Skip to main content

Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια ιστορίας του θεσμού το βραβείο δόθηκε σε δύο υποψήφιες. Οπως ανέφερε, μάλιστα, ο  ηθοποιός, σκηνοθέτης και μέλος της επιτροπής Δημήτρης Λιγνάδης το βραβείο δε μοιράστηκε στα δύο, αλλά δόθηκε εξίσου στην Αλεξάνδρα Αϊδίνη και την Ιωάννα Παππά.

Η Μαρία Πολυδούρη «ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε να ερωτεύεται» είπε η Ιωάννα Παππά, παραλαμβάνοντας το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη, για την ερμηνεία της στον μονόλογο της Ρούλας Γεωργακοπούλου, «Οδός Πολυδούρη».

Η ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο στους αγαπημένους της: στην οικογένειά της, στον σύντροφό της Κωνσταντίνο, στον Κώστα Κουτσομύτη «τον πρώτο άνθρωπο που την εμπιστεύτηκε χωρίς να την γνωρίζει» και στον Μηνά Χατζησάββα «που θα τον θυμάται με πολλή αγάπη».

«Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να μοιράζεσαι ένα βραβείο» ανέφερε με τη σειρά της η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Η νεαρή ηθοποιός το αφιέρωσε στον Δημήτρη Τάρλοου «ο οποίος της ανέθεσε μια πολύ δύσκολη αποστολή» χωρίς να παραλείψει την αφιέρωση, και σε όλους τους ανθρώπους του θεάτρου “Πορεία”, «που μαζί κάνουμε κάθε βράδυ αυτό το ταξίδι, σαλπάρουμε σε μια θάλασσα που μετράει δύσκολες ώρες. Οπως έλεγε ο Καραγάτσης, «άλλος ο χρόνος στην άβυσσο της θάλασσας, άλλος στο πρόστυχο χώμα». Γιατί είναι πρόστυχο το χώμα που ζούμε. Καταργούνται όρια και φράγματα ήθους και αξιοπρέπειας και υψώνονται τείχη και συρματοπλέγματα. Ανοιχτά σύνορα παντού και κυρίως στο θέατρο» ευχήθηκε η Αλ. Αϊδίνη, γιατί όπως είπε «επιθυμία μας στο θέατρο είναι να συμπράττουμε με ό,τι έρχεται από αλλού, χωρίς ο διάλογος να είναι μονόπλευρος». 

Μαζί με το επαμειβόμενο έπαθλο (αξίας 3.000 ευρώ), οι νικήτριες θα κρατήσουν και την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας, που σαν σκυτάλη, μεταφέρεται κάθε χρόνο από τη μία ηθοποιό στην άλλη. Φέτος ήταν η σειρά της περσινής νικήτριας, Λένας Δροσάκη, να την παραδώσει στις τιμώμενες.

Η εκδήλωση είχε εορταστικό χαρακτήρα και κατά τη διάρκεια του, μάλιστα, τραγούδησαν και τρεις βραβευθείσες. Η Μαρία Κίτσου έκανε την αρχή ερμηνεύοντας το αγαπημένο της«Αστέρι μου φεγγάρι μου».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν  Στεφανία Γουλιώτη και Μαρίνα Ασλάνογλου, ενώ στο τέλος και οι τρεις μαζί με τις υποψήφιες, τραγούδησαν το “Επτά τραγούδια θα σου πω”

Οι δύο νικήτριες τιμήθηκαν για τις εξής ερμηνείες:

– Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη για την ερμηνεία της στο έργο «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση.
Σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και του Θεάτρου Πορεία.

– Η Ιωάννα Παππά για το έργο «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου.

Σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ, στα θέατρα Βασιλάκου και Θησείον.

Yποψήφιες ήταν ακόμα οι:

– Ηρώ Μπέζου στο έργο «Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει» αγνώστου συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2015, στο Θέατρο οδού Κυκλάδων “Λευτέρης Βογιατζής” και στη συνέχεια στο θέατρο Τέχνης (Υπόγειο).

 – Κίττυ Παϊταζόγλου στο έργο «Λίλιομ» του Φέρεντς Μόλναρ, σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα.
 

Πηγές: www.eleftheriaonline.gr, www.all4fun.gr

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!