Skip to main content

Η περιπέτεια μιας γραφής. Μεταξωτές γυναίκες.

Θέλησα να μιλήσω για το μετάξι, για τον βάρβαρο τρόπο που κατασκευάζεται. Για όλη την διαδικασία και το αποτρόπαιο τέλος. Όταν ψήνουν τις πεταλούδες πριν τρυπήσουν το κουκούλι τους και βγουν στον αέρα. Και πετάξουν. Έστω κι αν είναι για λίγο. Τις ψήνουν για να μην χαλάσουν την κλωστή . Γιατί αυτή η κλωστή είναι πανάκριβη.

μεταξωτές γυναίκες

Λίγο μετά ,ανακάλυψα ότι ήθελα να μιλήσω για τις γυναίκες. Πως έρχονται στον κόσμο, πως μεγαλώνουν, πως σπουδάζουν η όχι, πως ερωτεύονται, παντρεύονται, γεννούν η όχι. Πως ζουν και πως πεθαίνουν. Και μοιραία ήρθε ο συσχετισμός.

Μπήκαν τα όρια και τα πλαίσια. Οι νόμοι, ο κοινωνικός περίγυρος, η οικογένεια , το σχολείο ,η θρησκεία ,το κράτος. Η γεωγραφία. Ένα μάθημα που απέρριπτα μικρή, νομίζοντας πως ο κόσμος είναι ένας και δεν είχα ιδέα τι σημαίνει η λέξη «σύνορα».

Φτάνοντας στα σύνορα ,βρέθηκα αντιμέτωπη με το τραφικινγκ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μεταφέρονται από χώρα σε χώρα ,από άλλους επιτήδειους «ανθρώπους» με σκοπό την εκμετάλλευση και το κέρδος.

Κάπου στη μέση του ταξιδιού επιτέλους κατάλαβα, ότι ήθελα να μιλήσω για μας. Για την ικανότητα του ανθρώπου να απομακρύνεται από το χειρότερο για να βρει το καλύτερο .Για μικρές ,καθημερινές μάχες που πρέπει εμείς ,εσείς ,όλοι να κερδίσουμε, για να έχουμε δικαίωμα σε μια ζωή ελεύθερη ,υπεύθυνη , με σεβασμό και πίστη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι μεταξωτές γυναίκες μου βρίσκονται μακριά μας, όμως είναι και δίπλα μας. Όμορφες, ευαίσθητες, διορατικές, κάποτε σκληρές και απροσπέλαστες, τρυφερές και γενναιόδωρες, δίκαιες. Παλεύουν για την ζωή τους. Πότε κερδίζουν και πότε χάνουν. Πιο συχνά χάνουν .Είναι όμως εκεί. Εδώ . Μέσα μας. Η Αγάπη, η Ειρήνη , η Σοφία , η Αθηνά και η Ελισάβετ-κατά κόσμο-Μπεττυ.Και η AURORE. Περιμένουν να πει κάποιος τ όνομα τους. Εκεί στο UNDERGROUND Κοραή 4.

Βάνα Πεφάνη

Πληροφορίες:

UNDERGROUND
Υπόγεια Στοά Πλατείας Κοραή (Είσοδος από ΑΣΤΥ)
Πλατεία Κοραή 4, 105 64, Αθήνα

Πρόσβαση:
Μετρό Στ. «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
Παραστάσεις:
Από 30 Οκτωβρίου  
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή & Κυριακή στις 21.00 
Σάββατο στις 24.00 
*Η ώρα έναρξης των παραστάσεων θα τηρηθεί με αυστηρότητα λόγω ιδιαίτερων συνθηκών του χώρου
Τιμές εισιτηρίων 
Γενική Είσοδος: 12€  
Μειωμένο: 8€
Άνεργοι, Ατέλεια ηθοποιών: 5€

Τηλ. Κρατ. 2130370342
Διάρκεια παράστασης:
80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: 
Διεθνής Αμνηστία
Ε.Κ.Κ.Α.  
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 
Σωματείο “ΠΕΤΡΑ” 

Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Μουσική: Orestis
Επιμέλεια κίνησης: Ελευθερία Κόμη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Νάντια Δεληγιάννη, Μυρσίνη Γιαννακοπούλου
Φωτογραφίες Παράστασης: Νικήτας Καραγιάννης
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Γιάννης Καρδάσης

Παίζουν: Βασίλης Αφεντούλης, Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Αγγελική Καρυστινού, Σοφία Μανωλάκου, Aurora Marion, Νικολίνα Μουαίμη, Ιάκωβος Μυλωνάς
 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!