Skip to main content

“Όταν κάποιος κοιτάει πίσω τη ζωή του, οι ματαιόδοξες κατακτήσεις –ακόμη και οι πολύ μεγάλες- είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές πνευματικές διαδρομές που ξεχειλίζουν από την ψυχή μας. Επικεντρώστε σε αυτές!”
Δεκέμβριος 2011, σε μια κρίσιμη στιγμή αποκρυστάλλωσης, γνώσης και απολογισμού.
Λουκία Ρικάκη

https://www.youtube.com/watch?v=n9obP5k2c1I

Σαν σήμερα γεννήθηκε η πρόωρα χαμένη, ταλαντούχα δημιουργός, αγαπημένη και μη λησμονημένη Λουκία.
Η Λουκία Ρικάκη, σκηνοθέτις, συγγραφέας, παραγωγός και διευθύντρια φεστιβάλ κινηματογράφου γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1961 στον Πειραιά και έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2011 μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Dartington College of Arts στην Αγγλία. Στην πορεία εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία ORAMA FILMS μια από τις καθιερωμένες εταιρείες παραγωγής θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Tο 2000 ίδρυσε την εταιρεία TRICKY TRICK FILMS. Το 1996 ίδρυσε και διηύθυνε τις 2 θεατρικές σκηνές του Θεάτρου “104 – Κέντρο Λόγου και Τέχνης” και το Ελληνικό Κόμεντυ Κλαμπ στην Αιόλου 48-50. Ίδρυσε και διηύθυνε τα Φεστιβάλ κινηματογράφου “Ecofilms” στη Ρόδο με ταινίες οικολογικού χαρακτήρα και το Διεθνές Φεστιβάλ για θέματα Υγείας “Ιπποκράτης” στην Κω. Ήταν επίσης ιδιαίτερα γνωστή για τα ντοκιμαντέρ της που αφορούν ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η μετανάστευση,η εκπαίδευση και η ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες στην Ελλάδα.

Η πνευματική μου κληρονομιά σε μορφή επιστολής σε νέους δημιουργούς.
“Το πιο δυνατό αποτέλεσμα μιας δημιουργικής διαδρομής είναι το πνευματικό ίχνος που γεμίζει τη ψυχή και τη ζωή του δημιουργού που τον ακολουθεί και μετά.
Το πολιτισμικό και εκπαιδευτικό τοπίο του σήμερα, περιλαμβάνει έντονα τα στοιχεία του εφήμερου πλουτισμού, της δόξας, της ματαιοδοξίας και αναγνώρισης.
Για να διατηρήσετε την ισορροπία σας και τη δική σας πνευματική αλήθεια, σε όλα αυτά να κωφεύετε.
Έχουμε όλοι τη δύναμη να κάνουμε επιλογές, να διαλέξουμε μια πορεία που να πλουτίζει εσωτερικά εμάς και τους άλλους, μακριά από τις κοινωνικές σειρήνες που μας τραβούν σε ρηχά πνευματικά νερά.
Διαβάστε τους ποιητές, τους φιλόσοφους και τους πατέρες της εκκλησίας. Η γνώση τους βρίσκεται αποκρυσταλλωμένη σε τόμους βιβλίων για τη γνωρίσετε και να την απολαύσετε.
Όταν κάποιος κοιτάει πίσω τη ζωή του, οι ματαιόδοξες κατακτήσεις –ακόμη και οι πολύ μεγάλες- είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές πνευματικές διαδρομές που ξεχειλίζουν από την ψυχή μας. Επικεντρώστε σε αυτές!”
Δεκέμβριος 2011, σε μια κρίσιμη στιγμή αποκρυστάλλωσης, γνώσης και απολογισμού.
Λουκία Ρικάκη

lukiaΘα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε για τη λειτουργία μιας νέας ιστοσελίδας που προβάλλει το έργο της και προσφέρει πρόσβαση στη χρήση τουwww.luciarikaki.gr

Μπορείτε να  κοινοποιείτε τις παρατηρήσεις σας για το περιεχόμενο και τη λειτουργία της ιστοσελίδας και να μας ενημερώνετε για εκδηλώσεις και δημοσιεύματα που τιμούν τη μνήμη της, στη διεύθυνση: [email protected] τηλ.(+30) 210 7245227.

Dear friends and colleagues of Lucia,
We would like to announce that a new website is up and running, with the aim to promote her work and to provide accessibility to it: www.luciarikaki.gr
We invite you to share your comments with us about the content and the operation of the website, and to inform us about events or press reports in memory of Lucia, by contacting us at [email protected]
tel.(+30) 210 7245227
fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!