Skip to main content

Μια σύντομη ματιά στα must , αυτής της θεατρικής  περιόδου , στη Θεσσαλονίκη , που σας προτείνουμε να μη χάσετε. Δέκα θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δείτε λίγο μετά τις εκλογές και πριν το Πάσχα!

imageδον κιχοτισ

 1) Δον Κιχώτης του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

Μια κωμική και σκοτεινή αλληγορία, όπου ο Δον Κιχώτης του Μπουλγκάκοφ συναντά τον κυνισμό με τον οποίον αντιμετωπίζεται διαχρονικά η έννοια της ουτοπίας.

Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ συνέγραψε τον Δον Κιχώτη το 1938. Για πρώτη φορά ανέβηκε στο θέατρο Βαχτάγκοφ, το 1941, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Έκτοτε έχει ανέβει πολύ λίγες φορές και μόνο στη Ρωσία. Το κείμενο δεν είχε μεταφραστεί και δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα. Μετάφραση: Ταμίλλα Κουλίεβα

Το έργο

Σε απόλυτη δυσαρμονία και σύγκρουση με το κοινωνικό του πεπρωμένο, ο ρομαντικός, ιδεαλιστής και εντέλει τραγικός Δον Κιχώτης του Μπουλγκάκοφ παραπέμπει με κωμικοτραγικό τρόπο στα ακυρωμένα όνειρα. Παραπέμπει επίσης στον κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται διαχρονικά οι έννοιες δικαιοσύνη, ιδανικό, όνειρο. Διασκευή του επικού μυθιστορήματος του Θερβάντες, το έργο είναι γραμμένο στα 1938. Μία κωμική αλλά και σκοτεινή αλληγορία πάνω στην κατάσταση του ανθρώπου σε συνθήκες ολοκληρωτισμού. Πίσω από κάθε κουβέντα του Δον Κιχώτη ξεπροβάλλει η προσωπική αγωνία του συγγραφέα μπροστά στην απόλυτη απομόνωσή του από το σταλινικό καθεστώς. Οι φράσεις του ξεπηδούν μέσα από τις απελπισμένες επιστολές του Μπουλγκάκοφ στον Στάλιν. Ο Δον Κιχώτης πεθαίνει από ρεαλισμό και στέρηση της ελευθερίας του. Λίγο καιρό αργότερα, πεθαίνει και ο Μπουλγκάκοφ από τις ίδιες αιτίες.

Η έννοια του ολοκληρωτισμού ωστόσο είναι σήμερα πολύ ευρύτερη. Εκφράζεται από τον ολοκληρωτισμό των ιδεών, των media, των τραπεζών, του κυνισμού και της μισαλλοδοξίας. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, το στοιχείο της βίας αποκτά πάντα κεντρικό ρόλο. Όποιος αντιστέκεται, είτε είναι ρομαντικός ήρωας, είτε συνειδητός επαναστάτης, θα την υποστεί στο πνεύμα και στο σώμα του. Ο Μπουλγκάκοφ ωστόσο δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ουτοπία της διεκδίκησης ενός καλύτερου κόσμου. Εμβαθύνει σε μία υπαρξιακή διάσταση. Προσδίδει στον κωμικό Δον Κιχώτη στοιχεία τραγικού ήρωα, καθώς, μέσα απ’ αυτόν, σκιαγραφεί την πορεία του ανθρώπου προς την αυταπάτη. Για τον Δον Κιχώτη, ο ολοκληρωτισμός είναι οι άλλοι. Όλοι, εκτός από τον Σάντσο Πάντσα. 

Σκηνοθεσία Γιάννης Λεοντάρης

Στο ρόλο του Δον Κιχώτη ο Γιώργος Καύκας.

ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά): Αιμιλία Βάλβη, Μομώ Βλάχου, Αναστασία Δαλιάκα, Γιώργος Καύκας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Σίμος Πατιερίδης, Χάρης Πεχλιβανίδης, Μίλτος Σαμαράς, Θάνος Φερετζέλης.

