Skip to main content

Ο Γιάννης Τσεμπερλίδης είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.
Είναι επίσης και πατέρας που παίζει κιθάρα, μπάσο, τραγουδάει, γνήσιος θαυμαστής των Pearl Jam και φοιτητής του Παιδαγωγικού του Α.Π.Θ.
Είναι επίσης και ο ταλαντούχος ηθοποιός που μαζί με το Σταύρο Ράγια καλείται να “ζωντανέψει” το εξαιρετικό βραβευμένο  έργο του Αλμπέρτο Κονεχέρο «Σκοτεινή Πέτρα», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη στο θέατρο Κιβωτός. 

Όπως καταλάβατε ο Γιάννης Τσεμπερλίδης είναι από μόνος του ένας ολόκληρος κόσμος…

skotini-petra-650

Γεια!
Mε λένε Γιάννη Τσεμπερλίδη και είμαι 34 ετών. Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη και αποφοίτησα από την Δραματική Σχόλη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το 2004. Δεν αποφοίτησα ποτέ από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., αν και αγαπάω πολύ τα παιδιά, καθότι έχω ήδη ένα και περιμένω και άλλα δύο, ναι δύο, δίδυμα πως το λένε. Ας αφήσουμε τα οικογενειακά όμως. Νομίζω ότι κατάλαβα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός βλέποντας τηλεόραση κάπου στην έκτη δημοτικού, ή πρώτη γυμνασίου- δε θυμάμαι ακριβώς, και ήταν για το πώς γυρίστηκε μια ταινία του Μπάστερ Κίτον ή του Τσάπλιν-ποιος ξέρει, μπορεί και να την έχω κατασκευάσει αυτή την ανάμνηση. Αργότερα στο Λύκειο πήγαινα σε θεατρικά εργαστήρια της πόλης που ήταν ελάχιστα, στην συνέχεια ακολούθησαν οι Πανελλήνιες και μετά ήρθε η Δραματική. Από το 2006 ζω στο αθηναϊκό τοπίο και συγκεκριμένα στο αθηναϊκό θεατρικό τοπίο. Έχω κάνει και λίγο τηλεόραση, παίζω και λίγη κιθάρα και λίγο μπάσο, τραγουδάω και λίγο…αυτά λοιπόν για την γνωριμία! Α, και μου αρέσουν πολύ οι Pearl Jam!
tsemperlidis4

Φέτος λοιπόν η θεατρική μου δραστηριότητα είναι πολύ ζωηρή! Ήδη έχω κάνει την πρώτη πρεμιέρα με τον “Ιάσονα και το Χρυσόμαλλο Δέρας”, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου στο Θέατρο Μπάντμιντον που θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 15.00 και την Κυριακή στις 11.30 και 15.00. Στις 13 Νοεμβρίου στο θέατρο Κιβωτός θα γίνει η πρώτη παράσταση του έργου “Σκοτεινή Πέτρα”, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη και με συμπρωταγωνιστή τον Σταύρο Ράγια. Πρόκειται για ένα έργο του Αλμπέρτο Κονεχέρο που τιμήθηκε με το βραβείο Ceres 2015 στην Ισπανία και είναι βασισμένο σε πραγματικά στοιχεία της ζωής του Ραφαέλ Ροντρίγκεθ Ραπούν που ήταν γραμματέας του Θιάσου Μπαράκα και σύντροφος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα τα τελευταία χρόνια της ζωής και των δύο. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.

tsemperlidis5

Το έργο αυτό πέρα από τον χαρακτήρα ντοκιμαντέρ, όσον αφορά τα γεγονότα, την βιογραφία και την συσχέτιση με τον Λόρκα, επικεντρώνεται στο πόσο μπορούν δυο άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα- και το ένα εκ των δύο είναι το στρατόπεδο του φασισμού, να έρθουν σε ταύτιση, πώς μπορεί ο ένας να ακούσει το άλλον, πόσο πραγματικά και αληθινά έχει επιλέξει το στρατόπεδο που είναι, και δεν το λέω φιλοσοφικά. Παραδείγματος χάριν, πώς εγώ που είμαι άνθρωπος του πολιτισμού μπορώ να πείσω κάποιον ότι το να ψηφίζει Χρυσή Αυγή είναι έγκλημα, πώς θα γίνει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι αδέρφια και πως έχουμε το ίδιο αίμα.

tsemperlidis3

Είμαι πολύ χαρούμενος επίσης γιατί με τον Ασπιώτη είμαστε μαζί από την Σχόλη και έχουμε παίξει σε αρκετές παραστάσεις μαζί, και είναι πολύ ανακουφιστικό να ξέρεις ότι σε σκηνοθετεί κάποιος που σε ξέρει και νοιάζεται για σένα. Και για να κλείσω, αναφέρω ότι συμμετέχω και στο έργο “Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα” που θα ανέβει στις 19 Δεκεμβρίου σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος  Ωνάση.
Ανυπομονώ λοιπόν να σας δω στις θεατρικές αίθουσες, και άμα θέλετε ακούστε και το War In The Mind της Lauryn Hill.

tsemperlidis2

Το βραβευμένο έργο του Αλμπέρτο Κονεχέρο, «Η σκοτεινή πέτρα», ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη στο θέατρο Κιβωτός. Με τους Σταύρο Ράγια και Γιάννη Τσεμπερλίδη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η ιστορία γυρίζει το κοινό στην Ισπανία του 1937 και στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η σκοτεινή πέτρα του Αλμπέρτο Κονεχέρο, είναι ένα σύγχρονο εμπνευσμένο έργο από τη ζωή του Ραφαέλ Ροντρίγκεθ Ραπούν , φοιτητή – μηχανικού ορυκτών πόρων, γραμματέα του θιάσου La Βarraca και συντρόφου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα τα τελευταία χρόνια της ζωής και των δύο. Ένα ζωντανό έργο για την μνήμη ως χώρο δικαιοσύνης αλλά και για την ανάγκη της λύτρωσης. Ένα κείμενο, στο οποίο ενώνονται η δραματική ένταση και ο ποιητικός παλμός.  Ωδή στην ανθρώπινη επικοινωνία και στην ουσία της ελευθερίας.

Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Γκάζι
Τηλ : 2103427426
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή μεταμεσονύκτια στις 00.00
Τιμη : € 12, 10, 5
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: 13/11

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!