Για 3η συνεχόμενη χρονιά το SCRATCH Festival έρχεται στον Τεχνοχώρο Cartel. Μετά την επιτυχία του πρώτου 1ου και του 2ου Scratch Festival που ανέδειξαν νικητές την ομάδα «Μπλε Ιστορίες» και την ομάδα «Vagabond»αντίστοιχα ο Τεχνοχώρος CARTEL διοργανώνει τον Ιούνιο του 2016 το 3ο Scratch Festival, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου και της performance να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν την πρώτη 20λεπτη εκδοχή της έμπνευσής τους. Ο νικητής αναδεικνύεται από το κοινό και κερδίζει τη δυνατότητα να παρουσιάσει 12 ολοκληρωμένες παραστάσεις στον Τεχνοχώρο CARTEL τη νέα σεζόν.
Τετάρτη 15/6
1η ομάδα ΑΩ
2η ομάδα Ερασμίας Τσίπρα
3η ομάδα Follow The White Rabbit
4η ομάδα Manetuwak
Πέμπτη 16/6
1η ομάδα nebula
2η ομάδα SuperMarket
3η ομάδα Αλτόνα
4η ομάδα No more Artists
Παρασκευή 17/6 (τελικός)
4 ομάδες
(2 νικήτριες της κάθε ημέρας)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
ΑΩ – Σαν τις σταγόνες της βροχής
‘’ Σαν τις σταγόνες της βροχής ‘’ είναι ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιάσει το Θεατρικό Σχήμα Α-Ω με την Ιουστίνα Μάτσιασεκ και τον Παναγιώτη Γεωργούλα στο 3ο Scratch Festival στο Cartel.
Σε ένα άθλιο διαμέρισμα κάπου στη Κυψέλη , με φόντο τη ζοφερή ατμόσφαιρα μιας κοινωνίας σε κρίση , ένας άνδρας και μια γυναίκα συνομιλούν. Νέοι αλλά ήδη τσακισμένοι αφηγείται ο καθένας την δική του ιστορία διαφυγής από την καθημερινότητα. Είναι το μόνο που τους έχει απομείνει για να συνεχίσουν να υπάρχουν…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιουστίνα Μάτσιασεκ – Παναγιώτης Γεωργούλας
ΕΡΑΣΜΙΑ ΤΣΙΠΡΑ – SACRAMENTO
Μια site specific theatrical performance βασισμένη σε ανθρωπολογική μελέτη πάνω στα θύματα ομηρίας.
Sacramento.
Η πόλη του αμερικάνικου ονείρου, του ανθρώπινου πόθου.
Η ιερή (“sacred”) πόλη.
Η πόλη της θυσίας (“sacrifice”).
Ώρα 22.31. Μία κοπέλα επιβιβάζεται στο βαγόνι με προορισμό το Sacramento. Η γνωριμία της με έναν άλλο κόσμο ελευθερίας. Οι επιβάτες του τρένου, η διαδρομή, η διαδικασία, η λύτρωση.
Ώρα 22.41. Δέκα λεπτά πριν την κατάληψη του τρένου από πολιτικούς δράστες. Ο χρόνος σταματάει. Δέκα λεπτά πριν την εκδήλωση του lima syndrome (σχέση εξάρτησης μεταξύ θύτη-θύματος).
Το ταξίδι τελειώνει.
Η μήπως μόλις άρχισε;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία/μουσική σύνθεση/ιδέα/κείμενο: Ερασμία Τσίπρα
Παίζουν:
Θεώνη Καρλάφτη
Δήμητρα Ρουμπίνη
Ερασμία Τσίπρα
Θοδωρής Φραγκούλης
THE WHITE RABBIT – ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
Ε ναι λοιπόν, είμαστε οι Follow The White Rabbit και δεν έχει δύο μήνες που γεννηθήκαμε.. Το όνομα της ομάδας δεν θέλω να πω πως «σημαίνει αυτό..» αλλά ο καθένας θέλω να βρίσκει την δική του ερμηνεία. Για τον καθένα μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό.
