Skip to main content

1o Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας | Athens Suitcase Festival

Θέατρο Προσκήνιο

Από 8 έως 27 Οκτωβρίου

Το θέατρο ταξιδεύει μέσα σε μια βαλίτσα

Το Φεστιβάλ Βαλίτσας/Athens Suitcase Festival πραγματοποιείται για πρώτη φορά από τον σκηνοθέτη Νίκο Χατζηπαπά και με όραμα την ολοκληρωμένη θεατρική καλλιτεχνική εμπειρία προσδοκά να ταξιδεύει κάθε χρόνο «κουβαλώντας» μέσα σε μια βαλίτσα παραστάσεις που παίχτηκαν, παίζονται αλλά και πρόκειται να παιχτούν. Μέσα σε 20 μέρες θα παρουσιαστούν παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου, χοροθεάτρου καθώς επίσης σεμινάρια και workshops. Πρόκειται για δρώμενα που τα σκηνικά, ο σκηνικός χώρος και όσα «ντύνουν» μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση χωράνε σε μια συμβατική βαλίτσα. Το θέατρο είναι ταξίδι τόσο για τους συντελεστές όσο και για τους θεατές. Για τους συντελεστές μιας παράστασης είναι εμπειρία, εξερεύνηση, έκφραση, και για τους θεατές ταξίδι αφύπνισης συναισθημάτων. Στόχος είναι να αποδειχθεί ότι το θέατρο είναι πρώτα «λόγος». Ο λόγος ως «σημείο» και φθόγγοι, οι παύσεις και η σιωπή, οι εκφράσεις του σώματος και του προσώπου, οι κινήσεις, και έπειτα έρχεται όλο το υπόλοιπο για να μιλήσουμε για μια ολοκληρωμένη παράσταση. Οι ομάδες και οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος θα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους, θα τακτοποιήσουν τα σκηνικά τους και θα μας ταξιδέψουν στον όμορφο κόσμο της τέχνης του θεάτρου. Το Φεστιβάλ Βαλίτσας / Athens Suitcase Festival θα έχει και διαγωνιστικό μέρος. Η παράσταση της ομάδας που θα ξεχωρίσει θα λάβει ως έπαθλο από την κριτική επιτροπή την διαθεσιμότητα μιας μέρας την εβδομάδα του Θεάτρου Προσκήνιο για την φθινοπωρινή σεζόν. Το βραβείο θα δοθεί κατά την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει party, ενώ, κατά την τελετή έναρξης την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου οι ομάδες θα παρουσιάσουν την παράστασή τους και θα ακολουθήσει live μουσική βραδιά.

Στο 1ο Φεστιβάλ Βαλίτσας/Athens Suitcase Festival συμμετέχουν οι παραστάσεις: «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σπηλιόπουλου, «Το πηγάδι» σε κείμενο του Νίκου Ευσταθιάδη και σκηνοθεσία του Γιάννη Πετσόπουλου από την ομάδα «MaximaCulpa», «Ανωνύμων πάθη» σε θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή από το Θέατρο «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ», «Ισμήνη και Καλυψώ» σε σκηνοθεσία της Έφης Μεράβογλου από τη θεατρική ομάδα “92 Art”, «Ιστορία του ζωολογικού κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι σε σκηνοθεσία του Λάζαρου Ανδριώτη, «Στη σκοινί» μουσικοθεατρική performanceτης Ζώγιας Σεβαστιανού, «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη, «Η τέλεια γυναίκα» του Ιάκωβου Μυλωνά σε σκηνοθεσία της Μαρίας Κωνσταντάρου, Live, Love, Rideσε κείμενο και σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου, «Ο Ζαχαροζυμωμένος» από την ομάδα «Πράσσειν Άλογα», «Όσα ποτέ δεν είπα» της θεατρικής ομάδας «Νέα Ισπανική Σκηνή» σε σκηνοθεσία του Στυλιανού Ροδαρέλη, «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημόνευμα» σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου, και «Η ιστορία του Κοντορεβυθούλη αλλιώς» από τη θεατρική ομάδα Τσόκαρα.

Δυναμική επίσης συμμετοχή έχουν τα σεμινάρια τα workshops και οι διαλέξεις για την τέχνη του θεάτρου: Where is your fuckin clownworkshopτης Κατερίνας Βαρδακαστάνη, «Εισαγωγή στην εκφραστική μάσκα» σεμινάριο της Ειρήνης Αμπουμόγλι, «Κούκλα και σώμα ηθοποιού, εμψύχωση και κατασκευή» σεμινάριο από το Εικαστικό θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα», “Psychosocial Jerksσεμινάριο του Σπύρου Ξένου, και το «Το σουρεαλιστικό θέατρο του Λόρκα» διάλεξη του Στυλιανού Ραδαρέλη της Θεατρικής ομάδας «Νέα Ισπανική Σκηνή» και «Διαδρομές της φωνής», workshop της Κόριννας Λατέλη.

