Skip to main content

Τον Μάρτιο του  2015 η πιο πολύνεκρη τραγωδία στην ιστορία των ριάλιτι στέρησε από τη ζωή μια σπουδαία γυναίκα και αθλήτρια που απέδειξε ότι η ιστιοπλοΐα δεν ήταν θέμα τεστοστερόνης.

Στα 57 της η Αρτό ήταν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του αθλητισμού στη Γαλλία. Η μόνη γυναίκα ιστιοπλόος που πέρασε με επιτυχία από τη διαδρομή για το ρούμι (Route du Rhum), διασχίζοντας μόνη τον Ατλαντικό με το σκάφος της το 1990.

Πέρασε 14 μέρες, 10 ώρες και 10 λεπτά, μόνη στη θάλασσα, παλεύοντας μόνο το πηδάλιό της ανάμεσα στα κύματα, αφού ο αυτόματος πιλότος της και το ραντάρ της βγήκαν εκτός λειτουργίας. Τότε η Φλοράνς Αρτό απέδειξε ότι η ιστιοπλοΐα δεν ήταν θέμα τεστοστερόνης. Μπήκε με θράσος σε ένα εντελώς ανδρικό άθλημα και απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν.

Στη Γαλλία, της έδωσαν τον τίτλο της μικρής νύφης του Ατλαντικού, ήταν η ηρωίδα τους.

Είχε κερδίσει δύο φορές, το 1978 και το 1990, το βραβείο Μπεριλού της γαλλικής Ακαδημίας, το οποίο απονέμεται σε γυναίκες αθλήτριες. 

φλοράνς αρτό

Ο θάνατος της είχε ξαναχτυπήσει την πόρτα

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο θάνατος της χτύπησε την πόρτα. Στα 17 της είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και είχε βυθιστεί σε κώμα από το οποίο βγήκε σχεδόν παράλυτη και παραμορφωμένη. Έξι μήνες νοσηλείας στο νοσοκομείο Garches και δύο χρόνια οδυνηρής ανάρρωσης αργότερα, επανήλθε δηλώνοντας ότι αισθανόταν πολύ τυχερή.

«Η μικρή νύφη του Ατλαντικού»

Στα 57 της η Αρτό ήταν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του αθλητισμού στη Γαλλία. Η μόνη γυναίκα ιστιοπλόος που πέρασε με επιτυχία από τη διαδρομή για το ρούμι (Route du Rhum), διασχίζοντας μόνη τον Ατλαντικό με το σκάφος της το 1990.

Πέρασε 14 μέρες, 10 ώρες και 10 λεπτά, μόνη στη θάλασσα, παλεύοντας μόνο το πηδάλιό της ανάμεσα στα κύματα, αφού ο αυτόματος πιλότος της και το ραντάρ της βγήκαν εκτός λειτουργίας. Τότε η Φλοράνς Αρτό απέδειξε ότι η ιστιοπλοΐα δεν ήταν θέμα τεστοστερόνης. Μπήκε με θράσος σε ένα εντελώς ανδρικό άθλημα και απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν.

«Πρέπει να φύγω»

Ο πατέρας της την μεγάλωσε λέγοντάς της ιστορίες μεγάλων ναυτικών, και η Φλοράνς είχε γευτεί από νωρίς τις χαρές της ανοικτής θάλασσας. Ένα πρωινό άφησε ένα σημείωμα στο μαξλάρι της: «Πρέπει να φύγω». Αφησε την ασφάλεια του σπιτιού της στα 19 και ξεκίνησε μαθήματα σε ιστιοπλοϊκό όμιλο. Στα 21 της μπήκε στον μαγικό κόσμο της Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Το 1978 ήταν η νεότερη αθλήτρια που πήρε μέρος στο «Route du Rhum» και της έδωσαν το παρατσούκλι «η μικρή νύφη του Ατλαντικού. Τότε τερμάτισε στην 11η θέση.

«Χάθηκε στη θάλασσα»

Την μεγαλύτερη περιπέτεια στη θάλασσα, την έζησε το 2011. Τη νύχτα του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου και ενώ έπλεε 15 χλμ από τη στεριά, έπεσε στην παγωμένη θάλασσα. Ευτυχώς είχε μαζί της ένα αδιάβροχο κινητό τηλέφωνο που είχε αγοράσει λίγο πριν την αναχώρησή της. Κάλεσε τη μητέρα της και της είπε να ειδοποιήσει τις αρχές. Χάρις στο κινητό της τηλέφωνο που εκτός από αδιάβροχο είχε και φακό, η Φλοράνς Αρτόντ εντοπίστηκε περίπου 2 ώρες μετά το τηλεφώνημα στη μητέρα της. Το επεισόδιο αυτό ήταν η μεγαλύτερη φοβία της.

«Υποφέρω όταν δεν κάνω ιστιοπλοΐα»

Το 1993 γέννησε την κόρη της Μαρία. Παρά την απουσία της από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, η καρδιά της ήταν πάντα στη θάλασσα: «Υποφέρω όταν δεν κάνω ιστιοπλοΐα» είπε σε μια συνέντευξή της, χαρακτηρίζοντας τη ζωή της «άτακτη και περιπετειώδη». 

