Skip to main content

Φεστιβάλ στη Στέγη
Transitions 3: Central Europe
Small narration
Wojtek Ziemilski

28→29.11.2015 | ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ | ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ | 19:00
Στις πατρίδες του «χαμένου» κομουνισμού, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, χτυπάει η καρδιά του τρίτου και τελευταίου κύκλου του γεωπολιτικού φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 11 έως 29 Νοεμβρίου 2015.
Small Narration: Μια παράσταση-διάλεξη για τη σύγκρουση ανάμεσα στις προσωπικές και τις ιστορικές αφηγήσεις. Χορογραφία, ιστορικά ντοκουμέντα και προσωπικές ιστορίες δημιουργούν νέες αφηγήσεις για την ταυτότητα και τη μνήμη.

small narration - Mała narracja 5, fot. K. Bieliński_p

Το φθινόπωρο του 2006, ο Βόιτεκ Ζιεμίλσκι έμαθε ξαφνικά ότι ο παππούς του, ένας αξιοσέβαστος πολίτης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης της κομουνιστικής μυστικής αστυνομίας. Η οικογένεια δεν μπόρεσε να συνέλθει από το σοκ αυτής της απρόσμενης αποκάλυψης και προσπάθησε να μάθει όλη την ιστορία. Ο Ζιεμίλσκι δημιούργησε μια παράσταση με τη μορφή διάλεξης, για τις μικρές και τις μεγάλες αφηγήσεις, σε μια προσπάθεια να καταλάβει τη δύναμη που έχουν καλλιτεχνικές αποφάσεις σε σχέση με μια ιστορία που δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει.
Στο έργο του, ο Ζιεμίλσκι συνδυάζει τα νέα μέσα με τον ακτιβισμό, καθώς και διάφορες μορφές δημόσιας απεύθυνσης – στα όρια του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών κα του χορού. Στην παράσταση αυτή, συνδυάζει προσωπικές εξομολογήσεις, ιστορικά ντοκουμέντα, video art και σύγχρονη χορογραφία.
Η μνήμη είναι ο χώρος όπου η απώλεια γίνεται αισθητή, λέει ο ίδιος, και επιχειρεί μέσα από το έργο του να αποκαλύψει τη σχέση ανάμεσα στις προσωπικές αναμνήσεις και την κατασκευή μιας ιστορίας. Μια παράσταση-διάλεξη για τη μνήμη, την ταυτότητα και την απουσία, μέσα από μια φόρμα που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το προσωπικό και το συλλογικό, την τέχνη και την ακαδημαϊκή διάλεξη. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου 2010 στο Teatr Studio της Βαρσοβίας.

Κείμενο, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Wojtek Ziemilski

Μετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας

Σκηνοθετικό σημείωμα

Όταν αποφάσισα να γράψω το Small Narration, αναρωτήθηκα: Τι έχω που είναι δυνατό για μένα; Και ένιωσα πως είχα δύο πράγματα, το ένα ότι είμαι ένας εγγονός και το άλλο που είναι ο κόσμος των σύγχρονων παραστατικών και εικαστικών τεχνών, με τον οποίο ταυτίζομαι. Άλλωστε, το ιδιαίτερο σε αυτό το είδος προσέγγισης είναι μια απευθείας σύνδεση με την πραγματικότητα – με τεκμήρια, αυτοβιογραφία, με ό,τι μας περιβάλλει.

Το Small Narration είναι για μένα, μεταξύ άλλων πραγμάτων, ένα έργο για τη μνήμη. Η μνήμη είναι ένας χώρος όπου ο πόνος της απουσίας γίνεται περισσότερο αισθητός. Ιδίως όταν σκεφτόμαστε ανθρώπους, θυμόμαστε ένα σώμα, μια επαφή, τη σωματοποίησή του, ενώ την ίδια στιγμή ολόκληρη η μνήμη μας συνδέεται με την απουσία τους. Το ότι δεν είναι εδώ πλέον, έχει να κάνει με το σώμα.

Wojtek Ziemilski

Διαβάστε περισσότερα:

  • Ο Ζιεμίλσκι, ο οποίος σπούδασε στη Λισσαβόνα και επέστρεψε στην Πολωνία το 2008, τράβηξε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ από τις πρώτες δουλειές του, χάρη στις οποίες τον αποκάλεσαν «το νέο αίμα του θεάτρου της Βαρσοβίας» και «ανερχόμενο αστέρα της πολωνικής κουλτούρας».
  • Η παράσταση Μικρή αφήγηση (πολων. Mała narracja) έκανε την πρεμιέρα της στο Teatr Studio της Βαρσοβίας, στις 20 Μαρτίου του 2010. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε σε διάφορες άλλες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και στο Παρίσι, στη Μόσχα, στη Μαδρίτη και στο Μόναχο.
  • Το έργο επελέγη ως μια από τις καλύτερες πολωνικές παραστάσεις για το έτος 2010 από το Adam Mickiewicz Institute και συμμετείχε στο Polska Arts Programme του Εδιμβούργου το 2012.
  • Η Μικρή αφήγηση μεταφράστηκε στα γαλλικά και παρουσιάστηκε στο θέατρο La Bellone των Βρυξελλών. Η αγγλική μετάφραση συμπεριλήφθηκε από το University of Chicago Press σε μια ανθολογία του σύγχρονου πολωνικού θεάτρου που εξέδωσε, με τίτλο (A)Pollonia.
  • Ο Ζιεμίλσκι συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές δράσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Πρόσφατα, μετά την απαγόρευση παρουσίασης στην Πολωνία του έργου του Rodrigo Garcia, Golgota Picnic, κάλεσε τους καλλιτέχνες της χώρας σε κινητοποίηση, ζητώντας τους να παρουσιάσουν αναπαραστάσεις του «απαγορευμένου» έργου σε ολόκληρη την επικράτεια.
  • Το 2015, ο Ζιεμίλσκι δημιούργησε τον καλλιτεχνικό χώρο XS, που συνδυάζει εκθέσεις εικαστικών και θεατρικές παραστάσεις με καλλιτεχνικό ακτιβισμό. Επίσης, διδάσκει σύγχρονες προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία, εστιάζοντας στο θέατρο της επινόησης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
Workshop με τον Wojtek Ziemilski

Σάββατο 28 Νοεμβρίου (στο πλαίσιο του Συμποσίου)

Συζήτηση «Μεγάλες καταστροφές, μικρές αφηγήσεις» (20:00-21:00)

O Wojtek Ziemilski σε μια συζήτηση με τον κριτικό θεάτρου και δραματουργό Piotr Gruszczynski.

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Μικρή Σκηνή

28-29 Νοεμβρίου 2015

19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ TRANSITIONS – ΕΝΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ

Κανονικό: 10 €

Μειωμένο: 5 €

Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 9 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 8 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 9:00-21:00

Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 9:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

Mε την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απ’ ευθείας στην αίθουσα.

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 9:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
•    ΓΕΡΜΑΝΟΣ & ΟΤΕSHOP σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
•    IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου
•    ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen

http://www.sgt.gr/gre/SPG1470/

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!