Ο Πάνος Λιβαδάς ο συνεχιστής του έργου του πατέρα του και ο ιδιοκτήτης του ιστορικού θεάτρου ΑΜΙΡΑΛ άνοιξε το γραφείο του αποκλειστικά για τα Θ.Π και μοιράστηκε μαζί μας φωτογραφίες και αναμνήσεις μιας τεράστιας θεατρικής ιστορίας.
Ο Βαγγέλης Λιβαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρός μαγεύτηκε από τον κόσμο του θεάτρου. Η πρώτη του δουλειά ως παραγωγός ανέβηκε στο θέατρο το 1958, ενώ είχε στο ενεργητικό του πάνω από 360 παραγωγές.
Ίδρυσε το «Αμφιθέατρο» το 1975 μετατρέποντας το Θέατρο Καλουτά σε αμφιθέατρο , για τις ανάγκες των έργων και εκεί παρουσίασε τον «Ερωτόκριτο», του Κορνάρου, την «Οδύσσεια» κ.α. Στη συνέχεια και για πρώτη φορά την εποχή εκείνη ως θεατρικός παραγωγός ανέβασε στο Θέατρο του Ηρώδου του Αττικού τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με τρομερή επιτυχία.
Στη συνέχεια ανέβασε δεκάδες πολυδάπανες παραγωγές και ήταν από τους πρώτους έφερε στην Ελλάδα μεγάλα μιούζικαλ, όπως «Hello Dolly», «Μάγκες και κούκλες», «Grease».
Ανέβασε στα θέατρά του έργα σχεδόν όλων των Ελλήνων συγγραφέων όπως: Γρηγόρη Ξενόπουλο, Σπύρο Μελά, Δημήτρη Ψαθά, Γιώργο Ρούσσο, Νίκο Τσιφόρο, Κώστα Πρετεντέρη, Ηλία Λυμπερόπουλο, Κώστα Νικολαϊδη, Αλέκο Σακελλάριο Νίκο Φώσκολο, Παύλο Μάτεσι, Ασημάκη Γιαλαμά, Μέντη Μποστ, Κώστα Μουρσελά, Γιάννη Ξανθούλη, Λάκη Λαζόπουλο, Γιώργο Σκούρτη, Δημήτρη Ευθυμιάδη, Γιώργο Λαζαρίδη κ.α. Έχει τιμηθεί ιδιαίτερα από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για την πολύπλευρη πολυετή του προσφορά στο Ελληνικό Θέατρο.
Ο κατάλογος των σπουδαίων πρωταγωνιστών αλλά και των ηθοποιών που συνεργάστηκαν μαζί του ήταν ατελείωτος: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μίμης Φωτόπουλος, Δέσπω Διαμαντίδου , Σαπφώ Νοταρά, Δημήτρης Ποταμίτης, Βασίλης Διαμαντόπουλο, Θανάσης Βέγγο, Ντίνος Ηλιόπουλο, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκος Σταυρίδη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κλπ.
Ο μεγάλος έρωτας με τη Σμαρούλα Γιούλη.
Σύντροφος της ζωής του υπήρξε η πασίγνωστη ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη, μέχρι τη στιγμή που τους χώρισαν οι φλόγες…Μόνη και πνιγμένη στον πόνο και τη θλίψη έφυγε από τη ζωή μία από τις μεγαλύτερες κυρίες του ελληνικού θεάτρου, αλλά και του κινηματογράφου. Λένε ότι οι μεγάλες αγάπες πάνε στον παράδεισο… Ετσι συνέβη και με τη Σμαρούλα Γιούλη που ακολούθησε τον σύζυγό της, τον θεατρικό παραγωγό Βαγγέλη Λειβαδά, τρεις μήνες σχεδόν μετά τον τραγικό θάνατό του σύζύγου της, του θεατρικού επιχειρηματία Βαγγέλη Λειβαδά, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο διαμέρισμά τους στη Γλυφάδα. Στα 78 της χρόνια και χτυπημένη από την άνοια έζησε δύσκολες ώρες, παρά την περιποιήσεις και τις φροντίδες που της πρόσφεραν οι γιοι από τον πρώτο γάμο του άντρα της, που τη λάτρευαν.
