Skip to main content

Σε ατμοσφαιρικό κλίμα με αποσπάσματα από την καινούργια παραγωγή «Ταξίδι στον Χειμώνα», βασισμένη στον κύκλο τραγουδιών «Βίντεράιζε» του Φραντς Σούμπερτ και ατάκες από τα έργα που θα ανέβουν τη σεζόν 2015-16, η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη και οι συνεργάτες της παρουσίασαν σήμερα το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο μάλιστα, με σαφή αναφορά στην προεκλογική περίοδο, μοιράστηκε σε μορφή ψηφοδελτίων.«Η θεματική μας έχει να κάνει με το πέρασμα στην ομορφιά που είναι για μας όλα αυτά, για τα οποία αξίζει να μιλάει κανείς», τόνισε η Μαριάννα Κάλμπαρη. Εξ ου και ο γενικός τίτλος του φετινού ρεπερτορίου -«Για να θυμίζεις το πέρασμα ανάμεσα στην ομορφιά»- που δανείστηκαν από το ποίημα του Αλέξη Ασλάνογλου στα «Ερείπια της Παλμύρας».
Το στίγμα της θεατρικής σεζόν 2015 -2016 δίνουν στο Θέατρο Τέχνης κείμενα μεγάλων συγγραφέων όχι τόσο συχνά παιγμένων, και κείμενα ελληνικά. Κι ακόμα, μουσική, χορός, και αξιόλογοι καλλιτέχνες που συμπράττουν με το Θέατρο Τέχνης.
Στις νέες παραγωγές που θα ανέβουν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Τα παιδιά του ήλιου» του Μαξίμ Γκόργκι, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ερρίκου Ίψεν και η «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελλώνη, βασισμένο σε αληθινή ιστορία.
Στη Φρυνίχου θα ανέβουν τα έργα «Παιχνίδι του τέλους» («Endgame») του Σάμουελ Μπέκετ σε μετάφραση Λυδίας Κονιόρδου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή, «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου από την ομάδα Bijoux de kant, που είναι βασισμένο στην «Πρώτη Αγάπη», το μοναδικό διήγημα στην δημοτική του Ιωάννη Κονδυλάκη, και τη «Δόνια Ροζίτα/Σαν περάσουν πέντε χρόνια» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε δραματική επεξεργασία και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.
Τον Οκτώβριο το Θέατρο Τέχνης ανοίγει την αυλαία του με τέσσερις παραστάσεις θεάτρου και χορού, που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για τις παραγωγές «Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, «Θέλω μια χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, «Ερωτόκριτος» από την ομάδα «Κι όμως κινείται» και τους Χαΐνηδες και το «Δάσος-Ταμπού» της ομάδας Griffon.
Το Νοέμβριο στη Φρυνίχου κάνει πρεμιέρα το «Ταξίδι το χειμώνα» -θεωρείται το απόλυτο ορόσημο του ρομαντικού κύκλου τραγουδιών σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση- ενώ ο Βασίλης Παπαβασιλείου γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι».
Παράλληλα, δύο παραγωγές που σημείωσαν επιτυχία τη σεζόν 2014-15, θα ανέβουν και φέτος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στη σκηνή του Υπογείου. Πρόκειται για τις «Η Λίλα λέει» και «Αδερφοί Καραμάζοφ».
Επιδιώκοντας για δεύτερη διαδοχική χρονιά το διάλογο ανάμεσα στις θεατρικές και τις εικαστικές τέχνες, το Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Μηδέν, έναν ανεξάρτητο οργανισμό για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Στο Θέατρο Τέχνης θα φιλοξενηθεί η προβολή έργων videodance, από το αρχειακό υλικό και με την ευγενική παραχώρηση του Φεστιβάλ Μηδέν.
Η παιδική σκηνή της Φρυνίχου θα φιλοξενήσει για φέτος τις «Φανταστικές περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν», ενώ η εφηβική σκηνή αποκλειστικά σε χώρους σχολείων θα ανεβάσει το ART-VOLUTION ή «Γιατί η Τέχνη είναι Επανάσταση».
Επίσης, η εφηβική σκηνή στο Υπόγειο παρουσιάζει «Me lene Sandra» σε κείμενο-σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. Το έργο εμπνέεται από αληθινές ιστορίες εφήβων που δέχτηκαν άγριο cyber-bullying και στρέφεται στους κινδύνους που κρύβoυν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης.
Σε μορφή αναλογίου με θέμα «Το Πέρασμα: μετανάστευση/προσφυγιά», θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε εννέα ελληνικά έργα σε πρώτη παρουσίαση. Ένας, μάλιστα, από τους συγγραφείς, ο Χρήστος Αγγελάκος, εθελοντής αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη δίπλα στους πρόσφυγες, σε μήνυμά του που διαβάστηκε μας κάλεσε να κάνουμε ό,τι μπορούμε όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για να ενωθούμε όλοι εμείς.
Ανάμεσα στις παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης έχει θέση το αφιέρωμα στην αργεντίνικη δραματουργία, προβολές ταινιών σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις με εργαστήριο αρχαίου δράματος και σύγχρονης δραματουργίας, εργαστήρια μετάφρασης θεατρικού έργου, διαλέξεις, συζητήσεις. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Θεάτρου Τέχνης με το Γαλλικό Ινστιτούτο, είναι μια συνάντηση δημιουργών Γάλλων και Ελλήνων με θέμα «Αισθητική Πολιτική».
«Ό,τι κάνουμε το κάνουμε χάρη στο πάθος μας» τόνισε η Μαριάννα Κάλμπαρη, «με την επίμονή μας, την απόλυτη πίστη μας ότι αυτό πρέπει να κάνουμε», υπογραμμίζοντας ότι το Θέατρο Τέχνης δεν παίρνει καμία επιχορήγηση ούτε κρατική ούτε ιδιωτική. Όμως «ο πολιτισμός έχει ανάγκη από χρήματα για να επιβιώσουν οι άνθρωποι», προσέθεσε η ίδια απευθύνοντας έκκληση για στήριξη από την Πολιτεία αλλά και φίλων του Θεάτρου Τέχνης, που μπορούν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε ποσό –ώστε να μπορέσει να κάνει αυτό το πρόγραμμα αυτό το ιστορικό θέατρο».
Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας του θεάτρου να μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και άνθρωποι που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, την παραμονή της έναρξης των παραστάσεων, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στο διάστημα 5.00 μμ-10.00 μμ στα ταμεία του Υπογείου και της Φρυνίχου, μπορεί κανείς να προμηθευτεί εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις της σεζόν με τιμή 3 ευρώ. Η προσφορά ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ακολουθεί αναλυτικά το  πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης
Παίζουν (αλφαβητικά):
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ηρώ Μπέζου, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννος Περλέγκας, Θάνος Τοκάκης, Νικόλας Χανακούλας

