Το έργο του Μπέρναρντ Σο «Πυγμαλίων», μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή του Πάνθεον ως μιούζικαλ με τον τίτλο «Ωραία μου κυρία» (σ.σ.: My fair lady). Η διασκευή του σεναρίου έγινε από τον Άλαν Τζέι Λέρνερ, ενώ τα τραγούδια γράφτηκαν από το συνθέτη Φρέντερικ Λέβε σε στίχους του Λέρνερ. Η ιστορία αναφέρεται στη ζωή της Ελίζας Ντούλιτλ, μίας φτωχής κοπέλας που πουλάει λουλούδια στο δρόμο. Η τυχαία γνωριμία της με τον καθηγητή γλωσσολογίας Χένρι Χίγκινς θα γίνει η αφορμή για τη μεταμόρφωσή της σε μία κομψότατη γυναίκα με καλλιέργεια και τρόπους. Στην πορεία της εκπαίδευσής της θα ερωτευτεί τον καθηγητή Χίγκινς και εκείνος θα ανταποκριθεί στα συναισθήματά της, σύμφωνα με την ταινία ενώ στο θεατρικό έργο του Μπέρναρντ Σο η Ελίζα καταλήγει με τον Φρέντι και μάλιστα ο Σο είχε γράψει μία ολόκληρη έκθεση που εξηγούσε για ποιο λόγο επέλεξε αυτό το τέλος. Το συγκεκριμένο έργο υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο Μπρόντγουεϊ στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Το ρόλο της Ελίζας Ντούλιτλ ερμήνευε η Τζούλι Άντριους ενώ ο Ρεξ Χάρισον ερμήνευσε το ρόλο του καθηγητή Χίγκινς τόσο στο θέατρο όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου (Στην ταινία έχει δίπλα του την Όντρεϊ Χέπμπορν) σε σκηνοθεσία Τζορτζ Κιούκορ. Νωρίτερα το 1938 ο «Πυγμαλίωνας» του Σο είχε μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τους Λέσλι Χάουαρντ και Γουέντι Χίλερ. Φυσικά το έργο βασίζεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας. Ο Πυγμαλίωνας, ο βασιλιάς της Κύπρου, ήταν ξακουστός γλύπτης. Ανάμεσα στα αγάλματα που σμίλεψε ήταν και το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, την ώρα που αναδύεται μέσα από τα νερά… Όταν αντίκρισε το έργο του τότε συνειδητοποίησε ότι από τη ζωή του έλειπε η Αγάπη και μια γυναίκα για να της αφοσιωθεί και εξομολογήθηκε το παράπονό του στη θεά Αφροδίτη. Κάποια στιγμή του έστειλαν ένα κομμάτι μάρμαρο από την Πάρο. Σε αυτό το μάρμαρο σμίλεψε μια γυναίκα γεμάτη χάρη, με γυμνά μπράτσα και ένα διάφανο πέπλο διπλωμένο πάνω στους ώμους της, καρφιτσωμένο με πόρπη. Όταν τελείωσε το έργο του το κοιτούσε και το θαύμαζε. Η γυναίκα που είχε πλάσει ήταν σαν ζωντανή. «Γαλάτεια», ψιθύρισε και λιποθύμησε. Τότε μπήκε στο δωμάτιο η θεά Αφροδίτη κι απόθεσε στο κεφάλι της Γαλάτειας ένα λουλουδένιο στεφάνι. Το άγαλμα υποκλίθηκε και χαμογέλασε στη θεά. Το άλλο πρωί ο Πυγμαλίωνας κίνησε για τ’ ακρογιάλι, όπου υπήρχε ο βωμός της Αφροδίτης για να της κάνει θυσία. Στη συνέχεια επέστρεψε στο εργαστήρι του και ξανακοίταξε το άγαλμα. Η Γαλάτεια κούνησε το κεφάλι χαμογελαστή και άπλωσε τα χέρια της να τον αγκαλιάσει.
Για την ιστορία, στην Ελλάδα το θεατρικό έργο «Ωραία μου κυρία» είχε ανεβάσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Επρόκειτο για ένα ρόλο που την καθιέρωσε στο θέατρο Μουσούρη το 1959 (καθηγητής Χίγκινς Κώστας Μουσούρης), το έπαιξε μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ το 1973, ήταν από τα πρώτα λαμπερά μιούζικαλ το 1977 (καθηγητής Χίγκινς Άγγελος Αντωνόπουλος) και γιόρτασε τα 40 χρόνια της στο θέατρο το 1993 (καθηγητής Χίγκινς Στέφανος Ληναίος).
