Ανεξάρτητων Εκδοτών Midwest: Καλύτερο Παιδικό Βιβλίο 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία / Διασκευή: Μαριάννα Τόλη

Διανομή

Παπλωματού: Αντιγόνη Ψυχράμη
Άπληστος Βασιλιάς: Σωκράτης Μαϊδώνης
Μοδίστρα / Πουλί: Άννα Φιλιππάκη
Δικαστής – Αγόρι: Στέλιος Κέλερης
Παλιατζής: Σταύρος Βόλκος
Κορίτσι: Βερονίκη Κυριακοπούλου
Αρκούδα: Γιώργος Βούντας
Πλούσια Κυρία: Κέλυ Γιακουμάκη
Ένορκος / Αυλικός: Γιάννης Πλιάκης

Κυρία της Αυλής: Δήμητρα Γιακουμόγλου

Κυρία της Αυλής: Μαρία Δελετζέ
Επιλογή μουσικής / Στίχοι: Μαριάννα Τόλη
Χορογραϕίες: Αλέξανδρος Κουζίτσκιν
Μουσικές ενορχηστρώσεις / Μουσική Διδασκαλία: Αλέκος Μπαζάνης
Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος
Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος, Μαριάννα Τόλη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βίντεο: Χρήστος Δήμας

Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Διεύθυνση Παραγωγής: Νικόλας Λιβιεράτος Θεοτοκάτος
Σχεδιασμός Ήχου: Βαγγέλης Παπακύριος
Υπεύθυνη Θεάτρου: Γεωργιάννα Τσακίρη
Υπεύθυνη Προγραμματισμού Παραστάσεων: Ευγενία Πομόνη
Προβολή / Επικοινωνία: BrainCo ΑΕ
Εταιρεία Παραγωγής: ART AND ETHER

Η ΠΑΠΛΩΜΑΤΟΥ

Είδος: Μούζικαλ

Διάρκεια: 90′

Διάλειμμα: 10′

Τιμές Εισιτηρίων

Ενήλικες: 12€

Παιδιά: 10€

O ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Από την Μαριάννα Τόλη

Ο Μικρός Πρίγκιπας μεταμορφώνεται σε έναν Μικρό Άνθρωπο για να μάθει τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις ανθρώπινες αδυναμίες πριν γυρίσει πίσω στο αγγελικό σύμπαν από όπου ήρθε.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη.

Αγγίζοντας με σεβασμό ένα τέτοιο έργο καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν μπορούμε να συμπιέσουμε το νόημα του και να το κατατάξουμε ως κατάλληλο μόνο για κάποιες ηλικίες. Αυτή είναι και η μαγεία του.  Το μελετάμε, δεν το διαβάζουμε απλώς. Το ερμηνεύουμε εμείς οι μεγάλοι και το απλοποιούμε για τα παιδιά μας. Τους το διαβάζουμε έχοντας καταλάβει το νόημα του.  Η σύνδεση που έχει ο Μικρός Πρίγκιπας με τη γη και το πλανητικό σύμπαν είναι η κρυμμένη σύνδεση που έχει ο γήινος άνθρωπος με το υπόλοιπο σύμπαν και αντιστρόφως οι σχέσεις που πιθανότατα να έχει το ίδιο το σύμπαν και τα μυστήριά του με τον Μικρό Άνθρωπο της γης. Έτσι μπορούμε να πούμε πως το έργο πραγματεύεται μια πρακτική φιλοσοφία.  Ο ήρωας κατεβαίνει στη γη και βιώνει πρακτικά και όχι θεωρητικά την Αλήθεια, τα ανθρώπινα συναισθήματα, τον πόνο της αγάπης, τη μοναξιά, τον θάνατο. Είναι ένα πλάσμα αγγελικό που ίσως η περιέργεια του τον ωθεί  να εξερευνήσει την άλλη μεριά του τοίχου που μας χωρίζει εμάς τους ανθρώπους από τον αόρατο κόσμο.  Αυτό τον κόσμο που στον Μικρό Πρίγκιπα η Αλεπού τον αναφέρει ως τον πιο ουσιαστικό. Η Αγάπη είναι αόρατη. Η Αγάπη είναι ουσιαστική.  Μεταμορφώνει τους ανθρώπους και σκίζει τα όρια που μας χωρίζουν από την ουσία και την αλήθεια της ζωής.  Δύσκολα νοήματα να τα κατανοήσεις θεωρητικά. Χωρίς πόνο και κάματο δεν γίνεται.  Το λένε και οι πατέρες του Χριστιανισμού.  Οι γέροντες και οι ασκητές του Αγίου Όρους. Ή Αγάπη δεν κατανοείται βιώνεται. Ο Μικρός Πρίγκιπας λοιπόν αποφασίζει να αφήσει την παιδική και αγγελική του αφέλεια για να γνωρίσει το δώρο που εμείς οι άνθρωποι με τόση στενοκεφαλιά θεωρούμε δεδομένο.  Την ανθρώπινη παρουσία μας στη γη,  το δώρο της ελεύθερης βούλησης, την ικανότητα να αγαπάμε και την ικανότητα να διαλέγουμε το καλό η το κακό. Ανάλογα επίκειται κάποια μεταμόρφωση είτε προς την μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη. 

