Skip to main content
Χαμογελαστή, ευγενική, ταλαντούχα, με γνώσεις και άποψη πάνω στο stand up comedy , άψογη επαγγελματίας, η Κατερίνα Βρανά δεν είναι τυχαίο ότι γεμίζει ασφυκτικά όποιο θέατρο τη φιλοξενεί είτε στην Ελλάδα , είτε στο εξωτερικό.
«Η Βρανά καυτηριάζει τα στερεότυπα, την έννοια της ταυτότητας και τις αυταπάτες μεγαλείου», έγραψε το CNN, για το show της Feta with the Queen, συμπεριλαμβάνοντάς τη στη λίστα με τις 13 πιο πολλά υποσχόμενες stand-up κωμικούς.
Φέτος επέστρεψε, επαναλαμβάνοντας τις sold out παραστάσεις της, ξανά στο Θέατρο 104, αυτή τη φορά όμως με το ολοκαίνουριο stand-up comedy σόου της με τίτλο “ABOUT SEX”.
κατερινα βρανα 5
Κατερίνα έφυγες από την Ελλάδα σε μια εποχή σχετικής οικονομικής ευμάρειας. Πως προέκυψε αυτή η απόφαση και πόσο δύσκολο ήταν να πετύχεις στην απαιτητική καλλιτεχνική αγορά του εξωτερικού;
 Πήγα στην Αγγλία για να σπουδάσω κι έμεινα γιατί ήθελα την πρόκληση του να δουλέψω σε καλλιτεχνικό χώρο στο εξωτερικό. Ήταν αρκετά εώς και πολύ δύσκολο γιατί όταν αποφοίτησα απ’το πανεπιστήμιο δεν ήξερα πώς λειτουργούσε η “showbiz” στην Αγγλία (σπούδασα θεάτρο κι ηθοποιία) ούτε καλά-καλά από πού ν’αρχίσω. Επίσης ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγαλύτερος. Μου πήρε πολύ καιρό για να φτάσω σε σημείο όπου έβγαζα τα προς το ζειν αποκλειστικά και μόνο από τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες.

Το «About Sex » πως προέκυψε;
Από ένα ντοκυμαντέρ που ανέλυε την επίδραση που είχε η ανεξέλεγκτη και δωρεάν πρόσβαση σε διαδικτυακες τσόντες πάνω στην βιομηχανία παραγωγής επαγγελματικής τσόντας. Γέλασα πολύ με το ντοκυμαντέρ και μου κίνησε την περιέργεια να δω σε τί σημείο είχε φτάσει η διαδικτυακή τσόντα κ έτσι γεννήθηκε το πρώτο 10λεπτο κείμενο που κατέληξε στο About Sex.

