Skip to main content

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 23.00 η πιο γευστική μουσικοθεατρική παράσταση μάς δίνει ραντεβού στο Loft nice n easy  (Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, τηλ. 210 8082 014) στην Κηφισιά.
Μια κεφάτη μουσικοθεατρική παράσταση με τραγούδια και ιστορίες αγαπημένων φαγητών, στηριγμένη στο βιβλίο «Και διηγώντας τα…να τρως» της Μελίσσας Στοΐλη (εκδόσεις Κίχλη).

Ιστορίες για ρεμπέτες που τραγουδούν ταυτόχρονα για τα πάθη του έρωτα και για τους μεζέδες, για καλόγερους που τρίβουν με μανία πιπέρι στα μοναστήρια, για αστούς που διαβάζουν τον Τσελεμεντέ και έρχονται στο κέφι με παλιά λαϊκά σουξέ. Παραμύθια και καθημερινές διηγήσεις νοστιμιάς συμπορεύονται και εναλλάσσονται με τραγούδια που υμνούν το φαγητό, το κρασί, και το γλέντι.
Οι τρυφερές καρδιές αγκινάρας γίνονται αφορμή για κόρτε, τα όμορφα μάτια μοιάζουν με κάστανα, οι πιπεριές ανάβουν πόθους.
Τα τραγούδια εμπνέονται από τις ιστορίες και αντίστροφα σε έναν διάλογο διήγησης και μουσικής.

Με τους: Θανάση Βλαβιανό, Βιβή Κόκκα, Ράνια Παπαδάκου, Πάνο Σταθακόπουλο, Μελίσσα Στοΐλη, Ηρακλή Στρούγγη, Κώστα Παπακωστόπουλο (κιθάρα – τραγούδι) και Θοδωρή Ζέη (μπουζούκι).

Loft nice n easy
Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, τηλ. 210 8082 014

thumbnail

Από τις Εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο Και διηγώντας τα… να τρως. Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων στης Μελίσσας Στοΐλη 

ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΕΟΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΝΕ πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα ενώ ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι, βασιλιάδες και επαναστάτες, αλλά και οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά  ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται από κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και διηγούνται γοητευτικές ιστορίες παρασύροντάς μας σε μια πολύχρωμη γιορτή των αισθήσεων. Ένα ταψί, λόγου χάρη, περηφανεύεται πως κάποτε έψησε «δίνδιο παραγεμιστό», δηλαδή γεμιστή γαλοπούλα, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάται με συγκίνηση πως πήρε μέρος στο κέρασμα «υποβρυχίου» στο Πατριαρχείο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδαισίας, πολλές από τις αφηγήσεις μού κίνησαν την περιέργεια, κι αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες έπεφτα κάθε φορά σε μια καινούργια ιστορία, και ο κύκλος δεν έκλεινε ποτέ.

Η αναζήτησή μου δεν ήταν ωστόσο φιλολογική αλλά ούτε και λαογραφική. Βιωματική περισσότερο και εκλεκτική, άντλησε έμπνευση από διαβάσματα και ακούσματα, εικόνες και συνειρμούς. Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής .

Η Μελίσσα Στοΐλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. και εργάσθηκε ως  ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την  τηλεόραση. Έχει γράψει κείμενα για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εκπομπές. Από το 1998 αρθρογραφεί στον περιοδικό Τύπο. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα και είναι αρχισυντάκτρια στο περιοδικό BHMAgourmet, όπου και γράφει άρθρα σχετικά με τη γαστρονομία και τον υλικό πολιτισμό.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!