Skip to main content

Πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Τόπος Αλλού, για την παράσταση «Ορλάντο», η οποία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ.

Μια παράσταση που φέρνει στη σκηνή όλο τον κόσμο της Βιρτζίνια Γουλφ με όλα τα πρόσωπα που πλέκουν τον μυθιστορηματικό της σύμπαν επί σκηνής μαζί με τη… Βιρτζίνια Γουλφ.

Ποιος μπορεί να το καταφέρει; Κανείς. Μόνο οι ποιητές και οι ερωτευμένοι. Μα εκεί ακριβώς είμαστε. Στην αχανή έρημο της ποίησης και του έρωτα. Μιλάμε για το σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ και του Ορλάντο. Από την εποχή της Ελισάβετ της Α, μέχρι σήμερα, από τον παγωμένο Τάμεση στην άσφαλτο της μεγαλούπολης, από τον έρωτα της εκρηκτικής Ρωσίδας Σάσα στον έρωτα της λογοτεχνίας και μετά στην αγκαλιά του τυχοδιώκτη Σελμεντρίν, ο ποιητής, ο λόρδος, πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη Ορλάντο, παντρεύεται με μία εξ όλης και προώλης ονόματι Ροζίνα Πεπίτα.

Μετά το μετανιώνει και γυρνάει στην Αγγλία. Προηγουμένως όμως με ένα χορταστικό ύπνο 7 ημερών γίνεται γυναίκα. Όλα αυτά τα φοβερά μπορούν να συμβούν όταν κρατάει τα νήματα η Κυρία Βιρτζίνια Γουλφ.

orlando-parastash-1200x1114Με λεπτές κινήσεις φέρνει τον Ορλάντο στην πόρτα ενός θεάτρου στην οδό Κεφαλληνίας. Γονυκλινής παρακαλάει τον σκηνοθέτη να ανεβάσει το έργο που έγραψε. Εκατόν δώδεκα πρόσωπα, ναι, όλη η ανθρωπότητα πάνω στη σκηνή. Όπως και η Βιρτζίνια Γουλφ αφορά όλη την ανθρωπότητα μόνο που εκείνη, η ανθρωπότητα, δεν το ξέρει. Η Βιρτζίνια Γούλφ, δεν χρειάζεται συστάσεις. Εύθραυστη, τολμηρή, τελειοθηρική και ρηξικέλευθη δημιούργησε καινούργιες νεωτερικές φόρμες. Έρωτας, ποίηση, απιστία, προδοσία, μοναξιά είναι τα θέματα που κατακλύζουν το έργο της. Χτίζει αξίες και υποσκάπτει τις συμβάσεις της εποχής της με το υποδόριο, φλεγματικό και βιτριολικό ύφος της.

Η παράσταση του Τόπος Αλλού βασίζεται στο μυθιστορηματικό κείμενο της Βιρτζίνια Γουλφ εκμεταλλεύεται αυτόν τον πλούτο.

 Το κείμενο που θεατρικά διαμόρφωσε ο Νίκος Καμτσής αφήνεται σ΄ αυτή την περιπέτεια και διατρέχει πεντακόσια χρόνια (από τον 16ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας). Είναι ένα ταξίδι του ανθρώπου, του ανθρώπινου πολιτισμού και των ανθρωπίνων σχέσεων. Οι σταθμοί πολλοί, τα στοιχήματα και τα διλήμματα πολλά:
Τέχνη και πραγματική ζωή, Ρεαλισμός και ρομαντισμός, Έρωτας και προδοσία, Κωμωδία και δράμα. Πάνω στη σκηνή στήνεται ένα θέαμα, όπου όλα μπερδεύονται. Το ερωτηματικό και την αμφιβολία -υπέρτατες υπαρξιακές αξίες- διαλύει στο τέλος  η ίδια η Βιρτζίνια Γουλφ που την συμμετοχή της εξασφαλίσαμε μετά από πολλούς κόπους.

Το Ορλάντο είναι ένας ύμνος τόσο στην γυναίκα, όσο και στον άνδρα. Είναι ένας ύμνος στην δημιουργία, στην ποίηση και στην τέχνη. Στην τέχνη του έρωτα, στην τέχνη της ζωής.

ORLANDO-5-DUO-640x640

Περί τίνος πρόκειται…

 Ο Ορλάντο είναι ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, που ζει και μεγαλώνει στα χρόνια του Σαίξπηρ και που έχει πολλές απαιτήσεις και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Κινείται σε ένα άλλο σύμπαν και θέλει να το κατακτήσει: Έτσι στην παράσταση συμβαίνουν τα εξής:

Γράφει μια τραγωδία. Συναντάει τον Σαίξπηρ. Τον ερωτεύεται η βασίλισσα Ελισάβετ, αυτός όμως ερωτεύεται την Ρωσίδα πριγκίπισσα Σάσα. Προδίδεται, εξευτελίζεται από τον κυνικό και πικρόχολο ποιητή Νίκολας Γκριν. Γίνεται πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη. Κοιμάται επτά μέρες συνέχεια και ξυπνά …γυναίκα.  Έχει γίνει η Ορλάντο.

Το  απόλυτο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ είναι η ενσάρκωση του ανδρόγυνου που διασχίζει τους αιώνες από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.

Ο Ορλάντο νεαρός άντρας ήταν πανέμορφος, είχε μάτια σαν υγρούς μενεξέδες και μέτωπο που έμοιαζε με καμπυλωτό μαρμάρινο θόλο, είχε λεπτή επιδερμίδα και ομορφιά, «έγινε ο αγαπημένος των γυναικών και κάποιων ανδρών». Έγραψε ποιήματα και μια τραγωδία σε Πέντε Πράξεις. Ο Ορλάντο παρ΄ όλα τα ταξίδια και το πέταγμα από την φαντασία στην πραγματικότητα είναι μοναχικό άτομο.  Από την πρώτη στιγμή όπου ξιφουλκεί με τα κομμένα κεφάλια Αφρικανών μέχρι το τέλος του έργου, που ως γυναίκα θα εξακολουθεί να την επιδιώκει για «να συναντήσει μόνη της τον θάνατο».

Το Ορλάντο του Τόπος Αλλού είναι ένα θέαμα που θα στηθεί στη σκηνή του Τόπος Αλλού με                         καθυστέρηση ενός χρόνου.

Μεταφορά από το μυθιστόρημα-Σκηνοθεσία Νίκος Καμτσής
Σκηνικό ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ-ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Κοστούμια ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
Κίνηση-Χορογραφίες ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ
Σχεδιασμός φωτισμών  ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ
Video-Video Editing ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΕΛΑΣ
Μάσκες-Prosthetics ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΓΓΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη-Δραματουργία ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗ
Βοηθός Σκηνογράφου ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΜΕΛΕΤΙΟΥ

Παίζουν (Με αλφαβητική σειρά):

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΘΑΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, ΕΛΕΝΑ ΚΑΣΤΑΝΑ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΜΕΡΜΙΓΓΑΚΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΔΑΛΙΔΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,
και ο σκηνοθέτης ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ στο ρόλο του …σκηνοθέτη.

Παραστάσεις κάθε ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ στις 8.00μμ
ΚΥΡΙΑΚΗ 7.00 μμ

 

 

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!