Η στασιμότητα δεν έχει θέση στην ανθρώπινη ενσάρκωση.  Ο Μικρός Πρίγκιπας εξελίσσεται στην αιωνιότητα, ο Μικρός Άνθρωπος εξελίσσεται εκτός αν αποφασίσει να χαθεί στο σκοτάδι.  Η βούληση είναι δική του. 

Όλες αυτές οι πολύπλοκες έννοιες βρίσκονται κρυμμένες μέσα σε ένα παραμύθι.  Ο Μικρός Πρίγκιπας, το Λουλούδι η Αλεπού, ο Πιλότος είναι οι ήρωες που λατρεύουν διαισθητικά τα μικρά παιδιά.  Η φιλοσοφία του βιβλίου είναι αυτό που κάνει τους μεγάλους να διαβάζουν το «παραμύθι» ξανά και ξανά σε πολλές φάσεις της ζωής τους και σε διάφορες ηλικίες μέχρι να κατανοήσουν τους συμβολισμούς και να ταυτιστούν βιωματικά με την αλήθεια του. Και η αλήθεια βρίσκεται πάντα εκεί που είναι η καρδιά.

Για τους συνεργάτες του Μικρού Πρίγκιπα

Λένε οι σοφοί άνθρωποι πως για να νοιώσεις ευγνωμοσύνη πρέπει να έχεις ξεπεράσεις πολλούς δαίμονες.  Δεν ξέρω ποιους και πόσους δαίμονες έχω ξεπεράσει αλλά νοιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για τους συνεργάτες μου. Ως ένας άλλος μικρός πρίγκιπας κι εγώ έκανα σχέσεις καρδιακές μαζί τους, τόσο πολύτιμες που δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ  σ’ αυτές.  Καινούργιες σχέσεις, παλιές σχέσεις.  Θ αρχίσω από τις νεότερες για να τελειώσω με τις παλιότερες που ως τώρα δεν είχα την ευκαιρία και γραπτά να ευχαριστήσω. .

Γιώργος Γαβαλάς …ψάχνω να βρω τα λόγια που του ταιριάζουν αλλά δεν τα βρίσκω.  Ήταν το δόσιμό του τόσο ουσιαστικό που πέρα από αυτό που κατάθεσε σαν σκηνικό άφησε ένα αποτύπωμα στο χώρο που θα είναι για πάντα ανεξίτηλο. Γιατί η ανθρωπιά υπερβαίνει το ταλέντο.  Η γενναιοδωρία του δεν περιορίστηκε μόνο στο σκηνικό αλλά και σε ιδέες και σε φροντίδα και σε τόσα άλλα …πήγε τον Πρίγκιπα βήματα πιο πέρα, σε κάποιο άλλο πλανήτη που έχει κάτι από τον δικό του παράδεισο. Το ευχαριστώ είναι λίγο.

Ελευθερία Ντεκώ:  Η Ελευθερία είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική lighting director που έχει η Ελλάδα. Δεν ξέρω πως έφτασε στο Μικρό Πρίγκιπα και έχουμε τη χαρά να μας φωτίσει με τη μαγεία της.  Ίσως γιατί το μικρό μας σύμπαν την είχε πραγματικά ανάγκη και εκείνη ανταποκρίθηκε.  Ένα ελεύθερο πνεύμα και μια έντονη προσωπικότητα που με τη μεγαλύτερη ευκολία κοιτάζει το χώρο και από μέσα της ρέει το φώς με το οποίο φωτίζει. Δεν υπάρχει θεατρικό δρώμενο χωρίς φως.  Το φώς δίνει ζωή ή νεκρώνει.  Τόσο ουσιαστική είναι η δουλειά της. Την ευχαριστώ. 

