Η υπόθεση της δολοφονίας της 6χρονης Τζον Μπένετ Ράμσεϊ, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο θλιβερές, συγκλονιστικές, ανεξιχνίαστες και μυστηριώδεις υποθέσεις. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αναζητά απαντήσεις
Για τα media η Τζον Μπένετ Ράμσεϊ ήταν μια τραγική «βασίλισσα της ομορφιάς». Η 6χρονη που βρέθηκε δολοφονημένη στο υπόγειο του σπιτιού της είχε πάρει μέρος σε πέντε διαγωνισμούς ομορφιάς κερδίζοντας σε όλους βραβεία και διακρίσεις, ενώ είχε ανακηρυχθεί και η νικήτρια των παιδικών καλλιστείων στις ΗΠΑ.
Για τους γονείς της είναι ένα θύμα που η τραγική δολοφονία της ακόμη να εξιχνιαστεί, μετά από λάθη του αστυνομικού τμήματος στο Μπόλντερ του Κολοράντο.
Όταν η 6χρονη Τζον Μπένετ Ράμσεϊ βρέθηκε νεκρή στο υπόγειο του οικογενειακού της σπιτιού στις 26 Δεκεμβρίου 1996, η αστυνομία δεν είχε αρκετά στοιχεία για να εντοπίσει και να συλλάβει οριστικά τον δολοφόνο της. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, αυτό εξακολουθεί να ισχύει και αυτό είναι το θέμα του νέου ντοκιμαντέρ true crime του Netflix, «Ποιος σκότωσε τον Τζον Μπενέτ Ράμσεϊ;».
Το ντοκιμαντέρ αναλύει τα υποτιθέμενα λάθη που έκανε το αστυνομικό τμήμα του Μπόλντερ που είχε αναλάβει την έρευνα για την τραγική υπόθεση. Ανάμεσα σε αυτά το ότι δεν σφράγισε σωστά τον τόπο του εγκλήματος και καλλιέργησε μια φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης που επικεντρωνόταν σε μεγάλο βαθμό στους γονείς της, Τζον Μπένετ Ράμσεϊ και Πάτσι Ράμσεϊ ως ύποπτους.
Ο πατέρας της εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, το ίδιο και η μητέρα της μέχρι τον θάνατό της το 2006 από καρκίνο.
Το ντοκιμαντέρ του Netflix, που θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου, υπογραμμίζει τους πολλούς υπόπτους που διερεύνησε η αστυνομία – συμπεριλαμβανομένου ενός που ομολόγησε τη δολοφονία – αλλά τα στοιχεία από το DNA που συλλέχθηκε στον τόπο του εγκλήματος ακόμη δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια ταυτοποίηση.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ξέρουν την ιστορία της Τζον Μπένετ Ράμσεϊ και έχουν υποδυθεί τους ντετέκτιβ από τον καναπέ τους για τρεις δεκαετίες, συχνά δείχνοντας με το δάχτυλο τους ανθρώπους που υπέστησαν μια τόσο αδιανόητη απώλεια», είπε ο σκηνοθέτης Τζο Μπέρλινγκερ στο Deadline τον Οκτώβριο του 2024.
«Σε αυτή την limited σειρά ντοκιμαντέρ αποκαλύπτουμε τα ενοχλητικά λάθη στον αρχικό χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές, λάθη που οδήγησαν σε μια θάλασσα από θεωρίες συνωμοσίας που σχεδόν κατέστρεψαν την οικογένεια Ράμσεϊ για δεύτερη φορά» προσθέτει.
Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την έρευνα και γιατί η δολοφονία της Τζον Μπένετ Ράμσεϊ ακόμη και σήμερα στοιχειώνει.
Η Τζον Μπένετ δηλώθηκε ως εξαφανισμένη στις 26 Δεκεμβρίου 1996
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Δεκεμβρίου 1996, η Τζον Μπένετ δηλώθηκε ως εξαφανισμένη από το σπίτι της στο Μπόλντερ του Κολοράντο. Η Πάτσι είπε στην αστυνομία ότι βρήκε ένα σημείωμα λύτρων στη σκάλα κοντά στην κουζίνα τους που ζητούσε 118.000 $ για την ασφαλή επιστροφή της κόρης τους.
