Skip to main content

Ήταν  20 Οκτωβρίου του 1968, όταν η παγκόσμια κοινότητα έστρεφε το βλέμμα της στο μικροσκοπικό επίγειο παράδεισο του Αριστοτέλη Ωνάση. Στο νησάκι του Σκορπιού στο Ιόνιο, νότια της Λευκάδας, όπου κάτω από το μελαγχολικό φθινοπωρινό ψιλόβροχο η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Ζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι, είδωλο για εκατομμύρια Αμερικανούς, παντρευόταν τον έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση. 

καλλας

Το περιοδικό “Ταχυδρόμος” στις 25 Οκτωβρίου 1968 αφιέρωσε το εξώφυλλο και ένα εκτενές άρθρο στη  θρυλική Ελληνίδα σοπράνο που μονοπωλούσε για άλλη μια φορά τον διεθνή τύπο. Ούτε εγκαταλελειμμένη, ούτε θύμα η Κάλας. Τουλάχιστον έτσι παρουσιάσθηκε δημόσια την επομένη της αναγγελίας του γάμου του Ωνάση. Ενεφανίσθη σ΄έναν παρισινό κινηματογράφο “χαρούμενη και όλο χαμόγελα”. Μήπως όμως κάτω από τα επιδεικτικά χαμόγελα έκρυβε το βουβό δράμα της;”έγραφε το πιο δημοφιλές ειδησεογραφικό περιοδικό στο άρθρο του…

καλλαςΈνα εικοσιτετράωρο μετά την είδηση του γάμου του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι η Μαρία Κάλλας έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαζί με την Ελίζαμπεθ Ταίηλορ και άλλους διάσημους καλλιτέχνες την πρεμιέρα μιας ταινίας. Φυσικά όλοι οι προβολείς ήταν στραμμένοι στη διεθνή μας Μαρία προκειμένου να καταγράψουν την αντίδρασή της, αφού η ίδια είχε εξαφανιστεί από τη στιγμή της είδησης του γάμου και δεν απαντούσε σε κανένα από τα τηλεφωνήματα δημοσιογράφων και φίλων.

kallas

Προκειμένου να καθησυχάσει τις φήμες που την ήθελαν συντετριμμένη από την προδοσία του Αρίστου, έκανε μια λαμπερή δημόσια εμφάνιση, χαμογελώντας στους φωτογράφους, στο πλευρό του διευθυντή του περιοδικού Vogue.
“Είμαι ευτυχής, όταν οποιοσδήποτε είναι ευτυχής”, ήταν η δήλωση-γρίφος της διάσημης σοπράνο προς τους δημοσιογράφους.
καλλαςΤο 1966 η Κάλλας απεκδύεται την αμερικανική υπηκοότητα και λαμβάνει την ελληνική. Με αυτή της την ενέργεια λύεται και τυπικά ο γάμος της με τον Μενεγκίνι. Πλέον ελπίζει ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν κάτι που τελικά δεν γίνεται, μια και στις 20 Οκτωβρίου 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κέννεντυ, Τζάκι. Αυτή του η πράξη βυθίζει σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο.
ΤζακιΣε λιγότερο από έναν μήνα μετά τον γάμο, ο Ωνάσης πέταξε στο Παρίσι για να βρει τη Μαρία Κάλλας, την πιο αφοσιωμένη ερωμένη του. Έχοντας την Τζάκι ικανοποιημένη, ο Ωνάσης άρχισε να βομβαρδίζει ξανά την Κάλλας με τριαντάφυλλα και τηλεφωνήματα. Όταν εμφανίστηκε έξω από το διαμέρισμα της μοναδικής ντίβας στο Παρίσι και απείλησε να συντρίψει τη Mercedes του μέσα στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού της, εκείνη τελικά λύγισε. Ξεκίνησαν τα μεταξύ τους διακριτικά δείπνα σε εστιατόρια και το ζευγάρι αναζωπύρωσε τον έρωτά του.
Έτσι άρχισαν να βρίσκονται και πάλι συστηματικά, σύμφωνα με το σοφέρ του Ωνάση Jacinto Rosa. «Συναντιόνταν μέχρι και ένα μήνα πριν από το θάνατό του. Αλήθεια είναι ότι η Μαρία Κάλλας ήταν η μοναδική αληθινή αγάπη στη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση. Ήταν η πραγματική σύζυγός του, ακόμα κι αν δεν παντρεύτηκαν ποτέ». Όσο για τη Τζάκι είχε εξασφαλισμένα τα χρήματα για τις αμύθητες σπατάλες της και δεν την ενδιέφερε τίποτα άλλο.
κάλλαςΣτις 25 Μαίου 1970 η Κάλλας μεταφέρεται στο νοσοκομείο και γίνεται γνωστό ότι επεχείρησε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη δόση βαρβιτουρικών.
Το 1973 σκηνοθετεί στο Τορίνο μαζί με τον Τζουζέπε Ντι Στέφανο το έργο “Σικελικοί Εσπερινοί” (I Vespri Siciliani) και την ίδια χρονιά ξεκινά μαζί του μια παγκόσμια καλλιτεχνική περιοδεία. Στις 8 Δεκεμβρίου η Κάλλας τραγούδησε στην Όπερα των Παρισίων, όπου το κοινό την κάλεσε στη σκηνή 10 φορές καταχειροκροτώντας την. Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαππόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974. Στις 15 Μαρτίου του 1975 ο Ωνάσης αφήνει την τελευταία του πνοή. Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι δυόμιση χρόνια μετά το θάνατο του Ωνάση. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.

kallas

Ο γάμος του Ωνάση με την Τζάκι

Η Τζάκι ήταν 39 ετών και ο Ωνάσης 62. Είχαν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο σύζυγος της Τζάκι και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι είχε δολοφονηθεί στο Ντάλας και μόλις τεσσερισήμισι μήνες από τότε που ο αδερφός του, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Μπομπ Κένεντι, έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του Παλαιστίνιου Σιρχάν Σιρχάν στο Λος Αντζελες.