Τα ονομαστά μιούζικαλ και οι μεγάλες παραγωγές
Η Σμαρούλα Γιούλη έφυγε με τον πικρό καημό του συζύγου της τρεις μόλις μέρες πριν από την ονομαστική της εορτή. Η μεγάλη πρωταγωνίστρια που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή και διέπρεψε στο μιούζικαλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934.
Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη και συνέχισε τις σπουδές της με χορό και τραγούδι. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία εννιά ετών, το 1943, στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς», για να ακολουθήσουν αρκετές ακόμη, ανάμεσά τους τα «Ελα στον θείο», «Της νύχτας τα καμώματα», «Στουρνάρα 288», Ο «Θόδωρος και το δίκαννο».
Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο «Χαρούμενα νιάτα» και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα και τον Μάνο Κατράκη στο έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Από το 1958, ως θιασάρχης πλέον, ανέβασε τα έργα «Αννα Φρανκ», «Κουρέλι», «Πειρασμός» κ.ά. Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με τον σύζυγό της και θεατρικό επιχειρηματία Βαγγέλη Λειβαδά ανέβασαν πολλά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
Η ίδια έχει σκηνοθετήσει πρόζες και μουσικά θεάματα, όπως το μιούζικαλ «20 χρόνια Θεοδωράκης», «Καφενείον η Ελλάς» κ.ά. Τη δεκαετία του ’80 η Σμαρούλα Γιούλη, σε συνεργασία πάντα με τον σύζυγό της, παρουσίασε και πρωταγωνίστησε σε πολλά μιούζικαλ, όπως τα «Σικάγο», «Η γυναίκα της χρονιάς», «Μάγκες και κούκλες», «Hello Ντόλι» και αργότερα στο «Sweet Charity».
Επρόκειτο για πολυδάπανες μουσικοθεατρικές παραγωγές, για τις οποίες μετακαλούσε ξένους σκηνοθέτες του είδους, οι οποίοι ανέδειξαν το ταλέντο της στο τραγούδι και τον χορό. Από τη δεκαετία του ’90 και μετά αραίωσε τις εμφανίσεις της στη σκηνή, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε. Σε αυτή την κοινή μεγάλη διαδρομή με τον σύζυγό της πάντα συναποφάσιζαν για τις παραστάσεις που ανέβαζαν και τους θιάσους που σχημάτιζαν.
Ηταν από τους ανθρώπους που πίστευε στο ταλέντο των νέων παιδιών και τα στήριζε δίνοντας ευκαιρίες στην προσπάθειά τους. Πολλοί από τους σημερινούς πρωταγωνιστές χρωστούν πολλά, τόσο στη Σμαρούλα όσο και στον Βαγγέλη Λειβαδά. Από τις τελευταίες παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε η μεγάλη κυρία του θεάτρου ήταν το «Αταίριαστο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο.
Η τελευταία συνέντευξη και η πικρία για όσους τους ξέχασαν
Πικραμένοι έφυγαν από τη ζωή η Σμαρούλα Γιούλη και ο Βαγγέλης Λειβαδάς καθώς οι άνθρωποι του θεάτρου τούς είχαν ξεχάσει… Ο θεατρικός παραγωγός μάλιστα είχε εκφράσει το παράπονο και των δυο τους σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που παραχώρησε μαζί με τη σύζυγό του στη Χρύσα Δότσιου για την «Espresso της Κυριακής».
«Ναι, έχω παράπονο από τους ανθρώπους του θεάτρου. Οταν σε έχουν ανάγκη είναι όλο αγάπες! Εχουν εξαφανιστεί όλοι. Δεν τους παρεξηγώ, αντίθετα τους συγχωρώ» είχε δηλώσει τότε ο Βαγγέλης Λειβαδάς. Πενήντα έξι χρόνια έζησε μαζί το ζευγάρι. Ο έφεδρος αξιωματικός γοητεύτηκε από την ντροπαλή πρωτόβγαλτη ηθοποιό που η τύχη τούς έκλεισε το μοιραίο ραντεβού στην Ομόνοια.
«Από τότε δεν χωρίσαμε ποτέ. Τα συναισθήματα είναι τα ίδια όπως τότε, δεν έχουν αλλάξει» είχε πει τότε χαρακτηριστικά η Σμαρούλα κοιτώντας τον Βαγγέλη της με λατρεία στα μάτια. «Ευτυχώς που παντρεύτηκες αυτή τη γυναίκα, γιατί αυτή θα σταθεί όρθια δίπλα σου» του είχε πει ο Μίμης Φωτόπουλος που μαζί με τον Ντίνο Ηλιόπουλο ήταν κουμπάροι στον γάμο τους.
