Ψάχνετε για παραδείγματα πραγματικής ηγεσίας σε μια κρίση; Από την Ισλανδία μέχρι την Ταϊβάν και από τη Γερμανία στη Νέα Ζηλανδία, οι γυναίκες πολιτικοί έδωσαν το παράδειγμα της έγκαιρης αντιμετώπισης του κορονοϊού. Προσθέστε στη Φινλανδία, την Ισλανδία και τη Δανία, και αυτή η πανδημία αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες έχουν αυτό που χρειάζεται όταν η κρίση χτυπάει τα σπίτια της ανθρωπότητας. Πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για μικρές χώρες ή μικρούς πληθυσμούς ή ισχυρές οικονομίες. Ωστόσο η σύγκριση με παρόμοια κράτη που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη διαχείριση της τεράστιας κρίσης δείχνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πήραν εγκαίρως. Αυτοί οι γυναίκες επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά και έναν αποτελεσματικό τρόπο άσκησης εξουσίας. Τι μας διδάσκουν;
Όταν οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άγνωστη, απρόσμενη και επικίνδυνη απειλή, αναζητούν ένα μόνο πράγμα: ηγεσία. Θέλουν να ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης, ξέρει τι να κάνει για να τη χειριστεί και –το κυριότερο– συμμερίζεται την αγωνία τους. Και οι γυναίκες αποδεικνύουν πως έχουν το χάρισμα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στάθηκε νωρίς στο ύψος των περιστάσεων και είπε με ειλικρίνια στους συμπατριώτες της ότι ήταν αντιμέτωποι με μια σοβαρή πανδημία που θα μπορούσε να μολύνει μέχρι και το 70% του πληθυσμού. “Είναι σοβαρό,” είπε, “πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά”.Οι αριθμοί των θυμάτων είναι πολύ χαμηλότεροι από τους ευρωπαίους γείτονές της και υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδέχεται να αρχίσουν να χαλαρώνουν περιορισμούς σχετικά σύντομα.
Η Jacinda Ardern στη Νέα Ζηλανδία έθεσε τη χώρα της από νωρίς στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού. Επέβαλλε άμεσα καραντίνα σε άτομα που εισέρχονταν στη Νέα Ζηλανδία ς, και έκλεισε εγκαίρως τα σύνορά.Η Σσαφήνεια και αποφασιστικότητα της έσωσαν τη χώρα της από τη θύελλα.
Η Tsai Ing-wen’s τον Ιανουάριο, με το πρώτο σημάδι της πανδημίας, εισήγαγε 124 μέτρα στην Ταϊβάν για ναεμποδίσει την εξάπλωση, χωρίς καθυστέρηση. Πρόσφατα έστειλε 10 εκατομμύρια μάσκες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ξανανοίξει κέντρα ημερήσιας φροντίδας και σχολεία για τους μαθητές της πρώτης έως της πέμπτης τάξης Δημοτικού στις 15 Απριλίου, αν οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων του κορονοϊού παραμείνουν σταθεροί, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.
“Πιθανόν θα είναι μια προσπάθεια σαν να περπατούμε σε σκοινί. Αν σταθούμε ακίνητοι κατά μήκος του δρόμου θα πέσουμε και αν περπατήσουμε πολύ γρήγορα, μπορεί να αποτύχουμε. Για αυτό το λόγο, πρέπει να κάνουμε ένα προσεκτικό βήμα τη φορά”, δήλωσε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Παράλληλα, παρότρυνε όλους τους πολίτες της χώρας να συνεχίζουν να τηρούν τις οδηγίες της κυβέρνησης για κοινωνική αποστασιοποίηση και τους κανόνες υγιεινής. Υπενθυμίζεται πως η σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει καταγράψει 187 θανάτους λόγω κορονοϊού, ήταν ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που επέβαλαν μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση.
Η Ισλανδία των 365.000 ανθρώπων έδειξε στον πλανήτη πως μπορεί μία μικρή αλλά σύγχρονη χώρα να διαχειριστεί άκρως αποτελεσματικά την κρίση του κορονοϊού. Κλειδί, τα τεστ. Εν έτει 2020 το ίδιο τολμηροί αλλά και διορατικοί αποδείχθηκαν στην κρίση του κορονοϊου. Θύματα υπάρχουν, κρούσματα επίσης (και μάλιστα είναι πολλά αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας) αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τα προβλήματα ήδη επαινείται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και συνιστά πρότυπο. Η Jakobsdóttir είναι η νεότερη πρωθυπουργός της Ευρώπης
Στις 10 Απριλίου, έγινε γνωστό ότι η Ισλανδία έχει ήδη εξετάσει για τον ιό το 10% των πολιτών της! Να μιλήσουμε και με νούμερα, έτσι ώστε να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητό. Εχουν υποβληθεί σε τεστ 34635 πολίτες σε σύνολο πληθυσμού (με στοιχεία Δεκεμβρίου του 2019) 364260 ανθρώπων και έχουν εντοπιστεί 1689 κρούσματα. Στην Ελλάδα, για να υπάρχει μία σύγκριση με τα καθ’ημάς, έχουν διενεργηθεί 37344 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 2081 κρούσματα σε πληθυσμό που ανέρχεται γύρω στα 11 εκατομμύρια.
To στοιχείο φέρνει και το εξής παράδοξο. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ισλανδία έχει πάρα πολλά κρούσματα, 1 για κάθε 245 κατοίκους, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο αλλά αυτό ουδόλως ανησυχεί διότι οφείλεται στα άφθονα τεστ τα οποία έγιναν στο γενικό πληθυσμό. Οι αρχές έτσι έχουν καταφέρει να χαρτογραφήσουν την εξάπλωση του ιού αντλώντας στοιχεία από ένα πολύ μεγάλο δείγμα και παίρνουν τα ανάλογα μέτρα. Οι θάνατοι είναι λίγοι, μόλις 7, τα νοσοκομεία δεν δέχονται μεγάλο βάρος ασθενών και το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά, γεγονός που χαρίζει εμπιστοσύνη στους πολίτες.