Η θεατρική ηθοποιός, Peg Entwistle, άφησε πίσω της τη Νέα Υόρκη και το 1932 βρέθηκε στο Hollywood με την ελπίδα να δει το όνομά της στη μεγάλη οθόνη. Στις 16 Σεπεμβρίου της ίδιας χρονιάς σκαρφάλωσε στο γράμμα Η της διάσημης πινακίδας και πήδηξε στο κενό.
Όλοι μας γνωρίζουμε τα περίφημα γράμματα που συνθέτουν την τεράστια επιγραφή Hollywood στους ομώνυμους λόφους του Los Angeles. Πόσοι όμως γνωρίζουν την ιστορία από πίσω τους; Οι περισσότεροι… τα έχουμε θαυμάσει σε ταινίες και σειρές. Άλλοι πιο τυχεροί τα έχουν δει και από κοντά. Η επιγραφή Hollywood κρύβει μέσα της το american dream, τη «χρυσή» ζωή που ονειρεύονται τόσοι και τόσοι. Όμως τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ακριβώς έτσι.
Η επιγραφή δημιουργήθηκε σαν διαφήμιση το 1923, ενώ η ακριβής τοποθεσία της είναι στους λόφους Hollywood στο Όρος Lee, στα βουνά της Santa Monica. Η επιγραφή βανδαλίστηκε αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά στη συνέχεια επισκευάστηκε και πλέον μία μη κερδοσκοπική οργάνωση φροντίζει για την ασφάλεια και την προώθησή της. Αρχικά η επιγραφή έγραφε Hollywoodland και ο σκοπός της ήταν να διαφημίσει το όνομα νέων οικοδομικών συγκροτημάτων στους λόφους πάνω από την περιοχή Hollywood του Los Angeles.
Ο Thomas Fisk Goff, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας διαφημιστικών επιγραφών, σχεδίασε την πινακίδα Hollywoodland. Η πινακίδα υψώθηκε στις 13 Ιουλίου του 1923, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν να «κατέβει» μετά από ένα, ίσως ενάμιση χρόνο. Φυσικά μετά την κινηματογραφική ακμή που συντελέστηκε στο Los Angeles, η πινακίδα έγινε το σήμα κατατεθέν του αμερικανικού σινεμά και παρέμεινε στη θέση της.
Η τραγική αυτοκτονία της ηθοποιού Peg Entwistle
Η πιο μακάβρια ιστορία που συνδέεται με τα διάσημα γράμματα είναι η αυτοκτονία της ηθοποιού Peg Entwistle, η οποία έπεσε από το γράμμα H της επιγραφής και σκοτώθηκε ακαριαία, τον Σεπτέμβριο του 1932. Το 1929 η οικονομική ύφεση είχε «γονατίσει» την Αμερική. Το Hollywood όμως ήταν ένας άλλος κόσμος. Με τον ήχο να «ντύνει» τις ταινίες, ο βουβός κινηματογράφος ήταν πλέον παρελθόν και ο κόσμος ήθελε όχι μόνο να βλέπει τους αστέρες του Hollywood αλλά και να τους ακούει. Καριέρες και μεγάλα ονόματα χάθηκαν μέσα σε μια νύχτα ενώ καινούργια πρόσωπα άρχισαν να εμφανίζονται. Ο κόσμος ζητούσε μια διέξοδο από το κραχ και τα προβλήματά επιβίωσης και «άνοιξε» την πόρτα σε αυτόν το νέο μαγικό κόσμο. Μέσα στις σκοτεινές αίθουσες των κινηματογράφων το κοινό ξεχνιόταν, ταξίδευε, γελούσε και ήλπιζε σε ένα καλύτερο αύριο. Το Αμερικάνικο όνειρο ήταν ακόμη ζωντανό. Τα όνειρα όμως, πολλές φορές, καταλήγουν σε εφιάλτες. Η πινακίδα του Hollywood που δήλωνε, πλέον, την παγκόσμια εγκαθίδρυση της περιοχής ως Μέκκα του κινηματογράφου, «αποκάλυψε» για πρώτη φορά το σκοτάδι που κρυβόταν πίσω από τη λάμψη και τα φώτα της βιομηχανίας.
Μια ηθοποιός γεμάτη όνειρα
Η ιστορία ξεκινάει το 1931 στη Νέα Υόρκη. Η 23χρονη Peg Entwistle είναι φιλόδοξη νέα ηθοποιός. Θριαμβεύει στο Μπρόνγουεϊ με την λαμπερή της εμφάνιση και το φυσικό της ταλέντο. Ήταν αρκετά γνωστή ηθοποιός στη Νέα Υόρκη. Αλλά, όπως όλες οι φερέλπιδες ηθοποιοί, την τράβηξε το Χόλιγουντ και η γοητεία του σινεμά.