Αλέκος Μπαζάνης:  Χρόνια αγαπητός και πολύτιμος συνεργάτης, γνωρίζει κάθε λεπτεπίλεπτη ανάγκη του έργου και με τις μαγικές του νότες τονίζει την ευαισθησία κάθε στιγμής.  Απόλυτος γνώστης της τέχνης της ενορχήστρωσης παίζει όλα τα όργανα μόνος του και όπου χρειάζεται συνθέτει και διανθίζει. Σε μία  τόσο δημιουργική εργασία σαν ετούτη που κάνουμε όσοι αγαπάμε το μιούζικαλ και το δημιουργούμε εκ του μηδενός θα μπορούσα πια να πω πως δύσκολα θα σκηνοθετούσα χωρίς τον Αλέκο.

Αλέξανδρος Κουζίτσκιν:  Αν έπρεπε να δώσουμε σε κάποιον βραβείο επαγγελματισμού θα το δίναμε όλοι παμψηφεί στον Αλέξανδρο.  Ο Αλέξανδρος έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο να ερμηνεύει τη μουσική και τους στίχους όχι απλά να διδάσκει βήματα και κινήσεις.  Ο χορός στα χέρια του εναρμονίζεται με τη δουλειά του σκηνοθέτη και ερμηνεύει το ρυθμό, τις παύσεις και τις ανάσες.  Δεν είναι απλός χορογράφος είναι μία παρουσία που μας γεμίζει όλους ασφάλεια καθώς το μάτι του ταξιδεύει σε κάθε λεπτομέρεια και την ολοκληρώνει. Με δαιμονίζει με την παθιασμένη Ρώσικη ιδιοσυγκρασία του αλλά με ηρεμεί όταν βλέπω το αποτέλεσμα.  Είναι πάντα κάθε βήμα του το καλύτερο που θα μπορούσα να είχα φανταστεί.

CHET WALKER: Για τον Chet δε θα πω πολλά. Είναι ο μεγάλος καλλιτέχνης, ο χορογράφος του Μπρόντγουαιη βραβευμένος με τόσα ΤΟΝΥ, φίλος και τόσο απλός που μια μέρα σε ένα διήμερο ταξίδι του στην Ελλάδα του ρώτησα έτσι για αστείο μήπως μας δείξει κάποιο βήμα για τις κλακέτες που έχει το έργο. Δεν πρόλαβα να το πω και έτσι απλά και γενναιόδωρα, κουτσαίνοντας γιατί είχε τραυματιστεί δίδαξε στην Άντεια Ολυμπίου τη χορογραφία που θα δείτε. Το δώρο του μεγάλο στον Μικρό Πρίγκιπα.  Μια απόλυτη και αυθεντική γεύση από Μπρόντγουαιη στην Ελλάδα μας. Thank you Chet from the heart!   

Μιχάλης Σδούγκος:  Θα θυμάμαι πάντα πως κάπου εκεί τριγύρω μας, σιωπηλός, χωρίς τίποτα το περιττό βρίσκεται ο Μιχάλης με πρωτότυπες ιδέες, ζωγραφικές και σχέδια, ευέλικτος, γρήγορος, ενθουσιώδης και ευφάνταστος.  Ακούραστος συνεργάτης που πριν του εκφράσεις μια εικόνα την έχει ζωγραφίσει ακριβώς όπως τη φαντάζεσαι.  Συγχρονισμός, ταλέντο, αγάπη, αρμονία, καλοσύνη.  Αυτός είναι ο Μιχάλης.

Δήμητρα Καίσαρη: Είναι μυστήριο πως ενσωμάτωσε τόση ζωή στις πάνινες κούκλες που έφτιαξε η Δήμητρα για τον Μικρό Πρίγκιπα.  Είναι πραγματικά μυστήριο που κάθε που μας φέρνει ένα puppet στο θέατρο σταματάει η πρόβα και τρέχουμε όλοι να το αγκαλιάσουμε γιατί το έχουμε ήδη αγαπήσει.  Έχουν τέτοια μυστηριακή γοητεία που στη θέαση τους παραμένουμε άφωνοι.  Το ταλέντο της υπερβαίνει το ταλέντο. Την Ευχαριστώ.