κλα και σώμα ηθοποιού, εμψύχωση και κατασκευή» 30€, «Το σουρεαλιστικό θέατρο του Λόρκα»: δωρεάν είσοδος. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | Πέμπτη 8 Οκτωβρίου – Τρίτη 27 Οκτωβρίου

Τελετή Έναρξης | Πέμπτη 8 Οκτωβρίου: Θα ξεκινήσει στις 19:30 με Happening από Μέλη της Ομάδας Helix Μυρτώ Παπαδοπουλου και Αγγελική Δεληγιάννη. Στην Τελετή έναρξης οι ομάδες και οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το έργο τους. Θα ακολουθήσει Μουσική live βραδιά. Ο Anamateur, ο γνωστός πιανίστας και τραγουδιστής που αναβιώνει το κωμικοτραγικό στοιχείο της jazz, θα ερμηνεύσει τραγούδια από τα δυο πρώτα του musicals.

Τελετή Λήξης & Απονομή βραβείων | Τρίτη 27 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει party

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

«Ο Τελευταίος Γελωτοποιός»

Ένα κείμενο του Μάριου Ποντίκα από τα πεζογραφήματα “Κουταμάρες” Α΄ΤΟΜΟΣ των Εκδόσεων Γαβριηλίδης. Παίζει ο Δημήτρης Κακαβούλας

Ολιγόλεπτη παράσταση που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του φεστιβάλ

«Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» 16/10 (20.00) | 17/10 (20.00) | 18/10 (21.00)

Θεατρικός μονόλογος με κεντρικό θέμα τη διαδήλωση του καθενός για την τελική επικράτηση των ονείρων, με τη μεγάλη πλάνη και σιγουριά, ότι ο κόσμος θ΄αλλάξει. Απέναντι στον διαδηλωτή παραμονεύει πάντα η εξουσία πάνοπλη και κραταιά, αλλά ταυτόχρονα τόσο γυμνή και ασταθής μπροστά στη δύναμη και την “πραγματικότητα” της φαντασίας. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Παναγιώτης Σπηλιόπουλος έχει αποφοιτήσει από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Περίακτος», έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά σήριαλ. Το 2004 δημιούργησε τη θεατρική ομάδα του ΤΕΙ “το τρίτο κουδούνι” με συμμετοχή πανελλαδικά σε Φεστιβάλ και Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το κείμενο υπογράφει ο Δημήτρης Λέντζος και τη μουσική ο Μιχάλης Τερζής.

Συντελεστές Κείμενο: Δημήτρης Λέντζος / Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Παναγιώτης Σπηλιόπουλος /Μουσική: Μιχάλης Τερζής/ Τραγούδι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Ανδρουλάκης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης /Φωτισμός   Χριστίνα Καμμά /Φωνές: Θεατρική ομάδα ΤΕΙ Αθήνας “το τρίτο κουδούνι”.

Διάρκεια παράστασης: 70’.

 

«Το πηγάδι» 14/10 (21.00) |15/10 (19.00)

Η ιστορία τοποθετείται στον κυριολεκτικό αλλά και συμβολικό κόσμο ενός πηγαδιού. Το πηγάδι αυτό φτιάχτηκε για να κυκλώσει και να απομονώσει την απόλυτη αγάπη αυτού και αυτής. Να την απομονώσει από ένα κόσμο που δε μπορεί ούτε να καταλάβει, ούτε να δεχτεί το δικό τους τρόπο σκέψης. Ένα κόσμο που «φυτεύει πολυκατοικίες, χτίζει δέντρα, ευνουχίζει παιδιά και γεννάει μηχανές». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Πετσόπουλος και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αγγελική Δημοπούλου και Νίκος Ευσταθιάδης. Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα MaximaCulpa δημιουργήθηκε από καλλιτέχνες που έχοντας συνεργαστεί για πολλά χρόνια στα πλαίσια διαφόρων παραγωγών, διαμόρφωσαν ένα κοινό αισθητικό και σκηνικό κώδικα και ένιωσαν την ανάγκη να μετουσιώσουν τη συγγένεια αυτή σε ένα νέο καλλιτεχνικό σχήμα.

