Skip to main content

Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού.
Δεύτερη συναυλία: 16 Μαρτίου 2016 | ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ | 20:30
Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα. 
Για πρώτη φορά, τα δύο γειτονικά ιδρύματα μηδενίζουν τη μεταξύ τους απόσταση και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική. Καρπός της συνεργασίας τους είναι οι συναυλίες ανερχόμενων –ως επί το πλείστον– μουσικών που έχουν επιλεγεί από τη Στέγη. Μετά την πρώτη επιτυχημένη συναυλία, έρχεται άλλη μία ξεχωριστή βραδιά στις 16 Μαρτίου (θα ακολουθήσουν άλλες δύο συναυλίες, 19 Απριλίου και 24 Μαΐου 2016).

Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης μουσικής; Μας αφορά; Πώς μπορούμε να την ανακαλύψουμε; Οι απαντήσεις σάς περιμένουν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και, με το πάθος για τη μουσική να ενώνει τις δυνάμεις τους, προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων, με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.

Ο τρομακτικός καταιγισμός εικόνων που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος τον εμποδίζει να συγκεντρωθεί και να απολαύσει τον ήχο και τη μουσική. Σε αυτές τις συναυλίες, εμβληματικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα μας προτρέπουν να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μαγεία της μουσικής. Αρκετά από τα έργα του κύκλου παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση.

Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν μουσικές συνθέσεις των: Michael Amann, George Crumb, Mario Davidovsky, Morton Feldman, Henrik Hellstenius, Rudolf Jungwirth, Karlheinz Stockhausen, Jacob ter Veldhuis, Claude Vivier, Γιώργου Απέργη, Νίκου Ιωακείμ, Γιάννη Ιωαννίδη, Ορέστη Καραμανλή, Ευαγγελίας Κίκου, Παναγιώτη Κόκορα, Δημήτρη Μαρωνίδη, Δημήτρη Οικονόμου, Μιχάλη Παρασκάκη και Χρήστου Σαμαρά. 

Maronidis

Αναλυτικά για τη 2η συναυλία (Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016)

Πώς αποτυπώνεται μουσικά η κλιματική αλλαγή; Μεταβάλλεται η φύση ενός οργάνου;

Τι προκύπτει από το πάντρεμα ενός κλασικού, ακουστικού οργάνου με τον ηλεκτρονικό, επεξεργασμένο ήχο;

Τέτοιου είδους ερωτήματα θα απασχολήσουν όσους παρευρεθούν στη δεύτερη από τις τέσσερεις συναυλίες. Η σύζευξη οργανικών και ηλεκτρονικών ήχων, το σύνολο του ηχητικού πλούτου του φυσικού κόσμου και η επαυξημένη πραγματικότητα αποτελούν βασικά θέματα αυτής της συναυλίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του πρωτοπόρου συνθέτη στην μίξη ηλεκτρονικού και ακουστικού ήχου Mario Davidovsky (γενν. 1934), αλλά και των πολύ νεώτερων Παναγιώτη Κόκορα και Δημήτρη Μαρωνίδη, που αφουγκράζονται με τον τρόπο τους το εσωτερικό της γης και τα ουράνια σώματα. Ο ανατρεπτικός συνθέτης Jacob Ter Veldhuis αντλεί τη θεματολογία του από μια διαφήμιση οργάνου γυμναστικής στο πικρά χιουμοριστικό έργο του The Body of Your Dreams. Ο Henrik Hellstenius με το έργο Søkk, έχοντας εμφανείς επιρροές από τη φασματική μουσική, παίζει με τη φαντασία του ακροατή, δημιουργώντας κινηματογραφικές εικόνες. 

Στο τέλος της συναυλίας ο ακορντεονίστας Παναγιώτης Ανδρέογλου, η λετονή πιανίστα Gundega Šmite και ο Δημήτρης Μαρωνίδης στα ζωντανά ηλεκτρονικά, ενώνονται σε μια κοινή αυτοσχεδιαστική εξερεύνηση, εγκαταλείποντας την ασφάλεια που τους προσφέρουν οι παρτιτούρες και τα μελετημένα έργα του προγράμματος.

Ο συνδυασμός των ηλεκτρονικών μαζί με τη live performance διευρύνει τον οργανικό ήχο και του δίνει άπειρες νέες δυνατότητες, διαφορετικές για κάθε έργο. Μια μοναδική εμπειρία ακρόασης περιμένει όσους αφεθούν στις αναπάντεχες αυτές ηχητικές συναντήσεις. 

Συντονισμός/Επιμέλεια: Λορέντα Ράμου

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ανδρομάχη Γκαζή, Σταύρος Καπερώνης
Πρόγραμμα συναυλιών

Τετάρτη 16 Μαρτίου
Έργα των: Παναγιώτη Κόκορα, Mario Davidovsky, Jacob ter Veldhuis, Δημήτρη Μαρωνίδη, Henrik Hellstenius

Ερμηνευτές
Παναγιώτης Ανδρέογλου: ακορντεόν
Gundega Šmite: πιάνο
Δημήτρης Μαρωνίδης: ηλεκτρονικά

Τρίτη 19 Απριλίου
Έργο του: Ορέστη Καραμανλή

Ερμηνευτές

Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Ορέστης Καραμανλής: ηλεκτρονικά

Tρίτη 24 Μαΐου


Έργα των: Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργου Απέργη, Claude Vivier, Morton Feldman, Νίκου Ιωακείμ, Μιχάλη Παρασκάκη

Ερμηνευτές

Κατερίνα Κωνσταντούρου: πιάνο

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου (κεντρική είσοδος από τη Συγγρού) στις 20:30. 

Πληροφορίες

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αίθουσα Τελετών
Συγγρού 136

Πληροφορίες: 210 900 5 800

16 Μαρτίου 2016 | 20:30

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν από κάθε συναυλία και παραλαβή των δελτίων από την είσοδο της αίθουσας τελετών του Πανεπιστημίου

Ημερομηνίες:
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 19 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 22 Απριλίου 2016

 http://www.sgt.gr/gre/SPG1456/

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!