Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ευαγγελία Σαμιωτάκη τα ξημερώματα του Σαββάτου.  Το τελευταίο διάστημα η μεγάλη ηθοποιός, σύζυγος του αείμνηστου Σπύρου Καλογήρου, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και κινητικά προβλήματα.
Με ένα μήνυμα του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος είχε συνεργαστεί σε πολλά έργα μαζί της, έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου της. Η κηδεία της Ευαγγελία Σαμιωτάκη θα τελεστεί στον Άγιο Αθανάσιο του Μαρκόπουλου Ωροπού στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.
«Έφυγε ξαφνικα από κοντά μας η αγαπημένη Ευαγγελια Σαμιωτάκη…μάνα ΜΟΥ μου σε πολλά έργα στο θέατρο κ την τηλεόραση…καλο ταξίδι ΚΑΛΗ μου κυρία…ΑΥΡΙΟ ΣΤΙς 12 Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΟΠΟΥ» έγραψε ο ηθοποιός και μοιράστηκε μια κοινή τους φωτογραφία από το παρελθόν.

Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Το βιογραφικό της Ευαγγελίας Σαμιωτάκη από το whoiswhogreece.com

Οι γονείς της από πολλές γενιές κατάγονται από την Σάμο. Ο προπάππους της ήταν οπλαρχηγός με δική του ομάδα που εξολόθρευσε τους Τούρκους το 1840 κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της Σάμου. Ο παππούς της Γιώργος Χ., μεγάλος κτηματίας και παραγωγός στο νησί, παντρεύει την κόρη του (και μητέρα της) με ένα καπνοπαραγωγό που γρήγορα έφυγε από την ζωή. Έτσι η ίδια ανταποκρίνεται στον έρωτα του ωραίου άνδρα και κατά 15 χρόνια νεώτερό (ο πατέρας ) ο οποίος εργαζόνταν στις εμπορικές δραστηριότητες του παππού της και φεύγουν κρυφά από το νησί. Ο πατέρας της σταδιακά γίνεται ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στην Λαμία, αναλαμβάνοντας τον κεντρικό κινηματογράφο της πόλης το “Παλλάς”. Κατά την διάρκεια του πολέμου μετακομίζουν στη Θήβα, όπου εκεί εκφράζει τις καλλιτεχνικές του ικανότητες και εργάζεται ως κιθαρίστας στα κέντρα της πόλης. Έγινε γνωστός και μεγάλος βάρδος που αγαπήθηκε και από την αθηναϊκή κοινωνία αργότερα. Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη τελείωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Θήβα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1960 . Αμέσως μετά την αποφοίτησή της και για 17 συνεχή χρόνια παίζει αρχαίο θέατρο στην Επίδαυρο, με ιδιαίτερη επίδοση στην Αττική Κωμωδία, και με συμμετοχή σε όλες τις σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Αγαπημένη ηθοποιός και μούσα του Αλέξη Σολωμού, θεωρήθηκε η “Εθνική Λαμπιτώ”, παίζοντας επί δεκαετίες τον ρόλο αυτό με τεράστια επιτυχία δίπλα στις ηθοποιούς Κατσέλη, Αρώνη, Συνοδινού, Βουγιουκλάκη. Επίσης συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παίζοντας την Αφροδίτη στον “Ιππόλυτο” και την “Λαμπιτώ” στη Λυσιστράτη. Στο ελεύθερο θέατρο βρέθηκε από το 1978, παίζοντας πάντα ελληνική κωμωδία στα έργα των καταξιωμένων κλασικών σύγχρονων συγγραφέων Σακελλάριο όπως “Η δεξιά, η αριστερά και ο Κυρ Παντελής”, Τσιφόρο “Μια ζωή την έχουμε”, Ψαθά “Η γυναίκα μου η ψεύτρα”, “Ο καπετάνιος στο σπίτι μου” κ.ά. Επί 17 χρόνια υπήρξε η ίδια θεατρικός επιχειρηματίας με 10 τουλάχιστον προσωπικές παραγωγές. Ταξίδεψε 5 φορές στην Αυστραλία και 7 στην Αμερική και Καναδά, όπου μετέφερε τις θεατρικές της παραστάσεις σε ένα κοινό που τις περίμενε με ανυπομονησία κάθε φορά.

Επίσης είχε πολλές δραστηριότητες και συμμετοχές σε ελληνικές ταινίες και σήριαλ, καθώς και σε δύο ξένες παραγωγές, σε μία του B.B.C. “Η οικογένειά του και άλλα ζώα” και σε άλλη διεθνούς συμπαραγωγής “Ακυβέρνητες Πολιτείες”. Πέρα όμως από όλους τους ρόλους της θεωρεί ότι ο σπουδαιότερος της ζωής της είναι ο ρόλος της μητέρας και συντρόφου μέσα στην οικογένειά   Είχε πάντα από τον τύπο ενθουσιαστικά σχόλια και επαίνους για το παίξιμό της στις παραστάσεις του αρχαίου θεάτρου. Το θεατρικό κοινό που την έζησε, την θυμάται να την απογειώνει με το χειροκρότημά του.

Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε dailytvradio.gr το περασμένο καλοκαίρι. Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη μίλησε για τη ζωή της με τον Σπύρο Καλογήρου.   «Ζήσαμε 50 ευτυχισμένα χρόνια μαζί. Μου υποσχέθηκε πως θα με κάνει να νιώθω Βασίλισσα και το έκανε… εγώ τον ερωτεύτηκα από την πρώτη ματιά, αυτός άργησε να ανταποκριθεί γιατί φοβόταν τη διαφορά της ηλικίας που είχαμε, εγώ ήμουν 18 κι εκείνος 30. Τρεις μήνες έκλαιγα που δεν ανταποκρινόταν. Ξέρεις ήμουν μοναχοπαίδι κα πολύ κακομαθημένη και δεν είχα συνηθίσει να χάνω, να μη γίνεται το δικό μου. Τελικά ενέδωσε και μου έγραφε συνέχεια ποιήματα. Θα σας απαγγείλω στίχους από το πρώτο ποίημα που μου έγραψε:«Ήταν του Μάη δειλινό σαν πέρασε βουβή, Καμαρωτή, πανέμορφη ψηλή σαν μια τουλίπα, Κι ενώ η φύσις έπαιρνε το χρώμα το μαβί, Μ’ αρέσεις της εφώναξα, πρόλαβα και της είπα. Εκείνη κοντοστάθηκε, έγειρε το κεφάλι, το χέρι της μου πρότεινε, για να βρεθώ σιμά της και μια χορδή ερωτική, άρχισε ευθύς να πάλει, σα μου΄ δωσε και φίλησα τα ροδοπέταλά της. Ήταν εκείνη που έψαχναν να βρουν τα δυο μου μάτια, εκείνη που την έβλεπα μόνο στο όνειρό μου, εκείνη που αν μου τάξουνε ολόχρυσα παλάτια, θα μένει πάντα και θα ζει βαθιά μες στην καρδιά μου!»…

Ευαγγελιά Σαμιωτάκη

Ευαγγελία Σαμιωτάκη και Σπύρος Καλογήρου: Ένας μεγάλος έρωτας 

Η «ρετσινιά» του κακού ακολουθούσε τον Σπύρο Καλογήρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η πραγματική φύση του, όμως, έκρυβε μόνο καλοσύνη. Αφοπλιστικά άμεσος και ανθρώπινος, ο Σπύρος Καλογήρου μιλούσε συχνά για τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, την Ευαγγελία Σαμιωτάκη που έφυγε σήμερα από τη ζωή. 

Το ζευγάρι παντρεύτηκε όταν η Σαμιωτάκη ήταν μόλις 18 ετών και έμεινε μαζί 50 χρόνια –μια ολόκληρη ζωή. 

«Ημουνα 18 χρονών όταν ήρθε ο Σπύρος Καλογήρου στη σχολή» λέει η Ευαγγελία Σαμιωτάκη στο βιβλίο του Αντώνη Πρέκα. Ενας ώριμος πια άντρας. Ηταν τριάντα χρονών, με ένα μουστάκι πολύ ωραίο και σπανιόλικο. Εγώ τρελάθηκα μαζί του… Τον ερωτεύτηκα αμέσως… Εγώ δεν μπορώ να εκφραστώ όπως εκείνος… Δεν μπορώ να γράψω ποιήματα… Εκείνος μου έχει γράψει πάρα πολλά… Δεν μου έλειψε ποτέ τίποτα συναισθηματικό, ερωτικό, υλικό… Πριν το επιθυμήσω το είχα» είχε πει στο ίδιο βιβλίο. 

Φιλμογραφία

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)
Αμόκ (1963)
Η νεράιδα και το παληκάρι (1969) [Λενιώ Κωνσταντογιωργάκη]
Η παριζιάνα (1969) [πελάτισσα Πελαγίας]
Βαβυλωνία (1970) [Μπαστιά]
Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα (1970) [Μαρία Καραθανάση]
Η Αλίκη δικτάτωρ (1972) [πρωταγωνίστρια θιάσου]
Πως Καταντήσαμε Σωτήρη (1972) [Κούλα Λεκάτσα]
Αστερισμός της παρθένου (1973) [Μπαμπαρδούλη]
Δικτάτωρ Καλεί Θανάση (1973) [Λίλη Σγουρίδου-Μπάρκα]
Γυναικοκρατία (1973) [Ντίνα Ψιψίκου]
Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελλός / Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973) [Λίλη Σγουρίδου-Μπάρκα]
Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973) [Ευστάθεια Ζεβεδαίου] 
20 Γυναίκες κι Εγώ (1973)
Ο τσαρλατάνος (1973) [Γκέρτα]
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
Ο φαλακρός μαθητής (1979)
Καθένας με την τρέλλα του… (1980)
Πέστα χρυσόστομε (1983) [(πελάτισσα)]
Μάντεψε τι κάνω… τα βράδυα (Ο ανοιχτομάτης) (1984) [Δαμιανού]
Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω!.. (1985) [Μερόπη]
Μερικοί το Προτιμούν Ηλεκτρονικό (1986)
Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν (1987) [Τιμοπούλου]
Ο καλύτερός μου φίλος (2001) [Παπαχρήστου]
Lilly`s Story (2002) 
Η Λίζα και όλοι οι άλλοι (2002) [ηλικιωμένη γυναίκα]
Αγρύπνια (2005) [θεία Ανδρέα]Το όνειρο του σκύλου (2005) [μαντάμ]

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!