Μουσικός: Κώστας Βόμβολος, Γιάννης Πουρνάρας

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Τετάρτη (λαϊκή): 18.00

Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00

Σάββατο: 18.00 & 21.00

Kυριακή: 19.15

Τιμές Εισιτηρίων

Κανονικό εισιτήριο: 15€

 Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές,  Άτομα άνω των 65): 10€

Λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη- Πέμπτη): Γενική είσοδος 10€

_ ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315200200)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

tumblr_ne9e3i1Ed51slen9uo2_500

2) Με δύναμη από την Κηφισιά των Δημήτρη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά

Σκηνοθεσία Γιάννης Ρήγας, παίζουν Μ.Τσιμά, Α.Σικιώτη κ.α

Λίγα λόγια για το έργο
Τέσσερις γυναίκες σε ένα σπίτι μιλούν ασταμάτητα. Για τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους, τους άντρες, το παρόν και το μέλλον. Ο διάλογος ανάμεσα στα πρόσωπα στήνεται αριστοτεχνικά σαν ιστός αράχνης. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, την κωμωδία και το δράμα, θαμπώνουν. Πόθοι, προθέσεις, ελπίδες, σκέψεις εναλλάσσονται δαιμονικά και ακατάπαυστα με τέτοια ταχύτητα που μοιάζουν ακίνητα, χωρίς διαφυγή. Ανελέητα. Το έργο Με δύναμη από την Κηφισιά είναι σίγουρα ένα αριστούργημα του νεοελληνικού θεάτρου.

Η απολαυστική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά , θα παρουσιάζεται από την Παρασκευή 9/01/ 2015 στο Νέο Υπερωο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

 Τον Φεβρουάριο η παράσταση θα πραγματοποιήσει μεγάλη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα με το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Σκηνικά: Πένη Ντάνη
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μαρία Τσιμά (Αλέκα), Αθηνά Συκιώτη (Ηλέκτρα), 
Λίλα Βλαχοπούλου (Φωτεινή), Λαμπρινή Αγγελίδου (Μάρω)

topic_7190

3) Δον Ζουάν του Μολιέρου

Σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης, παίζουν Δημήτρης Δρόσος, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου κ.α

Ένα έργο αινιγματικό, μια κωμωδία γεμάτη ειρωνεία αλλά και με τραγικό βάθος.

Ο «Δον Ζουάν» (1665) του Μολιέρου είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αινιγματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μια κωμωδία γεμάτη ειρωνεία αλλά και με τραγικό βάθος. Στο ανέβασμα του ΚΘΒΕ ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης υπογράφει και τη μετάφραση. 
Για την υπόθεση να σημειώσουμε ότι ο γνωστός ήρωας βρίσκεται αναζητά την ομορφιά και την ηδονή, αλλά ταυτόχρονα είναι σε διαρκή φυγή καθότι κυνηγημένος από όλους όσους έχει προσβάλλει: τη γυναίκα που άρπαξε από το μοναστήρι, την παντρεύτηκε και ύστερα την παράτησε, τους αδελφούς της που θέλουν να εκδικηθούν την τιμή της, τον πατέρα του που τον επιπλήττει για τον έκλυτο βίο του και τους δανειστές του που δεν θα πάρουν ποτέ όσα τους χρωστάει.
Αποδέχεται αποδεχόμενος την πρόσκληση σε δείπνο του αγάλματος ενός διοικητή που είχε σκοτώσει σε μονομαχία, και αποφασίζει να αναμετρηθεί με το επέκεινα και με τον ίδιο τον Θεό.
Σε σημείωμα για την παράσταση αναφέρεται: «Καταγγελία μιας υποκριτικής και θρησκόληπτης κοινωνίας, ο Δον Ζουάν θίγει, μέσα από την παρουσίαση ενός ανθρώπου που θέλει να αποτινάξει τα κοινωνικά, οικογενειακά και θρησκευτικά δεσμά, το θέμα της απόλυτης ελευθερίας: πώς να υπάρχεις χωρίς να υποτάσσεσαι; Μια τέτοια ελευθερία είναι εφικτή; Και αν ναι, ποιο το τίμημα γι’ αυτόν που τη βιώνει, για τους άλλους που την υφίστανται;». 

