Skip to main content

 «Η γυναίκα με τα μαύρα».Η γυναίκα με τα μαύρα

 Ένα έργο τού Stephen Mallatratt,

 βασισμένο στο βιβλίο της Susan Hill.

Ένας συμβολαιογράφος από το Λονδίνο, ο Άρθουρ Κιπς, προσλαμβάνει έναν  έμπειρο ηθοποιό για να τον βοηθήσει να αφηγηθεί στο στενό του κύκλο την αλλόκοτη και τρομακτική εμπειρία που έζησε όταν ταξίδεψε σ’ ένα απόμακρο μέρος της Αγγλίας. Ο ηθοποιός, χρησιμοποιώντας την τέχνη του, προσπαθεί να τον βοηθήσει να τινάξει αυτό το βάρος από πάνω του και να λυτρωθεί. Οι δυο τους αναπαριστούν όσα συνέβησαν στο παλιό αρχοντικό τού Ιλ Μαρς, με τα σκοτεινά μυστικά και τη μυστηριώδη παρουσία μιας γυναικείας φιγούρας, ντυμένης στα μαύρα, της οποίας η κάθε εμφάνιση σημαίνει θάνατο…

Το βιβλίο της Susan Hill «Η γυναίκα με τα μαύρα» κυκλοφόρησε το 1983, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι ιστορίες φαντασμάτων είναι πολύ δημοφιλείς και έγινε αμέσως «κλασικό». Το 1987 παρουσιάστηκε η θεατρική προσαρμογή του Stephen Mallatratt, αρχικά στο Scarborough και, από το 1989, στο West End του Λονδίνου, όπου παίζεται έως και σήμερα.

Στην Ελλάδα, το είδαμε το 1992-93, από τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Δάνη Κατρανίδη, στο θέατρο Ιλίσια. Το 2007-8, ο Δάνης Κατρανίδης το ανέβασε και πάλι, με τον Γιώργο Κέντρο, στο θέατρο Πόλη.

Στο τωρινό του ανέβασμα, χρησιμοποιείται η καινούρια μετάφραση του Ορέστη Εσπερινού, η οποία αντιμετωπίζει με σεβασμό το πρωτότυπο και, σε κάποια σημεία, γίνεται λίγο πιο ελεύθερη για να εξυπηρετήσει την παράσταση.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Δαρδαγάνης είχε την έμπνευση να εμπλουτίσει το θεατρικό κείμενο, με επιπλέον υλικό από το μυθιστόρημα, ενισχύοντας τη σκηνική παρουσία της γυναίκας με τα μαύρα και ρίχνοντας λίγο περισσότερο φως στην ιστορία.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες, εξασφαλίζει ένα σφιχτό ρυθμό, που χαρακτηρίζει ολόκληρη την παράσταση και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.
Με συνεχή ευρήματα, σε όλες τις σκηνές, η σκηνοθεσία του πετυχαίνει, να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις για να «ταξιδέψει», αλλά και να τρομάξει το θεατή!

Σ΄ αυτό, συμβάλλει αποφασιστικά το λιτό, καλαίσθητο και εξαιρετικά υποβλητικό σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη.
Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η εντυπωσιακή η χρήση κάποιων σκηνικών αντικειμένων και χώρων, όπως οι βαλίτσες, οι πτυσσόμενες σκάλες και η καταπακτή, με τα οποία ο σκηνογράφος καταφέρνει να διεκπεραιώσει πολύ δύσκολες σκηνές και να «υποβάλει» στο θεατή κινηματογραφικές εικόνες, όπως το ταξίδι με το τρένο, οι διαδρομές με την άμαξα και το γλίστρημα στο βάλτο.

Τα κοστούμια που σχεδίασε ο ίδιος υπηρετούν εξίσου πιστά το κλίμα της εποχής και την αισθητική της παράστασης και «ντύνουν» τους χαρακτήρες, διευκολύνοντας το θεατή να τους κατανοήσει, αλλά και να τους ξεχωρίσει, μέσα στις διαρκείς εναλλαγές των προσώπων.

Οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα είναι συντονισμένοι αρμονικά στο κλίμα του έργου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον «αυτο-φωτισμό» των ηθοποιών που γίνεται μέρος της σκηνοθεσίας και «απογειώνει» την ατμόσφαιρα της παράστασης.

Η -κάπως αντισυμβατική- μουσική του Σπύρου Βρυώνη τονίζει την πλοκή και αναδεικνύει απόλυτα το σασπένς του έργου.

Η γυναίκα με τα μαύρα  Ο Ορέστης Εσπερινός και ο Μιχάλης Σαββίδης ανταπεξέρχονται παλικαρίσια στις μεγάλες απαιτήσεις των ρόλων τους, που απαιτούν συνεχείς εναλλαγές και μεταμφιέσεις και διατρέχουν πολύ επιτυχημένα όλη την γκάμα των ψυχολογικών μεταπτώσεων των χαρακτήρων, κρατώντας κομμένη την ανάσα των θεατών.

 Πολύ εντυπωσιακή η παρουσία και η ερμηνεία της Μάρας Δαρμουσλή, στον ομώνυμο ρόλο της γυναίκας με τα μαύρα, η οποία -μάλιστα- ξεκινάει, σε μορφή προλόγου, από το φουαγιέ του θεάτρου!

Συνολικά, πρόκειται για μια παράσταση, με την οποία η θεατρική ομάδα «Από δω και πέρα» αποδεικνύει ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο και σκύβουν πάνω από ένα γνωστό έργο με φρέσκια ματιά, όλες οι τυχόν δυσκολίες και οι περιορισμοί του ανεβάσματος και της παραγωγής υποχωρούν και το εντυπωσιακό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που προκύπτει «μαγεύει» τους θεατές. Περιμένουμε την επόμενή τους παράσταση, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η παράσταση «Η γυναίκα με τα μαύρα» παρουσιάζεται

στο θέατρο Αλκμήνη, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30,

μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου 2015.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!