Skip to main content

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον ΑΝΤ 1 μετά και τις χθεσινές απολύσεις που έφεραν στην έξοδο περισσότερους από 40 εργαζόμενους τεχνικούς και δημοσιογράφους σε συνέχεια και των προηγούμενων μαζικών αποχωρήσεων.
Ήδη τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη 6ωρης στάσης (18.00-24.00) εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται στον Τ/Σ «ΑΝΤΕΝΝΑ» και στην ιστοσελίδα www.antenna.gr με τις Διοικήσεις των Ενώσεων να ζητούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων και να καλούν την εργοδοσία να εγκαταλείψει τις αντεργατικές πρακτικές της, επισημαίνοντας ότι η καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή σε οποιοδήποτε ΜΜΕ.

Με σύνθημα “Όλοι μαζί μια γροθιά” η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αθήνας κήρυξε 48ωρη απεργία από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας, αντιδρώντας στις απολύσεις στον ANT1 και τις μειώσεις των μισθών στο ραδιόφωνο του Alpha.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 το μεσάνυχτα, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στον ΑΝΤ1, με αφορμή τις μαζικές απολύσεις 30 τεχνικών του τηλεοπτικού σταθμού.

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο κανάλι του Αμαρουσίου είναι ότι  δεν μεταδόθηκε το δελτίο ειδήσεων του σταθμού μετά από 26 χρόνια λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην βγουν δελτία ειδήσεων και τις επόμενες ημέρες. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητά την ακύρωση των απολύσεων στον ΑΝΤ 1.

Πιο αναλυτικά:
«Η ΠΟΣΠΕΡΤ σήμερα μαζί με την ΕΤΙΤΑ και το Νομικό της Σύμβουλο κ. Δ. Περπατάρη, συμμετείχε στην τριμερή με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Νεφελούδη, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους εργοδοτών του ALPHA και του STAR.
Αντικρούσαμε τις παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών ενάντια στους εργαζόμενους κάτι που διαφαίνεται από το σκεπτικό των πρακτικών και της απόφασης του Υπουργείου, που δικαιώνει πλήρως τους εργαζόμενους. Η απόφαση είναι : η τήρηση της πρόσφατης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που είναι αποτέλεσμα διαιτησίας και όχι των ατομικών συμβάσεων που με πιεστικό τρόπο απαιτούσε η εργοδοσία.
Στη διάρκεια της συζήτησης στην τριμερή, μας έγινε γνωστό ότι ο ANT1 προχωράει σε απολύσεις εργαζομένων.
Αμέσως εκπρόσωποι της ΕΤΙΤΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ κατευθύνθηκαν στον ΑΝΤ1 και μετά από αίτημά μας έγινε παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Νεφελούδης πήγε στα γραφεία του ΑΝΤ1 με σκοπό την ακύρωση των απολύσεων.
Η εργοδοσία του ΑΝΤ1 επιμένει στις απολύσεις των πρώτων 24 συναδέλφων μας και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε νέες.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ, όλοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους στα ΜΜΕ θα αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε είδους προσπάθεια των εργοδοτών – «νταβατζήδων» της ενημέρωσης που θέλουν να εμπλέξουν και να χρησιμοποιήσουν τους εργαζόμενους για να εκβιάσουν την κυβέρνηση για τις εξαγγελίες της και το νομοθετικό έργο που προωθεί (άδειες, συχνότητες, στελέχωση κλπ) .
Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης όπως διεφάνη και από το συνδικαλιστικό τους ! όργανο την ΕΙΤΗΣΕΕ, απειλούν με απολύσεις και χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους θέλοντας να εκβιάσουν την κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν με αδιαφάνεια και χωρίς καμιά νομιμότητα.
Ξεκαθαρίζουμε προς όλους ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ θα σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζόμενων των ΜΜΕ απέναντι στις δολοπλοκίες και τα συμφέροντα των καναλαρχών.
Απαιτούμε νομιμότητα και καθαρές σχέσεις εργασίας, ΜΕ ΜΙΣΘΟ, χωρίς καμία απόλυση και χωρίς εργασιακές σχέσεις «λάστιχο». Όχι στην εκμετάλλευση των απλών και αγνών εργαζομένων στα ΜΜΕ, όχι σε συνθήκες εργασίας «ορχήστρα» για όλες τις δουλειές.
Σε κάθε περίπτωση τους ενημερώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για αγώνες ανυποχώρητους, η περίοδος παραπληροφόρησης και ασυδοσίας είναι παρελθόν. Ο σάπιος μηχανισμός τους είναι σε αποδρομή.
Να ακυρωθούν οι απολύσεις ΤΩΡΑ!» καταλήγει η ανακοίνωση.
Με αφορμή τις χθεσινές μαζικές απολύσεις στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος , καλούν τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, με κοινή δήλωσή τους να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία.
“Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών. Καλούμε τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας” αναφέρει η κοινή τους δήλωση.

Παρέμβαση από ΣΥΡΙΖΑ, Παππά και Κατρούγκαλο

Με αφορμή  τις απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1 και καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για απειλές για ανάλογες κινήσεις από ιδιοκτήτες άλλων μέσων, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσαν τα εξής:

“Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς  των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών.
Καλούμε τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας”.
«Τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αρνούνται να καταβάλλουν τα χρωστούμενα στο ελληνικό κράτος, προβάλλοντας διάφορες νομιμοφανείς δικαιολογίες, συνεχίζουν να καλλιεργούν, εις βάρος των εργαζομένων τους, ένα κλίμα αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης ακόμα και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων», αναφέρει παράλληλα σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 
«Οι μαζικές απολύσεις, τουλάχιστον 30 τεχνικών, στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και οι μειώσεις μισθών κατά 50% στους τεχνικούς, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, είναι μόνο το πιο πρόσφατο κρούσμα αυθαιρεσίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Η εκτεταμένη ασυδοσία μερίδας της εργοδοσίας, με θύματα τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν βρίσκονται πια στο απυρόβλητο, κι ότι η «προνομιακή» τους σχέση με την εκτελεστική εξουσία έλαβε τέλος στις 26 Ιανουαρίου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ
Για εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στα ΜΜΕ κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε άλλους κλάδους.
Αυτό σημειώνει είναι το αποτέλεσμα της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου για να βγει από την κρίση, γι’ αυτό και αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οικοδόμημα των προηγουμένων κυβερνήσεων, το οποίο διατηρεί ανέπαφο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.Οι επόμενες μέρες στον ΑΝΤ1Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 10 Αυγούστου θα ακολουθήσουν και νέες απολύσεις που σε συνδυασμό με τις 34 μπορεί να ξεπερνούν σε συνολικό αριθμό και τους 50 εργαζόμενους.
Η κατάσταση πάντως στον ΑΝΤ1 αλλά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης είναι τραγική καθώς οι δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν δεν βοηθούν τα κανάλια να ανασάνουν και να ορθοποδήσουν.
Πάντως, για τον ΑΝΤ1 φαίνεται πως αυτές οι απολύσεις ενισχύουν τα σενάρια που θέλουν τον τηλεοπτικό σταθμό να καταθέτει πρόταση για ψυχαγωγικό σταθμό, κάτι που σημαίνει πως δεν θα έχει ανάγκη τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων όσους απαιτεί ένας τηλεοπτικός σταθμός που έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.
Φυσικά, εκτός από το κύμα απολύσεων στον ΑΝΤ1 κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία γενναία μείωση μισθών έως και 30% στους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στη δουλειά τους.

Πηγή http://www.newsit.gr

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!