Από 6 Φεβρουαρίου

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (πλατεία Λευκού Πύργου, τηλ.2310288000)

ymxs20141210

 4) Ο Επαγγελματίας Του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς από τους Enigma Theatre Group

Οι Enigma Theatre Group παρουσιάζουν στο Θέατρο Σοφούλη το έργο του γνωστού Σέρβου συγγραφέα Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, «Ο Επαγγελματίας» σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς και σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη, από τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9μμ.

Βελιγράδι, λίγο μετά τον θάνατο του Στρατάρχη Τίτο.
Ο αστυνομικός Λούκα Λάμπαν, που επί δεκαοκτώ χρόνια παρακολουθούσε στενά την αντικαθεστωτική δράση του συγγραφέα και νυν διευθυντή εκδοτικού οίκου Τέγια Κράιγ, εισβάλλει τώρα στο γραφείο του τελευταίου και του ανατρέπει όλη του τη ζωή. Του θυμίζει ξεχασμένα περιστατικά της ζωής του, του επιστρέφει χαμένα προσωπικά αντικείμενα και τον αναγκάζει να κάνει μια πορεία πίσω στον χρόνο. Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στο χθες και το σήμερα και ένας ογκώδης αστυνομικός φάκελος που μετατρέπεται σε λογοτεχνικό έργο. Πως μπορεί άραγε μια ολόκληρη ζωή να χωρέσει μέσα σε μια βαλίτσα;
Ο Ντούσαν Κοβάτσεβιτς είναι Σέρβος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, που έγινε ευρύτερα γνωστός με το σενάριο της ταινίας “Underground” του Εμίρ Κουστουρίτσα, όταν αυτή κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1995.
“Ο Επαγγελματίας”, που χαρακτηρίζεται από τον Κοβάτσεβιτς ως «θλιβερή κωμωδία», είναι ένα έργο διαχρονικά πολιτικό και βαθιά ανθρώπινο. Οι ήρωες αφηγούνται, δρουν, συγκρούονται, ψάχνουν, εκμυστηρεύονται, βιώνουν και υφίστανται, άλλοτε θύτες και άλλοτε θύματα, τη βία της εξουσίας. Κάθε μορφής εξουσίας που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και τις ελευθερίες του ατόμου, για να αισθάνεται η ίδια «ασφαλής».

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Χαρίτων Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Νάσια Καλημέρη
Δραματολόγος: Έφη Βαφειάδη
Βοηθός σκηνοθέτης-οργάνωση παραγωγής: Έλενα Ζήκου
Γραφίστας: Αλέξης Gayraud
Φωτογραφίες: Λευτέρης Τεκτονίδης

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, τηλ.231042925)

Πρεμιέρα: Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 9μμ.

Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη στις 9μμ. (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων)
Εισιτήρια: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ & άνω των 65), 5€ ατέλειες.
Ειδικές τιμές για γκρουπ.
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310423925 & www.theatrosofouli.gr

image

5) Λυσιστράτη, Μία δολιοφθορά” στο  Θέατρο Εταιρότητα

Το έργο

Σε μια υπόγεια γιάφκα, στα χρόνια τα εμφυλιακά, λίγο πριν λίγο μετά, ένας θίασος γυναικών οργανώνει αντίσταση εφ’ όλης της ύλης. Ο στόχος τους ιερός: να απελευθερώσουν τον εξόριστο Έρωτα. Το όχημα αριστοφανικό: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ. To τοπίο ελλαδικό: Αθήνα, Μακρόνησος, Επίδαυρος, Καστοριά, Ύψωμα 2523 (δεν γνωρίζετε στρατιωτική ιστορία;). Η μάχη με Θεούς, Ξένους και Τέρατα θα δοθεί και, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μνήμης, καθετί θα καταγραφεί (για να ξεχαστεί, για να ξεχαστεί).

