Θ Ε Α Τ Ρ Ι Κ Ο Σ Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Σ Ν Ε Ο Σ Λ Ο Γ Ο Σ
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια – Τηλ. 210-6453330
O Θεατρικός Οργανισμός ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ, που εδρεύει στο Studio Μαυρομιχάλη τα τελευταία 10 χρόνια, παρουσιάζει για τη φετινή θεατρική περίοδο 2017-2018:
- Την καινούργια του παραγωγή, «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» του Χάϊνριχ Μπελ, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
- «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου για τρίτη χρονιά, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου με πρωταγωνιστή τον Φώτη Μακρή.
«Το Κιβώτιο»
του Άρη Αλεξάνδρου
για τρίτη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη
Πρεμιέρα: Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
Κάθε Παρασκευή στις 21:00
«Το Κιβώτιο», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου 2015 και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για δύο χρόνια. Εκτός της Αθήνας, παίχτηκε και σε 21 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, στις 27 Οκτωβρίου 2017, θα παρουσιαστεί στη Πάφο της Κύπρου, στα πλαίσια τη πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Λίγα λόγια για το έργο:
Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.
Σειρά συζητήσεων:
Από την περσινή χρονιά, το «Κιβώτιο» πλαισιώθηκε από μία σειρά συζητήσεων με το κοινό, μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Στις συζητήσεις αυτές αυτές προσκληθηκαν σημαντικά πρόσωπα της από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, που προσέγγισαν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξάνδρου και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό, αναδεικνύοντας τις προεκτάσεις του μέχρι σήμερα. Το κοινό αγκάλιασε με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο.
Οι καλεσμένοι στον Κύκλο Συζητήσεων για τη θεατρική σαιζόν 2015-16 ήταν: ο συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου και Χορού Λέανδρος Πολενάκης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, ο εκδότης Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας» Κώστας Κρεμμύδας, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Χρυσούλα Σταύρου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιστορικός και Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, οι δημοσιογράφοι του ραδιοσταθμού «105,5 Στο Κόκκινο» Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Βαγγέλης Καραγιώργος και Βαγγέλης Χερουβείμ, ο Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Δημηρούλης, ο Μανώλης Γλέζος, , ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, η θεατρική κριτικός στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» Μαρώ Τριανταφύλλου, ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» Παύλος Κλαυδιανός, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης, η συντονίστρια του Γραφείου Αθήνας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Χαρά Τσουκαλά, η Δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο συγγραφέας Χρήστος Αγγελάκος και ο Θεατρολόγος και καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Winchester, Kingston και Canterbury Christ Church, Φίλιππος Χάγιερ.
Στη σαιζόν 2016-17, καλεσμένοι ήταν : η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο συγγραφέας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός , ο Υπεύθυνος Ελληνικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Κέδρος Θανάσης Μήνας, ο Ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ευτύχης Μπιτσάκης, οι ιστορικοί Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Κωστής Καρπόζηλος από τα Α.Σ.Κ.Ι., ο Κριτικός λογοτεχνίας και ο σημαντικότερος μελετητής του Άρη Αλεξάνδρου, Δημήτρης Ραυτόπουλος, ο ποιητής και Δημοσιογράφος Κώστας Καναβούρης και η δημοσιογράφος Πόλυ Κρημνιώτη από την εφημερίδα ΑΥΓΗ, ο συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός και παραγωγός ντοκιμαντέρ, Δημήτρης Παπαχρήστος, ο συγγραφέας Μάνος Ελευθερίου, οι ιστορικοί Αντώνης Λιάκος και Κωστής Κορνέτης, ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Νίκου Μπελογιάννη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σεραφείμ Σεφεριάδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, ο Επιμελητής των εκδόσεων Αλεξάνδρεια Κώστας Λιβιεράτος, ο πρώην βουλευτής, πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόματος «Σχέδιο Β» Αλέκος Αλαβάνος, ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης, οι ηθοποιές Εύα Κοταμανίδου, Μάνια Παπαδημητρίου και Κάτια Γέρου, ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας και η Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Α.Π.Θ. Λίζυ Τσιριμώκου, ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο κριτικός Λογοτεχνίας και Γραμματολόγος Αλέξης Ζήρας, ο ψυχίατρος Δημήτρης Πλουμπίδης, γιος του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη και ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Ο κύκλος συζητήσεων θα συνεχιστεί και τη φετινή θεατρική σαιζόν. Η λίστα των προσκεκλημένων είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί σύντομα.