Παράλληλα, η Φλοράνς Αρτόντ είχε παλέψει για να εμπνεύσει όσο περισσότερες γυναίκες μπορούσε να μπουν στο άθλημα της ιστιοπλοΐας, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη χορηγών που  θα επέτρεπε σε αθλητές να συνεχίσουν όσα εκείνη ξεκίνησε.

«Ο Ιησούς είναι το είδωλό μου!»

Πρόσφατα, απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει στον Θεό, είχε πει ότι «όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα, μόνος μέσα στην απεραντοσύνη, νιώθεις την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι απέραντο, κάτι αιώνιο… Ο Ιησούς είναι το είδωλό μου».

«Αύριο θα είμαστε όλοι νεκροί»

Για το καλοκαίρι του 2015 προγραμμμάτιζε να λάβει συμμετοχή σε αγώνες κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Αφρικής, της Ιταλίας και της Ιβηρικής Χερσονήσου, φτάνοντας μέχρι το Μονακό, ενώ υπολόγιζε να αποσυρθεί σε λίγα χρόνια.

Ωστόσο, πάντα πίστευε ότι δεν πρέπει να κάνουμε σχέδια για το αύριο, κάτι που είχε καταλάβει από μικρή, μετά το τροχαίο ατύχημα που την είχε βάλει σε κώμα. Είχε χαραγμένο στο μυαλό της ένα μότο που επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία: «Αύριο θα είμαστε όλοι νεκροί».

argentina-708_0

 

Το απρόσμενο τέλος 

Η Φλοράνς πέθανε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο ριάλιτι «Dropped» όπου ήθελε να δοκιμάσει τα όριά της, ακόμα μια φορά. Αλλά αυτή η φορά ήταν η τελευταία.Δέκα νεκροί ήταν ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος που σημειώθηκε στην Αργεντινή όταν δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Συγκεκριμένα, μεταξύ των νεκρών ήταν η κολυμβήτρια Καμίλ Μουφά, κάτοχος τριών oλυμπιακών μεταλλίων στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, και ο χάλκινος oλυμπιονίκης της πυγμαχίας το 2008 στο Πεκίνο Αλεξίς Βαλτίν. Νεκρή ήταν όμως και  η περίφημη ιστιοπλόος Φλοράνς Αρτό, η αποκαλούμενη «μικρή σύντροφος του Ατλαντικού».

Η πιο πολύνεκρη τραγωδία στην ιστορία των ριάλιτι

H συντριβή των δύο ελικοπτέρων που προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανθρώπων νωρίτερα σήμερα στην Αργεντινή στη διάρκεια των γυρισμάτων του παιχνιδιού περιπέτειας “Dropped”, είναι η πιο πολύνεκρη τραγωδία που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των τηλεριάλιτι.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε επίσημα και από το γραφείο του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα. «Είμαι συγκλονισμένος για τους φίλους μου, Τρέμω, είμαι τρομοκρατημένος, δεν μπορώ να βρω λέξεις» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Tweeter o Σιλβέν Βιλτόρ, ο Γάλλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής που ήταν μέλος του καστ σε αυτό το τηλεοπτικό ριάλιτι σόου.

Τα γυρίσματα του τηλεοπτικού προγράμματος με τίτλο “Dropped” που ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου στην Ουσουάια, μια περιοχή της Παταγονίας στο νότιο άκρο της Αργεντινής, δεν ολοκληρώθηκαν και όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στη Γαλλία.

Αρκετοί ακόμη υποψήφιοι σε ριάλιτι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων εκπομπών επιβίωσης, που είναι δημοφιλή σε πολλές χώρες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και θέτουν μερικές φορές τους υποψήφιους σε σοβαρή δοκιμασία.

Στη Γαλλία, το 2013 το παιχνίδι επιβίωσης “Koh-Lanta” την παραγωγή του οποίου έκανε όπως και του “Dropped” για το TF1 η εταιρία ALP, είχε διακοπεί μετά τον θάνατο ενός υποψηφίου, του Ζεράρ Μπαμπέν, από οξύ καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της 13ης περιόδου ενώ ακολούθησε η αυτοκτονία του γιατρού του προγράμματος. Έκτοτε, η εκπομπή προβλήθηκε στη μικρή οθόνη το περασμένο φθινόπωρο.

Τον Μάιο του 2009, ένας υποψήφιος της βουλγαρικής εκδοχής του παιχνιδιού επιβίωσης “Survivor” ο Νόντσο Βοντενιτσάροφ, 53, υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο σε νησί των Φιλιππίνων κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Μερικούς μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια του πακιστανικού “Survivor”, ένας από τους υποψηφίους, ο Σάαντ Χαν, 32 ετών, πνίγηκε μπροστά στις κάμερες και στα μάτια των άλλων υποψηφίων, ενώ γίνονταν τα γυρίσματα μιας δοκιμασίας κολύμβησης στην Ταϊλάνδη. Έπρεπε να διασχίσει τη λίμνη της Μπανγκόκ κολυμπώντας και κουβαλώντας μια τσάντα επτά κιλών.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/195340/tragodia-stin-argentini-sygkroysi-elikopteron-ston-aera-me-10-nekroys-anamesa-toys

Πηγές:
 
fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!