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης

Σκηνικό – Κοστούμια: Μαρία Μυλωνά

Μουσική: Περικλής Βραχνός

Επιμέλεια κίνησης: Πόλυ Βόικου, Θωμάς Βελισσάρης

Φωτισμοί: Miguel Oso Laustaunau

Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση παραγωγής: Τατιάνα Νικολαΐδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Βιολέττα Θεοδωρίδου

Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Μελίνα Γαρμπή, Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Μαρίνα Καζόλη, Τζίμης Κούρτης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Κωνσταντίνα Λιάκου, Ιόλη Ραγκούση, Ελένη Σαμαντζή, Κωνσταντίνος Χατζηκυπραίος

Trailer: Αλέξανδρος Βοζινίδης

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Βοζινίδης, Lea Wood

Σχεδιασμός αφίσας: Άνια Βουλούδη

Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Πασχαλίδης

Μεταποίηση κοστουμιών: Δέσποινα Βελισσάρη

Οργάνωση, εκτέλεση παραγωγής: ANIMA ANIMAL

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:15

στο Θέατρο Εταιρότητα (Χριστοπούλου 12), τηλ. 2310229249

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ανέργων, ατέλειες σπουδαστών). Μέλη ΣΕΗ: είσοδος ελεύθερη.

https://www.facebook.com/pages/Θέατρο-Εταιρότητα/1590534677835363?pnref=story

«Σκηνές-από-έναν-γάμο»-και-στη-Θεσσαλονίκη-570-800x449

6) Σκηνές από έναν γάμο  Του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν  Στο Θέατρο Εγνατία

Από Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Υπόθεση:
Ο Γιόχαν και η Μαριάννα, ένα ζευγάρι μορφωμένων αστών, ζουν έναν ήρεμο και καθ’ όλα τακτοποιημένο γάμο, μέχρι τη στιγμή που οδηγούνται σε ρήξη όταν εκείνος αποκαλύπτει ότι είναι ερωτευμένος με μια νεότερη γυναίκα. Η αντίδραση της Μαριάννας είναι απρόσμενα ήρεμη. Η σύγκρουσή τους μεταφέρεται αργότερα μέσα στον χρόνο, όταν ο Γιόχαν έχει αρχίσει να ασφυκτιά από τη νέα του σχέση και η γυναίκα έχει παντρευτεί κάποιον άλλον, ο οποίος ωστόσο έχει καταφέρει να την απελευθερώσει. Στη νέα τους συνάντηση, οι ρόλοι μοιάζουν να έχουν αντιστραφεί και οι ισορροπίες να έχουν αλλάξει.Οι “Σκηνές από ένα Γάμο” ανήκουν στη τελευταία δραματουργική περίοδο του Μπέργκμαν. Με τη μοναδική του μαεστρία, ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης, μιλά για τη φθορά του έρωτα και ψυχογραφεί τα στάδια του γάμου, με μια επίπονη και σχολαστική σπουδή και με τρόπο εξαντλητικό, ρεαλιστικό, επώδυνο, αλλά και λυτρωτικό. Το έργο αποτελεί απόσταγμα των προσωπικών του βιωμάτων και μια καλά κρυμμένη ειρωνεία διέπει όλη του την δράση. Το τελικό απόφθεγμα τεμαχίζεται, αποδομείται, περνάει από αναθεωρήσεις και συντίθεται εκ νέου, για να μετατραπεί οριστικά σε μια κρυστάλλινη, σπαρακτική μουσική δωματίου.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες, video trailer: Αθηνά Λιάσκου
Παίζουν:
Γιόχαν: Δάνης Κατρανίδης
Μαριάννα: Παναγιώτα Βλαντή
Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Διάρκεια: 120 λεπτά 
Θέατρο Εγνατία 
Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 1 Πλ. Αγίας Σοφίας Τηλέφωνο: 2310 225172 