Είπε επίσης ότι ο συγγραφέας του σημειώματος θα τηλεφωνούσε στον Τζον εκείνο το πρωί για να οργανώσει την ανταλλαγή.
Παρά τις οδηγίες του σημειώματος να μην το κάνουν, η Πάτσι και ο Τζον κάλεσαν την αστυνομία στις 5:52 π.μ.. Ο Τζον στη συνέχεια κανόνισε να πληρώσει τα λύτρα και προετοιμάστηκε από την αστυνομία για το τι θα πει όταν τηλεφώνησε ο απαγωγέας.
Οι μόνοι άνθρωποι που ήταν γνωστό ότι βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τη στιγμή της εξαφάνισης της Τζον Μπένετ ήταν οι γονείς της και ο 9χρονος αδερφός της, Μπερκ.
Από πού προήλθε το δισέλιδο γράμμα που απαιτούσε λύτρα και το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που ζητήθηκε (το οποίο η αστυνομία αργότερα έμαθε ότι ήταν σχεδόν το ίδιο ποσό με το προηγούμενο χριστουγεννιάτικο μπόνους του Τζον) οδήγησε ορισμένους ερευνητές να πιστέψουν ότι είχε σκηνοθετηθεί. Ο Τζον δεν έλαβε ποτέ κλήση από τον φερόμενο απαγωγέα.
Η αστυνομία δεν ερεύνησε σωστά τον τόπο του εγκλήματος
Δύο ντετέκτιβ από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής έφτασαν στο σπίτι των Ράμσεϊ λίγα λεπτά μετά την αρχική κλήση στο 911, μαζί με μερικούς οικογενειακούς φίλους τους οποίους είχε καλέσει η Πάτσι.
Σε προκαταρκτική έρευνα στο σπίτι, οι αστυνομικοί φέρεται να σφράγισαν μόνο την κρεβατοκάμαρα της Τζον Μπένετ ως τόπο εγκλήματος και επέτρεψαν στην οικογένεια και τους φίλους τους να περιφέρονται ελεύθερα μέσα στο σπίτι για αρκετές ώρες, μολύνοντας πιθανώς κρίσιμα στοιχεία.
Όταν ο Τζον άρχισε να νευριάζει αφού ο φερόμενος απαγωγές δεν του έκανε κάποια κλήση για την ανταλλαγή, ένας αστυνομικός του πρότεινε να ψάξει ξανά το σπίτι και να δει αν μπορούσε να βρει κάτι «ασυνήθιστο».
Ο Τζον και ένας φίλος της οικογένειας κατέβηκαν στο υπόγειο και ανακάλυψαν το σώμα της Τζον Μπένετ σε ένα δωμάτιο όπου τα παιδιά είχαν αποθηκεύσει τα παιχνίδια τους.
Τι έδειξε η αυτοψία
Το σώμα της ΤζονΜπένετ ήταν καλυμμένο με μια λευκή κουβέρτα και στο στόμα της υπήρχε κολλητική ταινία. Γύρω από τους καρπούς και το λαιμό της 6χρονης υπήρχε ένα νάιλον κορδόνι, το οποίο ήταν τυλιγμένο γύρω από τη σπασμένη λαβή ενός πινέλου που προφανώς χρησιμοποιήθηκε για να τη στραγγαλίσουν.
Η Τζον Μπέντ Ράμσεϊ έφερε τραύμα στο κρανίο, με επίσημη αιτία θανάτου να είναι η ασφυξία από στραγγαλισμό που σχετίζεται με κρανιοεγκεφαλικό τραύμα.
Αν και δεν υπήρχαν στοιχεία βιασμού, κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει ως κίνητρο τη σεξουαλική επίθεση εφόσον υπήρχαν ενδείξεις ότι προηγήθηκε κολπικός τραυματισμός, παρόλο που δεν βρέθηκαν ίχνη σπέρματος.