Θωμάς Μαριάς: Θωμά μου τα πολλά λόγια περιτεύουν.  Έφτιαξες ένα τέλειο θέατρο από τα συντρίμμια.  Ο λόγος σου νόμος. Η αίσθηση του λειτουργικού και του σωστού αλάνθαστη. Τα θεμέλια του Νέου Θεάτρου Βασιλάκου γράφουν το όνομά σου.

Για τους ηθοποιούς και όλους τους πολύτιμους συνεργάτες που δουλεύουν ακούραστα νυχθημερόν και που δεν αναφέρθηκαν πιο πάνω θα πω μόνο πως υπερίπτανται  όλοι τους με τόση αγάπη γύρω από τον Μικρό Πρίγκιπα που νοιώθω  πως τον συναγωνίζονται ως άλλοι άγγελοι κι αυτοί. Δεν συναντάμε πια κάτι τέτοιο στον αιώνα που ζούμε. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. 

INFO:

 

Κάθε Σάββατο στις 15.00 και κάθε Κυριακή στις 11.30 και 15.00

Έως και την Κυριακή 9 Απριλίου 2017

 

 

Διάρκεια: 2 ώρες με το διάλειμμα

 

                                 

                              Τιμές εισιτηρίων: 12€  Ενήλικες

                                                               10€  Παιδικό

                                                                8€  Ομαδικό (Τις Κυριακές)

                                                              7€  Για Μαθητές

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Διασκευή.: Μαριάννα Τόλη

Επιλογή Τραγουδιών – Στίχοι – Κινησιολογία : Μαριάννα Τόλη

Μουσικές ενορχηστρώσεις – Μουσική διδασκαλία: Αλέξανδρος Μπαζάνης

Χορογραφίες:  Αλέξανδρος Κουζίτσκιν 

Κλακέτες: CHET WALKER

Σκηνικά:  Γιώργος Γαβαλάς

Κουστούμια:  Μιχάλης Σδούγκος

Φωτισμοί : Ελευθερία Ντεκώ

Video Art: Στάθης Αθανασίου

Κινηματογράφηση βυθού: Morris Gormezano

Ειδικές κατασκευές Puppets: Δήμητρα Καίσαρη

Ειδικές Κατασκευές σκηνικών: Βασίλης Σακής

Σχεδιασμός ήχου: Νίκος Καζάζης, Παναγιώτης Χρονέας

Κατασκευή σκηνικών: Θωμάς Μαριάς

Ηλεκτρολόγοι – Φωτιστές: Χάρης Βασιλόπουλος, Παναγιώτης Πλασκασοβίτης

Βοηθός σκηνικών: Μιχάλης Σαπλαούρας

Μοδίστρα: Monica Trugel

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Τεχνικοί Σκηνής: Βασίλης Μαριάς, Ιορδάνης Γκέλι, 

Τηλέφωνο επικοινωνίας προγραμματισμού παραστάσεων: 6944310395

Παραγωγή: ART AND ETHER

Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo S.A.

Υπεύθυνη Θεάτρου:  Χριστίνα Μερεζιά

Λογιστήριο: Αλίκη Αποστολάκη

Υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών θεάτρου: Θωμάς Μαριάς

Υπεύθυνη Ταμείου: Εύη Γουρδουμπά

Υπεύθυνη Μπάρ: Πέπη Μερεζιά

Καθαρισμός: Romel Tanaid, Fernando Banizal

ΔΙΑΝΟΜΗ κατά σειρά εμφάνισης:

Μικρός Πρίγκιπας: Ορέστης Καρύδας

Πιλότος: Σταύρος Βόλκος

Φωνή του Σύμπαντος: Άντεια Ολυμπίου

Έλβις: Γιώργος Βούντας

Λουλούδι: Αντιγόνη Ψυχράμη

Βασιλιάς: Σωκράτης Μαιδώνης

Επιχειρηματίας: Γιάννης Πλιάκης

Ρομπότ Α: Μαρία Δελετζέ

Ρομπότ Β: Βερονίκη Κυριακοπούλου

Φύλακας των Αστεριών: Δήμητρα Γιακουμόγλου

Γεωγράφος: Βαγγέλης Κρανιώτης

Φίδι: Κέλυ Γιακουμάκη

Αλεπού: Άννα Φιλιππάκη

Νερό: Μαριάννα Τόλη

 

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Προφήτου Δανιήλ 3-5, Κεραμεικός, ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνα Ταμείου: 2110132002-005

Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected],

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΤΟΛΗ [email protected]

error: Content is protected !!