Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας, η Εθνική Λυρική Σκηνή ακύρωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο δύο παραστάσεις της. Οι κορονοϊός άρχισε να «χτυπά» και στη χώρα μας τις τέχνες. Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι αντιφατικά. Ενώ οι κινηματογραφικές αίθουσες έχουν πτώση 43%, στην προβολή της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη έδιωχναν κόσμο.
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν παρατηρούν μείωση επισκεπτών, αλλά στο Μουσείο Ακρόπολης η πτώση αγγίζει το 30%. Στο Εθνικό Θέατρο, πάλι, δεν υπάρχουν ακυρώσεις εισιτηρίων, όμως σε άλλα, μη κρατικά θέατρα, καλές παραστάσεις δίνονται σε μισοάδειες αίθουσες και οι συντελεστές αγωνιούν πώς θα βγει η σεζόν και πώς θα πληρωθούν.
Οπως φαίνεται, η νέα επιδημία φοβίζει περισσότερο το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό, σε αντίθεση με τους νέους, που δεν βάζουν νερό στην ψυχαγωγία τους. Πάντως, οι οργανισμοί που σέβονται τον κόσμο και τους εργαζομένους έχουν λάβει τα απαραίτητα υγιειονομικά μέτρα, με απολυμάνσεις και αντισηπτικά, καθώς με ψυχραιμία και ετοιμότητα αναμένουν τις αποφάσεις της πολιτείας.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν σε μαζικές ακυρώσεις εισιτηρίων σε πολλές παραστάσεις με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να ολοκληρώνουν τον κύκλο τους πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ενώ άλλες αναβάλλονται επ’ αόριστον.
Η εταιρεία παραγωγής We Production στο πλαίσιο της αναστολής των πολιτιστικών εκδηλώσεων με την παρουσία 1.000 ατόμων και πάνω όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ενημέρωσε ότι οι παραστάσεις της «Ωραίας Κοιμωμένης» από το Μπαλέτο της Εθνικής όπερας της Οδησσού που ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστούν από τις 3-5 Απριλίου στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακυρώνονται. Η επιστροφή χρημάτων για τα εισιτήρια θα ξεκινήσει την Πέμπτη 12/3 και θα διαρκέσει έως τέλος Μαρτίου κατά τις ώρες λειτουργίας των ταμείων του Μεγάρου.
Η εταιρεία παραγωγής People Entertainment Group ανακοινώνει την αναστολή των παραστάσεων του μιούζικαλ «Phantom of the opera» στο πλαίσιο των νέων προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής πολιτιστικών εκδηλώσεων σε χώρους άνω των 1.000 θεατών. Το τμήμα ticketing της εταιρείας θα επικοινωνήσει με τους θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήρια, ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις με αίσθημα ευθύνης και είναι σε εγρήγορση, ευελπιστώντας ότι το «Phantom of the opera» θα επιστρέψει κοντά μας το συντομότερο δυνατό.
Η επανάληψη της παράστασης «Κάθε Τρίτη με το Μόρι» στο θέατρο Ιλίσια, η οποία είχε προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα στις 25 Μαρτίου με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η οποία μάλιστα χάρισε στον πρώτο το Β’ Βραβείο Ανδρικού Ρόλου στα Βραβεία Κοινού του «α», αναβάλλεται.
Το Alhambra Art Theatre της Βάσιας Παναγοπούλου και του Δημήτρη Αγγελόπουλου ανακοίνωσε ανταποκρινόμενο στο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και το κοινό την αναστολή της παράστασης «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος» του Ζορζ Φεϊντό με τους Παύλο Κοντογιαννίδη, Κώστα Αποστολάκη, Κώστα Φλωκατούλα, Τζένη Διαγούπη, Βασίλη Κούκουρα, Χρύσα Κλούβα, Παναγιώτη Καρμάτη, Παντελή Καναράκη, Νένα Δρογγίτη, Ηλιάνα Καλυμνάκη και Μαρίνα Μάλλιου και τη Βάσια Παναγοπούλου σε ρόλο ηθοποιού και σκηνοθέτη.
Τον εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο της ολοκληρώνει νωρίτερα από το αρχικό πρόγραμμα και η παράσταση «Το χελιδόνι» του Γκιλιέμ Κλούα σε σκηνοθεσία της Ελένης Γκασούκα με τους Σοφία Σεϊρλή και Βασίλη Μαυρογεωργίου. Η 17η Μαρτίου ορίστηκε ως η τελευταία μέρα παραστάσεων στο θέατρο Μικρό Άνεσις.
Στο ίδιο πνεύμα ολοκληρώνεται απόψε και το δικαστικό θρίλερ «Terror» του Φέρντιναντ φον Σίραχ στο θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου με τους Βασίλη Παλαιολόγο, Γιάννη Στεφόπουλο, Στέλιο Δημόπουλο, Βάσω Καβαλιεράτου, Κώστα Ανταλόπουλο και Νάνσυ Μπούκλη.