Τον Απρίλιο του 1932 η Πεγκ πηγαίνει δυτικά ελπίζοντας για μία ευκαιρία. Λίγους μήνες αφού έφτασε υπογράφει συμβόλαιο με το στούντιο Giant RKO. Πήρε ρόλο στην ταινία «Δεκατρείς Γυναίκες». Ήταν η ευκαιρία της. Θέλει απεγνωσμένα να τα καταφέρει. Ήρθε δυτικά, δεν έχει χρήματα, και αν η ταινία πήγαινε καλά, θα μπορούσε να είναι το ξεκίνημά της.
Αλλά μετά από τα δοκιμαστικά οι κριτικοί έθαψαν τις «Δεκατρείς Γυναίκες”. Οι παραγωγοί μίκρυναν πολύ το ρόλο της Πεγκ και διέκοψαν το συμβόλαιο. Αυτή είναι η κατάρα του Χόλιγουντ, δεν υπήρχε δουλειά σε άλλο στούντιο. Δεν υπήρχαν ρόλοι στο θέατρο γι΄αυτή.
Η Peg Entwistle ήταν μπροστά στην άβυσσο. Με την καριέρα της κατεστραμμένη καταστρώνει ένα σχέδιο για να αφήσει κληρονομιά στο Χόλιγουντ για πάντα. Στις 16 Σεπτεμβρίου η Πεγκ φεύγει από το σπίτι στο φαράγγι Μπίτσγουντ. Σίγουρα δεν μπορούσε παρά να δει το σήμα στο λόφο. Γι’ αυτήν εκπροσωπούσε ότι ήθελε πάρα πολύ.
Άρχισε να ανεβαίνει. Περπάτησε με δυσκολία σύρθηκε μέχρι το σήμα. Τελικά η Πεγκ έφτασε στην κορυφή του λόφου. Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Ανέβηκε τη σκάλα πίσω από το γράμμα «Η». Στην άκρη της τεράστιας κατασκευής, η Πεγκ κοίταξε το Λος Άντζελες να λάμπει στην κοιλάδα κάτω της. Ήταν η στιγμή της αλήθειας. Θα το κάνει; Παίρνει μία βαθιά ανάσα και μετά πηδάει προς στην αιωνιότητα.
Έκανε την πιο δραματική έξοδο από όλες τις ηθοποιούς του Χόλιγουντ που έχουμε δει. Το πτώμα της βρέθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1932. Ο τύπος έγραψε την ιστορία της. Την ονόμασαν «Το κορίτσι του σήματος του Χόλιγουντ». Αν και το σχέδιο της διέκοψε τη ζωή της σύντομα και τραγικά η Πεγκ Εντγουίσλ κατάφερε να αφήσει το σημάδι της στο Χόλιγουντ.
Φήμες λένε ότι την επόμενη ημέρα της αυτοκτονίας της δέχτηκε ένα γράμμα όπου την είχαν επιλέξει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα θεατρικό, όπου θα υποδυόταν μια γυναίκα που ωθείται στην αυτοκτονία. Η πινακίδα του Hollywood μόλις είχε «βαφτεί» με αίμα.
Το φάντασμα της Peg Entwistle
1990. Λος Άντελες, Καλιφόρνια. Ένα ζευγάρι βγάζει βόλτα το σκύλο του ένα απόγευμα στο φαράγγι Μπίτσγουντ. Καθώς πλησιάζουν το σήμα του Χόλιγουντ το ζωηρό τους κατοικίδιο φέρεται παράξενα. Ο σκύλος έτρεξε πίσω σε αυτούς και ήταν πολύ ανήσυχος. Περίεργοι τι κάνει το σκύλο τους να φέρεται έτσι το ζευγάρι ανεβαίνει το μονοπάτι να δει, αλλά σταματούν απότομα.
Είδαν ένα χλομό ξανθό κορίτσι με ρούχα της δεκαετίας του 1930 να περπατά σαν χαμένο γύρω από το σήμα του Χόλιγουντ. Μετά μπροστά στα μάτια τους, η φιγούρα εξαφανίστηκε εντελώς.
Με τα χρόνια εμφανίστηκαν μάρτυρες, που είδαν το αινιγματικό κορίτσι που φαίνεται να έκανε το σήμα του Χόλιγουντ σπίτι της. Ακόμη και εργαζόμενοι στη συντήρηση του γύρω πάρκου μιλούν για παράξενα συμβάντα κοντά στα γράμματα.
