Skip to main content

2014-15 : Το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ «Ντόλλυ, η προξενήτρα» ανεβαίνει στο θέατρο Αλίκη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με πρωταγωνιστές τη  Βίκυ Σταυροπούλου και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.
1980: Το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ «Ντόλλυ, η προξενήτρα» ανεβαίνει στο θέατρο Σούπερ Σταρ σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη με πρωταγωνιστές την Έλλη Λαμπέτη και το Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η Ντόλλυ είναι ο προτελευταίος ρόλος που ενσάρκωσε η Έλλη Λαμπέτη, μετά από εμπόδια που βρήκε στο ανέβασμα του ”Κύκλου με την Κιμωλία”.
Scan-150420-0013
Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1961 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Στην παράσταση Ντόλλυ (Η Προξενήτρα) του Θόρτον Ουάιλντερ (Thorton Wilder’s ”The Merchant of Yonkers”) με τον θίασο Λαμπέτη-Παπαμιχαήλ 1980 ( Πρεμιέρα 1 Ιανουαρίου) στο Θέατρο ”Σούπερ Σταρ” (Σημερινό ”Κάτια Δανδουλάκη”) συμμετείχε ένας επίσης μυθικός θίασος και μια ομάδα ιστορικών θεατρανθρώπων..
Η σκηνοθεσία ήταν του Μίνου Βολανάκη και τα σκηνικά του Διονύση Φωτόπουλου, ενώ τα υπέροχα κοστούμια του διάσημου τότε οίκου Tirelly.

Scan-150420-0010
Η Έλλη Λαμπέτη ερμήνευε την διάσημη προξενήτρα Ντόλλυ Λεβί και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ εμφανιζόταν ως  Οράτιος Βαντεργκέντερ.
Κατά  σειρά εμφανίσεως συμμετείχαν στην παράσταση επίσης οι:
Πάνος Μιχαλόπουλο (Αμβρόσιος Κέμπερ)
Νίκος Κάπιος(Τζο Σκάνλον)
Όλγα Δαλέντζα (Γετρούδη-Μαγείρισσα)
Κώστας Αρζόγλου(Κορνήλιος Χακλ)
Χρήστος Βαλαβανίδης(Μπάρναμπυ Τάκερ)
Ελεονόρα Σταθοπούλου (Ελεονόρα)
Γιώργος Δανής (Μελχιόρ Στακ)
Μάγια Λυμπεροπούλου(Άιριν Μόλλου)
Αλίκη Αλεξανδράκη(Μίνι Φαίη)
Αντώνης Καφετζόπουλος (Ρούντολφ)
Γιάννης Φακής (Αμαξάς)
Τάκης Θεοφανίδης (Αύγουστος)
Μιράντα Μυράτ (Δις Φλώρα Βαν Χιούζεν)

Scan-150420-0019
Η Ντόλλυ η Προξενήτρα είναι μια κωμωδία καταστάσεων, που διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι ήρωες γοητευτικοί και αθώοι, λαμπεροί και ανθρώπινοι, μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι ερωτικών καταστάσεων με κεντρική ηρωίδα την καλοκάγαθη, περίεργη, κουτσομπόλα και καταφερτζού προξενήτρα, την Ντόλλυ, που θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη προξενήτρα της διπλανής πόρτας. 
dolly
Ειδικεύεται στο να χώνει τη μύτη της παντού, να μπλέκεται στις αισθηματικές υποθέσεις των γύρω της και να τις χειρίζεται έτσι όπως εκείνη… τη συμφέρει.
Σίγουρα, δεν είναι τυχαία η φήμη… πως πρόκειται για την καλύτερη προξενήτρα της πόλης!
Η Ντόλλυ που θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη προξενήτρα της διπλανής πόρτας, ειδικεύεται στο να μπλέκεται στις αισθηματικές υποθέσεις των γύρω της και να τις χειρίζεται έτσι όπως εκείνη… τη συμφέρει.
dolly
Η Ντόλλυ έχει αναλάβει να βρει την ιδανική σύζυγο στον πλούσιο έμπορο Οράτιο Βαντεργκέλντερ ο οποίος είναι ένας δύστροπος, σπαγκοραμμένος, γκρινιάρης και αντιπαθητικός χήρος από χρόνια. Απρόσμενες καταστάσεις, ερωτικές ραδιουργίες που τις χειρίζεται με μαεστρία αυτή η τετραπέρατη προξενήτρα συνυπάρχουν σ’ έναν καταιγιστικό ρυθμό κωμικών καταστάσεων.
Scan-150420-0015
Στο ιδιόμορφο ερωτικό γαϊτανάκι που στήνεται, μπλέκονται οι δύο νέοι, μεροκαματιάρηδες υπάλληλοι του Οράτιου, η ανιψιά του που μαραζώνει γιατί θέλει να παντρευτεί τον ζωγράφο με τον οποίο είναι ερωτευμένη αλλά ο θείος της αντιδρά σ’ αυτή τη σχέση, μια χήρα ιδιοκτήτρια καπελάδικου στη Νέα Υόρκη, υποψήφια νύφη για τον Οράτιο κι από κοντά η αφελής και “άβγαλτη” βοηθός της. Κοινή αγωνία όλων τους η δίψα για περιπέτεια, για έρωτα, για ζωή καθώς προσπαθούν να γλιτώσουν από τη μοναξιά τους βρίσκοντας το έτερόν τους ήμισυ. Όλοι μαζί, στο αποκορύφωμα της φάρσας που ξετυλίγεται, θα βρουν καταφύγιο στο σπίτι μιας εκκεντρικής γεροντοκόρης που έχει αυτοχρισθεί “προστάτιδα των ερωτευμένων”.
Scan-150420-0014
Ο Θόρντον Ουάιλντερ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό κυρίως από το θεατρικό του έργο “Η μικρή μας πόλη” που παρουσιάζει με ευαισθησία και τρυφερότητα την ανθρώπινη καθημερινότητα. Με την “Προξενήτρα” που γράφει σε τελική μορφή το 1953 αποτίει φόρο τιμής στην κωμωδία χαρακτήρων μιας πιο ρομαντικής και αθώας εποχής μεταφέροντας τη δράση στις αρχές του 20ου αιώνα. Η “Προξενήτρα” είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό και από τη διασκευή του έργου σε μιούζικαλ με τον τίτλο Hello, Dolly.
Scan-150420-0023Στην ονειρική Νέα Υόρκη, στις αρχές του 1900 βρίσκουμε την προξενήτρα Ντόλλυ Γκάλαχερ Λεβί, μία πολύ δυναμική χήρα, η οποία, εν μέσω παρεξηγήσεων και μπερδεμάτων, προστατεύει και βοηθά τους  ερωτευμένους, αλλά και προσπαθεί να παντρευτεί η ίδια τον άνθρωπο που εναντιώνεται στα σχέδιά της, έναν γοητευτικό πλούσιο έμπορο, τον κύριο Βαντεργκέλντερ.
Scan-150420-0022

https://www.facebook.com/TheatrikaProgrammataTheatrikaProgrammata?ref=hl

Scan-150420-0020
Scan-150420-0016Scan-150420-0017
Scan-150420-0021
Scan-150420-0024
Scan-150420-0018

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!