Skip to main content

H Μαρία Τσομπανάκου μιλάει στα Θεατρικά Προγράμματα για την παράσταση “Ζητείται Κλόουν Ηλικιωμένος”, το έργο του Ματέι Βίζνιεκ, που παρουσιάζει με την ομάδα “ex.animo” στο θέατρο Άβατον κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

Πότε ξεκίνησε η ιδέα για να ασχοληθείτε με το θέατρο, ενώ είχατε σπουδάσει χρηματοοικονικά;

Η ιδέα για το θέατρο ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αλλά πραγματοποιήθηκε όταν είχα σχεδόν τελειώσει με την άλλη σχολή γιατί πίστευα και έτσι φυσικά είναι πως δεν θα έπρεπε να με απασχολεί οτιδήποτε άλλο για να μπορώ να αφοσιωθώ εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο

Πως ήταν η διαδρομή αυτής της επιλογής;

Αυτό το ταξίδι παραμένει μέχρι σήμερα ότι πιο όμορφο και δημιουργικό μου έχει συμβεί, είχε φυσικά δυσκολίες, πόνο (σωματικό και ψυχικό) αλλά και πολλή γνώση, όχι μόνο για το θέατρο αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Πώς ήρθε η ιδέα για να σκηνοθετήσετε;

Μέσα από την σχολή αλλά και τις συνεργασίες μου στο θέατρο, αυτό που αντιλήφθηκα σχετικά νωρίς, είναι ότι η σκηνοθεσία με ελκύει περισσότερο με καλύπτει και μου ξυπνάει τη φαντασία σε μεγαλύτερο βαθμό, φυσικά επειδή δεν εκπαιδεύτηκα γι αυτό δεν γνωρίζω και πολλά και έτσι δούλεψα πιο πολύ μέσω της υποκριτικής και της αυθόρμητης αίσθησης μου γι αυτό..

Το Ζητείται Κλόουν Ηλικιωμένος είναι ένα έργο που μιλά για ανθρώπους που είναι μεγάλοι σε ηλικία, που ψάχνουν από κάπου να κρατηθούν… Πως το αντιμετωπίσατε όλο αυτό;

Εξ’ αρχής εγώ και η ομάδα μου διαβάζοντας το κείμενο, αυτό που αντιληφθήκαμε και θέλαμε να δείξουμε, είναι ότι σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση των ηρώων μας, θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας ανεξαρτήτου ηλικίας ή φύλλου ή επαγγέλματος. Το κείμενο σαφώς συγκεκριμενοποιεί την ηλικία,  για να μπορεί να υφίσταται ως ιστορία, αλλά αυτό που πιστεύω ότι θέλει να μας πει ο συγγραφέας δεν έχει κάποιου είδους όριο και έτσι δουλέψαμε βλέποντας σε τι και γιατί είμαστε εμείς ηλικιωμένες και από τι εμείς παλεύουμε να κρατηθούμε, τι αγαπάμε εμείς και τα όρια μας..

Τι σας δυσκόλεψε σε αυτό το εγχείρημα; Και πως το είδαν οι συνεργάτιδες σας;

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα είναι πραγματικά πολλές και όχι μόνο στο ζήτημα της σκηνοθεσίας μιας και είμαστε μια νέα ομάδα και μόλις ξεκινάμε στο χώρο. Παρά τις όποιες όμως δυσκολίες οι συνεργάτιδες μου, μου απέδειξαν ολοκληρωτικά και χωρίς κανένα δισταγμό την έννοια της ομάδας και τη δύναμη που έχει όταν αυτή υπάρχει.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές ομάδες να ξεκινούν στο θέατρο, είναι καλύτερα έτσι από το να πηγαίνει κάποιος μόνος;

Για εμένα η ιδέα μιας πραγματικής ομάδας είναι ένας ένα από τους λόγους που κάνω θέατρο και ασχολούμαι με αυτό,όλα γίνονται καλύτερα και ευκολότερα στη ζωή όταν έχεις και αλλά χέρια, μυαλά και σώματα να πορεύονται σε οτιδήποτε. Μόνος του ο καθένας έχει άπειρη δύναμη αλλά μαζί με τους άλλους μπορεί να την αναγνωρίσει γρηγορότερα και ευκολότερα.

Πως αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες;

Τώρα πια πραγματικά και ουσιαστικά χαίρομαι όταν αντιμετωπίζω οποιαδήποτε δυσκολία γιατί μέσα από αυτές πάντα γινόμαστε καλύτεροι και μπορούμε να χαρούμε με το αποτέλεσμα.Εάν μπορείς να αναγνωρίσεις το πρόβλημα και όχι απαραίτητα να το λύσεις ήδη είσαι στο σωστό δρόμο.

Μαρία Τσομπανάκου

Ποιους ανθρώπους θαυμάζετε;

Όλους εκείνους που καταφέρνουν να βρούνε τι τους κάνει ευτυχισμένους και προσπαθούν γι αυτό άσχετα με το αποτέλεσμα μιας και η προσπάθεια μόνο αυτή τους έχει ήδη δικαιώσει.

Έχετε σκεφτεί το σινεμά ή την τηλεόραση; Θα θέλατε να δουλέψετε εκεί;

Φυσικά ότι έχει να κάνει με την υποκριτική τέχνη το ψάχνω και το σκέφτομαι. Ξέρω όμως καλά πως χρειάζομαι ακόμα πολλή προσπάθεια και γνώση για να μπορώ ν’ ανταπεξέλθω σε όλο αυτό. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα του σήμερα οι δυνατότητες είναι ελάχιστες αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλοι όσοι προσπαθούν με την καρδιά τους για κάτι το καταφέρνουν. 