Συντελεστές Κείμενο: Νίκος Ευσταθιάδης /Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Πετσόπουλος/ Μακιγιάζ: Ασπασία Βλάχου/Παίζουν: Δημοπούλου Αγγελική, Νίκος Ευσταθιάδης

Διάρκεια παράστασης: 70’

«Ανωνύμων πάθη» 15/10 (22.00) |16/10 (22.00) | 17/10 (20.00)

Μια πραγματική ιστορία με ήρωες που έζησαν στο Ηράκλειο Κρήτης. Ιστορία που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κώστα Αρβανιτάκη “Οι Καπελιέρες” (1987). Μέσα από τη πραγματική ιστορία της ζωής της Βηθλεέμ Παπουδάκη, που στις αρχές του 20ου αιώνα μετακομίζει από τη πόλη που μεγάλωσε τα Χανιά, στο Ηράκλειο, παρακολουθούμε όλη την ιστορία της νεώτερης Κρήτης αλλά και της πόλης του Ηρακλείου. Το Θέατρο «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ» ιδρύθηκε το 1991 και έχει σκοπό να προτείνει στο κοινό, νέους θεατρικούς κώδικες. Γι’ αυτόν τον λόγο πειραματίζεται βάζοντας σε δοκιμασία παραδεδεγμένες αρχές του θεάτρου. Από το 2000 το θέατρο «μετακομίζει» συνειδητά από την Αθήνα στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη πεποίθηση ότι η «θεατρική άνοιξη» μπορεί να έρθει από την περιφέρεια. Το θέατρο έχει πάρει μέρος σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ θεάτρου σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική και έχει βραβευτεί (Ρωσσία, Ιράν).

Συντελεστές Θεατρική Διασκευή, Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής /Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Στρατάκη

Παραγωγή: Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ / Παίζουν: Ειρήνη Κουτσάκη: (Βηθλεέμ) Αντώνης Διαμαντής: (Χρήστος) Μαρία Λούκα: (Παρασκευή) /Τραγουδά και παίζει κρουστά η Μαρία Λούκα /Ζωντανή μουσική (πιάνο, πνευστά, λύρα): Γιώργος Ζαχαριουδάκης

Διάρκεια παράστασης 1 ώρα 20’

«Ισμήνη και Καλυψώ» 21/10 (19.00) | 22/10 (21.00)

Δυο παιδιά 3 και 5 ετών βίωσαν την εγκατάλειψη, τον φόβο και την μοναξιά με μια μητέρα αλκοολική, ανίκανη να μεγαλώσει τα παιδιά της. Η γιαγιά τα βρήκε ύστερα από μαρτυρίες γειτόνων σε άθλια κατάσταση και τα κράτησε εκείνη. Η ζωή τους έμοιαζε φυσιολογική, αλλά δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό που δεν φαίνεται. Η art and media zone έχει κάνει αρκετές παραγωγές μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων και το «Dreamville», «Iraq- 9 partsofdesire», «Ισμήνη & Καλυψώ», «Gameover» κ.α. Δυο παραγωγές ήδη συμμετείχαν σε Διεθνή φεστιβάλ στην Τεργέστη & στα Σκόπια. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως η Έφη Μεράβογλου, Μαρία Τσαρούχα, Πέπη Μοσχοβάκου και ο Νίκος Κατράκης.

Συντελεστές: Κείμενο-σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Μεράβογλου Έφη /Βοηθός σκηνοθέτη: Ισαβέλλα Αναστασίου/Φωτισμοί: Μαρία Μπολέτη /Παίζουν: Κατερίνα Μπουζάνη, Ντένυ Αργυροπούλου/θεατρική ομάδα “92 Art

Διάρκεια παράστασης 50’

«Ιστορία του ζωολογικού κήπου» 23/10 (22.00) | 24/10 (22.00) |25/10 (22.00)

Μονόπρακτο έργο δύο προσώπων. Ο Πήτερ είναι ένας μεσοαστός εκδότης που τα έχει όλα. Σύζυγο, δύο κόρες, δύο παπαγάλους, δύο γάτες, δύο τηλεοράσεις.

Ο Τζέρυ ζει μόνος σ’ ένα διαμέρισμα «τρύπα». Αυτή η τρύπα συνορεύει και μ’ άλλες ενοικιαζόμενες τρύπες αλλά δεν έχει καμία επαφή με τους ενοικιαστές. Ψάχνοντας απελπισμένα για μια ουσιαστική συνομιλία μ’ ένα άλλο ανθρώπινο ον καταλήγει στο Central Park της Ν. Υόρκης. Εκεί, σ’ ένα παγκάκι συναντά τον Πήτερ…

Συντελεστές Σκηνοθεσία: Λάζαρος Ανδριώτης, | Κείμενο Έντουαρντ Άλμπι| Μουσική επιμέλεια: Ορφέας Ζαφειρόπουλος| Παίζουν: Λάζαρος Ανδριώτης (Τζέρυ), Ορφέας Ζαφειρόπουλος (Πήτερ).Διάρκεια παράστασης 50’.