Η αστική τραγωδία του 16ου αιώνα αναβιώνει σε ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα –μολονότι δίχως ταυτότητα– δείγματά της. Το έργο, άγνωστου συγγραφέα (κατά καιρούς έχει αποδοθεί στον Σαίξπηρ, τον Μάρλοου και τον Κυντ), τροφοδοτεί την τέταρτη σκηνοθεσία του Χάρη Φραγκούλη. Βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, τη δολοφονία του Τόμας Άρντεν από τη γυναίκα του και τον εραστή της, παίρνει τον χαρακτήρα ενός –αριστουργηματικά δομημένου– θρίλερ. Το έγκλημα αναδεικνύει ζητήματα θρησκείας, εξουσίας, βίας και έρωτα, έχοντας στο κέντρο του έναν άρχοντα που πεθαίνει μαζί με την ταραγμένη εποχή του.
Υπόγειο
Παραστάσεις: 1 έως 25 Οκτωβρίου 2015
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.15 & Κυριακή 20.00
Τιμές εισιτηρίων: 15€ | 10€ (μειωμένο – φοιτητικό) | 5€ (άνεργοι) | προπώληση: www.viva.gr
Θέλω μια χώρα
Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Παίζουν: Ρένη Πιττακή
Και οι: Σελήνα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Βασίλης Ζήσης, Τάσος Κορκός, Γιώργος Κοσκορέλλος, Ειρήνη Κότσιφα, Ανέστης Κόττας, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκος Λεκάκης, Ιωάννα Μπιτούνη, Νόρα Πάντου, Γιώργος Σαββίδης, Δημήτρης Τσιγκριμάνης
και σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θετρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Με αφετηρία ένα σύγχρονο θεατρικό κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη που κινείται πέρα από τις συνηθισμένες δραματουργικές φόρμες, η Μαριάννα Κάλμπαρη σκηνοθετεί μια παράσταση όπου μοναδικός πρωταγωνιστής αναδεικνύεται το πλήθος της νέας γενιάς Ελλήνων. Μια σκηνική πολυφωνία, που με φόντο την εποχή της κρίσης, εκφράζει άλλοτε το φόβο και την αγωνία και άλλοτε την ελπίδα και την αναγκαιότητα της αλλαγής. Κοινός άξονας το επιτακτικό αίτημα: «Θέλω μια χώρα». Μέσα σε αυτή την πολύβουη σκηνική σύνθεση, ξεχωριστή θέση έχει ο ρόλος- αντιφώνηση της Ρένης Πιττακή.
Φρυνίχου
παραστάσεις: 2 έως 25 Οκτωβρίου 2015
Παρασκευή, Σάββατο 21.15 & Κυριακή 20.00
15€ | 10€ (μειωμένο – φοιτητικό) | 5€ (άνεργοι) | προπώληση: www.viva.gr
ΧΟΡΟΣ

