Το 2016 φεύγει και μαζί του “έφυγαν” πολλοί Έλληνες που είχαν “σημαδέψει” τον τόπο. Σημαντικοί καλλιτέχνες , ο θάνατος των οποίων σκόρπισε τη θλίψη σε ολόκληρη τη χώρα.
Ηθοποιοί και σκηνοθέτες, αγαπημένοι και φίλοι που δεν είναι πια εδώ, σε αντίθεση με το ταλέντο και την “κληρονομιά” τους, που άφησαν πίσω…
Από την Μαρία Ανδρεοπούλου
Στις 7 Ιανουαρίου, έφυγε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Άννα Συνοδινού, σε ηλικία 88 ετών. Η μεγάλη τραγωδός πέθανε σε ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη, με την υγεία της να έχει επιδεινωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Στις 12 Ιανουαρίου έφυγε ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες σκηνοθέτες έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από καρδιακό επεισόδιο. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1941, στην Μυτιλήνη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές.
Στις 5 Φεβρουαρίου έγινε γνωστή η είδηση πως μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του θεάτρου, μόλις στα 55 της χρόνια, η Νατάσσα Μανίσαλη έχασε την άνιση μάχη που έδινε από το 2011 με τον καρκίνο.
Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες που γνώρισε η ελληνική τηλεόραση, ο Κώστας Κουτσομύτης πεθαίνει στις 10 Μαρτίου μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλεία στο Σισμανόγλειο. «Υπέγραψε» μερικές από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές δουλειές, μεταφέροντας στη μικρή οθόνη σπουδαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας όπως η Εκτέλεση, τα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, ο Κίτρινος Φάκελος, την Πρόβα Νυφικού, το Εκείνος κι Εκείνος, τα Ματωμένα Χώματα, το Η Αγάπη Άργησε Μια Μέρα και πολλά άλλα.
Στις 9 Απριλίου φεύγει από τη ζωή ο Eρρίκος Μπελιές σε ηλικία 66 ετών. Φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής ο σπουδαίος Eρρίκος Μπελιές έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών μετά από πολύμηνη ασθένεια, στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
Στις 20 Απριλίου, φεύγει από τη ζωή ένα σημαντικό θεατρικό και κινηματογραφικό κεφάλαιο. Ο Γιάννης Βόγλης αφήνει την τελευταία του πνοή στις 20 Απριλίου. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που γνώρισε το ελληνικό θέατρο.Έγινε γνωστός από την ταινία “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”. Θρυλική έγινε η ατάκα του στην ταινία “Κορίτσια στον ήλιο”‘, «στάσου μύγδαλα!» στην συμπρωταγωνίστριά του, Αν Λόμπεργκ.
Δυστυχώς η θλίψη είναι μεγαλύτερη, όταν χάνονται νέοι άνθρωποι.
Έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιουνίου η ηθοποιός Γεωργία Αποστόλου, σε ηλικία 43 ετών. Η Γεωργία Αποστόλου, σύμφωνα με τον πατέρα της, Νίκο Αποστόλου, πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι της, στην Αθήνα και η κηδεία της έγινε την επόμενη μέρα στο νεκροταφείο Σχιστού. Σύμφωνα, με τον πατέρα της ηθοποιού τον τελευταίο καιρό είχε αδυνατίσει υπερβολικά πολύ, υποσιτιζόταν, και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η ενασχόληση της με την εκκλησία.
Την τελευταία του πνοή άφησε στις 30 Απριλίου ξαφνικά ο γνωστός make up artist και ηθοποιός Γιάννης Αγγελάκης. Ο Γιάννης ήταν πολύ αγαπητός στο χώρο της ελληνικής Showbiz, είχε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για τις μιμήσεις του.
Ένας άλλος νέος άνθρωπος και ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνοθέτης που έγινε η ψυχή του Gagarin είναι ο Νίκος Τριανταφυλλίδης. Ο σημαντικός σκηνοθέτης έφυγε από την ζωή την Δευτέρα, 5 Ιουνίου, έπειτα από εννέα μήνες μάχης με τον καρκίνο. Δεν έμεινε στη «σκιά» του πατέρα του, Χάρρυ Κλυν αλλά έγραψε τη δική του ιστορία αλλά έφυγε από τη ζωή μόλις στα 49 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο. Το 1993 ήταν εκείνος που σκηνοθέτησε το video clip για το εμβληματ κομμάτι “Δεν Χωράς Πουθενά” του συγκροτήματος Τρύπες.
Ο βουλευτής Μαντάς, μέλλων υπουργός Ναυτιλίας (θρυλική ατάκα από την ταινία Τζένη Τζένη) δεν είναι πια εδώ. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ένας από τους ωραιότερους άνδρες του ελληνικού κινηματογράφου, ένας εμβληματικός ζεν πρεμιέ, πέθανε μετά από πολύχρονη μάχη με πολλά προβλήματα υγείας στις 23 Αυγούστου. Πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις πιο γνωστές και πιο επιτυχημένες ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου και ενέπνευσε το “σλόγκαν”… «κορίτσια ο Μπάρκουλης».
