Skip to main content
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Στις 8 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η Ομοσπονδία μας (ΠΟΘΑ), το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) και η ΑΔΕΔΥ και συμμετέχουν μια σειρά δευτεροβάθμιες οργανώσεις, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.
Φέτος, αυτή η μέρα που συμβολίζει τον αγώνα των γυναικών για αξιοπρεπή δουλειά με ίσα δικαιώματα, συμπίπτει με την τραγική επικαιρότητα στην χώρα μας και τη συμπλήρωση μίας ακριβώς εβδομάδας από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των σιδηροδρομικών συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή το μεσημέρι, ήρθε η ώρα για γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία με την συμμετοχή του φοιτητικού κινήματος, αλλά και σύσσωμου του λαού.
Καλούμε και τη ΓΣΕΕ σε άμεση προκήρυξη απεργίας για την Τετάρτη.
Απαιτούμε:
– Άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις.
– Άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας.
Δεν θα ανεχθούμε καμία συγκάλυψη ενεργειών που κόστισαν τις ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας.
Απαιτούμε την απόδοση ευθυνών όπου ανήκουν.

Απεργιακό τσουνάμι και νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 8 Μαρτίου (1 το μεσημέρι στο Σύνταγμα) – 24ωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και ακολούθησαν μια σειρά από Εργατικά Κέντρα της χώρας, μεταξύ αυτών και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας – Ακινητοποιημένα έως την Τετάρτη τα τραίνα.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις κλιμακώνουντον αγώνα ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, με αίτημα σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Την ημέρα – ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα (8 Μαρτίου), ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα κήρυξαν 24ωρη απεργία ενώ νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος, στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας τονίζει μεταξύ άλλων ότι :

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την Άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις. Την  άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας.

Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες. Το ΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις.

Η ΑΔΕΔΥ που καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στον αγώνα συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση η οποία «δεν δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας» καλώντας στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Και το ΠΑΜΕ καλεί στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια ενώ την ίδια μέρα Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

«Την Τετάρτη 8 Μάρτη, απεργούμε! Όλες και όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα! Στην Αθήνα 12.30 στα Προπύλαια! Για να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Για σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές μαζικές μεταφορές για τον λαό, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους» τονίζει το ΠΑΜΕ.

Παράλληλα, 24ωρη απεργία ανακοίνωσε Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την Τετάρτη.

Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα παίρνουν επίσης αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη και καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ακινητοποιημένα έως την Τετάρτη τα τραίνα

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τουλάχιστον έως την Τετάρτη και τα τρένα, σύμφωνα με την απόφαση της συνεδρίασης της Κυριακής (5/3).

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train: το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ αποφασίστηκε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

Απεργούν και τα λεωφορεία

Τα λεωφορεία αναμένεται να παραμείνουν ακινητοποιημένα την Τετάρτη λόγω 24ωρης απεργίας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να κινηθούν τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Προς το παρόν αναμένονται αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!