Skip to main content

Ο νεανικός και φλογερός έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου για τη Σοφία Μινέικο οδήγησε σε γάμο. Ο καρπός του έρωτά τους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όμως, δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Το 1920, μόλις έναν χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού του, ο ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής ερωτεύθηκε μια άλλη γυναίκα.

κυβελη
Την Κυβέλη Ανδριανού, η οποία εκείνη την εποχή ήταν διάσημη ηθοποιός του θεάτρου, επίσης παντρεμένη, με τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη.
Η Κυβέλη περιοδεύει στη Χίο, ο αξιωματικός ακόμα του Πολεμικού Ναυτικού συγγραφέας Παντελής Χορν την πληροφορεί πως το ρεπερτόριό της έχει λογοκριθεί και πως δεν μπορεί να παρουσιάσει όλα τα έργα που έχει προγραμματίσει, προκειμένου να μην εξαφθούν τα εύφλεκτα πολιτικά πάθη. Η Κυβέλη πηγαίνει να διαμαρτυρηθεί στον υπεύθυνο: τον γενικό διοικητή του νησιού -κάτι σαν νομάρχη. Είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου.


Θα ανάψει ένας θυελλώδης έρωτας. Και μια παράνομη ερωτική σχέση αρχίζει, αφού και οι δυό είναι παντρεμένοι ακόμη. «Αν δεν είχα συναντήσει τον Γιώργη δεν θα είχα μάθει ποτέ τι πράγμα είναι ο έρωτας» ομολογούσε η Κυβέλη. Κάποια στιγμή ο Μήτσος Μυράτ, ο πρώτος σύζυγος, όταν εκείνη το έσκασε, λέγεται πως είπε στον Κώστα Θεοδωρίδη- τον δεύτερο: «Κάποτε θα σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα». Ο λόγος του επαληθεύτηκε.

Θα παντρευτούν με τον Παπανδρέου- ο τρίτος της γάμος- ύστερα από αρκετά χρόνια, στο τέλος της δεκαετίας, αφού έχουν το 1928 αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο, τη μεγάλη αδυναμία της Κυβέλης.

Ο Παπανδρέου όμως δεν θέλει την Κυβέλη στη σκηνή. Και η Κυβέλη αποσύρεται. Από το 1934 μέχρι το ΄49, με μια μικρή διακοπή το 1941. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Θα ακολουθήσει την πορεία του άντρα της που φτάνει μέχρι την πρωθυπουργία- φυγαδεύεται, μάλιστα, στη Μέση Ανατολή, κοντά του. Οι περιπέτειες με την υγεία του μικρού της γιου την οδηγούν σε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο έρωτας με τον Παπανδρέου ξεθυμαίνει. Από το 1949 αποξενώνονται. Δεν θα πάρουν ποτέ διαζύγιο αλλά θα παραμείνουν σε διάσταση.

Με τηλεγράφημά της από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, του ζήτησε να φύγει από το σπίτι. Ο Παπανδρέου στη διαθήκη του, την κατήγγειλε για εγκατάλειψη στέγης με τη θέλησή της.

Οι φήμες έλεγαν ότι ο Παπανδρέου την εγκατέλειψε για άλλες γυναίκες και συγκεκριμένα για τη Ροζίτα Σεράνο, την εκρηκτική τραγουδίστρια από τη Χιλή, που είχε μαγέψει το αθηναϊκό κοινό. Η ποιήτρια και εγγονή της Κυβέλης, Βαλεντίνη Ποταμιάνου, ανέφερε κάποτε, ότι η σχέση του Γεωργίου Παπανδρέου με τη Σεράνο υπήρξε η αιτία του χωρισμού με την λαμπρή ηθοποιό.

[Λέγεται ότι από την φλογερή χορεύτρια πήρε το όνομά της η σοκολατίνα Σεράνο]

Η Κυβέλη ήταν νόθο παιδί του βασιλέως Γεωργίου;
Η Κυβέλη γεννήθηκε το 1887, νόθο παιδί, σύμφωνα με τις φήμες, του βασιλιά Γεωργίου του Α.
Ηταν γύρω στα 1890 όταν μια φτωχή γυναίκα, η Μαρία Αδριανού, που ξενοδούλευε, βρήκε ένα κοριτσάκι, βρέφος ακόμα, έκθετο που στον λαιμό του είχε περασμένο ένα κόσμημα με χαραγμένο το όνομα Κυβέλη.

Με τη συμβουλή της οικογένειας Λεονάρδου στην οποία εργαζόταν θα το παραδώσει στο Βρεφοκομείο Αθηνών απ΄ όπου αργότερα με τον άνδρα της, τον τσαγκάρη Αναστάση Αδριανό, θα το υιοθετήσουν. Το όνομα αυτού, Κυβέλη: η κατοπινή Κυρία Κυβέλη που κυριάρχησε για πολλές δεκαετίες στην ελληνική σκηνή.