Είναι περιφραγμένο με ηλεκτροφόρο φράχτη και σύστημα ασφαλείας. Φύλακες έχουν αναφέρει ότι κάτι ενεργοποίησε τους αισθητήρες και όταν πήγαν να δουν δεν υπήρχε τίποτε. Δεν ξέρουμε τι ενεργοποιεί τους αισθητήρες.
Η συνέχεια της ιστορίας της καταραμένης πινακίδας
Στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο Albert Kothe, που φρόντιζε την επιγραφή, προκάλεσε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το γράμμα H.
Το 1949, το εμπορικό επιμελητήριο του Hollywood ήρθε σε συμφωνία με το τμήμα της πόλης του Los Angeles για τα πάρκα, ώστε να επισκευαστεί η επιγραφή. Όμως η συμφωνία προέβλεπε να φύγει το land από την επιγραφή, η οποία θα έλεγε πλέον μόνο Hollywood, ώστε να δοθεί έμφαση στην περιοχή και όχι στα οικοδομικά συγκροτήματα Όμως εξαιτίας της φθοράς τα γράμματα έφτασαν στην χειρότερη κατάστασή τους τη δεκαετία του ’70.
Η επίθεση στο Pearl Harbor το 1941 και ο πόλεμος, μετέτρεψαν ακόμη και το λαμπερό κόσμο του Hollywood σε «πεδίο μάχης». Μέχρι και το 1944, τα ακίνητα, η λάμψη της περιοχής και η πινακίδα που κάποτε ήταν σημάδι αναφοράς για όλους εκείνους που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο αύριο, είχαν παρασυρθεί από τις «φλόγες» του πολέμου. Η πινακίδα είχε περάσει πλέον στα χέρια της πολιτείας αλλά ο χρόνος και η έλλειψη προσοχής και συντήρησης είχαν καταστρέψει το ορόσημο. Ενώ το Hollywood αντιμετώπιζε την «υστερία» του Κομμουνισμού και της πυρηνικής απειλής που απλωνόταν στη χώρα, έπρεπε τώρα να αντιμετωπίσει την άνοδο της τηλεόρασης και την πτώση του box office. Σύντομα έδειξε τα «δόντια» του, αντιστάθηκε και αποφάσισε να «ανοίξει» την αγκαλιά του στα τηλεοπτικά στούντιο με την ελπίδα να επανακάμψει η περιοχή. Η πινακίδα στο Hollywood Hills πλέον έγραφε OLLYWOODLAN και αντί να ομορφαίνει το τοπίο κρατούσε ζωντανή τη μνήμη του πολέμου και μιας εποχής που οι Αμερικάνοι προσπαθούσαν να ξεχάσουν. Το 1949, The Hollywood Chamber of Commerce αποφασίζει να συγκεντρώσει χρήματα, να αφαιρέσει τα 4 τελευταία γράμματα (τη λέξη LAND) και να κτίσει την πινακίδα από την αρχή. Δυστυχώς όμως το μέλλον δεν φάνταζε τόσο λαμπερό για το έμβλημα του κινηματογράφου στους πρόποδες του βουνού. Μέχρι και το 1970 η Paramount ήταν το μόνο στούντιο που είχε καταφέρει να παραμείνει δυνατό στην πόλη. Το Hollywood είχε «πνιγεί» από τη βιομηχανία πορνό, από ερωτικά μασάζ και πορνό κινηματογράφους μέχρι βιβλιοπωλεία με ΧΧΧ υλικό και σόου σε διάφορα μαγαζιά. Μέσα σε μια δεκαετία, από τις αρχές του ’60 μέχρι και τα πρώτα χρόνια του ’70, η πινακίδα είχε σκουριάσει, η περιοχή ήταν ερειπωμένη, η εγκληματικότητα ήταν στα ύψη και η παρακμή της αίγλης του Hollywood αντικατοπτριζόταν στα γράμματα της πινακίδας που κατέρρεε το ένα μετά το άλλο. Το 1973, τα παιδιά των λουλουδιών είχαν μετατρέψει την πινακίδα σε HOLLYWEED ενώ μερικά χρόνια μετά, το “O” κατέρρευσε ενώ ένας εμπρηστής έκαψε το “L”. Με το Hollywood να «βυθίζεται» οικονομικά, το σύμβολό του να έχει καταστραφεί και την Αμερική «κολλημένη» μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης, η πόλη που κάποτε ήταν η Μέκκα του κινηματογράφου, έδειχνε τώρα σαν σκηνικό από παλιό Western. Ερημωμένη, εγκαταλελειμμένη και με τους εγκληματίες να «τρέφονται» από τη σαπίλα της, όλα έδειχναν ότι η πόλη του Hollywood είχε γίνει πλέον μια ανάμνηση κάποιας άλλης ένδοξης εποχής.