Η παράσταση με δύο λόγια: Σε κάθε μετάβαση στην ζωή, χρειάζεται μια γέφυρα. Κάποιες φορές την περνάμε επιτυχώς. Κάποιες άλλες γυρνάμε πίσω. Κι άλλες στέκουμε εκεί περιμένοντας κάποιον να μας σώσει απ΄το αδιέξοδό μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Paul Pierro
Κείμενο: Γιάννης Σοφικίτης
Παραγωγή: Horizon Productions
Β.Σκηνοθέτη: Μαρία Θρασυβουλίδη
Εικονοληψία trailer: Αντώνης Μανδρανής
Μοντάζ trailer: Χρήστος Δρούτσας
Φωτογράφηση: Πέτρος Βήττας
Παίζουν :Γιώργος Στεφανουδάκης,Πέτρος Λιόντας,Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος
Manetuwak – YOLO
Μία σίγουρα παρανοϊκή κωμωδία ή μία κωμωδία για την σίγουρη παράνοια ή κωμωδία μία για την παράνοια σίγουρα ή σίγουρη κωμωδία για μία παράνοια ή…
Μια παρέα εικοσάρηδων φωνάζουν “yolo!” αντιμέτωποι με την ενηλικίωση και με την προσαρμογή σε μια κοινωνία που σίγουρα δεν είχαν φανταστεί τόσο απειλητική για τα εφηβικά τους όνειρα.
Οι MANETUWAK γεννήθηκαν ένα βράδυ του περασμένου Απρίλη από τον Αλέξανδρο Αχτάρ και τον Παναγιώτη Μπρατάκο. Το επόμενο βράδυ βαφτίστηκαν σε στενό συγγενικό κύκλο που περιλάμβανε τον Σπύρο Αχείμαστο και τον Μανόλη Δέφτο. MANETUWAK είναι η ινδιάνικη λέξη για το πνεύμα που κρύβεται τόσο μέσα μας, όσο και μέσα σε καθετί που μπορούμε να αντιληφθούμε με καθεμιά από τις πέντε αισθήσεις μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αχτάρ, Παναγιώτης Μπρατάκος
Συγγραφή-Δραματουργία: Παναγιώτης Μπρατάκος
Μακιγιάζ-κατασκευή Μάσκας- Artwork: Άννα Χαραλάμπους
Μουσική: ‘Αρτεμις Μπρατάκου
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καραζενίδης
Παίζουν: Σπύρος Αχείμαστος, Αλέξανδρος Αχτάρ, Μανώλης Δέφτος, Παναγιώτης Μπρατάκος.
nebula – Ορίζοντες
Ο Χ δεν μπορεί να χαρεί τις ομορφιές της θάλασσας και της ακτής. Ευτυχώς το Κράτος έχει μεριμνήσει και γι΄ αυτό, έχοντας δημιουργήσει το ΠΠΔΔΘΠΔ (Πρόγραμμα Προστασίας και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων, Θαλάσσιων και Παραθαλάσσιων Δραστηριοτήτων). Η συμμετοχή του στο κρατικό αυτό πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία;
Η ομάδα nebula συστάθηκε το Μάρτιο του 2015 στα πλαίσια της παρουσίασης της δουλειάς μας σε διάφορα θεατρικά festivals της Αθήνας. Η ομάδα nebula πλαισιώνεται, με βασικό στέλεχος τον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη (συγγραφέας/σκηνοθέτης/ηθοποιός), και από ηθοποιούς και συνεργάτες αναλόγως των αναγκών και του concept κάθε καινούργιας παράστασης/project. Σαν ομάδα παρουσιάζουμε μόνο σύγχρονα πρωτότυπα έργα με κεντρικό άξονα το ανθρωποκεντρικό, ψυχαναλυτικό θέατρο μέσω έντονης καυστικής διάθεσης. Αυτό που επιχειρούμε σαν ομάδα είναι να φέρουμε μια πιο ζωντανή κινηματογραφική αίσθηση στα θεατρικά δρώμενα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Γιάννης Βλαχογιάννης
Μίνα Λαμπροπούλου
Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης
SuperMarket – Καν’το σαν τον πρόσφυγα live show
Ένα νέο ζωντανό show εικονικής πραγματικότητας
Πληροφορίες Παιχνιδιού
Κάθε εβδομάδα, μέσω του show, δίνεται η δυνατότητα σε έναν/μία πρόσφυγα, να παίξει και να κερδίσει το έπαθλο της σωτηρίας του, δηλαδή τον απεγκλωβισμό του από τα σύνορα καθώς και την ασφαλή του μετακίνηση προς την ενωμένη Ευρώπη. Για να συμβεί όμως αυτό, ο παίκτης- πρόσφυγας θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς μία σειρά εκρηκτικών δοκιμασιών, υποδυόμενος παράλληλα ένα γνωστό θεατρικό χαρακτήρα. Η σταδιακή κλιμάκωση των δοκιμασιών σκοπό έχει τη σφυγμομέτρηση των αντοχών του πρόσφυγα καθώς και την ψυχαγωγία του φιλοθεάμονος κοινού. Καλωσορίσατε στο “Κάν’ το Σαν Τον Πρόσφυγα live show”.