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ , μετά την επιτυχημένη περσινή συνεργασία του με τις χορευτικές ομάδες «Κι όμως κινείται» και «Griffon» ανακοινώνει την έναρξη σταθερής συνεργασίαςκαι φιλοξενίας (residency)των δύο ομάδων στη σκηνή της Φρυνίχου. Έτσι, μετά τις δύο παρακάτω παραγωγές που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών και θα ανέβουν στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ τον Οκτώβριο, οι δύο ομάδες πρόκειται να παρουσιάσουν την άνοιξη του 2016 τις νέες παραγωγές τους στη σκηνή της Φρυνίχου.

Ερωτόκριτος
Μια διαφορετική ανάγνωση του Ερωτόκριτου, προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα χορού ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται», σε μια μουσική παράσταση βασισμένη στην κορυφαία έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Κι όμΩς κινείται (κίνηση/χορός/ακροβασία): Αμέντας Γιώργος, Δημάς Βασίλης, Μακατσώρης Χριστόφορος, Μαλκότσης Ερμής, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Χαμηλοθώρη Λία
Χαΐνηδες (μουσική): Δημήτρης Αποστολάκης λύρα, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης τραγούδι –κιθάρα, Μαρία Κώτη τραγούδι, Τάκης Κανέλλος κρουστά, Κλέων Αντωνίου ηλεκτρική κιθάρα, Μιχάλης Νικόπουλος λαούτο, μαντολίνο, Ρέλλος Θοδωρής σαξόφωνο, Παλαμιώτης Γιώργος μπάσο
Φωτισμοί: Bentancor Camilo
Σκηνικός χώρος: Κι όμΩς κινείται
Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας

Φρυνίχου
παραστάσεις: 5, 6, 13 & 14 Οκτωβρίου 2015 | Ώρα έναρξης 21.15
τιμή εισιτηρίων: 10€ | προπώληση: www.viva.gr

Δάσος – Ταμπού
Από την ομάδα Griffon, δύο χορευτικά ντουέτα -μέρος μιάς τριλογίας- που συνδέονται μεταξύ τους.
Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Μουσική: Αντώνης Π.
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ερμηνεύουν: Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαϊδης

Φρυνίχου
παραστάσεις: 19-27 Οκτωβρίου 2015
Δευτέρα & Τρίτη 21.15
τιμή εισιτηρίων: 10€ | προπώληση: www.viva.gr

* Ταμπού – Πορν | Άνοιξη 2016
Το Πορν (2016) που θα κλείσει αυτή τη τριλογία, θα ασχοληθεί με την έλξη προς την υπερβολή και την απομάκρυνση από οτιδήποτε ιερό ως ένα μέσω αναγέννησης, εξαγνισμού και αυτοεπιβεβαίωσης. Η τριλογία Δάσος – Ταμπού-Πορν θα έχει ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2016 όπου τα ντουέτα θα μπορούν να παρουσιάζονται ανά δύο. Το Δάσος παρουσιάστηκε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2014, σε συμπαραγωγή της ομάδας χορού griffón και του Θεάτρου Τέχνης. Το Ταμπού είναι παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2015. Το Πορν θα παρουσιαστεί το 2016 και θα είναι μία συμπαραγωγή της ομάδας χορού griffon με το Θέατρο Τέχνης.