«Στη σκοινί» μουσικοθεατρική performance 12/10 (21.30) | 13/10 (21.30)

Η Ζώγια Σεβαστιανού ζωντανεύει γνωστούς και άγνωστους υπερβατικούς χαρακτήρες του σήμερα δεμένους με μουσικές και τραγούδια που αγαπάμε και σας καλεί να ακροβατήσετε μαζί της «στη σκοινί»! Μία σουρεαλιστική μουσική παράσταση που θα μας κάνει να γελάσουμε και να εκτονωθούμε. Η Ζώγια Σεβαστιανού αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης και έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Συντελεστές: Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Κομνηνός /Πλήκτρα: Δήμητρα Αθηναΐδου /

Κιθάρα – Μπάσο: ΑντρεαςΤρουσας /Περούκες: Μαρίνα Καμπριγιάννη /Φώτο: Γεωργία Σιέττου-Στέλιος Δανιήλ /Παίζει η Ζώγια Σεβαστιανού

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30΄

 

«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» 20/10 (21.00) | 21/10 (22.00)

Η Λίζα και η Καίτη. Ξαδέλφες και συνομήλικες. Στην αρχή του έργου είναι οκτώ χρονών,στο τέλος όμως της παράστασης έχουν πατήσει τα ογδόντα οκτώ. Στο πρώτο μέρος, το κάπως ξέγνοιαστο κι ανέμελο από πάθη, λάθη, συγκυρίες και τρικυμίες, θα τις συναντήσουμε σε διάφορα μέρη, πάντα με την νοερή-και μη-παρουσία του μεγάλου έρωτα. Τα χρόνια όμως περνούν. Μεγαλώνουν και από την φαινομενική πληρότητα, κάτι λείπει πάντα. Ανεκπλήρωτα όνειρα ή αλλότροπα πραγματοποιημένα; Οι πορείες τους τόσο αντιφατικά παράλληλες και εκείνες τόσο ακραία διαφορετικές. Μετά τα άκρα όμως βρίσκεται το μέτρο και το μέτρο στην περίπτωσή τους δεν είναι η μετριότητα, αλλά η κορύφωση.Τ ι είναι τελικά πιο δύσκολο από το να ανακαλύψεις την Αμερική σου; Πρωταγωνιστούν η Μαρία Ιωάννου και η Μαρία Θεοφιλάτου που έχουν δημιουργήσει μια ανεξάρτητη θεατρική ομάδα(2Μ). Η Μαρία Ιωάννου είναι απόφοιτη του Studio Δραματικής Τέχνης Εσωθέατρο (χρονιά αποφοίτησης 2015),με μουσικές σπουδές και έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και η Μαρία Θεοφιλάτου επίσης απόφοιτη του Studio Δραματικής Τέχνης Εσωθέατρο, επίσης με μουσικές σπουδές και συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις. Συντελεστές κείμενο: Χρύσα Σπηλιώτη | Παίζουν: Μαρία Ιωάννου, Μαρία Θεοφιλάτου

«Η τέλεια γυναίκα» 09/10 (22.00) | 10/10 (22.00)

Μια συγκινητική κωμωδία που θα μας κάνει να γελάσουμε και να δακρύζουμε συγχρόνως. Τα παιδικά χρόνια, ο πρώτος έρωτας, τα όνειρα που αφήσαμε πίσω, η ζωή που ζούμε για να είναι ευχαριστημένοι οι άλλοι, οι άπληστες σχέσεις, η μοναξιά, η έλλειψη επικοινωνίας της γλώσσας με τον εγκέφαλο, η αναζήτηση του ιδανικού, του τέλειου. Όλα αυτά μέσα απ τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που ψάχνει απεγνωσμένα την ευτυχία. Δοσμένα με πάρα πολύ χιούμορ γιατί έτσι κι αλλιώς τα σοβαρότερα πράγματα λέγονται στα αστεία. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Κωνσταντάρου και το κείμενο και η ερμηνεία του Ιάκωβου Μυλωνά. Ο Ιάκωβος Μυλωνάς σπούδασε στη σχολή του θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» με υποτροφία.Έχει παίξει στην Επίδαυρο σε πολλές παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης και έχει πάρει μέρος σε πολλά θεατρικά έργα. Έχει παίξει σε 7 κινηματογραφικές παραγωγές και σε 12 σήριαλ. Έχει γράψει δικά του θεατρικά έργα.