Το 1978, ο Alice Cooper πρωτοστάτησε σε μία καμπάνια για να αποκατασταθεί πλήρως η επιγραφή και τα γράμματα να αντικατασταθούν με πιο σταθερά υλικά. Ο ίδιος δώρισε το ένα γράμμα O και ο Hugh Hefner, εκδότης του Playboy το γράμμα Y. Συγκεκριμένα ο μεγιστάνας της βιομηχανίας πορνό, Hugh Hefner, αποφασίζει να συγκεντρώσει χρήματα και να «σώσει» την πινακίδα στο βουνό. Ο Hefner συγκέντρωσε συνολικά 250,000 δολάρια και τρείς μήνες αργότερα, το Νοέμβρη του ’78, το Hollywood απέκτησε μια καινούργια πινακίδα, αυτή τη φορά 194 τόνων με γράμματα από τσιμέντο, σμάλτο και ατσάλι να δηλώνει ότι η πόλη και η βιομηχανία μπορούν να ξαναγεννηθούν από τη στάχτη τους. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Οι Αμερικάνοι έβλεπαν το ορόσημο να στέκει στους πρόποδες του βουνού και δέχτηκαν το «κάλεσμα» για ένα νέο ξεκίνημα. Νέα project άρχισαν να δημιουργούνται και με τα σωματεία να ξεπηδούν για να υποστηρίξουν ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους, η πολιτεία και το κράτος αποφασίζει να «ταΐσει» το «χρυσό» της παιδί και δίνει στο Hollywood 90 εκατομμύρια δολάρια για να σταθεί στα «πόδια του». Η πινακίδα γίνεται και πάλι ο «φάρος» που φωτίζει το Αμερικάνικο όνειρο και το Hollywood επιστρέφει δριμύτερο για να αποδείξει ότι με το να ποντάρεις και να επενδύεις στα μνημεία του παρελθόντος, μπορείς να «ξυπνήσεις» τη νοσταλγία γι’ αυτό που έχασες και να το τιμήσεις με το να δημιουργήσεις κάτι καλύτερο και πιο δυνατό. Η αίγλη του παλιού Hollywood έγινε το πάτημα για τη δημιουργία του καινούργιου και την επιστροφή του κινηματογράφου στην κορυφή ως μια από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες της Αμερικής.
Το 2000 η αστυνομία του Los Angeles εγκατέστησε ένα σύστημα ασφαλείας με ανιχνευτές κίνησης και κάμερες κλειστού κυκλώματος, ώστε να προστατευτεί η επιγραφή από βανδαλισμούς. Σήμερα η πινακίδα στέκει «υπερήφανα» στους πρόποδες του Hollywood Hills με την υποστήριξη και συντήρηση τόσο του Hugh Hefner όσο και της πολιτείας. Παρά το ότι «σβήνει» τα 89α κεράκια της και αισίως μπαίνει στην τελευταία δεκαετία της πριν κλείσει ένα αιώνα «ζωής», παραμένει ακόμα σημάδι «λατρείας», κέντρο αναφοράς και «φάρος» που φωτίζει τα όνειρα όλων εκείνων που θέλουν μια μέρα να δούνε το όνομά τους στη μεγάλη οθόνη. Ορόσημο του κινηματογράφου, μιας εποχής που ντύθηκε με άσπρο και μαύρο και μιας αθωότητας που μόνο να νοσταλγήσουμε μπορούμε πλέον, αυτά τα εννέα γράμματα ξεκίνησαν ως διαφήμιση, μετατράπηκαν σε σκάνδαλο, βάφτηκαν με αίμα, χρησιμοποιήθηκαν για να εκφράσουν ιδεολογίες ή κάηκαν επειδή ήταν σημάδια των καιρών. Καταστράφηκαν από τον πόλεμο, έσβησαν σαν πεφταστέρια και ξαναγεννήθηκαν από τη στάχτη τους με χρήματα που ήρθαν από τη βιομηχανία που «πουλάει» τον εφήμερο έρωτα. Όπως και οι ηθοποιοί που «αγκαλιάζει» σχεδόν έναν αιώνα τώρα, έτσι και η πινακίδα έχει τη δική της «Χολιγουντιανή» ιστορία. Εννέα γράμματα, μια λέξη, HOLLYWOOD, ένα έμβλημα ονείρου που παραμένει ζωντανό, δυνατό και τόσο ελκυστικό όσο την πρώτη μέρα που «στήθηκε» επάνω στο βουνό, σαν κάλεσμα στους κόλπους της γης που ονομάζεται “Hollywood”.
Πηγή :
http://www.pragmatikotita.gr/koultoura-category/the-hollywood-sign.html
https://apocalypsejohn.com/fantasma-peg-entwistle-simadepse-simvolo-choligount/#