Φέτος στην σκηνή του Πάνθεον το σκηνοθετεί και κάνει τη μετάφραση ο Αλέξανδρος Ρήγας που διατηρεί το μέτρο, κάνει μία σφιχτή και πειθαρχημένη σκηνοθεσία, χωρίς περιττές κορώνες, χωρίς να πλατειάζει. Δημιουργεί μία παράσταση με ρυθμό και σωστή καθοδήγηση απέναντι στους ηθοποιούς του. Η μετάφραση είναι πολύ καλή και τηρεί τις ισορροπίες με το αγγλικό κείμενο αλλά μας έλειψε λίγο εκείνο το «the rain in Spain stays mainly in the plain» σε κάποια ελληνική του απόδοση…
Τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη εντυπωσιάζουν και πραγματικά αποτελούν ένα από τα συν της παράστασης. Το ίδιο και τα κουστούμια του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη που είναι κομψότατα και στιλάτα, σύμφωνα με την εποχή που διαδραματίζεται η υπόθεση του έργου. Οι φωτισμοί από τον Χρήστο Τζιόγα άψογοι και προσεγμένοι. Ενώ η μουσική επιμέλεια από τους Αλέξανδρο Ρήγα και Ησαϊα Ματιάμπα εντυπωσιάζει.
Η Δήμητρα Ματσούκα στο ρόλο της Ελίζας Ντούλιτλ δίνει ρεσιτάλ. Είναι ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της, ενώ είναι εμφανές ότι η ηθοποιός έχει δουλέψει πάρα πολύ για να τον χτίσει καθώς δεν της ξεφεύγει ούτε η λεπτομέρεια.
Ο Κώστας Κόκλας, στο ρόλο του καθηγητή Χίγκινς, αποδεικνύει ότι ένας καλός ηθοποιός μπορεί να μεταμορφωθεί με άνεση από λαϊκό χασάπη σε άγγλο τζέντλεμαν και να δώσει μία ενδιαφέρουσα και δυνατή ερμηνεία.
Η Μπέτι Λιβανού με τη χάρη και την ομορφιά που τη διακρίνει αλλά και με τις υποκριτικές της ικανότητες ενσαρκώνει τέλεια την κυρία Χίγκινς.
Ο Παύλος Χαϊκάλης αν και σε κάποια σημεία είναι λίγο αδύναμος, τελικά βρίσκει το ρυθμό του ως συνταγματάρχης Πρίτσαρντ.
Η Χριστίνα Θεοδωροπούλου ως κυρία Εϊνσφορντ Χιλ δίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία στο ρόλο της.
Ο Ορέστης Τζιόβας ως Φρέντι ήταν αρκετά καλός και προσέδιδε στο ρόλο του αυτόν τον νεανικό αυθορμητισμό που απαιτεί.
Να σημειώσω ότι μας εξέπληξε η Γαλήνη Τσεβά με τη μεταμόρφωσή της σε γκριζομάλλα κυρία της καλής κοινωνίας.
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος παίζει κυριολεκτικά στο «γήπεδό» του, υποδυόμενος τον μπαγασάκο πατέρα της Ελίζας, τον Άλφρεντ Ντούλιτλ με εξαιρετική άνεση και πειστικότητα.
Ο Ησαϊας Ματιάμπα εντυπωσιάζει με τις φωνητικές του ικανότητες.
Εν κατακλείδι πρόκειται για μία παράσταση που σέβεται το θεατή, παρακολουθείται με ευχαρίστηση και είναι πολύ καλά δουλεμένη από τους συντελεστές της.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Ρήγας
Σκηνικά : Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ρήγας, Ησαΐας Ματιάμπα
Φωτογραφίες παράστασης: Βαγγελής Κυρής, Μιχάλης Τερζάκης
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Σταμάτης Πατρώνης, Μαρία Οικονομίδη
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κόκλας, Δήμητρα Ματσούκα, Παύλος Χαϊκάλης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Ορέστης Τζιόβας, Ησαϊας Ματιάμπα, Περικλής Αλμπάνης, Γαλήνη Τσεβά, Θωμάς Παλιούρας, Ιάσων Παπαματθαίου και ο Αντώνης Καφετζόπουλος.
Στον ρόλο της κυρίας Χίγγινς η Μπέτυ Λιβανού
Συμμετέχουν 10 ακόμα ηθοποιοί
Pantheon Theatre., Πειραιώς 166, Γκάζι, Αθήνα, GR
Phone: 2103471111
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 20:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00
Προπώληση
Hλεκτρονικά μέσω https://buy.tickethour.com/, http://www.theatrikesskines.gr
Τηλεφωνικά: 210 – 8938250
Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ
και στα ταμεία του θεάτρου ΠΑΝΘΕΟΝ
(Πειραιώς 166 Ταύρος, τηλ: 2103471111, ώρες 10:00-22:00)
Για ομαδικές κρατήσεις ισχύουν ειδικές τιμές. Επικοινωνία στο 210 – 3638264