τζακι Η σικάτη Τζάκι, η τραγική ηρωίδα του αμερικανικού Κάμελοτ, ευάλωτη και ταυτόχρονα διάσημη, η πιο διάσημη χήρα της οικουμένης που είχε ανάγκη σωματική και οικονομική προστασία για εκείνη και τα παιδιά της. Ο γάμος της με τον Έλληνα κροίσο ήταν γάμος συμφερόντων. Εκείνος από τη μεριά του ήθελε να στολίσει το όνομά του με τη λάμψη της διασημότερης της δυναστείας Κένεντι, κατακτώντας μια γυναίκα-«τρόπαιο». Εκείνη πάλι ως σύζυγος Ωνάση θα εξασφάλιζε χρήματα για τα ακριβά της γούστα και για το μέλλον των παιδιών της.
Ο γάμος τους έγινε με ψιλόβροχο εκείνη την 20ή Οκτωβρίου. Οι ελάχιστοι καλεσμένοι είχαν φτάσει μέσα σε καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα.
Παρόντες από την πλευρά της Τζάκι ήταν τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Οτσινχλος και η αδερφή της Λι Ράτζβιλ.
Εκεί ήταν και τα παιδιά του Αριστοτέλη Ωνάση από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, που δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένα με την εξέλιξη.
Ωστόσο το αυτί της Τζάκι Κένεντι δεν ίδρωνε από κάτι τέτοια.
Κατέφθασε στο γραφικό εκκλησάκι της Παναγίτσας , φορώντας νυφικό με την υπογραφή Βαλεντίνο, με μικρά κουμπάκια-πέρλες από πάνω μέχρι τη μέση, και λευκή κορδέλα στα μαλλιά – τις πληροφορίες μας τις δίνουν οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν καλύψει τον γάμο, αυτοί που είχε επιλέξει το ζεύγος.
Μετά την τελετή ακολούθησε γαμήλια δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα», που ήταν ελλιμενισμένη εκεί δίπλα.
Το γιοτ ήταν το σύμβολο κύρους του Ωνάση, μιας και εκεί είχαν φιλοξενηθεί προσωπικότητες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο και φυσικά ο μεγάλος του έρωτας , η Μαρία Κάλλας .
onasis-tzaki-570

Ο «γάμος του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, ήταν πράξη που εμπεριείχε κυρίως στοιχεία συναλλαγής – και ας μην έμαθε ποτέ κανείς με απόλυτη ακρίβεια τις οικονομικές συμφωνίες που προηγήθηκαν.
Η αμερικανική κοινή γνώμη ποτέ δεν συγχώρησε στη Τζάκι το γάμο με τον Ωνάση.
Τα πρωτοσέλιδα της επομένης μέρας ήταν πολύ επικριτικά. «Η αντίδραση εδώ είναι οργή, σοκ και απογοήτευση», ανέφεραν οι «Times» της Νέας Υόρκης.
Κανείς δεν ασχολήθηκε. Τα χρόνια περνούσαν και η απόσταση της εκλεπτυσμένης Τζάκι από τον αγροίκο Αρίστο μεγάλωνε. Εκείνη, ταξίδευε συνέχεια και ψώνιζε, εκείνος ταξίδευε και δούλευε.
Ο αιφνίδιος θάνατος του γιου του Αλέξανδρου, το 1973, μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσά τους.
Η Τζάκι Κένεντι ήταν με τα παιδιά της στη Νέα Υόρκη, όταν ο Ωνάσης πέθανε στις 15 Μαρτίου του 1975.
«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με έσωσε κάποια στιγμή που η ζωή μου είχε καταβροχθιστεί από τις σκιές. Σήμαινε πολλά για μένα. Με έφερε σε κόσμο όπου μπορούσε κανείς να βρει και ευτυχία και αγάπη. Ζήσαμε πολλές ωραίες εμπειρίες μαζί που δεν μπορούν να ξεχαστούν και για τις οποίες θα είμαι αιώνια ευγνώμων», ήταν η δήλωσή της μετά τον θάνατο του Ωνάση.
Για να παραιτηθεί από κάθε άλλη αξίωση από την περιουσία του Ωνάση, η Τζάκι πήρε 26 εκατ. δολάρια.
Δυστυχώς για εκείνη δεν μπόρεσε να αλλάξει όνομα αφού ένας από τους χαρακτηριστικότερους όρους του συμφωνητικού, που της εξασφάλιζε τα χρήματα ήταν να μην αποχωριστεί το όνομα Ωνάση μέχρι τον θάνατό της.

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!