ΣυντελεστέςΚείμενο: Ιάκωβος Μυλωνάς |Σκηνοθεσία: Μαρία Κωνσταντάρου |Σκηνικά-Κοστούμια: Φίλιππος Παπαγεωργίου

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα

Live, Love, Ride” 23/10 (20.00) | 24/10 (20.00) |25/10 (20.00)

Ο Άγγελος και η Ζωή, δύο νέοι που τους ενώνει η αγάπη τους για τη μοτοσικλέτα, συμπορεύονται στη ζωή και στους δρόμους του κόσμου. Αναπνέουν μαζί, γνωρίζουν νέα μέρη, νιώθουν ελεύθεροι και κυρίως μαθαίνουν να κινούνται με ασφάλεια, γιατί μόνο έτσι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν.

Ο Στρατής Πανούριος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Σπούδασε Σκηνοθεσία θεάτρου στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου το 2004, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού. Επίσης, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου το 1993 και του Εργαστηρίου Νέων Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων το 1992, υπό τη διεύθυνση του Στρατή Καρρά. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Πάτρας, Αγρινίου, Κέρκυρας, στο Δημοτικό Θέατρο του Fasano στην Ιταλία, καθώς και σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

Συντελεστές Κείμενο – Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος|Παίζουν: Αγγέλικα Σταυροπούλου, Τηλέμαχος Τσώλης

Διάρκεια παράστασης 55’                                                                                                                    

«Ο Ζαχαροζυμωμένος» 18/10 (18.00)

Βασισμένο στο παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης «Η Ταρώ και ο Ζαχαροζυμωμένος σε απόδοση της Αθηνάς Μπίνιου. Η Ταρώ θα πλάσει τον ιδανικό σύντροφο των ονείρων της, τον Ζαχαροζυμωμένο, από ζυμάρι . Όμως, όταν θα παραβεί την μοναδική του επιθυμία, θα τον χάσει. Αναζητώντας τον, ωριμάζει σαν γυναίκα, για να ξανασμίξουν για πάντα, δημιουργώντας την δική τους ευτυχισμένη οικογένεια. Μια performance για παιδικό και ενήλικο κοινό, με ηθοποιό και κούκλες, διαφορετικών τεχνικών και μεγεθών. Ένα μαγικό ταξίδι σ’ ένα εικαστικό, μουσικό, ποιητικό παραμύθι με παιδική φρεσκάδα, χιούμορ και ευαισθησία. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (E.S.N.A.M. Charleville-Mezières, Γαλλία), με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Προτείνει ένα θέαμα με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Έχει κάνει δεκατέσσερις θεατρικές παραγωγές σε Αθηναϊκά Θέατρα (Εθνικό θέατρο, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, κ.α.), παρουσιάσεις σε φεστιβάλ Ελληνικά και Διεθνή(με τιμητικά βραβεία), σε δήμους και σχολεία.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο, ερμηνεία, κατασκευή κούκλας-κουστουμιού- σκηνικού: Εμμανουέλα Καποκάκη/Μουσική σύνθεση: Κώστας Mπεβεράτος/Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Τραγούδι(ηχογραφημένο): Ευτυχία Φαναριώτη |/Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»

Διάρκεια παράστασης 60’.

«Όσα ποτέ δεν είπα» 09/10 (20.00) | 10/10 (20.00)| 11/10 (21.00)

Δυο μορφές, μια γυναίκα ή δυο, λέξεις σκόρπιες, νοήματα που προβάλλουν την πάλη λογικής και έρωτα. Η συνεύρεση του άντρα, της γυναίκας, του λόγου, της κίνησης, της έκφρασης, της αρμονίας, της μουσικής. Όλα συνυπάρχουν… όλα αναζητούνται… δημιουργείται ένα παιχνίδι όπου ο ερωτισμός και η θεατρικότητα προσπαθούν να αναδειχθούν μέσα από τα σώματα των ηθοποιών, τα σκηνικά αντικείμενα και το λόγο.