Παρασκευή: 21:15

Σάββατο: 18:15

Σάββατο: 21:15

Κυριακή: 19:30

Από 30 Ιανουαρίου 2015

Εισιτήρια

Κανονικό: 16€
Φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων, συνταξιούχων άνω των 65 ετών – ΑΜΕΑ: 13€
Απογευματινή Σαββάτου: 13€

PP0715J0001v08

7) Σερσέ λα φαμ, οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.

Σκηνοθεσία-Χορογραφία Σοφία Σπυράτου, Παίζουν Έφη Δρόσου, Λεωνίδας Κακούρης κ.α, Τραγουδούν Δημήτρης Μπάσης, Λιζέτα Καλημέρη

Η παράσταση “Σερσέ λα φαμ”, με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη. Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά –φανταστικά μα και βασισμένα στα Λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη– αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του, χωρίς να παγιδεύεται στον νατουραλισμό∙ αντίθετα, χρησιμοποιεί το υλικό για να δομήσει μια ονειρική πλοκή με μυστήριο, ρεαλισμό και παράδοξες ανατροπές. Το «Σερσέ λα φαμ», για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της «Αρχόντισσσας», όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης. 

Το «Σερσέ λα φαμ» είναι ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Τσιτσάνη. Άλλοτε σαν μαγευτική ύπαρξη που διεγείρει τη φαντασία κι άλλοτε σαν καταστροφική παρέμβαση της μοίρας, η γυναίκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη.
Το «Σερσέ λα φαμ» γράφτηκε ειδικά για το ΚΘΒΕ.

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (Κολωκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ.2315200200)

ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

PP0722J0002v04

8) Αυτοκρατορία, I have your data του Γιώργου Βέλτσου

Σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινός, παίζουν Κ.Λούρα,Χρ. Παπαδημητρίου κ.α

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν, σε συμπαραγωγή, το έργο του Γιώργου Βέλτσου «Αυτοκρατορία» (I Have your Data), σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.  
Πρόκειται για μια «γέφυρα δημιουργικής συνεργασίας» που ενώνει τους δύο μεγαλύτερους πολιτιστικούς Οργανισμούς της Θεσσαλονίκης σε μια συμπαραγωγή η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύζευξης των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης. 
Η παράσταση «Αυτοκρατορία» ( I Have your Data) θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φουαγιέ Κτιρίου Μ2 (που θα χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά για τέτοια χρήση).
Η Αυτοκρατορία παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Έγραψα την Αυτοκρατορία μέσα στο αδιέξοδο του χρόνου. Την είδα πρώτα μέσα στους χρόνους των ρημάτων, δηλαδή μέσα από την ακριβολόγο ιδιότητα της γραμματικής, που διατυπώνει στα ρήματα, στις εγκλίσεις τους και τις φωνές, όλη την παλλόμενη αγωνία ενός σώματος, όταν υποφέρει το τέλος του χρόνου, και, επειδή μιλά, γερνά αναζωογονούμενο. 
Μη έχοντας δική μου γλώσσα άλλη παρά των μεγάλων δραματουργών, προβλέποντας το αδιέξοδο λόγω της γραφής των άλλων, αναγνωρίζοντας συγχρόνως στην ποίηση τη διαβατήρια συνθήκη προς το θέατρο, γνωρίζοντας επίσης, πως και η συνθήκη αυτή δεν είναι ικανή για να φανεί το θεατρικό έργο στη σκηνή, έγραψα την Αυτοκρατορία μέσα στον κυκεώνα του να γράφεις ό,τι δεν μπορείς να γράψεις και παρά ταύτα, να το επιτελείς.
Έδειξα ό,τι με συσκοτίζει και γι’ αυτό παρέδωσα την Αυτοκρατορία στον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Ο Γιάννης Βούρος, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τόλμησε να αναδεχθεί το τολμηρό εγχείρημα». 
Γιώργος Βέλτσος