Many reasons to dance (videodance – προβολή)

Φεστιβάλ Μηδέν
Το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν επιδιώκοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον διάλογο ανάμεσα στις θεατρικές και τις εικαστικές τέχνες, εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Μηδέν, έναν ανεξάρτητο οργανισμό για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα.
Στο Θέατρο Τέχνης θα φιλοξενηθεί η προβολή έργων videodance, από το αρχειακό υλικό και με την ευγενική παραχώρηση του Φεστιβάλ Μηδέν.
Φρυνίχου
προβολή: 12 Οκτωβρίου 2015, ώρα 9.15μμ. (διάρκεια 57 λεπτά)
Είσοδος: 5 € | προπώληση: www.viva.gr
[Επαναλήψεις παραστάσεων της περιόδου 2014-15 | Οκτώβριος – Ιανουάριος | Υπόγειο]

Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει στη σκηνή του Υπογείου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, δύο παραγωγές της σεζόν 2014-15που σημείωσαν επιτυχία: «Η Λίλα λέει» και «Αδερφοί Καραμάζοφ»

Η Λίλα λέει
Μια άκρως τολμηρή, ποιητική ιστορία για την απώλεια της αθωότητας σε μια διεφθαρμένη εποχή. Τη δική μας.
Κείμενο: Σιμώ
Μετάφραση – Διασκευή: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου & Μαριάννα Κάλμπαρη
Παίζουν (Αλφαβητικά): Λένα Δροσάκη, Βασίλης Μαυρογεωργίου

Υπόγειο
παραστάσεις: 19 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15
15€ | 10€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι,) | προπώληση: www.viva.gr

Αδερφοί Καραμάζοφ
Ντοστογιέφσκι
Μια παράσταση των Αδελφών Καραμάζοφ. Μια παρουσίαση του μυθιστορήματος του Φ. Ντοστογιέφσκι στη σκηνή, μέσα από εικόνες φωτός και σκοταδιού. Ένα ταξίδι των ηρώων σε ατμόσφαιρες οριακές.
Διασκευή: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Aντίνοος Αλμπάνης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Λένα Παπαληγούρα, Βασιλική Τρουφάκου, Αινείας Τσαμάτης.

Υπόγειο
παραστάσεις: 23 Νοεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15
18€ | 14€ (μειωμένο – φοιτητικό-άνω των 65-ΑΜΕΑ) | 5€ (άνεργοι) | προπώληση: www.viva.gr
[ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ | 2015 – 2016]
ΥΠΟΓΕΙΟ

Τα παιδιά του ήλιου
Μαξίμ Γκόργκι
Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Απόδοση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μάκης Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης
Παίζουν: Α. Γκάτσιος, Α. Ντελία και άλλοι
Το 1905, ο Μαξίμ Γκόρκι, «συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο Τσέχοφ», γράφει τα «Παιδιά του ήλιου» ενώ βρίσκεται ακόμα στη φυλακή, μετά την αιματηρή καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων στην Αγία Πετρούπολη από τη φρουρά του τσάρου.
Το έργο δίνει μια κωμικοτραγική εικόνα των διανοούμενων στην προεπαναστατική Ρωσία, τοποθετώντας τη δράση στον προστατευμένο μικρόκοσμο μιας αστικής οικογένειας, ενώ “εκεί έξω” μια φοβερή επιδημία χολέρας οδηγεί τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις σε απόγνωση.
11 Νοεμβρίου έως 7 Φεβρουαρίου
Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί –
Ερρίκου Ίψεν
Δραματικός επίλογος σε τρείς πράξεις
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Περικλής Μουστάκης, Ρένη Πιττακή, Μιχάλης Σαράντης
Ο Ίψεν στο τελευταίο του έργο επιχειρεί να αναδομήσει μια ολόκληρη θέση και θέαση της ζωής και του έργου του, μ’ ένα κείμενο που διαρκώς ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το μεταφυσικό.
17 Φεβρουαρίου έως 29 Μαϊου