Η νεοσύστατη ομάδα SuperMarket συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, από τελειόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Τα μέλη της, τα οποία προέρχονται από τις κατευθύνσεις Σκηνοθεσίας, Υποκριτικής, Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας, συμπράττουν και δημιουργούν την πρώτη τους οργανωμένη δουλειά, το “Κάν’ το σαν τον Πρόσφυγα live show”.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αντωνίου
Σκηνογραφία: Σόνια Σαμαρτζίδου
Ενδυματολογία: Αννέτα Ιμπρισίμη
Μακιγιάζ: Φαίη Δασκαλοπούλου
Χορογραφία και Επιμέλεια Κίνησης: Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
Μουσική Σύνθεση και Επιμέλεια: Νάγια Σιούλη
Επιμέλεια αφίσας και Video Editing: Ευάγγελος Δημόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Τουρλακίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νάσια Λάζου
Παίζουν: Εβίτα Αγαΐτση, Ελευθερία Δρακουλίδου, Ερατώ Καραθανάση, Ζωή Μυλωνάκη, Στέλλα Παπαδοπούλου, Σοφία Σασλή
ΑΛΤΟΝΑ – ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
Αυτοί οι τρεις στρατιώτες είχαν εμπλακεί στον παγκόσμιο πόλεμο,
χωρίς να ρωτηθούν αν θέλουν.
Κείμενο βασισμένο στο κείμενο του Μπ. Μπρεχτ
Η Αλτόνα, μια συνοικία του Αμβούργου και μια ομάδα στην Αθήνα. Η πρώτη δεν ανέχθηκε το Χίτλερ, όταν τον ανέχονταν πολλοί. Η δεύτερη ξεκινά με μια παράσταση ενάντια στην ανοχή και την ήρεμη αποδοχή της οποιασδήποτε μοίρας. Ένα όραμα απλό, που είναι δύσκολο να γίνει. Και μια τέχνη σύνθετη, που το απλοποιεί.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Καούκη Γεωργία
Σκηνογραφία – Μουσική – Επεξεργασία κειμένου: ΑΛΤΟΝΑ
Παίζουν: Καούκη Γεωργία, Νικολοπούλου Κωνσταντίνα, Ξενάκης Διονύσης
No more artists – Who the fuck is Alice?
Όταν η Αλίκη έφτασε, τους είδε όλους μπροστά της. Ένας με ένα πελώριο καπέλο την παρατηρούσε. «Τρελός θα είναι», σκέφτηκε. Μια κόκκινη βασίλισσα της έριξε μια ματιά με σκληρό βλέμμα. «Θα μου πάρει το κεφάλι», σκέφτηκε. Μια λεύκη βασίλισσα της χαμογέλασε. «Τι καλή που είναι», σκέφτηκε. Και ένας που έμοιαζε με Κούνελος κοιτούσε το ρολόι του. «Κούνελος θα είναι», σκέφτηκε. Μετά η Αλίκη άπλωσε το χέρι της για να συστηθεί. Και της το άρπαξαν αυτοί οι περίεργοι. Και δεν το άφηναν μέχρι να τους υποσχεθεί ότι θα τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο τους. Έκλαιγαν και την παρακαλούσαν. Η Αλίκη τους λυπήθηκε. Τους αγάπησε αμέσως σχεδόν όλ… Όχι. Τους αγάπησε όλους. Χωρίς σχεδόν. Και ήταν τότε που αποφάσισε η Αλίκη να σώσει τον κόσμο. «Δύσκολη απόφαση αυτή, Αλίκη! Θα κάνει μεγάλο Μπαμ. Δεν έπρεπε να την πάρεις».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Αλέξης Βιδαλάκης
Κείμενο: Νίκη Μαυροειδή, Μάρω Ρίζου
Ενδυματολογία- Σκηνογραφία: Δημήτρης Κακριδάς
Κατασκευές κοστουμιών: Βάνα Γιαννούλα
Σχεδιασμός φωτισμού: Αποστόλης Τσατσάκος
Graphic design: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Παίζουν: Βασίλης Γιαννιώσης, Βικτώρια Κολσουζιάν, Νίκη Μαυροειδή,
Βίκυ Πεντεδέκα, Μάρω Ρίζου.
Πηγή : http://www.onlytheater.gr/buzz/news/item/gnoriste-tis-omades-tou-tritou-scratch-festival-sto-cartel