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:Μιχαήλ Μαρμαρινός 
Δραματουργική επεξεργασία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ηλιάνα Καλαδάμη, Μαριλένα Κατρανίδου
Σκηνογραφία: Γιώργος Σαπουντζής 
Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη 
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ 
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ηλιάνα Καλαδάμη, Μαριλένα Κατρανίδου 
Βοηθός ενδυματολόγου:Δανάη Πανά 
Βοηθός φωτίστριας: Αθηνά Μπανάβα
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Διανομή: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Ελένη Κιλινκαρίδου, Γιώργος Κολοβός, Κατερίνα Λούρα, Χρήστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύα Σιμάτου, Μιχάλης Σιώνας, Φίλιππος Τσαουσέλης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρίνα Χατζηιωάννου.
Πρόγραμμα παραστάσεων:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Πέμπτη 15/ 01/2015 -16:00 
Κυριακή 18/01/2015 -16:00
Τρίτη 20/1, Τετάρτη 21/1, Πέμπτη 22/1, Παρασκευή 23/1/2015 – 16.00
Τρίτη 27/01, Τετάρτη 28/01/2015- 16.00
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Κυριακή 01/02/2015- 16.00
Τρίτη 3/ 02, Τετάρτη 4/02 & Πέμπτη 5/ 02 -16:00 
Πέμπτη 12/02, Παρασκευή 13/2/2015 – 16.00
Κυριακή 15/02/2015 -16:00
Τρίτη 17/02, Τετάρτη 18/02, Πέμπτη 19/02, Παρασκευή 20/02
Κυριακή 22/02/2015- 16:00
Τετάρτη 25/02, Πέμπτη 26/02, Παρασκευή 27, Σάββατο 28/02/2015- 16:00 
Τιμές εισιτηρίων: 
20€, 12€ (φοιτητικά – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Ηλεκτρονικά
Στο www.ticketservices.gr
Θα παίζεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκεύη, Κυριακή στις 4μμ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (25ης Μαρτίου – Μ.Κάλλας, Νέα Παραλία,τηλ. 2310895800,236990)

Στο Φουαγιέ κτιρίου Μ2

PP0709J0005v07

9) Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες του Ιούλιου Βέρν

Σκηνοθεσία Τατιάνα Μύρκου, θεατρική διασκεύη Στέλιος Χατζηαδαμίδης, παίζουν Μ.Ανδρέου, Τ. Παπαδόπουλος κ.α

Μια περιπέτεια ενάντια στον χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς, όπου όλοι μαζί θα ταξιδέψουν στον κόσμο με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.

Διάρκεια παραστάσεων: έως 23/3/2015
Τρίτη – Παρασκευή: 10:30  (για σχολεία)
Κυριακή 11:00 (για το κοινό)

«Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν από την Παιδική Σκηνή Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Η θεατρική παραγωγή «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν, έπειτα από την καλοκαιρινή προετοιμασία με τους μικρούς συνοδοιπόρους  της, είναι έτοιμη να ανέβει στην Παιδική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από τις 12 Οκτωβρίου και να παρουσιάσει το γεμάτο από περιπέτειες, απρόοπτα και εκπλήξεις ταξίδι του Φιλέα Φογκ.
Πρόκειται για μια νέα θεατρική διασκευή του πιο γνωστού και δημοφιλέστερου  έργου του Ιουλίου Βερν, από τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη, που σκηνοθετεί η Τατιάνα  Μύρκου. Μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς με στόχο τη γνώση και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.
Υπόθεση Έργου
O εκκεντρικός και μυστηριώδης Άγγλος Φιλέας Φογκ έχει υπολογίσει με μαθηματική ακρίβεια ότι μπορεί να γυρίσει τον κόσμο σε 80 ημέρες. Γι’ αυτήν του την πεποίθηση στοιχηματίζει όλη του την περιουσία. Το ταξίδι του όμως είναι γεμάτο περιπέτειες. Θα μπορέσουν ο αφελής αλλά πιστός υπηρέτης του, επικίνδυνοι ληστές, μια μοιραία γνωριμία και ένας αδυσώπητος επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ να τον απομακρύνουν από τον στόχο του; Πόσο εύκολο θα είναι το ταξίδι του με ατμόπλοιο, αερόστατο, τρένο ακόμα και με ελέφαντα σε έναν κόσμο γεμάτο απρόοπτα που τίποτα δεν είναι αναμενόμενο; Τι έχει τελικά μεγαλύτερη αξία για τον Φιλέα Φογκ: το ταξίδι ή ένα στοίχημα τιμής;