Κατά την αυτοψία, ο ιατροδικαστής κατέγραψε ότι η κολπική περιοχή της μικρής είχε σκουπιστεί με πανί.
Ο θάνατος της ΤζονΜπένετ κρίθηκε ως ανθρωποκτονία.
Την δολοφόνησε ο αδελφός της;
Ανάμεσα στις πολλές υποθέσεις ίσως η πιο σοκαριστική είναι ότι ο αδελφός της Τζον Μπενέτ, Μπερκ, ο οποίος ήταν μόλις 9 ετών τότε, ήταν και ο δολοφόνος της.
Η ιδέα αυτή απέκτησε δυναμική μετά την κυκλοφορία το 2016 του ντοκιμαντέρ του CBS, The Case of: JonBenét Ramsey.
Το ντοκιμαντέρ σημείωσε ότι στο στομάχι της εξάχρονης είχε βρεθεί άπεπτος ανανάς και ότι στην κουζίνα είχε βρεθεί ένα μπολ με ανανά. Αλλά η μητέρα της αρνήθηκε ότι ετοίμαζε ανανά για την Τζον Μπένετ.
Σύμφωνα με την αμφιλεγόμενη θεωρία, ο Μπερκ ετοίμασε τον ανανά για τον εαυτό του ως νυχτερινό σνακ. Αλλά όταν η Τζον Μπένετ πήρε ένα κομμάτι, ο Μπερκ υποτίθεται ότι τη χτύπησε στο κεφάλι με ένα αντικείμενο – ίσως έναν φακό.
Σε απάντηση στο ντοκιμαντέρ, ο Μπερκ Ράμσεϊ μήνυσε το CBS για 750 εκατομμύρια δολάρια και οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν αργότερα.
Άλλα στοιχεία που έφερε στο φως η έκθεση της νεκροψίας ήταν ότι η μικρή είχε φάει λίγες ώρες πριν το θάνατό της ένα φρούτο, πιθανότατα ανανά.
Οι Ράμσεϊ επέμεναν ότι ο δολοφόνος ήταν ένας εισβολέας
Ο Τζον υποστήριξε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς έρευνας για τη δολοφονία της Τζον Μπένετ ότι ο ίδιος και η σύζυγός του πίστευαν ότι ένας εισβολέας ήταν υπεύθυνος για το θάνατο της κόρης τους, κάτι που η νεκροψία επιβεβαιώνει ότι προκλήθηκε από σχεδόν ταυτόχρονο στραγγαλισμό και χτύπημα στο κρανίο.
Επάνω στα ρούχα του Τζον βρέθηκε DNA τα οποία ανήκαν σε άγνωστο άνδρα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη του Νοεμβρίου 2024, ο Τζον ισχυρίστηκε στο PEOPLE ότι ορισμένα από τα στοιχεία δεν ελέγχθηκαν όπως έπρεπε.
«Παρακαλούμε την αστυνομία να αναλάβει δράση», είπε. «Υπάρχουν εργαστήρια DNA αιχμής που μπορούν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης».
Οι φόβοι ότι η αστυνομία επικεντρωνόταν σε αυτούς ως δολοφόνους της κόρης τους έκανε τους Τζον και Πάτσι Ράμσεϊ καχύποπτους απέναντι στις αρχές και προσέλαβαν δικηγόρο λίγες μέρες μετά το θάνατο της 6χρονης.
«Υποθέσαμε ότι η αστυνομία θα έδειχνε κάποια διακριτικότητα, θα έλεγε, ‘Ναι, είναι τρελό να νομίζουμε ότι [εσείς] σκοτώσατε το παιδί σας’. Δεν το έκαναν ποτέ. Αποφάσισαν από την πρώτη ημέρα ότι εμείς είμαστε οι κύριοι ύποπτοι και προσπάθησαν απεγνωσμένα να το αποδείξουν», ισχυρίστηκε ο Τζον.
Οι Ράμσεϊ δεν κατονομάστηκαν ποτέ επίσημα από το δικαστήριο του 1999. Η αστυνομία του Μπόλντερ επιβεβαίωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι γονείς της Τζον Μπένετ ήταν ανάμεσα στη λίστα των υπόπτων αλλά ο εισαγγελέας αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να συνεχιστεί η δίωξη της υπόθεσης εναντίον των Τζον και Πάτσι.
Παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας αρνήθηκε να συμμετέχει σε αυτή την υπόθεση ένας πρώην ντετέκτιβ, ο Στιβ Τόμας έγραψε στο βιβλίο του JonBenét: Inside the Ramsey Murder Investigation (2000) ότι η Πάτσι σκότωσε κατά λάθος την κόρη της σε μια έκρηξη οργής.
Ο Τζον και η Πάτσι Ράμσεϊ απαλλάχθηκαν επισήμως από οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία της 6χρονης κόρης τους μόλις το 2008.
Ο Τζον Μαρκ Καρ ομολόγησε τη δολοφονία το 2006
Το 2006, ένας άνδρας με το όνομα Τζον Μαρκ Καρ συνελήφθη στην Μπανγκόκ αφού ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τη μικρή Τζον Μπένετ.
Η ομολογία του έγινε κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς αλληλογραφίας με email με τον παραγωγό ντοκιμαντέρ Mάικλ Τρέισι αλλά οι αρχές την ακύρωσαν ως ψευδή.
Το DNA του Kαρ δεν ταίριαζε με αυτό που βρέθηκε στο σώμα της Τζον Μπένετ και η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι ήταν μαζί τους τη στιγμή της δολοφονίας.
Ένας άλλος ύποπτος, ο Γκάρι Χάουαρντ Ολίβα, ο οποίος πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή για κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας, κατονομάστηκε για πρώτη φορά ως πρόσωπο ενδιαφέροντος σε ένα επεισόδιο του 2002 της εκπομπής 48 Hours Investigates του CBS.
Δεν ομολόγησε ποτέ το έγκλημα, αλλά ήταν στην περιοχή του Μπόλντερ όταν συνέβη η δολοφονία. Επιπλέον τη στιγμή της σύλληψης του το 2000 είχε μαζί του μια φωτογραφία της Τζον Μπένετ. Ωστόσο, η αστυνομία είπε ότι για ακόμη μια φορά το DNA του δεν ταίριαζε με τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Μπόλντερ, οι ντετέκτιβ μίλησαν με περισσότερα από 1.000 άτομα σε σχέση με το έγκλημα.
Η δολοφονία της Τζον Μπένετ παραμένει ανεξιχνίαστη
Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία της Τζον Μπένετ Ράμσεϊ. Ο πατέρας της είπε στο PEOPLE ότι το αστυνομικό τμήμα φέρεται να αρνήθηκε να στείλει ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία σε εργαστήρια με εξελιγμένες μεθόδους ταυτοποίησης DNA.
«Δεν τους ζητάμε να κάνουν κάτι περίεργο», είπε ο Τζον. «Απλά να κάνουν την δουλειά τους».
Τον Δεκέμβριο του 2023, η αστυνομία δημοσίευσε ενημερωτικό σημείωμα για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της Τζον Μπένετ, ανακοινώνοντας ότι το τμήμα είχε ζητήσει συστάσεις σχετικά με το εάν οι νέες τεχνολογίες εγκληματολογικών δοκιμών θα μπορούσαν να παράγουν «νέα στοιχεία για την επίλυση της υπόθεσης» από το τμήμα Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων της πολιτείας του Κολοράντο.
Επειδή η έρευνα για τη δολοφονία της Τζον Μπένετ το 1996 είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι συγκεκριμένες συστάσεις που έγιναν δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν.
Μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει ποιος σκότωσε την 6χρονη βασίλισσα των παιδικών καλλιστείων Τζον Μπενέτ Ράμσεϊ.
Το ντοκιμαντέρ «Ανεξιχνίαστη Υπόθεση: Ποιος σκότωσε την Τζον Μπενέτ Ράμσεϊ;» κάνει το ντεμπούτο στο Netflix τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου — τέσσερις εβδομάδες πριν από την επέτειο της 25ης Δεκεμβρίου από τη δολοφονία της το 1996.