Ήταν, δε, τόσο μεγάλη η αγάπη και η ευγνωμοσύνη του Βαγγέλη Λειβαδά στο πρόσωπό της, που έδωσε σε ένα από τα θέατρά του το όνομά της. Το καλοκαιρινό θέατρο «Σμαρούλα», για το οποίο ο θεατρικός επιχειρηματίας έδωσε επίπονο αγώνα να κρατηθεί όρθιο. Μάταια όμως αφού στη θέση του αναγέρθηκε πολυώροφο κτίριο. Αυτό αποτέλεσε, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους, και τη χαριστική βολή…
«Τελείωσε μια θεατρική αυτοκρατορία»
Συγκλονίστηκαν οι θεατράνθρωποι και οι στενοί συνεργάτες της Σμαρούλας Γιούλη όταν έμαθαν ότι έπεσε η αυλαία για τη μεγάλη κυρία της σκηνής. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου βρέθηκε επί τρεις σεζόν με τη Σμαρούλα στην προτελευταία της παράσταση «Το αταίριαστο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον.
«Τι να πω… Με τον θάνατο του Βαγγέλη Λειβαδά και της Σμαρούλας Γιούλη τελειώνει μια θεατρική αυτοκρατορία. Στενοχωρήθηκα πολύ. Είχα κάνει πολλές συνεργασίες με τον Βαγγέλη Λειβαδά και τη Σμαρούλα Γιούλη. Θυμάμαι ήταν τόσο φοβισμένη πριν από κάθε πρεμιέρα. Είχε αυτό που λέμε “δημιουργική ανασφάλεια”. Πραγματικά, ήταν σαν μαθήτρια επί σκηνής. Καλό της ταξίδι…»
Τον Στάθη Ψάλτη τον είχε σαν παιδί του το ζεύγος Λειβαδά – Γιούλη, γι’ αυτό ο θάνατος της Σμαρούλας του προξένησε μεγάλη συγκίνηση. «Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ίσως τη μεγαλύτερη στενοχώρια που έχω περάσει στη ζωή μου. “Εφυγε” η μητέρα μου. Μαζί της και με τον αείμνηστο πατέρα μου, τον Βαγγέλη Λειβαδά, ζήσαμε τουλάχιστον έξι χρόνια κάτω από την ίδια στέγη και ζήσαμε πολύ ευτυχισμένες στιγμές. Πίσω από τον πατέρα μου υπήρχε μια σπουδαία γυναίκα που είχε ένστικτο το οποίο ακολουθούσε ο πατέρας μου. Τους συνέδεε βαθιά αγάπη».
Ο Γρηγόρης Βαλτινός, στενός συνεργάτης τους, σχολίασε στην «Espresso»: «Η Σμαρούλα ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος και στο θέατρο και στη ζωή. Πολύ γλυκιά και τρυφερή με τους συναδέλφους της. Μας χάρισε πολύ σημαντικούς ρόλους από την αρχή της καριέρας της. Ηταν από τα μακροβιότερα ζευγάρια του ελληνικού θεάτρου μαζί με τον Βαγγέλη Λειβαδά και αγαπιόντουσαν πολύ. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο που “έφυγε” λίγο καιρό μετά τον Βαγγέλη. Μάλλον δεν άντεχε χωρίς αυτόν…»
Ο Ηλίας Λογοθέτης θυμάται και σχολιάζει στην «Espresso»: «Είναι πολύ θλιβερό. Η Σμαρούλα ήταν πολύ καλή συνεργάτιδα. Δουλέψαμε μαζί στο “Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα”. Θυμάμαι, πήγαινα στη Γλυφάδα στο σπίτι της και περνάγαμε τον ρόλο. Μετά απομακρυνθήκαμε, λόγω της δουλειάς που οδηγεί στην απομόνωση, αντί να σμίγει τους ανθρώπους…» «Δεν μπορούσε να αντέξει με τίποτα τον θάνατο του Βαγγέλη Λειβαδά» ανέφερε ο μεγάλος σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος που ήταν συνδεμένος με το ζευγάρι.