Skip to main content

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ ( Eugen Berthold Friedrich Brecht) γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου το 1898, στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας από πατέρα καθολικό και μητέρα προτεστάντισσα. Περιβάλλον μάλλον πνιγηρό για τον άνθρωπο που θα εξελιχθεί σε κορυφαίο δραματουργό και για πολλούς  σε πατέρα του σύγχρονου θεάτρου. Θεωρείται ο πατέρας του “επικού θεάτρου” (Episches Theater) στη Γερμανία.

bertolt_brecht

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έκανε μία από τις μεγαλύτερες τομές στο σύγχρονο θέατρο, καθώς επιχείρησε να το απομακρύνει από τις μέχρι τότε συμβάσεις του θεάτρου της ψευδαίσθησης. Ο ίδιος διατύπωσε και εφάρμοσε στα έργα του τη θεωρία του «επικού θεάτρου» και εισήγαγε την τεχνική της αποστασιοποίησης υπενθυμίζοντας διαρκώς στον θεατή την ιστορική διάσταση των όσων συντελούνται στη σκηνή. Τα έργα του επαναστατικά, αντιεξουσιαστικά. Οι χαρακτήρες του ανθρώπινοι σχοινοβατούν ανάμεσα στην φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά τους, μέσα σε σενάρια που δεν αφήνουν εκτός τη διδαχή και τα μηνύματα.

Ο Μπρεχτ ήθελε το θέατρο να κάνει τον θεατή να σκέφτεται. Στα θεατρικά του έργα περιέγραφε τον κόσμο σαν κόσμο που μπορεί ν’ αλλάξει. Το Μπερλίνερ Ανσάμπλ,  δημιούργημά του, ήταν ο αυθεντικός χώρος καλλιέργειας του έργου του  και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε αναπόσπαστο τμήμα της σοσιαλιστικής πολιτιστικής ζωής στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Εκεί ο Μπρεχτ μπόρεσε να συστηματοποιήσει τις απόψεις του για το θέατρο και με τη συνεργασία σπουδαίων ηθοποιών και συνεργατών να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή που θα επηρέαζε την τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία θα έρθει με τη διασκευή της «Όπερας των ζητιάνων». Διασκευασμένη ως «Η Όπερα της Πεντάρας» σε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική του Κουρτ Βάιλ – μία «γροθιά» στην αστική τάξη του Βερολίνου – προκάλεσε τεράστια αίσθηση στην παγκόσμια σκηνή Μιούζικαλ.

 Το 1941 ο Μπρεχτ στηρίζεται θεματολογικά στην άνοδο και την πτώση του Τρίτου Ράιχ για να παρουσιάσει το σπουδαίο και επίκαιρο όσο ποτέ έργο του «Η Πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι» συγκρίνοντας τη φασιστική νοοτροπία του Χίτλερ και των πέριξ αυτού, με τη συμπεριφορά του υποκόσμου των συνδικάτων ή των εμπορικών μονοπωλίων της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης της αγοράς. Αποτελεί μια ξεκάθαρη καταγγελία του μεγάλου συγγραφέα προς κάθε μορφή ξεγελάσματος ή και στυγνής εκμετάλλευσης του απλού ανθρώπου από τα συνδικάτα  του εγκλήματος. 

Τα δύο αυτά αριστουργηματικά έργα παρουσιάζονται στη δεύτερη σεζόν του φετινού θεατρικού Χειμώνα στην Αθήνα.

«Η όπερα της πεντάρας» των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο Παλλάς.

H-OPERA-THS-PENTARAS-PALLAS

«Η όπερα της πεντάρας», το αριστούργημα των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Παλλάς από τις 24 Φεβρουαρίου σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Σε έναν πολυπληθή θίασο, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι: Χρήστος Λούλης (Μακχήθ), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κυρία Πίτσαμ), Άγγελος Παπαδημητρίου (Κύριος Πίτσαμ), Λυδία Φωτοπούλου (Τζέννυ), Νίκος Καραθάνος (Αφηγητής, Αστυνόμος Μπράουν), Νάντια Κοντογεώργη (Πόλλυ), Κίκα Γεωργίου (Λούσυ), ενώ τους πλαισιώνει ζωντανά 12μελής ορχήστρα .

«Η Πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι» του Μπέρτολτ Μπρέχτ σε σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

αρτουρος ουι

Η Αγγελική Καρυστινού σκηνοθετεί το εμβληματικό και επίκαιρο όσο ποτέ αριστούργημα του Μπρεχτ , σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν. Η αλληγορία στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα και πραγματικά πρόσωπα που μετά το Κραχ του ’29 και τις παγκόσμιες επιπτώσεις του, οδήγησαν στη δημιουργία και άνοδο του ναζισμού με αποτελέσματα που σφράγισαν αιματηρά και ανεπίστρεπτα την Ιστορία. 

Συντελεστές:
Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνοθεσία: Αγγελική Καρυστινού
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια κίνησης: Τόνια Βασιλάκου
Μουσική- Τραγούδια: Τhe boy
Ηχητικό περιβάλλον: Χρήστος Τσούλαης
Video art – multimedia: Σπύρος Παπαρούλιας
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Φρόσω Μάνη

Διανομή ( με σειρά εμφάνισης):
Ούι: Βαγγέλης Ψωμάς
Μπάτσερ/ Γκίρι: Τάσος Πυργιέρης
Φλέηκ/ Ρόμα: Γιάννης Μπισμπικόπουλος
Σητ/ Γκίβολα: Γιάννης Λασπιάς
Ντόγκσπορω/ κος Ντάλφηντ: Αργύρης Θανάσουλας
Ο’ Κέηζυ/Μπέττυ Ντάλφηντ: Ιωάννα Κανελλοπούλου
Συμμετέχουν: Βαγγέλης Κουφάκος, Λωρίνα Χατζημανώλη, Φρόσω Μάνη, Ελευθερία Κρατημένου

 

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!