Ενόψει των εξελίξεων των τελευταίων ημερών αρκετά είναι τα θέατρα που λαμβάνουν επιπλέον μέτρα απολύμανσης των χώρων τους. Πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Θέατρο, το θέατρο Πορεία, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το θέατρο Παλλάς προέβησαν σε σχετικές ανακοινώσεις.
Το Εθνικό Θέατρο έχοντας ως βασική του προτεραιότητα την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της υγείας των θεατών, των καλλιτεχνών και του προσωπικού προβαίνει σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα στην προληπτική απολύμανση όλων των χώρων του θεάτρου από πιστοποιημένες εταιρείες.
Στο ίδιο πνεύμα το θέατρο Πορεία προβαίνει σε συστηματικές προληπτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων του θεάτρου με το σύστημα της ψυχρής εκνέφωσης. Όλοι οι χώροι απολυμαίνονται καθημερινά και όλες οι επιφάνειες καθαρίζονται διαρκώς με ειδικά αντισηπτικά καθαριστικά. Επιπλέον το θέατρο Πορεία είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα εξαερισμού, που αντικαθιστά τον αέρα σε όλους τους χώρους με φρέσκο από το περιβάλλον.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει λάβει ήδη μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό με τη διάθεση αντισηπτικής γέλης, την τακτική απολύμανση των επιφανειών εργασίας και των αντικειμένων κοινής χρήσης καθώς και την αραίωση των τραπεζιών στους κλειστούς χώρους εστίασης ώστε να τηρείται η απόσταση του ενός μέτρου. Παράλληλα, προχώρησε σε ακύρωση των παραστάσεων στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος», σε περιορισμό του αριθμού των συμμετοχών σε όλα τα εκπαιδευτικά εργαστήρια κατά το ήμισυ και του αριθμού των συμμετεχόντων σε ξεναγήσεις στους εσωτερικούς χώρους σε δέκα άτομα, ενώ προέβη και σε τροποποίηση του προγράμματος εκδηλώσεων ύστερα από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας.
Οι τροποποιήσεις των εκδηλώσεων έχουν ως εξής:
1) Ακυρώνεται η συναυλία του Philip Glass Ensemble που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 30/3 στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».
2) Για λόγους προστασίας των ευπαθών ομάδων, ακυρώνονται από σήμερα 10/3 και για τέσσερις εβδομάδες οι δράσεις που απευθύνονται σε άτομα μεγάλης ηλικίας (τα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για άτομα 65+ και τα προγράμματα «Άθληση στην τρίτη ηλικία», «Άσκηση και Μνήμη»).
Το Θέατρο Παλλάς επιβεβαιώνει την τήρηση του περιορισμού 1.000 θεατών ανά παράσταση, έχοντας ήδη προσαρμόσει ανάλογα τις διαθέσιμες στο κοινό θέσεις. Επιπλέον, ακολουθεί περαιτέρω ειδικές ενέργειες απολύμανσης των χώρων και των επιφανειών του θεάτρου, με αυξημένη μάλιστα συχνότητα. Επίσης, στους χώρους του θεάτρου έχει τοποθετηθεί ικανός αριθμός αντισηπτικών υγρών προς χρήση των θεατών, ενώ η λειτουργία συστήματος νωπού αέρα διασφαλίζει τον εξαερισμό και την εισαγωγή φρέσκου αέρα στην αίθουσα.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή γιόρτασε την περασμένη εβδομάδα τα 80ά της γενέθλια με μια παράσταση της «Νυχτερίδας» υπό πρωτοφανείς για όλους συνθήκες. Ηταν φανερό ότι η διοίκηση του οργανισμού από μέρες έψαχνε τρόπο να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια του κοινού απέναντι στον κορονοϊό. Και να που προχθές, με μια ξεκάθαρη ανακοίνωση, έγινε ο πρώτος καλλιτεχνικός οργανισμός της χώρας που έλαβε έκτακτα μέτρα στη μάχη για την εξάπλωση του ιού.
«Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει την αναστολή των παραστάσεών της για το διήμερο 7 και 8 Μαρτίου 2020. Συγκεκριμένα, αναστέλλονται: στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος η «Πάπισσα Ιωάννα» της 8ης Μαρτίου και στην Εναλλακτική Σκηνή το «Europeras» της 7ης Μαρτίου», ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ σήμερα οι επικεφαλής του οργανισμού θα αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση και θα προβούν σε νέες ανακοινώσεις.