Η θεατρική Ομάδα ΝΕΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, είναι συνδεδεμένη ουσιαστικά με την θεατρική πορεία του ιδρυτή της, Στυλιανού Ροδαρέλη, που ξεκίνησε το 1988 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Ο νέος στόχος είναι η προβολή των σύγχρονων ισπανών και ελλήνων δραματουργών και την προσπάθεια ανεύρεσης ενός νέου τρόπου σκηνικής έκφρασης των νέων κειμένων. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει αρκετά τέτοια δραματικά κείμενα μέσα από τις Διαδραστικές Θεατρικές Παρουσιάσεις και τον 1ο Μαραθώνιο Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2014 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Συντελεστές: Κείμενο Kate Hilverost Σκηνοθεσία: Στυλιανός Ροδαρέλης|Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Katy Bοrsa|Mουσική: ALEXANDER Παπαναστασίου|Χορογραφία: Ιωάννα Πάσσαρις| Ερμηνεύουν: Αδριανός Γκιζέλης, Κατερίνα Σακουλά, Αγγελική Πουλημά, Ιωάννα Πάσσαρις|θεατρική ομάδα «Νέα Ισπανική Σκηνή»

Διάρκεια παράστασης: 50’

«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημόνευμα» 19/10 (21.00)

Ο διαχρονικός λόγος του Στρατηγού Μακρυγιάννη ζωντανεύει στη σκηνή από ένα ηθοποιό με συνοδεία ζωντανής μουσικής από ένα μουσικό. Ένα απάνθισμα από τα σημαντικότερα αποσπάσματα των “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΩΝ”, ένα ημερολόγιο του ήρωα Μακρυγιάννη, ένα χρονογράφημα της Ελλάδας.

“Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την “απελέκητη γραφή” του. Τα «Απομνημονεύματα» είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα. Αυτήν θα θελήσει να ιστορήσει στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου “ηθικόν ακμαιότατον”, με ιδρυτή το Θανάση Σαράντο, έχει παρουσιάσει τα έργα: Καλιγούλας του Αλμπέρ Καμύ (1999-2000) και Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Ένας Αριθμός της Κάρυλ Τσέρτσιλ (2005-2006), Ο Άσχημος (2008) και Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι (2009) του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ Ο Αμερικάνος (2009-2014, διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Α. Παπαδιαμάντη), Όνειρο στο Κύμα (2011, διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Α. Παπαδιαμάντη, Αναζήτηση εργασίας του Μισέλ Βιναβέρ (2014, Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque), και Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα (2014-2015).

Συντελεστές: Σκηνοθεσία-διασκευή-ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος / Μουσική σύνθεση: Τζιχάν Τούρκογλου / Μουσικός επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάζι, μπουζούκι, γιαλί ταμπούρ) / Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης /Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης /Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς/Ομάδα Ηθικόν Ακμαιότατον

Διάρκεια παράστασης 70’

«Η ιστορία του Κοντορεβυθούλη αλλιώς» 10/10 (12.00) | 11/10 (12.00)

Ο Κοντορεβυθούλης και τα αδέρφια του, όπως και ολόκληρη η επαρχία, ζουν βυθισμένοι στην Μαύρη Πείνα, τρώγοντας μόνο σούπες με βότσαλα και αέρα κοπανιστό. Εκτός βέβαια από τον καλοθρεμένο τους άρχοντα. Θα καταφέρουν να διώξουν τη Μαύρη Πείνα, και να φτιάξουν έναν κόσμο που θα αρκεί να απλώσεις το χέρι στα δέντρα για να πιάσεις κάτι να φας; Μια παράσταση για την Αλληλεγγύη, τη Φιλία, τον Έρωτα και την Επανάσταση. Η ομάδα Τσόκαρα είναι μια ανεξάρτητη θεατρική ομάδα που δραστηριοποιείται (προς το παρόν) στο χώρο του παιδικού θεάτρου από το 2012. Έχει ταξιδέψει σε θέατρα, σχολεία, μουσεία, δρόμους και πλατείες, απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης, Λέσβου, Πελοποννήσου, Σάμου και έπεται συνέχεια…Στόχος της ομάδας είναι ένα θέατρο που πάει παντού, χωρίς σύνορα και έξω από τα πλαίσια των μητροπολιτικών περιοχών.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Ομάδα Τσόκαρα /Πρωτότυπη Μουσική: Θάνος Κοσμίδης, Μελίσσα Κωτσάκη

Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα / Κοστούμια: Μαρία Γεωργιάδου, Άρτεμις Φλέσσα / Βίντεο: Κωνσταντίνος Φραγκούλης / Δραματουργία: Μελίσσα Κωτσάκη, Άρτεμις Φλέσσα / Παραγωγή: Ομάδα Τσόκαρα / Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αντανακλάσεις» / Παίζουν: Ελεάννα Αποστολάκη, Μελίσσα Κωτσάκη, Ανδρομάχη Σπανέλλη /θεατρική ομάδα Τσόκαρα

Διάρκεια παράστασης 70’ 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – WORKSHOPS 

«Το σουρεαλιστικό θέατρο του Λόρκα» Διάλεξη του Στυλιανού Ροδαρέλη της Θεατρικής ομάδας «Νέα Ισπανική Σκηνή» 09/10 (19.00)