Συντελεστές:

Σύλληψη ιδέας-Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Μύρκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Συντονισμός Εκπαιδευτικού προγράμματος-Χορογραφία: Ιωάννα Μήτσικα
 
Συνεργάτες:
Δραματουργική επεξεργασία: Χάρης Πεχλιβανίδης 
Μουσική: Φώτης Σιώτας και Sancho 003
Στίχοι: Μάρα  Τσικάρα
Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέλλα Μακροδημήτρη
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ανθούλα Μπουρνά
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
 
Διανομή:
Μαριάννα Αβραμάκη, Μαίρη Ανδρέου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Βασίλης Λιάκος, Πέλλα Μακροδημήτρη, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Άγγελος Νεράντζης, Τιμολέων Παπαδόπουλος, Θανάσης Ρέστας, Γιάννης Σαμψαλάκης, Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος, Χρύσα Τουμανίδου, Μάρα Τσικάρα,
Αγγελική Χατζή.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ- ΚΘΒΕ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

topic_6826

10) Crave (Λαχταρώ) από την ομάδα τέχνης Oberon

Ένα έργο της Sarah Kane για τον έρωτα. Τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις φωνές τέσσερα σώματα χωρίς χαρακτήρα. Άνθρωποι που πάσχουν. Θα μπορούσαν να είναι ένας από μας. Σκέψεις κατακερματισμένες, Σπαράγματα του ανθρώπινου μυαλού που περιστρέφονται γύρω από τον έρωτα και τις συνέπειές του… μοναξιά, απογοήτευση, απομόνωση, πόνος, αλλά και ελπίδα για το καινούργιο που θα έρθει… Ο χρόνος μπερδεύεται ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Το Crave γράφτηκε το 1998 και είναι το μοναδικό έργο της συγγραφέως όπου δεν υπάρχει βία στη σκηνή ή στις σκηνικές οδηγίες. Μια ανοιχτή φόρμα που δίνει ελευθερία στην «ανάγνωση» και την παρουσίασή του. Ο έρωτας ως αφορμή της γέννησής και της καταστροφής του ανθρώπου. Είναι το προτελευταίο έργο που έγραψε η Sarah Kane πριν την αυτοκτονία της το 1999.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
12-13, 19-20, 26-27 Ιανουαρίου και 2-3 Φεβρουαρίου 2015
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα-Τρίτη, 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 
Γενική είσοδος 12€ , μειωμένο 8€.
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ στο ταμείο του θεάτρου 10€
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Θέατρο Αυλαία
Πλατεία ΧΑΝΘ(πλευρά Τσιμισκή)
2310237700

Συντελεστές

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Διονύσης Καραθανάσης
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία-Δήμητρα Βέττα
Σχεδιασμός φωτισμών: Κέλλυ Εφραιμίδου
Φωτογραφίες: Στέλιος Καρασταμάτης
Οργάνωση παραγωγής: Κώστας Ιορδάνου

Παίζουν: Αλέξανδρος Αντωνίου, Διονύσης Καραθανάσης, Δήμητρα Σιάχου, Μελίνα Τριανταφυλλίδου

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!