Skip to main content

Ο Μάνος Καρατζογιάννης φροντίζει πάντα να κάνει τη “θεατρική” ζωή μας πιο πλούσια μέσα από τις επιλογές των έργων και των ρόλων του. Φέτος μας εκπλήσει ευχάριστα σκηνοθετώντας, με ευαισθησία και ουσία, το τελευταίο θεατρικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη  και μια σπουδαία ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών.
Το  “Σ’ εσάς που με ακούτε”,  πιο επίκαιρο από ποτέ,  παρουσιάζεται στα πλαίσια του αφιερώματος στη μεγάλη θεατρική συγγραφέα που διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και επιμελείται ο Μάνος. 

Manos

Μάνο σκηνοθετείς το τελευταίο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη “Σ’ εσάς που με ακούτε”. Πώς νιώθεις μέσα στο μαγικό κόσμο της σπουδαίας αυτής θεατρικής συγγραφέως και ποια συναισθήματα σου γεννιούνται, όχι ως ηθοποιός πλέον σ’ αυτή την παράσταση αλλά ως σκηνοθέτης;

Nιώθω οικεία μέσα στο σύμπαν της. Έχω πολλές μνήμες και αναφορές σε αυτόν τον κόσμο. Όταν σκηνοθετώ και βλέπω τους ηθοποιούς μού έρχεται μια φράση της Κάτιας από τον “Ήχο του όπλου”: Για μένα μια λέξη υπάρχει μόνο: Αγωνία!

Είναι η δεύτερη σκηνοθεσία σου, πάλι σε έργο της Αναγνωστάκη (Μετά το επιτυχημένο  “Ενέδρες της Ζωής”). Η ανάγκη του να σκηνοθετήσεις γεννήθηκε μέσα  από τα έργα της Αναγνωστάκη ή προϋπήρχε;

Όταν αγαπάς κάτι το μελετάς, κι όταν το μελετήσεις θες να μοιραστείς αυτό που έμαθες. Κάπως έτσι προέκυψαν και οι δύο αυτές σκηνοθεσίες.

Manos

Το έργο έχει πολιτική χροιά/διάσταση, όπως τα περισσότερα έργα της μεγάλης θεατρικής συγγραφέως και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η Λούλα, όπως είχε γράψει και ο Βιτεζήδη από το 1968, «πίσω από τα μαύρα της γυαλιά τα είχε καταλάβει όλα». Εμείς δεν είχαμε παρά να την «ακούσουμε». Όμως …

Ζούμε σε μια άγρια εποχή. Τρομοκρατία, καταπάτηση ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, οικονομική και πολιτισμική κρίση, υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Σε φοβίζει όλη αυτή η έξαρση και η προβολή της βίας και πώς αντιστέκεσαι εσύ σε όλο αυτόν τον παραλογισμό;

Προσπαθώ να μην τα σκέφτομαι. Όσο μπορώ…να  μην χάσω τη δημιουργικότητά μου, τον ενθουσιασμό, την πίστη, την ελπίδα.

Manos

Ποια είναι η δική σου σκηνοθετική ματιά και το μήνυμα που θες να περάσεις, σ’ εμάς που σε ακούμε, δώδεκα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου από τον Λευτέρη Βογιατζή;

Αντιμετώπισα την αποσπασματικότητα του έργου ως προτέρημα και ακολούθησα τα πρόσωπα στην καθημερινότητά τους, στις πιο κοντινές τους σχέσεις, στις συναθροίσεις τους, στο δημόσιο χώρο. Εστίασα στην ετερότητα, στις ποιητικές εικόνες, στην ενσυναίσθηση των προσώπων και στο πώς, έστω για λίγο, τα πρόσωπα μέσα από ένα παιχνίδι αφήγησης καταφέρνουν να επικοινωνήσουν.