Το blog της παράστασης : http://kivotio.tumblr.com/
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός
Παίζει ο Φώτης Μακρής
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Κάθε Παρασκευή στις 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι : 8 ευρώ
Ατέλειες : 5 ευρώ
Προπώληση VIVA.GR :
https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
«Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ»
του Χάϊνριχ Μπελ
Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου 2017
Κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00
Το studio Μαυρομιχάλη τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Γερμανού Νομπελίστα συγγραφέα Χάϊνριχ Μπέλ, παρουσιάζει σε θεατρική διασκευή από τις 14 Οκτωβρίου 2017, το εμβληματικό μυθιστόρημά του, «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
*Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού
Λίγα λόγια για το έργο:
Την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 1974, καθώς το καρναβάλι έχει φτάσει στο απόγειό του, σε μια πόλη της Γερμανίας, μια νέα γυναίκα βγαίνει από το σπίτι της για να πάει σε μια γιορτή. Τέσσερεις μέρες αργότερα, η γυναίκα αυτή παρουσιάζεται σε ένα αστυνομικό τμήμα και ομολογεί ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν δημοσιογράφο.
Η Καταρίνα Μπλουμ είναι μία νέα γυναίκα που ζει στη Δυτική Γερμανία, δουλεύει ως οικιακή βοηθός και δεν ασχολείται με την πολιτική. Γνωρίζει και ερωτεύεται σε ένα πάρτι έναν άντρα καταζητούμενο από την αστυνομία για υποθέσεις ληστείας και αδικημάτων που εμπλέκονται με την τρομοκρατία. Οι δυό τους περνούν τη νύχτα στο σπίτι της και όταν εκείνος φεύγει ξημερώματα, ξεκινά η καταδίωξη της Καταρίνα από τους κρατικούς μηχανισμούς και από τον Τύπο. Η προσωπική της ζωή γίνεται εξώφυλλο, η προσωπικότητά της ευτελίζεται και υφίσταται τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ και του κράτους. Στο τέλος, όμως, θα πάρει την εκδίκηση της.
Ο Γερμανός Νομπελίστας Χάϊνριχ Μπελ στήνει ένα γαϊτανάκι βίας, μία σπουδή για την εξέλιξή της και το πού αυτή μπορεί να οδηγήσει (όπως άλλωστε σημειώνει και στον υπότιτλο του βιβλίου), μία παραβολή για τη χαμένη αθωότητα αλλά και μία στυγνότατη κοινωνική κριτική στα ανεξέλεγκτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο κιτρινισμό – η εφημερίδα η οποία ξεσκίζει στα εξώφυλλά της την τιμή της Καταρίνα Μπλουμ δεν είναι άλλη από την Bild, το διάσημο δεξιόστροφο ταμπλόιντ έντυπο της Γερμανίας.
«Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1975 (Σκηνοθεσία: Φόλκερ Σλέντορφ και Μαργκαρέτε Φον Τρότα), ενώ έχουν παρουσιαστεί πολλές θεατρικές μεταφορές σε όλο το κόσμο.
Ο συγγραφέας
Ο Χάϊνριχ Μπελ (Heinrich Theodor Böll, 21 Δεκεμβρίου 1917 – 16 Ιουλίου 1985) ήταν Γερμανός πεζογράφος, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 1972.
Γιος επιπλοποιού, από καθολική και αντιναζιστική οικογένεια, πολέμησε στο ρωσικό και σε άλλα μέτωπα στα έξι χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τραυματίστηκε αρκετές φορές και αιχμαλωτίστηκε από τους Αμερικανούς.
Σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
Τα έργα του άρχισαν να δημοσιεύονται το 1947. Στα πρώτα απ’ αυτά περιγράφει την άθλια ζωή των στρατιωτών κατά την διάρκεια του πολέμου, ενώ στη συνέχεια η κριτική του στράφηκε στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της σύγχρονής του Γερμανίας.
Έργα του που κυκλοφορούν στα Ελληνικά:
Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ, Απόψεις ενός κλόουν, Ομαδικό πορτραίτο με μια κυρία, Γυναίκες σε τοπίο με ποτάμι, Μπιλιάρδο στις εννιάμιση, Όχι μόνο τα Χριστούγεννα – Η συλλογή σιωπής του δρα Μούρκε – Κάτι θα γίνει – Πρωτευουσιάνικο ημερολόγιο – Ο απορριμματολόγος
Ο Μπελ είναι ένας από τους δημοφιλέστερους Γερμανούς συγγραφείς και θεωρείται αυτός που εκφράζει αμεσότερα την μεταπολεμική γερμανική συνείδηση.
Το 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο παράστασης: Όλος ο θίασος
Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια : Διονύσης Μανουσάκης
Φωτισμοί: Στέφανος Κοπανάκης
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Στέλλα Κρούσκα, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Κλεοπάτρα Τολόγκου και Μενέλαος Χαζαράκης
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 12 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 10 ευρώ
Ατέλειες, Άνεργοι : 8 ευρώ
Προπώληση VIVA.GR :
https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/i-xameni-timi-tis-katarina-mploum/
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330
studiomavromihali@gmail.com
Υπεύθυνος : Φώτης Μακρής, τηλ. 6972556344
Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: [email protected] και [email protected]