Αδαμαντία
Παναγιώτη Μέντη
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά: Μανώλης Ζαχαριουδάκης
Ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου

Το έργο είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που περίμενε χρόνια την ανακάλυψη και την αποκάλυψή της από τον Κωστή Καπελώνη. Ο Παναγιώτης Μέντης μετέτρεψε το πρωτογενές υλικό σε θεατρικό έργο. Η Μάνια Παπαδημητρίου θα δώσει σάρκα και οστά, χιούμορ και συγκίνηση στην Αδαμαντία.

11 Ιανουαρίου έως 26 Απριλίου

ΦΡΥΝΙΧΟΥ

ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2015:
Το Πέρασμα: μετανάστευση / προσφυγιά
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σίσσυ Παπαθανασίου
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Χρήστος Αγγελάκος: Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας│σκηνοθετική επιμέλεια: Ιόλη Ανδρεάδη

Τζένη Δάγλα: Time, please! │σκηνοθετική επιμέλεια: Αναστασία Ρεβή

Αγγελική Δαρλάση : Κoμμάτια (Θάλασσες εδώ…)│σκηνοθετική επιμέλεια:
Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου

Ελένη Ζιώγα : Η καρφίτσα ή απλά μαθήματα επιβίωσης│σκηνοθετική επιμέλεια:
Μενέλαος Καραντζάς

Μάνος Λαμπράκης : Pferdetanz (Xορός Αλόγων)│σκηνοθετική επιμέλεια
Σίσσυ Παπαθανασίου

Νίνα Ράπη : ANGELSTATE │σκηνοθετική επιμέλεια: Αργυρώ Χιώτη

Βαγγέλης Ραπτόπουλος : Μαύρος γάμος│διασκευή-σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Φιλιππίδου

Μαρία Τσιμά: Ίσια δικαιώματα│σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Παλούμπης

Γιώργος Ψάλτης: Σπόροι παπαρούνας │σκηνοθετική επιμέλεια : Ρούλα Πατεράκη
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Ι. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ

Raul Damonte Botana -Copi│Claudio Tolcachir │Mauricio Kartoun
μεταφράσεις: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης

ΙΙ. PERFORMANCES
Τhe Milena principle: Geert Vermeire InvisibleCities
ένας απογευματινός περίπατος στην Πλάκα

ΙΙΙ. ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ(artists in residence programme)

ΙV. ΠΡΟΒΟΛΕΣ ταινιών (στην Ταινιοθήκη)

V. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

α. Εργαστήριο αρχαίου δράματος και σύγχρονης δραματουργίας
Εποπτεία: Σίσσυ Παπαθανασίου
β. Εργαστήρια Μετάφρασης θεατρικού έργου
1. Percy Shelley : Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος
Μαρίνα Κοτζαμάνη │Γιάννης Λεοντάρης
παρουσίαση σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών – Ναύπλιο
2. Focus: Lingua EspañolaΙ
με τον Alberto Conehero και την Μαρία Χατζηεμμανουήλ
γ. Εργαστήριο Λόγου και Εικόνας
Εποπτεία: Χριστίνα Κάλμπαρη
δ. Εργαστήριο γραφής θεατρικού έργου
1. μικρή φόρμα Ι
με τη Νίνα Ράπη

VI. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Διαλέξεις, master-classes │ Jacques Bouchard, Mauricio Kartoun…
Συζητήσεις με το κοινό στο τέλος κάθε ημέρας
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα Το Πέρασμα, μετανάστευση/προσφυγιά. Mορφές πρόσληψης
και καταγραφής στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες σήμερα

29 Οκτωβρίου- 2 Νοεμβρίου
Παραστάσεις στις 20.00 και στις 21.15

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ταξίδι το χειμώνα
Μια παράσταση βασισμένη στο κύκλο τραγουδιών Winterreise του Franz Schubert
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης

Πιάνο / μουσική προετοιμασία: Μιχάλης Παπαπέτρου

Φιγούρα 1: Χρήστος Κεχρής
Φιγούρα 2: Θανάσης Δόβρης

To Winterreise (D.911, op. 89) θεωρείται το απόλυτο ορόσημο του Ρομαντικού κύκλου τραγουδιών. Μια από τις τελευταίες συνθέσεις του Αυστριακού συνθέτη Franz Schubert, σε ποίηση του Γερμανού Wilhelm Müller, το Winterreise είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και μελαγχολικά έργα του συνθέτη, και εν γένει, της Αυστρο-γερμανικής Ρομαντικής παράδοσης.

10 έως 24 Νοεμβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

“Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι”

Βασίλη Παπαβασιλείου

“Είμαι Έλλην. Ως εκ τούτου, μου είναι αδύνατον να είμαι σοβαρός.Σας ζητώ συγγνώμη.”
Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Βασίλης Παπαβασιλείου

Ο Φωκίων Καπνίδης είναι τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως).
Κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τον “Τρόφιμο της Χρονιάς” καθώς αυτοαναγορεύτηκε,¨ Ο Νεκρός της Αμφιπόλεως” και έκτοτε επιδεικνύει ανάλογη διαγωγή.
Σήμερα ο Φ.Κ. έχει την τιμητική του.
Δίνει την καθημερινή διάλεξη που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο “Τρόφιμος της Χρονιάς”
μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από τους άλλους τροφίμους, συγγενείς και φίλους καθώς και από το ιατρικό, νοσηλευτικό κτλ. προσωπικό του ιδρύματος…

Από 5 έως 29 Νοεμβρίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15& Κυριακή στις 20.00,
Από 7 Δεκεμβρίου έως 16 Φεβρουαρίου
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15

Το παιχνίδι του τέλους (Endgame)
Σάμιουελ Μπέκετ
Μια παράσταση της ομάδας Χρώμα
Μετάφραση: Λυδία Κονιόρδου
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου,. Έλενα Τοπαλίδου. Τζίνα Θλιβέρη, Γεωργία Τσαγκαράκη

Τα μεγάλα έργα πάντα μας αποκαλύπτουν την αλήθεια της εποχής μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με το νόημα της ζωής. Μας κρίνουν ιστορικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Ο Μπέκετ βυθομετρά και με ακρίβεια νυστεριού, αναδεικνύει όλη την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης με όπλο το χιούμορ και την αισιοδοξία. Όχι μιας «εύκολης» αισιοδοξίας αλλά μιας πραγματικής αισιοδοξίας. Επιμένει να “παίζει” ακόμα κι αν σε κάθε αρχή βρίσκεται πάντα το τέλος.

Από 3 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου
Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15
Από 18 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου
Τετάρτη 20.00 , Σάββατο 18.00, Κυριακή 21.15

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα
Άκη Δήμου
Μια παράσταση της Bijoux de kant
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Με όχημα την «Πρώτη Αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη και με στοίχημα την ποιητική διαχρονία της γλώσσας ως ακριβού και αναντικατάστατου αγωγού του αισθήματος, το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» παρακολουθεί βήμα βήμα τη μεταμόρφωση ενός θαύματος σε εφιάλτη, το πάθος να τρέχει ξέφρενο μέχρι το χείλος της απόγνωσης και τον έρωτα να πέφτει σ’ έναν βαθύ γκρεμό για να βυθιστεί εκεί όπου κανένα πειρατικό δεν θα τον ψάξει. Μια παραλλαγή σε μια εμβληματική νουβέλα της ελληνικής λογοτεχνίας και, ταυτόχρονα, μια συμφωνία για τέσσερα πρόσωπα ενορχηστρωμένη από το φάντασμα της αδύνατης Αγάπης. Ίσως γιατί «όποιος δεν γεμίζει τον κόσμο του με φαντάσματα, μένει μονάχος». Και γιατί οι λυγμοί είναι η καλύτερη μουσική για τους άδοξους έρωτες.

