Skip to main content

Τα Θ.Π συνάντησαν τη νεαρή ηθοποιό Σόνια Καλαϊτζίδου, απόφοιτο του Θεάτρου Τέχνης, στο «Αγγέλων Βήμα», όπου παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 το βραβευμένο έργο του Kee Thuan Chye «Κάθαρση τώρα!». Η πολιτική σάτυρα του διεθνούς φήμης Μαλαισιανού συγγραφέα, σε μετάφραση – σκηνοθεσία Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου, θίγει την άνιση πάλη μεταξύ εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου μέσα από την ματιά της τέχνης και την επιταγή της ατομικής ελευθερίας.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασίλης Χάγιος

Σόνια Καλαϊτζίδου

Πως προέκυψε η συνεργασία με το θέατρο «Αγγέλων Βήμα»;

Είχε ανακοινωθεί η ακρόαση, κι έπειτα από τη διαδικασία με κάλεσαν για τη συνεργασία.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την σκηνοθέτιδα της παράστασης Μαργαρίτα  Δαλαμάγκα. 

Είναι μια καλή συνεργασία. Η κ. Δαλαμάγκα είναι πολύ ευχάριστος άνθρωπος. Και από την αρχή των προβών, μας επέτρεψε να δοκιμάσουμε τις ιδέες μας, και να εξερευνήσουμε τρόπους έκφρασης για αυτό το ιδιαίτερο κείμενο.

Ποια φράση του έργου ξεχωρίζετε;

Ο δικός μου χαρακτήρας έχει μία φράση που για κάποιο λόγο την ξεχωρίζω. Λέει «Αν σφάλουμε σε κάτι, αυτό  θα το βρούμε εμείς με τον Θεό». Είναι στο τέλος ενός μικρού μονολόγου όπου αναφέρεται στην προσπάθειά της ηρωίδας να συνεχίσει την πάλη της ενάντια σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας.

Η Μαγουϊζα είναι μία νέα, ανεξάρτητη γυναίκα, από τους “καθαρόαιμους” πολίτες της Ισοχώρας. Όμως ανήκει στο κόμμα των μεταρρυθμιστών. Παλεύει  για την ανατροπή της ολοκληρωτικής κυβέρνησης.

Βλέπουμε ότι στο τέλος γίνεται «κάθαρση». Διακρίνουμε ότι οι δυο φυλές μεταναστεύουν σε άλλη ήπειρο. Τι γνώμη έχετε για την μετανάστευση; Εσείς θα μεταναστεύατε σε άλλη χώρα;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γνωρίζει καλά αυτή την κατάσταση. Ο τόπος μας φιλοξενεί χιλιάδες μετανάστες, και αντίστοιχα Έλληνες, εδώ και δεκαετίες, φεύγουν στον εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Αντιλαμβάνομαι την μετανάστευση μόνο ως θέμα επιβίωσης. Προσωπικά δεν μου έχει προκύψει το ζήτημα , όμως είμαι σίγουρη πώς δε θα μου ήταν κάτι ευχάριστο. Αγαπώ τη χώρα μου και προτιμώ να παλέψω εδώ ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι καθημερινά.

2

Τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένη; 

Πολύ ευτυχισμένη με κάνει η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, και φυσικά το θέατρο. Αυτή η διαδικασία δημιουργίας.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε μια συνεργασία;

Με ενδιαφέρουν πρωτίστως οι άνθρωποι με τους οποίους θα συνεργαστώ. Θεωρώ σημαντικό να υπάρχει μεταξύ μας η ίδια αγάπη για τη δουλειά. Και φυσικά το κείμενο. Να υπάρχει μια ιστορία που αξίζει τον κόπο να αφηγηθείς στον κόσμο.

