Skip to main content

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «Ζορμπάς» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος». Τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, η Όλια Λαζαρίδου, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών. Ο Γιάννης Κακλέας στήνει, επί σκηνής, ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές, στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ.

Σημείωμα σκηνοθέτη:
Το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι, αναντίρρητα, το διασημότερο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το βιβλίο που τον τοποθέτησε πανηγυρικά στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη. Χάρη στον «Ζορμπά» ο Νίκος Καζαντζάκης κέρδισε μια διεθνή αναγνώριση που δεν αξιώθηκε ποτέ άλλος νεοέλληνας λογοτέχνης. Στο μυθιστόρημα αυτό,  ο συγγραφέας μας συστήνει τον πιο εμβληματικό του ήρωα, που ανήκει πιά στον χώρο του μύθου, τον  Ζορμπά.  Ένα πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, μια ψυχή Διονυσιακή με αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθειά φιλοσοφημένος με μια γήινη σοφία, αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα.

Η αφήγηση, ως εκ τούτου και η παράστασή μας, εστιάζει στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντηση ενός νέου ανθρώπου με βαθιές ανησυχίες και αδιέξοδα που αναζητάει ένα δρόμο για να ζήσει μια ζωή ελεύθερη, με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας. Σε ένα ταξίδι με οδηγό μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει τη δύναμη να εμφυσήσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως. Ένας ήρωας-σύμβολο που και σήμερα μας εμπνέει και μας οδηγεί να ζήσουμε μια ζωή πέρα από τις ευνουχιστικές συμβάσεις μια σκληρής καθημερινότητας, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε ένα γενναίο ταξίδι προς την ελευθερία. Ένας ήρωας που αξίζει να τον έχουμε ως  πρότυπο ζωής.

Όπως αναφέρει και ο Νίκος Καζαντζάκης: “Ας του δώσουμε το αίμα μας να ζωντανέψει. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή που γνώρισα στη ζωή μου”.

Αυτός είναι κι ο στόχος της παράστασης μας.
Γιάννης Κακλέας

«Δεν είχα διαβάσει το βιβλιο. Οταν ο Γιάννης μου το πρότεινε, σκέφτηκα «γιατί να κάνουμε τον Ζορμπά σήμερα;» Ο Γιάννης μου είπε να διαβάσω το βιβλίο και να ξαναμιλήσουμε. Το έκανα και, περνώντας οι μέρες, ανακάλυψα ότι το βιβλίο, ο Καζαντζάκης ήταν μία σανίδα σωτηρίας, μία κιβωτός για το μυαλό μου… για να μην χάσουμε τις αξίες, τις ελπίδες, τα όνειρά μας μέσα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε…»
Αιμιλιανός Σταματάκης

«Μπήκαμε σε μία διαδικασία να αποδομήσουμε το έργο για να μην περιοριστούμε σε κάποια στερεότυπα. Επειδή ακολουθήσαμε αυτόν τον τρόπο, είχαμε την ευκαιρία να «βουτήξουμε» στην παράδοση της Ελλάδας, είτε χορευτικά, είτε μουσικά και να πάμε σε πιο βαθιά επίπεδα…»
Ιβάν Σβιτάιλο

«Υποδύομαι τη χήρα. Ένα πρόσωπο που στο μυθιστότημα δεν φωτίζεται τόσο πολύ. Αποφασίσαμε να το αναδέιξουμε. Πρόκειται για μία γυναίκα ξένη στον τόπο, νέα, η οποία προσπαθεί να ζήσει με τους δικούς της όρους μέσα σε μία πολύ συντηρητική κοινωνία και πληρώνει πολύ ακριβά αυτήν της την απόφαση για ελευθερία και αυτοδιάθεση…»
Ηλιάνα Μαυρομάτη

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Θεατρική απόδοση/επεξεργασία: Γεράσιμος Ευαγγελάτος – Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Προβολές βίντεο: Παντελής Μάκκας

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Πρωτότυπη μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Μουσική/Μουσική επιμέλεια παράστασης: Βάιος Πράπας

Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου

Βοηθός σκηνογράφος: Ελίνα Δράκου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Bοηθός video design: Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη

Μακιγιάζ: Αθηνά Ευθυμιάδου

Ερμηνεύουν:
Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώναινα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη και Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 20:30
Παρασκευή 20:30
Σάββατο 20:30
Κυριακή 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
VIP 55€, Ζώνη Α 45€, Ζώνη Β 35€, Ζώνη Γ 28€, Ζώνη Δ 22€, Πλαϊνές – Θεωρείο Α 17 €, Θεωρείο Β’14 €
(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/
  • Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΑΤΟΜΩΝ:
Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: [email protected].

Η άδεια για την χρήση της μουσικής του αποσπάσματος Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ από το μπαλέτο ΖΟΡΜΠΑΣ του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη χορηγήθηκε από την Ελληνική εταιρία MUSICENTRY IKE (www.musicentry.gr) για λογαριασμό του εκδοτικού Οίκου SCHOTT MUSIC GmbH & CO KG.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!