Σύντομα  θα πρωταγωνιστήσεις και στο κλασικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, «Πέερ Γκύντ» σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη στο Σύγχρονο Θέατρο. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και τί σε γοητεύει στο συγκεκριμένο έργο και στον ήρωα που υποδύεσαι;

Ο Πέερ θα αργήσει λίγο για λόγους παραγωγής. Ήταν πρόταση του Σταύρου Τσακίρη, που εκτιμώ πολύ. Θα τα πούμε αργότερα για αυτό το έργο, που με άγγιξε πολύ. Ίσως προηγηθεί κάτι άλλο. Θα δούμε.

Manos

Τελικά τί προτιμάς; Να ερμηνεύεις ή να σκηνοθετείς;

Να με καταλαβαίνουν, δηλαδή να με αγαπάνε όταν παίζω ή όταν σκηνοθετώ.

Χρόνο για προσωπική ζωή έχεις;

Ευαίσθητη ισορροπία…

Τί σε κάνει πραγματικά χαρούμενο;

Όπως λέει και η συγγραφέας μας: «άσκοπες βόλτες»…

Φωτογραφίες κεντρικού πορτραίτου Λυδία Γεωργανά

μανος

Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρρού

Παίζουν: Όλια Λαζαρίδου, Mαρία Ζορμπά, ‘Aντριαν Φρίλινγκ, Αντρέας Κοντόπουλος, Δανάη Επιθυμιάδη, Γιάννης Καραούλης, Μάνος Στεφανάκης, Κλεοπάτρα Μάρκο, Γιώργος Σαββίδης.

«Σε σας που με ακούτε», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αίθουσα Black Box, Πειραιώς 206, Ταύρος. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00, από 10 Δεκεμβρίου 2015 έως 04 Ιανουαρίου 2016. Τιμές εισιτηρίων: 12 € γενική είσοδος, 8 € ατέλεια & ανέργων. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του ιδρύματος, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00, στο τηλ. 210 3418579, στο www.mcf.gr και από την Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσματζόγλου, και www.ticketservices.gr .

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος που επιμελείται ο Μάνος Καρατζογιάννης και θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη, θα λάβουν χώρα δύο τετράωρες ημερίδες (6-7/12), ενώ θα προβληθούν οι παραστάσεις των έργων της από το Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο αντίστοιχα: «Ο Ήχος του Όπλου», στη μνήμη του σκηνοθέτη της παράστασης Καρόλου Κουν και «Ουρανός Κατακόκκινος», στη μνήμη της Βέρας Ζαβιτσιάνου, που ερμήνευσε για πρώτη φορά την κεντρική ηρωίδα στο συγκεκριμένο μονόλογο. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, επίσης, μία μουσική βραδιά στο φουαγιέ του Ιδρύματος Κακογιάννη, με τη Ντόρα Μπακοπούλου και τη Βικτωρία Καζίμη να παίζουν στο πιάνο μουσικά θέματα από τα έργα της συγγραφέως (στις 27 Δεκεμβρίου στις 22:00). 

Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει συγκεντρωτικός τόμος με την εργογραφία και την παραστασιογραφία της Λ. Αναγνωστάκη από τις Εκδόσεις Σοκόλη

Στη διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, από τις 17:00 έως τις 21:00, στο συνεδριακό χώρο του Ιδρύματος συμμετέχουν οι: Βίκτωρ Αρδίτης, Γιώργος Αρμένης, Σπύρος Βραχωρίτης, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Ιλειάνα Δημάδη, Άκης Δήμου, Μαριλένα Ζαρούλια, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Δηώ Καγγελάρη, Βασίλης Κατσικονούρης, Αναστασία Κουμίδου, Σταμάτης Κραουνάκης, Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης, Όλια Λαζαρίδου, Στέλιος Μάινας, Βίκυ Μαντέλη, Πλάτων Μαυρομούστακος, Ειρήνη Μουντράκη, Σοφία Ολυμπίου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Σίσσυ Παπαθανασίου, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Ρένη Πιττακή, Λέανδρος Πολενάκης, Λεωνίδας Προυσαλίδης, Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου, Έλση Σακελλαρίδου, Τάκης Τζαμαργιάς, Nίκη Τουλουπάκη, Σταύρος Τσακίρης, Δημήτρης Τσατσούλης, Ένκε Φεζολλάρι, Κωνσταντίνος Χατζής κ.ά.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!