Μέσα από τις ονειρικές σκέψεις του Ανδαλουσιανού δραματουργού δημιουργήθηκαν δυο θεατρικά κείμενα και ένα κινηματογραφικό σενάριο… Η ποιητική της θεατρικής γραφής του Λόρκα, παρουσιάζεται μ´ όλες τις λεπτομέρειες στο έργο ΤΟ ΚΟΙΝΟ, ανατροπές, έρωτες, συγκυρίες, ανθρώπινες καταστάσεις, αλήθειες και ψέματα… Η σχέση του ανθρώπου με τον ΧΡΟΝΟ, η εμμονή του ανθρώπου με το μη πέρασμα του ΧΡΟΝΟΥ, ένα προφητικό κείμενο για όλους εμάς… ένα προφητικό κείμενο γραμμένο για ΕΚΕΙΝΟΝ, γραμμένο το 1931…

Ο Στυλιανός Ροδαρέλης από το 2004 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ισπανικό Θέατρο και έχει ιδρύσει τη θεατρική Ομάδα με το διακριτικό τίτλο ΝΕΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. Ερευνά και μελετά το Ισπανικό Θέατρο και έχει σπουδάσει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ισπανίας. Διατηρεί τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΑΣΠΙΣ από το 2006, στις οποίες εκδίδει σειρά ισπανικών θεατρικών έργων και μελετών.

«Διαδρομές της φωνής» workshop της Κόριννας Λατέλη 17/10 (13.00)

Εργαστήριο παρατήρησης της φωνής και κατανόησης των μηχανισμών δημιουργίας της μέσα στο σώμα. Οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν με την υπόδειξη της εισηγήτριας μία σειρά συγκεκριμένων ασκήσεων για την προετοιμασία του σώματος, την κατανόηση της λειτουργίας της αναπνοής και την συνειδητοποίηση της σημασίας της σωστής στάσης του σώματος για την παραγωγή ήχου. Η επαφή με το σώμα και τους μηχανισμούς της αναπνοής συνδέονται κατόπιν οργανικά με τη γένεση της φωνής, την άρθρωση, την εστίαση στα σημεία παραγωγής ήχου και στα διαφορετικά ηχοχρώματα. Η βέλτιστη χρήση του αέρα συμβάλλει στην επίτευξη ενός αβίαστου, ποιοτικού ήχου στην ομιλία και στο τραγούδι, αλλά και στη γενικότερη ευεξία στην καθημερινή και επαγγελματική μας ζωή.

“WHERE IS YOUR FUCKIN’ CLOWN?” workshop της Κατερίνας Βαρδακαστάνη 24/10 (12.00)

Σεμινάριο εσωτερικής αναζήτησης και συναισθηματικής παλιδρόμησης. Τετράωρη εξερεύνηση του τραγικοκωμικού χαρακτήρα που κρύβουμε όλοι. Απευθύνεται σε πολίτες που θέλουν να βρουν το χαμόγελό τους ή να το χαρίσουν στο κοινό τους. Ειδικά προσόντα απαιτούνται όπως υπομονή, κουράγιο και γερό στομάχι. Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό προς πάσα χρήση. Η αυτοαξιολόγηση δεν είναι απαραίτητη.

Διάρκεια: 3 ώρες

«Κούκλα και σώμα ηθοποιού, εμψύχωση και κατασκευή» σεμινάριο από το Εικαστικό θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» 25/10 (11.00)

Στο σεμινάριο θα γίνει πρακτική εξάσκηση στις βασικές αρχές κίνησης της κούκλας – εμψύχωση κούκλας – ώστε να φαίνεται ζωντανή: τρόπος που κοιτάζει, κινείται, σκέφτεται, εκφράζει συναισθήματα. Γρήγορη κατασκευή κούκλας με απλά υλικά. Κάθε εκπαιδευόμενος θα δημιουργήσει το δικό του πλάσμα για να μπορέσει να εκφραστεί μέσα από αυτό. Ατομικοί αυτοσχεδιασμοί, ο κάθε εκπαιδευόμενος θα εξερευνήσει και εξοικειωθεί με την κούκλα του, θα προσδιορίσει τον χαρακτήρα της, την σχέση με το σώμα του εμψυχωτή της.

Διάρκεια σεμιναρίου 5 ώρες.