Γιατί να δούμε άλλη μια παράσταση που ασχολείται με το σεξ ;
Άλλη μία; Δηλαδη πόσες έχετε δεί πιά; (γελάει) Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη παράσταση είναι πολύ πιο διαφορετική από οτιδήποτε άλλο έχετε δει με θέμα το σεξ. Κι επίσης είναι κι εκπαιδευτική. Και νομίζω ότι είναι και πολύ αστεία.
κατερινα βραναΤί διαφορετικό θα δει κάποιος που έχει παρακολουθήσει την προηγούμενη παράστασή σου «Feta With The Queen»;
Σχεδόν όλα είναι διαφορετικά. Δεν έχει καμία σχέση με την “Φέτα”. Εκείνη η παράσταση ήταν οι εμπειρίες μου ως Ελληνίδα στο εξωτερικό κι αυτή η παράσταση, το “About Sex”, είναι για τις ανησυχίες που έχω όσον αφορά το σεξ στην εποχή που διανύουμε. Είναι τελείως διαφορετική παράσταση.
Ποιές είναι οι  ικανότητες που χαρακτηρίζουν έναν καλό stand up comedian και τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους ;
Χμμμ… δύσκολη ερώτηση. Θα έλεγα ότι είναι συνδυασμός τριών πραγμάτων:
-Πρώτον να είναι αστείος επί σκηνής , δηλαδή ο κόσμος που γελάει μαζί του να είναι περισσότερος από τον κόσμο που δεν τον βρίσκει αστείο… Θα έλεγα ότι αυτό είναι το πιό σημαντικό!
Δεύτερον να αναπτύσσεται καλλιτεχνικά, να σπρώχνει τον εαυτό του και τρίτον να έχει τον σεβασμό των συνεργατών και των συναδέλφων του.
Θα έλεγα ότι οι μεγαλύτεροι stand-up comedians συνδυάζουν αυτά τα τρία χαρακτηριστικά!
κατερινα βρανά3
Ποιά είναι τα πρότυπά σου από stand up comedians. Ποιούς θαυμάζεις και ποιοί σ’ επηρέασαν;
Ο Eddie Izzard είναι από τις μεγαλύτερες επιρροές μου, όπως και μάλλον ο Έντυ Μέρφι. Από κει και πέρα μ’έχουν επηρρεάσει ονόματα που δεν είναι γνωστά στην Ελλάδα όπως ο Ιρλανδός Ντύλαν Μόραν και η Αμερικάνα Μαρία Μπάμφορντ.

Στην Ελλάδα πιστεύεις ότι “πάσχει” το είδος το stand-up comedy συγκριτικά με άλλα θεατρικά είδη;

Δεν θα έλεγα ότι πάσχει, θα έλεγα ότι είναι πολύ πιό “νεόφερτο” οπότε δεν έχει αναπτυχθεί όσο άλλα θεατρικά είδη. Αλλά αυτή την στιγμή βρίσκεται σε άνθηση κι έχω μεγάλες ελπίδες για το μέλλον του σταντ απ στην Ελλάδα.
Δημιούργησες μαζί με το θέατρο 104 το Gazi Comedy Club, όπου κάθε εβδομάδα παρουσιάζεις stand up comedians από Ελλάδα και Εξωτερικό. Είναι κάτι που το ήθελες καιρό;

Όχι και τόσο καιρό, από τις αρχές του 2014 άρχισα να το σκέφτομαι. Όταν άρχισα να έρχομαι πιό συχνά στην Ελλάδα για παραστάσεις, παρατήρησα ότι αυτό που έλειπε από την Ελληνική σκηνή ήταν κατι τέτοιο. Ένα σταθερό μέρος όπου να μπορείς να πας να δεις ότι καλύτερο έχει η ελληνική σκηνή stand-up, έξι-εφτά κωμικούς την φορά, με το διαφορετικό στυλ που έχει ο καθένας. Ένα μέρος όπου να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τί είναι το stand-up σε όλες του τις μορφές. Ένα μέρος που να λειτουργεί σαν την στέγη του Ελληνικού stand-up. Το 2010 στο Λονδίνο, είχα ξεκινήσει μαζί με άλλους τρεις κωμικούς ένα comedy club που μέσα σε τρία χρόνια έγινε από τα πιό πετυχημένα του Λονδίνου, οπότε πήρα όλα αυτά που έμαθα στο Λονδίνο και τα εφάρμοσα εδώ.

Σ’ ενδιαφέρει μελλοντικά να συμμετάσχεις σαν ηθοποιός ή να σκηνοθετήσεις η ίδια μια θεατρική παράσταση που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του stand-up comedy;
Πιό πολύ σαν ηθοποιός θα μ’ενδιέφερε νομίζω.

Ποια είναι τα προσεχή καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Θα είμαι Ελλάδα τώρα μέχρι τον Μάρτιο γιατί μόλις πήρε παράταση το “About Sex” και μετά έχω πάλι Αγγλία κι Αυστραλία για παραστάσεις εκεί!
 
 
 
fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!