Ποιες δυσκολίες συναντά ένας νέος ηθοποιός στα πρώτα του βήματα;

Ο ανταγωνισμός στο επάγγελμα είναι μεγάλος οπότε η πρώτη δυσκολία είναι να ξεχωρίσεις μεταξύ πολλών ταλαντούχων παιδιών. Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι η αμοιβή. Συνήθως δεν πληρωνόμαστε ικανοποιητικά για τη δουλειά που έχουμε προσφέρει. Δεν βιοπορίζεσαι εύκολα από το επάγγελμα του ηθοποιού στο θέατρο.

Έχετε σπουδάσει κάτι άλλο εκτός από το θέατρο; Αν τα πράγματα δυσκολέψουν θα ασκούσατε το επάγγελμα που σπουδάσατε; 

Έχω σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Φυσικά και θα ασκούσα το επάγγελμα που έχω σπουδάσει, βέβαια αυτό που θα ήθελα ιδανικά είναι να συνεχίσω να κάνω θέατρο.

Για ποιο λόγο να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;

Γιατί μπορεί να διακρίνει σκοτεινά σημεία μιας δημοκρατικής κυβέρνησης, μέσα από μια απόδοση συμβολική και διασκεδαστική.

Έχει στοιχεία επίκαιρα το έργο;

Φυσικά και έχει επίκαιρα στοιχεία. Διαβάζουμε καθημερινά ειδήσεις για το πώς κινούνται τα νήματα στην πολιτική ζωή των κρατών και αυτό είναι που δείχνει κατά καποιο τρόπο η παράστασή μας.

Τι είναι αυτό που σας δίνει αισιοδοξία; 

Νιώθω αισιόδοξη όταν είμαι δραστήρια.

Ένας νέος ηθοποιός πρέπει να έχει ταλέντο ή να δουλεύει πολύ; 

Το ταλέντο είναι κάτι απροσδιόριστο. Οπότε θεωρώ ότι εμείς οφείλουμε να δουλεύουμε και να εξελισσόμαστε. Αν υπάρχει κάποιο ταλέντο ας είναι εκεί γύρω μας να μας δίνει μια ώθηση όποτε τη χρειαζόμαστε.

Η δουλειά του ηθοποιού σας παθιάζει  πολύ; 

Νομίζω πως μπορώ να  πω ναι. Είναι  κάτι που αγαπώ πολύ.

Τα προσεχή σχέδιά σας;

Να ολοκληρωθεί με επιτυχία η παράσταση Κάθαρση Τώρα. Και ακολουθεί η  συμμετοχή μου στον διαγωνισμό του OFF OFF FESTIVAL όπου θα πάρουμε μέρος με την ομάδα μου 13 και 14 Ιουνίου. Η ομάδα είναι η BLUE NOTE και είμαστε όλοι απόφοιτοι του Θεάτρου Τέχνης. Τα παιδιά που συμμετέχουν είναι η Χριστίνα Κωστέα , η Αλεξάνδρα Καραναστάση , ο Θεοφάνης Μιλλεούνης και ο μουσικός μας είναι Λάμπης Ζαρόκωστας.

ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ

«ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ!»
Πολιτική σάτιρα του KeeThuanChye

13η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση – προσαρμογή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία – Εικαστικός χώρος: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη
Ενδυματολογική και Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Χατζηδημητράκης
Τeaser – Trailer: Θάνος Κώτσης – Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Σχεδιασμός Αφίσας: Ανδρέας Γεωργιάδης

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Σάββας Βασιλειάδης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Σόνια Καλαϊτζίδου, Άννα Κρίνου, Θάνος Κώτσης, Κωνσταντίνος Πολύζος, Σταύρος Ράγιας, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Βασίλης Χατζηδημητράκης

Οι παραστάσεις (όχι τυχαία) ξεκινούν την 21η Απριλίου και θα συνεχιστούν έως τις 27 Μαΐου 2018, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 12 Ευρώ. Φοιτητές, άνεργοι και άνω των 65 ετών: 8 Ευρώ. Ατέλειες: 5 Ευρώ

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ
Σατωβριάνδου 36, Σταθμός Μετρό Ομόνοια
Τηλ. 210-52 42 211

www.aggelonvima.gr 

 

 

 

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!