Η Ντόρα (Ισιδώρα) Σιμοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 όπου και πέθανε στις 8 Αυγούστου 2016. Συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου “Φόνισσα” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως επίσης και στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του “Γυφτοπούλα”. Συμμετείχε και στο επεισόδιο “Η βεντέτα” της Σειράς “Κωνσταντίνου και Ελένης” υποδυόμενη τη μάνα του Σπύρου Μπιμπίλα. Καθώς και στις 7 Θανάσιμες Πεθερές στο guest star στο επεισόδιο η τσιγγάνα πεθερά.
Ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς που γεννήθηκαν στα χρόνια του Μεσοπολέμου και συνδύαζαν θεατρική παιδεία, γνώση και ήθος, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, έφυγε τα ξημερώματα της Παρασκευής 10 Ιουνίου 2016 από κοντά μας. Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στα Εξάρχεια της Αθήνας το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πήρε το δίπλωμά του ως ηθοποιός το 1951, ερμηνεύοντας σε κανονική παράσταση τον ρόλο του Οκτάβιου στην κωμωδία του Γκολντόνι «Οι Περίεργες Γυναίκες». Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε στο Ηρώδειο, την ίδια χρονιά, με τον «Θυμελικό Θίασο» του Λίνου Καρζή, στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» ως κορυφαίος του χορού των γερόντων.
Ο ηθοποιός Γιώργος Χαραλαμπίδης έφυγε από τη ζωή, στις 25 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 78 ετών. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης έπασχε εδώ και αρκετά χρόνια από τη νόσο Αλτσχάιμερ.Η κηδεία του έγινε χθες, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Ασωμάτους Ροδόπης. Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1938 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1960. Ήταν ιδρυτής του θιάσου «Νέα Πορεία», με στόχο τη διαμόρφωση ενός αντιπροσωπευτικού λαϊκού ελληνικού θεάτρου. Ο θίασος στεγάστηκε σε διάφορα θέατρα και περιόδευσε σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο Ταξίαρχος Θεοχάρης ή κατά κόσμον Γιώργος Βασιλείου, μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, πέθανε την 1η Νοεμβρίου.Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και έγινε πανελληνίως γνωστός από το ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά Καλημέρα Ζωή του Νίκου Φώσκολου.
Ένας σημαντικός ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που «έφυγε» μέσα στο 2016.Ο Πέτρος Φυσσούν άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού…
Ο δημοφιλής ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, Θεόδωρος Δημήτριεφ, πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων, σε ηλικία 82 ετών. Το 1959, προσελήφθη για τις ανάγκες της τριλογίας του Αισχύλου, «Ορέστεια» (σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη), στο Εθνικό Θέατρο, και, έκτοτε, έπαιζε σε αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, κυρίως ως κορυφαίος του χορού, λόγω της βαθειάς και ιδιαίτερης φωνής του. Η τελευταία εμφάνιση στο Εθνικό Θέατρο ήταν την περίοδο 2003 – 2004 στον «Άμλετ» ως φάντασμα (σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη).
Μια ακόμη απώλεια μετρά ο καλλιτεχνικός κόσμος πριν το τέλος του 2016. Ο Έλληνας ηθοποιός Δημήτρης Βεάνος που έχει συμμετάσχει σε πολλές ελληνικές σειρές έφυγε από τη ζωή και σκόρπισε τη θλίψη στα αγαπημένα του πρόσωπα έφυγε στις 27 Δεκεμβρίου. Η καλή του φίλη Γωγώ Ατζολετάκη αποκάλυψε τη δυσάρεστη είδηση, μιλώντας με λόγια αγάπης για τον ηθοποιό που αγαπήσαμε μέσα από τους ρόλους του στη σειρά “Εκείνες και εγώ”, “Άκρως οικογενειακόν” κ.α.
Ο Αντώνης Λαλάκος ανακάλυψε μόλις την περασμένη άνοιξη την ασθένεια του και από τότε πάλευε με νύχια και με δόντια μπαινοβγαίνοντας στο νοσοκομείο για θεραπείες. Ο ηθοποιός έγινε γνωστός από τις συμμετοχές του σε ταινίες της δεκαετίας του 80 «Ρόδα τσάντα και κοπάνα», «Σατανάδες στα σχολεία», ενώ πήρε μέρος σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Ο χήρος και η χήρα», «Τμήμα Ηθών». Έφυγε από τη ζωή στις 9 Δεκεμβρίου, μόλις στα 57 του χρόνια…Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στο νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής.
Ο θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, ποιητής και σκηνοθέτης Βαγγέλης Γκούφας πέθανε σε ηλικία 91 ετών την 1η Νοεμβρίου. Γεννημένος το 1925 στην Αθήνα, ο ταλαντούχος δημιουργός σπούδασε νομικά και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, για να ασχοληθεί αργότερα με το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τη διαφήμιση. Έγραψε κινηματογραφικά σενάρια, ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, διασκευές για την τηλεόραση και στίχους τραγουδιών γνωστών συνθετών – μεταξύ άλλων του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Αργύρη Κουνάδη και του Μίμη Πλέσσα. Στα πιο γνωστά του τραγούδια συγκαταλέγονται κομμάτια όπως τα: «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» και «Το σύννεφο έφερε βροχή». Στο ραδιόφωνο ξεχώρισε με την επιτυχημένη σειρά της δεκαετίας του 1960 «Μικρή, πικρή μου αγάπη».