Skip to main content

Το όνειρο ενός γελοίου

του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία του Τάκη Χρυσικάκου

Το Θέατρο Σοφούλη, θέλοντας να δώσει μια ακτίνα αισιοδοξίας αυτή την Άνοιξη,  φιλοξενεί το πιο αισιόδοξο έργο του κατά τα άλλα μελαγχολικού και απαισιόδοξου Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: «Το όνειρο ενός γελοίου». Πρόκειται για έναν ονειρικό μονόλογο με τον Δημήτριο Βερύκιο επί σκηνής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάκη Χρυσικάκου. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στην Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 21.00 και θα παίζεται Δευτέρες και Τρίτες στις 21.00 στο Θέατρο Σοφούλη.
το όνειρο ενός γελοίου, Θέατρο Σοφούλη

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας άνθρωπος βαθειά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ όμως που είναι έτοιμος να το κάνει και βρίσκεται με το περίστροφο στο χέρι, αποκοιμιέται…  Το όνειρο που βλέπει, τον κάνει όταν ξυπνάει όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει αλλά να λαχταράει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο, αφού στον ύπνο του, τού φανερώθηκε η «Αλήθεια της Ζωής» με όλες τις λεπτομέρειες!  Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού…  
 
Τo «ΌΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ» ξεκίνησε το ταξίδι του τον Αύγουστο του 2014 στο Ανοιχτό θέατρο της Λευκάδας κι αμέσως μετά  παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, στο Θέατρο ΒαφείοΛάκης Καραλής για 5 μήνες (2015-2016), αποσπώντας τη θερμή κριτική των ΜΜΕ και την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού, που την τίμησε γεμίζοντας ασφυκτικά όλες τις παραστάσεις.
Παρουσιάστηκε επίσης στην ΤήνοΒόνιτσαΑίγιοΙωάννιναΠάτραΛάρισαΚαρδίτσαΤρίκαλαΓρεβενάΆργος,  ΠρέβεζαΤήνοΝάξοΣίφνοΚωΓαλάτσι και Γύθειο με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία! 
   
Ένα έργο – διαμάντι  που, ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού, ενώ δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως αποτελεί ανατομία της ανθρώπινης ψυχής και συνοπτική ιστορία της  κοινωνίας μας.
Ένα κείμενο απλό και βαθύ,  μεστό και αποκαλυπτικό που ο συγγραφέας θέλησε να αφήσει ως μια επιστολή – παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα στη δύση της ζωής του, αφού γράφτηκε το 1877, τέσσερα μόλις χρόνια φύγει από αυτή τη ζωή.
Μέσα από την συνύπαρξη των αντιθέσεών του, ο Ντοστογιέφσκι, οδηγεί τον ήρωά του από το σκοτεινό στο ηλιόλουστο… αποτελώντας με τον τρόπο αυτό το πιο φωτεινό και αισιόδοξο διήγημά του.
 
  Το κείμενο της παράστασης είναι θεατρική προσαρμογή από τη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου, ενός από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστή έργων της ρωσικής λογοτεχνίας. 
 
Ερμηνεύει ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος
Σκηνοθεσία Τάκης Χρυσικάκος
 

Info

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 10 και 8 (άνεργοι, φοιτητές , πολύτεκνοι, προπώληση)
Διάρκεια παράστασης: 70′
Θέατρο Σοφούλη
Θεμιστοκλή Σοφούλη και Τραπεζούντος
Τηλ. Κρατήσεων: 2310423925
Πρόσβαση με λεωφορείο του ΟΑΣΘ: Νο 5 στάση Βερβελίδη
 
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, 9,58fm, 102fm, Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5, Ερωτικός 94,8, Thessnews, Gooddeals.gr, biscotto.gr, kulturosupa.gr, radio-ygeia.com , Bookia.gr
 

 
fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!