Skip to main content

Από τους πίνακες του Τσέχου φωτογράφου Jan Saudek εμπνεύστηκε η Ματίνα Μέγκλα για να δημιουργήσει το δικό της «παράθυρο» στην τέχνη. Η εικαστική performance “WINDOW” που υπογράφει η ίδια, παρουσιάστηκε από 28 Μαρτίου, έως 31 Μαρτίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  και συνεχίζει το ταξίδι στην κεντρική σκηνή του “θεάτρου 104” από 4 Σεπτέμβρη για 7 μόνο παραστάσεις!
Παράλληλα με τις σπουδές της αλλά και μέχρι σήμερα η Ματίνα έχει δουλέψει ως ενδυματολόγος και σκηνογράφος σε θεατρικές παραγωγές σε Ελλάδα και Λονδίνο, συμμετέχει σε εικαστικές εκθέσεις με ενδυματολογικά έργα της και επιπλέον έχει εργαστεί ως ενδυματολόγος στο γυναικείο ενδυματολογικό κομμάτι της τηλεόρασης του Σκάι. Διατηρεί επίσης τη δική της εταιρία σχεδιασμού και κατασκευής χειροποίητων νυφικών και βραδινών φορεμάτων.
Η ταλαντούχα σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σχεδιάστρια ρούχων, μας συστήνεται μέσα από τα Θ.Π !
ματινα
Γεννήθηκα στις Σέρρες, όπου και μεγάλωσα. Πρώτη μου επαφή με το ένδυμα ήταν η κόκκινή μου ραπτομηχανή, δώρο της γιαγιάς μου της Ματίνας, που ήταν μεγάλη μοδίστρα νυφικών. Σπούδασα ενδυματολογία και σκηνογραφία στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Θέλοντας να ειδικευτώ σωστά και ολοκληρωμένα στον τομέα του ενδύματος, συνέχισα τις σπουδές μου στην Αγγλία. Ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικό με το Fashion Design στο UCA και ένα ακόμη μεταπτυχιακό στον τομέα Costume Design for Performance στο London College of Fashion του UAL. Παράλληλα παρακολούθησα και ολοκλήρωσα μία σειρά από Courses στο Central Saint Martin’s College of Art, όλα σχετικά με ειδικές κατασκευές, μεταμορφώσεις του ενδύματος, αλλά και το ρόλου του κοστουμιού στις διάφορες μορφές τέχνης.
ματινα
Παράλληλα με τις σπουδές μου, αλλά και μέχρι σήμερα, έχω δουλέψει ως ενδυματολόγος και σκηνογράφος σε θεατρικές παραγωγές, εικαστικές εκθέσεις και στον κινηματογράφο, σε Ελλάδα και Λονδίνο. Το 2011 ζώντας στο Λονδίνο, κέρδισα το πρώτο βραβείο κοινού για τον “καλύτερο νέο σχεδιαστή” στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Look, ένα Αγγλικό online περιοδικό, και τον Φεβρουάριο του 2012 προσκλήθηκα για πρώτη φορά να παρουσιάσω την προσωπική μου κολεξιόν στο Nolcha Fashion Week της Νέας Υόρκης.
ματινα
Το 2013 αφήνω το Λονδίνο θέλοντας να επιστρέψω στην Ελλάδα, απόφαση που δεν μετανιώνω καθόλου ακόμη και σήμερα, και μετακομίζω στην Αθήνα. Πρώτη δουλειά που αναλαμβάνω με την επιστροφή μου, είναι για το φεστιβάλ Φιλίππων στην παράσταση του Κ.Π. Καβάφη “Εις το φως της ημέρας”, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Ανδρέου. Στην παράσταση αυτή είχα την τύχη να δουλέψω με κάποιους εξαιρετικούς νέους καλλιτέχνες, όπως η Αμαλία Αρσένη, ο Ανδρέας Ανδρέου, ο Ντίνος Ψυχογιός και ο Theodore, όλοι τους πλέον καλοί φίλοι και συνεργάτες στις μετέπειτα δουλειές μας.
ματινα
Διατηρώ επίσης τη δική μου εταιρία σχεδιασμού και κατασκευής χειροποίητων νυφικών και βραδινών φορεμάτων με το όνομα “megla m Κολωνάκι”. Το 2015 παρουσίασα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη πρώτη μου ολοκληρωμένη εικαστική περφόρμανς με τίτλο “WINDOW”. Το WINDOW είναι μία παράσταση εμπνευσμένη από διάφορες μορφές τέχνης όπως είναι η φωτογραφία, η σκηνογραφία, ο χορός και το θέατρο. Πραγματεύεται τη συνεχόμενη ύπαρξη του ανθρώπου στο χώρο, τον έρωτα και τη σχέση των δύο φίλων.
ματινα
Γοητεύομαι τόσο από τη μόδα όσο και από το θέατρο, κυρίως όμως με ενδιαφέρει η χειροποίητη κατασκευή, και φυσικά το ένδυμα ως μέσο έκφρασης και αυτούσιας μορφής τέχνη.
matina
“Window”
μία εικαστική performance της Ματίνας Μέγκλα
στην Κεντρική Σκηνή του 104 μόνο για 7 παραστάσεις
Πρεμιέρα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου
window photo 2
Το “Window” είναι μία εικαστική performance εμπνευσμένη από τους πίνακες του Τσέχου φωτογράφου Jan Saudek.
Όπως ο Saudek παίζει με την οφθαλμαπάτη μιας ρεαλιστικής φωτογραφίας που ζωντανεύει για να μετατραπεί σ’ έναν πίνακα ζωγραφικής, έτσι και το “Window” προσπαθεί να αποκαλύψει την οφθαλμαπάτη ενός δισδιάστατου πίνακα ζωγραφικής που ζωντανεύει πάνω σε μια θεατρική σκηνή.
Εκεί παρακολουθούμε τη συνεχόμενη ύπαρξη, ακόμα και μετά θάνατον, της γυναίκας που έζησε μέσα στο δωμάτιο αυτό. Η γυναίκα εμφανίζεται ως μνήμη, πάντα νέα, κάποτε κομμάτι του χώρου. Θυμάται, και ανακαλεί τον έρωτα της νιότης της, έναν άντρα. Τότε είναι που έρχεται αντιμέτωπη με τη παρουσία του.
Info παράστασης
Μέρες και ώρες παράστασης: 4-10 Σεπτεμβρίου 2015 στις 21.00
Γενική είσοδος : 10€
Διάρκεια παράστασης: 50’
Κρατήσεις 6940290312
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα- Στάση Μετρό Κεραμικός
Τηλ επικοινωνίας 2103455020 – 6940290312
Συντελεστές
Σύλληψη ιδέας – οργάνωση – παραγωγή : Ματίνα Μέγκλα
Συμπαραγωγή: Τheodore
Performers : Νάνσυ Σταματοπούλου, Θανάσης Ακοκκαλίδης
Χορογραφία : Καλλιόπη Σίμου – Θανάσης Ακοκκαλίδης
Σκηνογραφία – κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική: Τheodore
Ηχοληψία: Βαγγέλης Μόσχος
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Βίντεο – Φωτογραφία : Έφη Γούση
Κάμερα-Μονταζ : Ειρήνη Στείρου
Κατασκευή σκηνικού : Ματίνα Μέγκλα, Μάης Πολύζος
Σχεδιασμός αφίσας: Alan Klim
Σχεδιασμός εντύπου : Νίκος Καρανικόλας

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!