Skip to main content

Το 1966 ο Γιάννης Τσαρούχης ζωγράφισε τη μοναδική προσωπογραφία της Τζένης Καρέζη, ένα πίνακα ανεκτίμητης αξίας που αποτύπωσε τη μοναδική ομορφιά της αγαπημένης ελληνίδας ηθοποιού!

Ο πίνακας κοσμεί σήμερα τους διαδρόμους του δεύτερου ορόφου της Βουλής των Ελλήνων και θεωρείται ένας από τους πολλούς θησαυρούς που υπάρχουν στο κτίριο της Βουλής.

ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Ο πίνακας είναι ζωγραφισμένος με λάδι σε μουσαμά.Τα χρώματα λαδιού είναι το πιο κλασικό υλικό ζωγραφικής για πίνακες. Όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι πού έμειναν στην ιστορία χρησιμοποίησαν λάδια για τα αριστουργήματά τους. Τα λάδια στην αρχή τα παρασκεύαζαν οι καλλιτέχνες μόνοι τους κι αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους. Κάθε ένας είχε δικές του συνταγές και υλικά που κρατούσαν μυστική τη σύνθεση των χρωμάτων που χρησιμοποιούσε και αυτό αποτελούσε μέρος της αξίας του έργου του. Επίσης έπρεπε να βρουν συστατικά τέτοια που εκτός από την δημιουργία της απόχρωσης που επιθυμούσαν, έπρεπε να δίνουν αντοχή στο χρόνο και ανθεκτικότητα  στους πίνακές τους.  

Ο Τσαρούχης αγαπούσε την ελληνίδα ηθοποιό και ήταν από τις λίγες προσωπικότητες που θαύμαζε για την ομορφιά και το έργο της.Ο πίνακας αυτός ανήκει σε μια σειρά προσωπογραφιών της γνωστής ηθοποιού.

τσαρουχης

Ο Γιάννης Τσαρούχης με μοντέλο που ποζάρει για τον πίνακά του

Ο διεθνούς φήμης Γιάννης Τσαρούχης μικρός ήθελε να γίνει ακροβάτης ή δεσπότης, αλλά ποτέ δε σκεφτόταν να γίνει ζωγράφος αν και συνεχώς ζωγράφιζε με παστέλ σε μεγάλα χαρτόνια. Εξάλλου, οι γονείς του τον εμπόδιζαν. Η μάνα του θεωρούσε ότι λερώνει το σπίτι με τη ζωγραφική, και ο πατέρας του ότι δεν είναι σοβαρά αυτά που κάνει. Τον ήθελε  δικηγόρο ή  χημικό. 

Από το 1920 που ο Τσαρούχης ήταν 10 χρ. και μέχρι το 1925, επειδή οι γονείς του αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στη Ελβετία προς χάρη της άρρωστης μικρής τους κόρης, φιλοξενήθηκε μαζί με τον μεγάλο του αδελφό Μάριο στη πολυτελή βίλα της θείας του (αδελφή της μάνας του) Δέσποινας Μεταξά. Της γνωστής πολιτικής οικογένειας Μεταξά. Τότε ξεκίνησε να ζωγραφίζει με ακουαρέλα και να εγκαταλείπει τα παστέλ που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε. «Από τότε θυμάμαι, δε ζωγράφιζα ποτέ μου με ευκολία και με αγωνία έπιανα τα πινέλα». Τότε πήρε κάποια μαθήματα από έναν Γάλλο ζωγράφο ονόματι Πίκ που θεωρούσε τον Τσαρούχη ανεπιτήδευτο μαθήσεως και σταμάτησε ναζί  του. Όμως ο μικρός Τσαρούχης συνέχισε να ζωγραφίζει εντατικότερα και τα πάντα εκ του φυσικού. Ο ίδιος έλεγε,  ότι  το σπίτι του Μεταξά δεν είχε καθόλου πίνακες στους τοίχους παρά έναν που παρίστανε ένα στρατιώτη που λεγόταν ότι σκοτώθηκε.

καρεζη

Από τη σειρά προσωπογραφιών της Τζένη Καρέζη

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!