Ο μύθος θέλει το κοριτσάκι να έχει γεννηθεί στη Σμύρνη το 1888. Από παιδί είχε μέσα του τον διάβολο για το θέατρο» και ξεκίνησε την μεγαλειώδη καριέρα της στη «Νέα Σκηνή» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου- από τους σταθμούς του ελληνικού θεάτρου στην ανατολή του 20ού αιώνα. Εκεί η Κυβέλη θα πάρει το βάφτισμα της σκηνής: Ιουλιέτα στη σκηνή του μπαλκονιού από την τραγωδία του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», τον Σεπτέμβριο του 1901.

Στον θίασο όμως ήταν και ο νεαρός Μήτσος Μυράτ- ο Ρωμαίος στην πρώτη της εμφάνιση. Ο οποίος επίσης την ερωτεύτηκε. Τρελά. Δεν θα συμβεί το ίδιο με την Κυβέλη. Θα τον παντρευτεί όμως. Το 1903. Ο γάμος θα αντέξει λιγότερο από την «Νέα Σκηνή»: τρία χρόνια. Θα αποκτήσουν δύο παιδιά, και μάλιστα μέσα στον ίδιο χρόνο, το 1905: τον Αλέκο και τη Μιράντα που αργότερα θα ακολουθήσει την πορεία της μητέρας και του πατέρα της. Η Κυβέλη δεν θα αγαπήσει ποτέ τον Μυράτ.

Το 1906 γνωρίζει τον ωραίο και εύπορο νέο Κώστα Θεοδωρίδη. Το φλερτ θα εξελιχθεί σε έρωτα. Αμοιβαίο. Και σε σκάνδαλο. Η Κυβέλη εγκαταλείπει σύζυγο και μωρά παιδιά και φεύγει με τον Θεοδωρίδη στο Παρίσι! Βουίζει ο τόπος. Οταν γυρίζουν έπειτα από δέκα μήνες και η Κυβέλη επανεμφανίζεται στη σκηνή, ο Τύπος χτυπάει την άπιστη που παράτησε την οικογένειά της.


«Τω καιρώ εκείνω υπήρχε γυνή τις ονόματι Κυβέλη […] Και εγκαταλείψασα τον σύζυγον και τα τέκνα, μετέβη μετά του ερωμένου αυτής εις Παρισίους. Και επανακάμψασα εκείθεν μετά δέκα μήνες, καλεί σήμερον το φιλοθεάμον κοινόν ίνα και πάλι θαυμάση αυτήν» γράφουν.
Ο καινούργιος της άντρας, με τον οποίο αποκτούν το 1907 την Αλίκη, τη δεύτερη κόρη της, που επίσης θα ακολουθήσει τον δρόμο του θεάτρου, αναλαμβάνει τα διοικητικά και τα οικονομικά του θιάσου για μια εικοσαετία και διατηρεί την ευθύνη ακόμα και μετά το διαζύγιό τους.


Η Κυβέλη θα φύγει από τη ζωή το 1978. Είναι τουλάχιστον 90 ετών και αφήνει τέσσερα παιδιά, πέντε εγγόνια, έξι δισέγγονα και πέντε τρισέγγονα που μέχρι σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί. 

 κυβελη χορνΜια ιστορικής αξίας φωτογραφία: Η Ρίτα Μυράτ με τη Μιράντα Μυράτ (κόρη του Μήτσου Μυράτ και της Κυβέλης, πρωτοστατούσα όπως και η μητέρα της στις μεγάλες θεατρικές παραγωγές και στο γυναικείο κίνημα της εποχής). Τα παιδιά είναι από δεξιά ο Δημήτρης Χορν, η Κυβέλη Ζωγραφίδου (κόρη της Μιράντας) , ο Γιωργάκης Παπανδρέου (ο παράνομος καρπός της Κυβέλης και του Γεώργιου Παπανδρέου),η Βάνα Φιλιππίδου (η άλλη κόρη της Μιράντας),η Κυβέλη Μαρίνου (κόρη της Ρίτας Μιράτ).
Ο Μήτσος Μυράτ (πέθανε το 1964, 86 ετών) υπήρξε σύζυγος της Κυβέλης (πέθανε το 1978, 90 ετών) με την οποία απέκτησαν τη Μιράντα Μυράτ (πέθανε το 1994, 88 ετών). Αργότερα παντρεύτηκε τη Χρυσούλα Κοτοπούλη (πέθανε το 1976, 90 ετών), αδελφή της Μαρίκας (πέθανε μόλις 67 χρονών και δεν την πρόλαβα), και έκαναν μαζί τον γνωστό ως τις μέρες μας Δημήτρη Μυράτ (σύζυγο βεβαίως της Βούλας Ζουμπουλάκη). Η Μιράντα Μυράτ με τη σειρά της ήταν μητέρα της Κυβέλης Θεοχάρη με την οποία μοιάζει να κόπηκε η αλυσσίδα ηθοποιών, μια που η Κυβέλη Νο. 2 έπαψε να ασχολείται με τα καλλιτεχνικά σχετικά νωρίς.
Εκτός από τη Μιράντα, ο Μήτσος Μυράτ και η Κυβέλη είχαν και έναν γιο, τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Μυράτ, του οποίου γιος ήταν ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ και (από προηγούμενο γάμο) μία ακόμη Κυβέλη, ηθοποιός επίσης, η τρίτη μ’ αυτό το όνομα. 
fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!