Τελικά σκηνοθέτης ή ηθοποιός;

Δύσκολη ερώτηση είναι και τα δύο τόσο μαγικά όμορφα για εμένα που αδυνατώ σε αυτήν την σκηνική “ηλικία” να απαντήσω, το μόνο που πραγματικά ξέρω είναι ότι θέλω να τα γνωρίσω και τα δύο, όσο περισσότερο μπορώ. 

Ποια είναι τα όνειρά σας;

Να ταξιδέψω και να γνωρίσω πως λειτουργεί η τέχνη μας σε όλον τον κόσμο και φυσικά να καταφέρω να σπουδάσω σκηνοθεσία σε μια χώρα που αγαπώ όσο και τη δική μου τη Ρωσια.
κλοουν

«Ζητείται κλόουν ηλικιωμένος»

Η ομάδα ex.animo παρουσιάζει το έργο του Ματέι Βίζνιεκ

Στο θέατρο Άβατον από Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 21:00

www.youtube.com/watch?v=oBQCoNdrjas

«- Εσύ είσαι; Εσύ είσαι στ’ αλήθεια;…

 – Οι τρεις μας, πάλι μαζί…»

« – Φιλίπο, θυμάσαι την μπάντα που είχαμε στου Φερνάντο;»

« – Οι τύποι ζητάνε ένα γέρο..»

Λίγα λόγια για το έργο: 

Τρεις ηλικιωμένοι κλόουν σε απόγνωση φτάνουν με τις βαλίτσες τους στον τόπο που τους υποδεικνύει μια αγγελία. Καθώς ο χρόνος κυλά και δεν εμφανίζεται κανείς, αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία τους…. Μία θέση, τρεις (;) ενδιαφερόμενοι … Για πόσο θα αντέξουν να περιμένουν σε αυτόν τον χώρο; Ποιος θα πάρει τελικά την πολυπόθητη θέση;  Μία παραβολή του Ματέι Βίζνιεκ που μιλάει για την παράλογη σημερινή πραγματικότητα.

Αυτή η πικρή κωμωδία, που αγγίζει τα όρια του παραλόγου, έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και έχει παιχτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις Η.Π.Α., στον Καναδά και αλλού. 

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Ο άνθρωπος ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, επαγγελματικής ιδιότητας, έχει πάντα τις ίδιες εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες. Σε αυτό το σημείο ακριβώς έγκειται και η αχίλλειος πτέρνα του… Η εκμετάλλευση αυτών των αναγκών μπορούν ανά πάσα στιγμή,  να στήσουν τη φυλακή του, και πολλές φορές  χωρίς να του γίνει αντιληπτό. Τα όριά του γίνονται μία λεπτή γραμμή πάνω στην οποία ακροβατεί, τότε θα μπορέσει  να ισορροπήσει ή θα πέσει στο κενό;

Μαρία Τσομπανάκου

Βιογραφικό συγγραφέα.

Ο Ματέι Βίζνιεκ γεννημένος το 1957 στη Ρουμανία, καταφεύγει στη Γαλλία το 1987 για να ξεφύγει από το ολοκληρωτικό καθεστώς του Τσαουσέσκο. Εκεί ελεύθερος πια γράφει για την απομόνωση, το κυνήγι της πρωτιάς, για τις κάθε λογής πλύσεις εγκεφάλου, για τους χιλιάδες νεκρούς των απανταχού πολέμων, για τα σουρεαλιστικά σύνορα των παγκόσμιων ανθρώπινων δικαιωμάτων, για τον άνθρωπο και τις αντιφάσεις του.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρία Τσομπανάκου

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη

Κινησιολογία: Έλενα Γεροδήμου

Μουσική: Πηνελόπη Μπεκιάρη

Σκηνικά: Βαγγέλης Σάββας

Υλοποίηση κοστουμιών: Πελαγία Βουτζουλίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Κεσανλή

Σχεδιασμός φωτισμού: Σταυριάννα Δαούτη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κατερίνα Γρυλλάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας 

Παίζουν :

Ξένου Μαίρη – Κούλη Βασιλική – Κωνσταντάκη Μαίρη

 

Πληροφορίες:

 Θέατρο : Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι 210 3412 689

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από 8/03/2018 για 8 παραστάσεις.

 Ώρα έναρξης : 21:15

Τιμή εισιτηρίου:

Γενική είσοδος: 12 € / φοιτητικό –ανέργων – ΑΜΕΑ : 10 € ( ισχύουν ειδικές τιμές για γκρουπ 10 ατόμων και άνω) τηλ επικοινωνίας 6948 302375

Διάρκεια 90’

https://www.facebook.com/exanimo

Μία πολιτιστική εκδήλωση της ΕΝ.ΕΛ.ΠΑ.

Για δημοσιογράφους

Υπεύθυνη επικοινωνίας Κατερίνα Γρυλλάκη | kgrillaki.pr@gmail.com 

 

Βιογραφικό ομάδας

Η θεατρική ομάδα ex.animo (από ψυχής) δημιουργήθηκε το 2017 από τις ηθοποιούς: Τσομπανάκου Μαρία, Ξένου Μαίρη, Κούλη Βασιλική και Κωνσταντάκη Μαίρη. Αυτό που μας ένωσε είναι η αλληλοκατανόηση, ο σεβασμός, οι κοινοί στοχοι και προβληματισμοί, που θελήσαμε να εκφράσουμε μέσω του θεάτρου, γεφυρώνοντας το χάσμα της κοινής πραγματικότητας με την πραγματικότητα της ανθρώπινης ψυχής… Την πραγματικότητα που όλοι μας έχουμε ξεχάσει…

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!