«Εισαγωγή στην εκφραστική μάσκα» σεμινάριο της Ειρήνης Αμπουμόγλι 26/10 (10.00) | 27/10 (10.00)

Τι συμβαίνει στο σώμα του/της ηθοποιού όταν καλύπτει το πρόσωπο με μια άκαμπτη φόρμα; Πώς γίνεται αυτή η φόρμα να ζωντανέψει, να γίνει μια προσωπικότητα με ποικίλα συναισθήματα; Τι απαιτεί η μάσκα από τον/την ηθοποιό; Στόχος του σεμιναρίου είναι μέσα από ασκήσεις, παρατήρηση και παιχνίδια να ανακαλύψει ο/η ηθοποιός τη μάσκα, όχι μόνο ως ένα εργαλείο απελευθέρωσης του σώματος, αλλά ως ένα ζωντανό στοιχείο που τον/την προκαλεί να ξεπεράσει τον εαυτό του/της και να δημιουργήσει νέους, ενδιαφέροντες και ασυνήθιστους χαρακτήρες. Ειρήνη-Σαλάμ Αμπουμόγλι Σπουδές: ΜΑ Σκηνοθεσίας. Τμήμα θεάτρου, ΑΠΘ. Lassâad Ecole Internationale de Théâtre, Βρυξέλλες (Παιδαγωγική Jacques Lecoq). Τμήμα Θεάτρου Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ (κατεύθυνση υποκριτικής). Σεμινάρια με τους: Familie Floz (Βερολίνο), Eugenio Barba (Odin Teatret, Δανία) Zygmunt Molik (Jerzy Grotowski Institute, Πολωνία), Gennadi Bogdanov (Centro Internationale Studi di Biomeccanica Teatrale, Ιταλία) κ.α.

Έχει εμψυχώσει πολλά σεμινάρια για παντομίμα και μάσκα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Διδάσκει υποκριτική-αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή Ίασμος. Ως ηθοποιός και σκηνοθέτις συνεργάζεται με διάφορα φεστιβάλ, θέατρα και ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διάρκεια σεμιναρίου: 10 ώρες (2 μέρες)

“Psychosocial Jerks”σεμινάριο του Σπύρου Ξένου & Μυρτώς Παπαδοπούλου 26/10 (18.00) | 27/10 (17.00)

Στόχος του εργαστηριού είναι η συνύπαρξη θεωρίας και πράξης. Οι ψυχοκοινωνικοί παλιάτσοι επικοινωνούν τις ιδέες τους ως ομάδα αλλά και αυτενεργούν μέσα από την ασφάλεια της μάσκας και των ομαδικών δράσεων. Η γνωριμία της συγκεκριμένης θεατρικής τεχνικής δεν είναι αποκομμένη από την δημιουργική διαδικασία. Ο συνεχής διάλογος του ψυχοκοινωνικού παλιάτσου με το κοινό είναι μέρος της εκπαίδευσης και ο χώρος της εφαρμογής αυτής δεν θα μπορούσε να ΄ναι άλλος από τον εξωτερικό χώρο.

Εισηγητής -Σπύρος Ξένος Σπουδές : Θεατρικής & Κινηματογραφικής Τέχνης – New Bulgarian University / Θεατρικό εργαστήρι “Φλέμινγκ” / Μουσική Τεχνολογία – Πολιτιστικό Ο.Ε.Ε.Κ Θες/νίκης .Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως : Vaskresia Viharova , Γιάννης Xουβαρδάς, Άρη Ρέτσος, Αγγελική Κασσόλα, Francesco Bonomo , Νίκος Παροίκος, Καίτη Μανωλιδάκη , Simenon Simeonov κ,α. Μέλος της ομάδας πείρα (γ)μα ,x-tendo,beatniks κ.α Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε διαφορετικές θεατρικές φόρμες (αρχαίο δράμα, σωματικό θέατρο, χοροθέατρο, όπερα, performances κ.α). Κινησιολογική Επιμέλεια– Μυρτώ Παπαδοπούλου Καθηγήτρια χορού και μουσικοκινητικής αγωγής C.Orff. Από το 1997 συμμετέχει σε ομάδες θεάτρου (ΟΜΜΑ, ΠΕΙΡΑΓΜΑ, ΗΕLIX THEATRE και ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥΤΣΙΟΥ) και έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις χορού, σε θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις θεάτρου δρόμου, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιμελείται της κίνησης σε θεατρικές παραστάσεις και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια βιωματικής μάθησης σε σχολεία. Το 2015 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συμμετείχε στη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών για τον κλασικό χορό στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Διάρκεια σεμιναρίου: 5 Ώρες Θεωρία – Πρακτική Εξάσκηση / 1,5 Ώρα Παραστατική Δράση

Δημόσιες Σχέσεις/ Επικοινωνία: ForArtist

Χρύσα Ματσαγκάνη- [email protected]

&ΑρτίναΓκέτση-[email protected]

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!