Skip to main content

Η Εταιρεία Θεάτρου Ασύμβατο παρουσιάζει στο Θέατρο Άλμα το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν, «Ο Άνθρωπος με τις διασυνδέσεις».
«Πίσω από όλα κρύβονται άνθρωποι και αρχές»
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον θεατρικό κείμενο του Αλεξάντερ Γκέλμαν που περιλαμβάνει αρκετές αλήθειες για την κοινωνία και το πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί διαπλοκής και διαφθοράς μέσα σε αυτή και διαβρώνουν όχι μόνο τη λειτουργία της αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ψυχή.
«Έτσι γίνονται οι κρατικές δουλειές… Κράτος είναι αυτό. Αυτή είναι η στάνταρ πρακτική: ο ένας εξυπηρετεί τον άλλο κι όλοι μαζί  κερδίζουμε, όλοι τα παίρνουμε. Κι αυτοί που δεν τα παίρνουνε είναι απλώς ηλίθιοι».

Δύο άνθρωποι, εθισμένοι στην εξουσία, έπειτα από 20 χρόνια γάμου, καλούνται λόγω του ατυχήματος του γιου τους να αντιμετωπίσουν την αλήθεια της σχέσης τους κατά πρόσωπο και να κάνουν έναν απολογισμό ζωής: από τη μέρα που ξεκίνησαν σαν δύο ονειροπόλοι ερωτευμένοι νέοι και πώς κατέληξαν σε δύο στυγνούς ανθρώπους που συμβιώνουν γιατί τους δένουν κοινά συμφέροντα.

Τόσο ο Γιώργος Χριστοδούλου όσο και η Νόνη Ιωαννίδου, παρότι προσπάθησαν πολύ φιλότιμα επάνω στην σκηνή να αποδώσουν την ουσία του κειμένου, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το μέτρο αλλά και τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στο τραγικό και την ειρωνεία. Υπήρχαν καλά σημεία αλλά και στιγμές που η ένταση ήταν περισσότερη από όση χρειαζόταν, καταφεύγοντας σε μανιέρες και όχι σε εσωτερικές ερμηνείες, όπως το κείμενο απαιτούσε. Στο σκηνοθετικό κομμάτι (την σκηνοθεσία υπογράφει ο Κοραής Δαμάτης) ο ρυθμός ήταν σε σημεία αργός στερώντας με αυτό τον τρόπο τη συγκέντρωση του θεατή στην υπόθεση. Επίσης, στο εισαγωγικό της παράστασης, οι επαναλαμβανόμενες βόλτες του πρωταγωνιστή γύρω από το τεράστιο τραπέζι, προκαλούσαν αμηχανία μιας και δεν εξυπηρετούσαν την πλοκή.

Όσον αφορά το σκηνικό, ήταν αρκετά δυσλειτουργικό μιας και το μέγεθος του τραπεζιού ανάγκαζε τους ηθοποιούς να κινούνται περιμετρικά της σκηνής. Το μαύρο χρώμα στους τοίχους που περιβάλλουν το σκηνικό επίσης δεν βοηθούσε, ενώ όσον αφορά στην ενδυματολογία, η επιλογή των σκούρων ενδυμάτων των ηθοποιών, τους έκανε να «χάνονται» μέσα στο σκηνικό.

Επειδή ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κείμενο σε εξαιρετική μετάφραση από τον  Άλκη Δελαντώνη (από το αγγλικό κείμενο του Stephen Mulrine) υπάρχουν οι προοπτικές με κάποιες αλλαγές και ίσως ένα διαφορετικό στήσιμο, η παράσταση αυτή να βρει το δρόμο της και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού.

Ταυτότητα παράστασης

«Ο άνθρωπος με τις διασυνδέσεις»

Θέατρο Άλμα

Συγγραφέας: Αλεξάντερ Γκέλμαν

Μετάφραση: Άλκης Δελαντώνης (από το αγγλικό κείμενο του Stephen Mulrine)

Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Φωτισμοί: Σπύρος Κάρδαρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Celestine Μαργαρώνη

Παίζουν

Αντρέι Γκλάντωφ: Γιώργος Χριστοδούλου

Νατάσα Γκλάντωφ: Νόνη Ιωαννίδου

Φωνή Αλιόσα Γκλάντωφ: Λευτέρης Βασιλάκης

Θέατρο Άλμα, Αγίου Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 – 17, Αθήνα

(Μετρό Στάση Μεταξουργείου)

Έναρξη: Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 21.15
Γενική είσοδος 10 ευρώ

Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ.: 210 5220 100
Ώρες Ταμείου: Δευτ. Τρ. & Πεμ.: 10.30 – 13.30 και 17.00 -21.30

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!