Skip to main content

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ»

Η Κουκλοθεατρική ομάδα «Κιβωτός Μύθων» ιδρύθηκε το 1999 από δύο ιδιαίτερα δημιουργικές αδελφές, την Μαρία Παπαγεωργίου (Σκηνοθέτη-Κουκλοποιό) και την Σπυριδούλα Παπαγεωργίου (Σκηνογράφο-Κουκλοποιό) και έχει έδρα στο θέατρο «Παραμυθοχώρα». Σ’ ένα πανέμορφο νεοκλασσικό κτίσμα του 1880, έναν «παραμυθένιο» χώρο που προσφέρεται για καλλιτεχνική δημιουργία, ποιοτική ψυχαγωγία και για πολλαπλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Σ’ αυτά τα 17 χρόνια, οι δύο ακούραστες αδελφές με ενωμένες τις δυνάμεις τους και η κάθε μία μέσα από τη δική της ειδικότητα υπηρετούν την τέχνη και το παιδί με απόλυτο σεβασμό, συνέπεια, αγάπη και ευαισθησία συμβάλλοντας με τον δικό τους εκφραστικό κώδικα στην παιδαγωγική αποστολή του θεάτρου.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται όλα αυτά τα χρόνια από το καλλιτεχνικό δίδυμο των αδελφών Παπαγεωργίου παρουσιάζει μίξη αφήγησης, κουκλοθεάτρου (χρήση κούκλας μαρότ και γιγαντόκουκλας), τεχνικών μαύρου θεάτρου και θεάτρου σκιών καθώς και διαφόρων πολυμέσων.

Αυτό το σύνθετο «πολυεργαλείο» σε συνδυασμό με την εμφανή παρουσία «ηθοποιών-χειριστών» κούκλας σαν «ζωντανές γιγαντοκούκλες» προσδίδει μια άλλη δυναμική στις παραστάσεις της ομάδας εντυπωσιάζοντας τόσο τα μικρά και μεγάλα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Η δημιουργία αυτού του θεάματος εξάπτει τη φαντασία και αγγίζει την ευαισθησία των παιδιών προσδίδοντας στα παραμύθια και τους μύθους που δραματοποιούνται μια έντονη θεατρικότητα χωρίς να χάνεται η μαγεία τους και συγχρόνως περνά στα παιδιά μηνύματα χωρίς κανένα διδακτισμό.

Εφέτος στο θέατρο «Παραμυθοχώρα» παρουσιάζεται το πολυβραβευμένο παραμύθι «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, συγγραφέα γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό στους μικρούς αναγνώστες. Το παραμύθι, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2010, «ντύνει» με υπέροχα απλές, χιουμοριστικές, με γκροτέσκο πινελιές εικόνες η Μυρτώ Δεληβοριά. Πολύχρωμες εικόνες μιας ναΐφ ζωγραφικής που είναι σαν να «ξεπροβάλλουν» μέσα από το αθώο βλέμμα των παιδιών. Ίσως ο έξυπνος χειρισμός αυτού του περίπλοκου και τόσο δύσκολου θέματος «του πολέμου» από τον Α. Παπαθεοδούλου και η ευρηματική εικονογράφησή του από την Μ. Δεληβοριά να ενέπνευσαν τις αδελφές Παπαγεωργίου να «ζωντανέψουν» αυτό το παραμύθι μέσα από την καθαρά προσωπική τους τεχνική.

Σήμερα το θέμα του πολέμου μέσα από την τηλεόραση, τις φωτογραφίες, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα tv-games δεν είναι πλέον ξένο, ούτε ηχεί παράξενα στα αυτιά των παιδιών μικρών και μεγάλων που ενδεχομένως συναναστρέφονται με προσφυγόπουλα εμπόλεμων χωρών στο σχολείο ή στη γειτονιά, χωρίς κατά βάθος να συνειδητοποιούν τις καταστροφικές συνέπειές του.

Οι αδελφές Παπαγεωργίου δημιούργησαν μια γοητευτική και διαδραστική παράσταση με χιούμορ και έξυπνες λύσεις. Επέτυχαν να στήσουν στη σκηνή της «Παραμυθοχώρας» αυτή την παράξενη πόλη με τους δρόμους που στρίβουν όπου θέλουν, με τα αγάλματα που κοκκινίζουν όταν τα κοιτάς, τα δένδρα που ψιθυρίζουν παραμύθια, με το ταχυδρομείο που αλλάζει τις επιστολές και γράφει εκείνο που πραγματικά επιθυμείς και με πολλά άλλα παράδοξα. Μια πόλη που χωράει όλους εκτός από τον πόλεμο που τον έδιωξε χρησιμοποιώντας τον ιδιόμορφο τρόπο που ζούσαν οι κάτοικοί της. Μια πόλη που πρέπει να δημιουργήσουμε κάποτε όλοι μέσα στο κεφάλι μας για να εξοστρακίζουμε τον πόλεμο και τα δεινά του.

Απλά υλικά, πολύχρωμα πανιά, καλοσχεδιασμένες μικρές και μεγάλες κούκλες, λειτουργικά σκηνικά, έξυπνη χρήση πολυμέσων μεταμορφώνονται σε δρόμους, σιντριβάνια, ταχυδρομείο, στρατηγούς, κομάντο, δένδρα κ.ά. αναδεικνύοντας το πηγαίο χιούμορ του κειμένου και δημιουργώντας την «παραμυθένια» ατμόσφαιρα αυτής της ουτοπικής πόλης.

Μεγάλο ατού της παράστασης η μουσική και τα τραγούδια με τους πανέξυπνους στίχους που έγραψε και ερμηνεύει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Μια καλοδουλεμένη παρασταση για παιδιά που κερδίζει μικρούς και μεγάλους θεατές με την αμεσότητά της, το έξυπνο χιούμορ της και την παιγνιώδη διάθεσή της «περνώντας» συγχρόνως μηνύματα σεβασμού στο περιβάλλον, αγάπη για την τέχνη, συνεργασίας, αλληλεγγύης, ομαδικής αντίστασης και ειρηνικής συνύπαρξης.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!