Αμεση ήταν η αντίδραση του σκηνοθέτη της «Πάπισσας» Δημήτρη Καρατζά που είδε την «αναμέτρηση» με το λυρικό θέατρο να ακυρώνεται. «Ο κορονοϊός, σαν τσουνάμι, παρασύρει τα δημόσια θεάματα. Ο κινηματογράφος μπορεί να επιζήσει ιδιωτικά. Θέατρο, όμως, δεν γίνεται χωρίς γεμάτη, ζωντανή πλατεία. Ας ευχηθούμε να αλλάξουν τα πράγματα το καλοκαίρι. Είναι δύσκολο να φανταστούμε τις ζωές μας, ιδιωτικές και φοβισμένες…», έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook.
Αν κάποιος αξιολογήσει τα δεδομένα, η πρωτοβουλία ήταν απολύτως επιβεβλημένη. Η αίθουσα Σταύρος Νιάρχος είναι 1.400 ατόμων (το μέγεθος προφανώς πολλαπλασιάζει τους κινδύνους), ενώ το κοινό της ΕΛΣ αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ξένους αλλά και συχνούς ταξιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό πως, αφού αποφάσισαν την αναστολή των παραστάσεων, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με όλους τους κατόχους εισιτηρίων και στη συντριπτική πλειονότητά τους έδειχναν ανακουφισμένοι από τις ακυρώσεις.
Σε ό,τι αφορά τον έτερο σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και εκεί κρατούν στάση αναμονής, καθώς όπως επισημαίνει ο Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής της, «παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα, όταν και εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες επίσημες οδηγίες».
Τα μέτρα προστασίας που έχουν ώς τώρα ληφθεί στους χώρους της Στέγης είναι αρκετά: «Εχουμε ενισχύσει τους καθαρισμούς των χώρων, έχουμε τοποθετήσει αντισηπτικά χεριών σε σημεία όπου εισέρχεται και συγκεντρώνεται το κοινό και φροντίζουμε για τον καλύτερο δυνατόν εξαερισμό των χώρων πριν και μετά τις εκδηλώσεις μας. Εχουν γίνει ανακοινώσεις ενημέρωσης στους εργαζομένους και έχουν δοθεί οδηγίες να είναι ιδιαίτερα επιμελείς με τον καθαρισμό. Πέραν αυτών, στη Στέγη λειτουργεί μικρό ιατρείο για τους εργαζομένους, τους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες και το κοινό, με μόνιμο νοσηλευτή. Επίσης να αναφέρουμε ότι ο γιατρός της εταιρείας μας είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για το προσωπικό. Τέλος, ελέγχουμε -στο μέτρο του εφικτού- αν προσκεκλημένοι μας ταξιδεύουν από περιοχές υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει».
Μείωση, άραγε, στις προπωλήσεις εισιτηρίων των επερχόμενων παραστάσεων έχουν παρατηρήσει; «Μέχρι τώρα όχι, αλλά συμπτωματικά δεν είχαμε παραστάσεις με μεγάλη χωρητικότητα κοινού το τελευταίο διάστημα. Στο συνέδριο του έργου Interfaces που διοργανώσαμε την Πέμπτη και την Παρασκευή, η προσέλευση ήταν η αναμενόμενη. Το ίδιο και στην παράσταση Cultural Exchange Rate της Tania El Khoury».
Η Στέγη, άλλωστε, παραδοσιακά έλκει μικρότερο ηλικιακά κοινό. Θα πληγεί άρα λιγότερο σε σχέση με άλλους οργανισμούς; «Νομίζω πως ναι», επισημαίνει ο Χρ. Καρράς. «Φαίνεται ότι οι νεότερες ηλικίες κινδυνεύουν λιγότερο στην περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν πρέπει να προσέχουν εξίσου. Παρακολουθούμε όλες τις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις και παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού».
Τέλος, και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα: «Σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον κορονοϊό, έχουμε λάβει σειρά προληπτικών μέτρων για τη θωράκιση των εργαζομένων και των επισκεπτών του: έχει γίνει τοποθέτηση αντισηπτικής γέλης για την απολύμανση των χεριών και αντικατάσταση των συμβατικών καθαριστικών με αντισηπτικά σκευάσματα σε όλους τους χώρους του Μεγάρου. Παράλληλα έχει δοθεί ειδική οδηγία για αποχή από τον εργασιακό χώρο των υπαλλήλων που τυχόν μετακινήθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο από και προς χώρες στις οποίες εμφανίστηκε σημαντικός αριθμός κρουσμάτων».
«Οι παραστάσεις συνεχίζονται κανονικά», επιμένουν, ωστόσο και εκεί είχαμε ήδη δύο ακυρώσεις. Η συναυλία «Ανατροπές και πρωτοπόροι IV – Μπετόβεν: 250 χρόνια» με Ιταλό αρχιμουσικό, τον Τζιανκάρλο Αντρέτα, δεν έγινε ποτέ καθώς, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, «συμμερίζεται το γενικότερο κλίμα ανησυχίας». Ενώ ακυρώθηκε και η συναυλία «Berlioz και Wagner: για τον έρωτα…», με τους Μουσικούς της Καμεράτας.