14 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15& Κυριακή στις 20.00
29 Φεβρουαρίου έως 26 Απριλίου
Δευτέρα, Τρίτη 9.15, Σάββατο στις 18.00

Δόνια Ροζίτα/Σαν περάσουν πέντε χρόνια
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Παίζουν(αλφαβητικά): Βίκυ Βολιώτη, Κλέων Γρηγοριάδης, Γιάννης Κότσιφας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Αινείας Τσαμάτης και άλλοι.
Η «Δόνια Ροζίτα» και το υπερρεαλιστικό «παραμύθι του χρόνου»: «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» μιλούν ακριβώς για τον έρωτα και το χρόνο. Και μ΄ένα περίεργο τρόπο τα δύο αυτά έργα συνομιλούν. Στο κέντρο της δράσης τους, μια γυναίκα και αντίστοιχα ένας άντρας, που έχουν αποφασίσει να περιμένουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τον έρωτα. Όμως ο έρωτας- όπως και ο χρόνος -δεν περιμένουν…
Δύο έργα σε μια ενιαία παράσταση που «παίζει» με τη φόρμα και την αίσθηση του ονείρου.

25 Φεβρουαρίου έως 24 Απριλίου

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | ΦΡΥΝΙΧΟΥ

Οι φανταστικές περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν
«Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το ψέμμα»
Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: ΔημήτρηςΔεγαΐτης
Παίζουν: Μενέλαος Χαζαράκης, Δημοσθένης Φίλιππας, Ορέστης Καρύδας, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Δώρα Xουρσανίδου και Χρυσαλένα Χριστοπούλου.
Η Άνδρη Θεοδότου, μετά τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης: «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ», «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – μια Ζωή σαν Παραμύθι», «Πινόκιο», «Αλαντίν» και «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης», υπογράφει και φέτος την καινούργια θεατρική διασκευή που βασίζεται στο διάσημο βιβλίο του ποιητή Gottfried August Bürger, εμπνευσμένο από την αρχική αγγλική έκδοση του 1785 του Rudolf Erich Raspe.

25 Οκτωβρίου έως 24 Απριλίου
Παραστάσεις για το κοινό κάθε Κυριακή στις 11.00 & στις 15.00

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | αποκλειστικά σε χώρους ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ART-VOLUTION ή «Γιατί η Τέχνη είναι επανάσταση»
για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου (11-18 ετών)
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δώρα Σαμψώνα, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Τιμόθεος Θάνος, Βασίλης Παπαδημητρίου.
Μια παράσταση για την ευεργετική επίδραση της Τέχνης στη ζωή των εφήβων .
Η παράσταση στηρίζεται σε διάφορες φόρμες σωματικού θεάτρου, αντλώντας έμπνευση από τα βωβό κινηματογράφο, την παντομίμα και τον αυτοσχεδιασμό.Με ελάχιστα σκηνικά μέσα και με εφόδια το σώμα και την φαντασίατους, πέντε ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί, ζωντανεύουν με πρωτότυπο τρόπο την περιπέτεια «απόδρασης» μιας παρέας εφήβων από τις αγωνίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Με πολλή μουσική, χορό, παντομίμα, χιούμορ, αυτοσχεδιασμό και ελάχιστο λόγο, το Artvolution στοχεύει να πείσει κάθε έφηβο θεατή ότι το θέατρο και η Τέχνη γενικότερα, δεν είναι καθόλου «βαρετή» υπόθεση…

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | ΥΠΟΓΕΙΟ

Me lene Sandra
Κείμενο-σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου (σε συνεργασία με τη Μαριάννα Κάλμπαρη)
Παίζουν(αλφαβητικά): Αριάδνη Καβαλιέρου, Μαριλένα Μόσχου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Ευθύμης Χαλκίδης και άλλοι.

Θέμα του νέου εφηβικού έργου που αποτελεί παραγγελία του Θέατρο Τέχνης, είναι οι κίνδυνοι που κρύβoυν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης. Κίνδυνοι στους οποίους μπορεί να εκτεθεί ο καθένας από εμάς «χωρίς καν να βγει από το δωμάτιό του».

7 Νοεμβρίου έως 23 Απριλίου

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!