Skip to main content

 

«Ρεμπερτόριο», N. Μαμαγκάκης

«Παραλλαγές: Στο περιγιάλι το κρυφό του Μ.Θ.», Χ. Παπαγεωργίου

Το Ελληνικό Σχέδιο καλωσορίζει τη νέα χρονιά με έναν κύκλο τριών συναυλιών, όπου παρουσιάζονται κλασικά ή καινούρια έργα. Η διάθεσή μας είναι διάθεση παιχνιδιού, πειράματος, πρόκλησης, δοκιμής, με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούριο, ενδιαφέρον, δυναμικό, προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη.

Στην πρώτη συναυλία του κύκλου, στις 27 Ιανουαρίου 2015, παρουσιάζονται δύο έργα που καταδεικνύουν δύο τρόπους με τους οποίους βασικές ιδέες τροφοδοτούν τη μουσική σύνθεση δημιουργώντας είτε ένα γλωσσικό ιδίωμα είτε μουσικές φόρμες: το Ρεμπερτόριο του Νίκου Μαμαγκάκη και οι Παραλλαγές: Στο περιγιάλι το κρυφό του Χρίστου Παπαγεωργίου.

Στην πρώτη αυτή συναυλία του κύκλου, παρουσιάζονται δύο έργα Ελλήνων συνθετών, που αναδεικνύουν μια αρχική και μορφή/επεξεργασία «μετασχηματισμού» στη μουσική, την παραλλαγή. Στο πρώτο μέρος, ο Χρυσόστομος Καραντωνίου θα ερμηνεύσει πέντε μέρη από το έργο Ρεμπερτόριο του Νίκου Μαμαγκάκη, για σόλο κιθάρα.
Όπως ο ίδιος ο συνθέτης έχει πει για το έργο: «Όσον αφορά στο Ρεμπερτόριο, ο τίτλος τα λέει όλα. Όμως, και από μουσικολογικής απόψεως, δεν υπάρχουν πολλά να αναλύσει κανείς για το έργο αυτό. Υπάγεται στην κατηγορία των αυστηρά δομημένων παραλλαγών. Το Ρεμπερτόριο έχει όλες τις βαθιά ριζωμένες μνήμες μου γύρω από το μεγάλο αυτό νεοελληνικό πολιτιστικό γεγονός (ρεμπέτικο)».
Στο έργο αυτό, ο συνθέτης χρησιμοποιεί υλικό από το ρεμπέτικο ιδίωμα, για να χτίσει ένα νέο έργο. Οικειοποιείται τους ήχους, τη διάθεση, τους ρυθμούς και τους τρόπους παιξίματος από αυτό το είδος τραγουδιού, που από μουσική του περιθωρίου έγινε αγαπημένο είδος του Έλληνα και επηρέασε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και τη γραφή Ελλήνων συνθετών από όλα τα είδη.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, παρουσιάζεται το έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου, Στυλιστικές παραλλαγές πάνω στο «Περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα έργο που, εκφράζοντας πιστά τη φετινή θεματολογία, ακροβατεί ανάμεσα στην πληθώρα των στυλ της μουσικής ιστορίας, με μια παρέλαση 32 αενάως εναλλασσόμενων «μετασχηματισμών». Το πασίγνωστο λαϊκό τραγούδι παρουσιάζεται σε κάθε παραλλαγή, μεταμορφωμένο από το ξεχωριστό ιδίωμα του εκάστοτε συνθέτη και της εκάστοτε εποχής, όπως των Κουπερέν, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν και άλλων μέχρι τον Κηθ Τζάρετ και τις πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές επεξεργασίες.
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, στα περίπου 40 λεπτά του 2ου μέρους, θα ερμηνεύσει επιλεκτικά τις πλέον εμβληματικές από τις παραλλαγές του, αναλύοντας και επεξηγώντας στους ακροατές από το πιάνο, υπό τύπον ραδιοφωνικής εκπομπής, φιλικής συζήτησης ή εξομολόγησης, τις βαθύτερες ρίζες αυτών των μετασχηματισμών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια | Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής | ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επικοινωνία με τα ΜΜΕ:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: 213 0178057 & 2130 178059| [email protected]

TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: Μαρία Ναθαναήλ | 6942011140 | [email protected]               

Χορηγοί Επικοινωνίας:

ΕΡΤ 2 και Τρίτο Πρόγραμμα

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

«Ρεμπερτόριο», του Ν. Μαμαγκάκη και «Παραλλαγές: Στο περιγιάλι το κρυφό», του Χρ. Παπαγεωργίου

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 | Μικρή Σκηνή | 21:00 |

Εισιτήρια: Κανονικό: 12 €, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 9 €, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €,

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.
ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
•    ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
•    IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου
•    ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen

www.sgt.gr/gre/spg1602

 

 

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!